Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Müzikle İlgilenen Bireylerin Beyinleri Daha Yavaş ve Daha Sağlıklı Yaşlanıyor!

4 dakika
3,629
Müzikle İlgilenen Bireylerin Beyinleri Daha Yavaş ve Daha Sağlıklı Yaşlanıyor! Nieuw Boschzicht
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Güney Florida Üniversitesi’nde profesör olan Jennifer Bugos, dedesine ve ninesine müzik çaldığında sihir gibi bir şey oldu.

Bir cümleyi bile zar zor kuran demans hastası dedem, Battle Hymn of the Republic şarkısının tamamını söyledi. Tamamen bitkisel hayatta olan Alzheimer hastası ninem, müziğin sabit ritminde ayak parmağını oynattı.

Onların bu tepkileri Bugos'a müzik eğitiminin yaşlı kişilerde ilerlemiş hastalık evrelerinin nasıl önleyebileceğini veya potansiyel bilişsel kayıpları hafifletebileceğini araştırması için ilham oldu.

Bugos, hayatlarında hiç enstrüman çalmamış yaşlı insanlar için bir müzik dersi ayarladı. Katılımcılar haftada üç gün başlangıç seviyesindeki müzik kitabından müzik teorisi, müzik dizilerini çalmayı ve müzik parçalarını öğrendi. Altı ay sonrasında katılımcıların dikkat, hafıza ve birçok işi aynı anda yapabilme gibi bilişsel becerilerinde artış görüldü. Bugos, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Müzik, bilişsel ve duygusal açılardan kişilere katkı sağlayan güçlü bir uyaran. Fiziksel ve bilişsel eksikliklere rağmen müzik engelleri aşma kapasitesine sahip.

İşitme, hafıza ve diğer bilişsel becerilerin yaşlandıkça azalmasına rağmen, çalışmalar gösteriyor ki müzik aktivitelerine az da olsa katılan kişiler, bu becerileri koruyabilir. Bilim insanları, müzisyenler üzerinde çalışarak, müzik çalmanın beyni nasıl etkilediği hakkında birçok şey öğrendi. Müzik eğitimi almamış yaşlılarla kıyaslandığında yaşlı müzisyenlerin gürültülü ortamlarda daha iyi duydukları, hafızalarının ve bilişsel kontrollerinin daha iyi olduğu görüldü.

2018 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, beyinlerinin nasıl yaşlandığını karşılaştırmak için profesyonel ve amatör müzisyenlerin MR sonuçlarıyla, müzisyen olmayan kişilerin MR sonuçlarını karşılaştırdılar ve müzisyenlerin beyinlerinin daha genç göründüğü sonucuna vardılar. Jena Üniversitesi’nde profesör olan ve aynı zamanda çalışmanın yazarlarından biri olan Christian Gaser şöyle diyor:

Beynin kronolojik yaşı ve tahmin edilen yaş arasındaki farklılık, "Beyin Yaş Fark Tahmini" olarak adlandırılır ve beyindeki yaşlanma süreci hakkında bilgi verir.

Yüksek bir Beyin Yaşı Fark Tahmini puanı, beynin hızlı yaşlandığını belirtirken, düşük bir Beyin Yaşı Fark Tahmini puanı beynin yavaş yavaş yaşlandığı anlamına geldi. Bu ölçekte müzisyenler, müzisyen olmayan kişilere göre daha düşük puan aldı ve yaşlı insanların beyinlerinde genelde görülen bölgesel beyin küçülmesi gibi yaşlanma belirtilerini daha az gösterdi. Amatör müzisyenlerin profesyonel müzisyenlerden daha düşük puan alması dikkat çekiciydi. Amatör müzisyenler, beyni en yavaş yaşlanan müzisyenlerdi. Prof. Dr. Gaser ve arkadaşları bunu amatör müzisyenlerin, müziği geçim derdi olmadan yapmalarına bağlıyorlar:

Sadece boş zamanlarında enstrüman çalan insanlar, hem daha çok eğlenir hem de burada beyindeki gençleştirici etkiden daha çok söz edilir; çünkü stres faktörleri, profesyonel müzisyenlerde olduğu gibi ortadan kaldırılır.
Artmajeur

Enstrüman çalmak, bilişsel faydalarla da ilişkilendirilebilir; çünkü aynı zamanda beyin için egzersizdir. Klinik geropsikiyatrist ve Prince Edward Island Üniversitesi’nde psikoloji bölümünde asistan profesör olan Jessica Strong, "Enstrüman çalmak, beyin idmanıdır." diyor. Enstrüman çaldıkça ve bu sırada aşırı hareketlerinizi bastırmaya çalışırken, ellerinizi ve parmaklarınızı (bazen de ayaklarınızı) aynı anda çalıştırmanız gerekebilir. Fiziksel hareketlerle baş etmenin yanında nota kağıdını anlar ve takip edersiniz. Bunları yaparken sadece müziğe odaklanır ve dikkat dağıtan şeyleri görmezden gelirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Yrd. Doç. Dr. Strong, bu değişikliklerin sürebileceğini not etti. Bir çalışma, kırk yıldan fazladır enstrüman çalmayan yaşlı insanların işitsel uyaranlara, hiç enstrüman çalmayan kişilere göre daha hızlı tepki verdiğini gördü. Erken müzikal deneyimler, bireyleri hayatlarının geri kalanında işitsel olarak daha farklı yönde etkileşim kurmaya sevk edebilir. Dr. Strong şöyle diyor:

Yaşlı biri, uzun süre enstrüman çalmasa bile, daha önceden enstrüman çaldığında beyninin belirli bölgelerinde oluşan değişiklikler (ses ve yoğunluk gibi) hala varlığını sürdürecektir.

Dr. Strong, 2018'de hala aktif müzik yapan yaşlıların, daha önce müzikle uğraşmış kişilerin ve müzisyen olmayan kişilerin arasındaki bilişsel farklılıkları inceledi. Katılımcılar hafızaları, sıralama ve dikkat becerileri, görevleri yürütme becerileri ve çevreyi algılamaya yardım eden görsel uzamsal yetenekleri açılarından teste tabii tutuldular. Müzik eğitimi görmüş olan katılımcılar kavrama, planlama ve dikkat ölçeklerinde daha iyi puanlar aldılar. Strong’un çalışmadaki bulguları önceki çalışmayla uyuştu. Şöyle diyor:

Bulguları çoğaltılması ve genişletilmesi, bir müzik aleti çalma ile ileriki yaşlardaki algı seviyesi arasındaki ilişkiyi güçlendirir.

2019’da Clude Alain ve ekibi, Rotman Araştırma Enstitüsü’nde müzik eğitiminin yaşlıların beynini nasıl etkilediğini inceledi. Araştırmacılar yaşlıları müzik ya da görsel sanatlar oturumlarına kaydettiler. Katılımcılar oturumlara katılmadan önce sözlü kavrama, hafıza ve bilişsel kontrolü ölçen testlerden geçti. Üç ay sonra müzik oturumlarına katılan bireylerde engelleyici kontrol becerisinin geliştiği görüldü. Katılımcılar şarkıya odaklanmak haricindeki diğer tüm etkenleri görmezden gelebiliyordu. Alain şöyle diyor:

Kısa dönem görsel sanatlar ve müzik eğitimi yaşlı bireylerin beyin sağlığını arttırabilir. Eğitimin üç ay olduğu göz önüne alındığında bu, büyük bir gelişmedir.

Bilim insanları müzik ve beynin yaşlanması arasındaki ilişki hakkında çok şey öğrenmiş olsa da hala keşfedilecek çok şey var. Mesela insanlar müzik çaldığında beyinde neler oluyor ve bu neden pozitif etkilere sebep oluyor? Jennifer Bugos, sözlerini şöyle tamamlıyor:

Müzik eğitiminin arka planını ve müzik eğitiminin hangi kısmının gözlemlediğimiz ilerlemelere katkıda bulunduğunu anlamamız gerek.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 32
  • İnanılmaz 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Muhteşem! 7
  • Umut Verici! 6
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Brain Facts | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:07:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10326

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Izbicki, et al. Müzikle İlgilenen Bireylerin Beyinleri Daha Yavaş ve Daha Sağlıklı Yaşlanıyor!. (4 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10326
Izbicki, P., Işık, B., Bakırcı, Ç. M. (2021, April 04). Müzikle İlgilenen Bireylerin Beyinleri Daha Yavaş ve Daha Sağlıklı Yaşlanıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10326
P. Izbicki, et al. “Müzikle İlgilenen Bireylerin Beyinleri Daha Yavaş ve Daha Sağlıklı Yaşlanıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Işık, Evrim Ağacı, 04 Apr. 2021, https://evrimagaci.org/s/10326.
Izbicki, Patricia. Işık, Beril. Bakırcı, Çağrı Mert. “Müzikle İlgilenen Bireylerin Beyinleri Daha Yavaş ve Daha Sağlıklı Yaşlanıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Işık. Evrim Ağacı, April 04, 2021. https://evrimagaci.org/s/10326.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close