Renk Kodlama Tekniği ile Yabancı Dil Kelime Bilginizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?
Kelimeleri Renklerle Kodlamak Daha Kalıcı Öğrenmenizi Sağlayabilir!
Kelime dağarcığınızı genişletmek, yeni bir dil öğrenmenin önemli ama zor bir yönüdür. Bunu kolaylaştırmanın bir yolu, kelime öğrenme sürecini kolaylaştırabilecek renk kodlama tekniklerini kullanmaktır.
Bu makalede, renk kodlamanın ezberleme becerilerinizi neden geliştirdiğini öğrenecek ve bunu öğreniminizde nasıl uygulayabileceğinizi göreceksiniz.
Renk Kodlamanın Faydaları
Genel olarak, renk kodlu materyal, siyah beyaz materyalden daha etkili bir çalışma yardımcısıdır, çünkü öğrenirken yeni bilgileri işlemenize yardımcı olur.[1], [2] Araştırmalar, yabancı dil öğrenme durumunda, yeni kelimeleri renklerle kodlamanın insanların bu kelimeleri daha iyi öğrenmesine yardımcı olduğunu bulmuştur.[3]
Bu gelişmeyi açıklayabilecek birkaç olası mekanizma olsa da, genel fikir birliği, yeni bilgilerin renkle kodlanmasının, bilgilerin başarılı bir şekilde kodlanma, saklanma ve öğrenciler tarafından hatırlanma şansını arttırdığı yönündedir.[4] Bu, renk kodlama tekniklerinin önemini vurgular ve öğrencilerin kelime öğrenme sürecini geliştirmek için bunları kullanabileceğini önerir.
Öğreniminizde Renk Kodlamasını Nasıl Kullanabilirsiniz?
Renk kodlamasını kullanırken göz önünde bulundurmanız gereken üç ana faktör vardır:
- Renkle kodladığınız kelimeleri nasıl kategorize edeceğinizi seçmek: Öncelikle farklı kelimeleri hangi kriterlere göre renklendireceğinize karar vermelisiniz. Yaygın seçenekler, dilbilgisel cinsiyet (Ör. eril/dişil) veya konuşmanın bir bölümüdür (Ör. isim/fiil). Tonlamanın önemli olduğu dillerde (Mandarin Çincesi gibi), heceleri tonlarına göre de renklendirebilirsiniz.
- Hangi renklendirme şeması kullanacağınızı seçmek: Kelimeleri hangi kriterlere göre renklendireceğinizi seçtikten sonra, onları nasıl renklendireceğinize karar vermeniz gerekir. Bu genellikle keyfi bir karardır, bu nedenle size anlamlı gelen renk şemasını kullanmalısınız. Mümkünse, bir şekilde kategorilerle sezgisel olarak ilişkilendireceğiniz renkleri kullanın. Örneğin, sözcükleri dilbilgisel cinsiyetlerine göre renkle kodlarsanız, (geleneksel gerekçelerle) dişil sözcükleri pembe ve eril sözcükleri mavi renkle renklendirmek isteyebilirsiniz. Başka bir örnek, gerekli çağrışımları yapmanıza yardımcı olması için zarflar ve fiiller için bir takım benzer renkler (Ör. açık/koyu yeşil); sıfatlar ve isimler için farklı bir takım renk (Ör. açık/koyu mavi) kullanmaktır.
- Kelimelerin nasıl renklendirileceğini seçmek: Bunu yapmanın çeşitli yolları vardır. Renk kodlu sözcükleri uygun renkli bir yazı tipiyle yazmak, sözcükleri uygun bir renkle vurgulamak ve sözcükleri renkli yapışkan notlara veya bilgi kartlarına yazmak bunlara dahildir.
Ayrıca, kelimelere ne kadar aşina olduğunuza bağlı olarak, hangi kelimeleri renkle kodlamaya karar verebileceğinizi unutmayın. Örneğin, zamanla, zaten bildiğiniz eski kelimeleri varsayılan ve nötr bir renkte (örneğin siyah) bırakırken, yalnızca bir metinde karşılaştığınız yeni kelimeleri renklendirmeye karar verebilirsiniz. Bu, dikkatinizi yeni kelimelere çekmeye yardımcı olabilir ve onların edinimini kolaylaştırabilir.
Renk Kodlama Örnekleri
Aşağıda, renk kodlamasını uygulayabileceğiniz bazı yolları temsil eden, çeşitli dillerdeki renk kodlu kelimelere birkaç örnek verilmiştir [Evrim Ağacı'nda renkli yazıma izin vermediğimiz için, bunları bold ve italik ile işaretleyeceğiz].
Dilbilgisel cinsiyete göre Fransızca renk kodlu kelimeler (eril için koyu, dişil için italik):
- L’enseignant fâché cuisinait dans la vieille camionnette.
- The angry teacher cooked in the old van.
İspanyolcada konuşmanın bir kısmına göre renk kodlu kelimeler (isimler için koyu, sıfatlar için altı çizili, fiiller için italik ve zarflar için üstü çizili):
- La madre rubia finalmente consiguió sus naves.
- The blonde mother finally got her ships.
Tonlamaya göre göre Mandarin Çincesi'nde renk kodlu karakterler:
Özet ve Sonuçlar
- Renk kodlu materyal, öğrenmeye çalıştığınız materyali kodlama, saklama ve geri alma yeteneğinizi geliştirdiği için genellikle siyah-beyaz materyalden daha etkili bir çalışma yardımcısıdır.
- Dil öğrenenler, hedef yabancı dilde yeni kelime öğrenme yeteneklerini geliştirmek için renk kodlamasını kullanabilirler.
- Kelimelerin renk kodlaması yaparken, öncelikle kelimeleri nasıl kategorize edeceğinize karar vermeniz gerekir, yaygın seçenekler dilbilgisel cinsiyet (Ör. eril/dişil) veya konuşmanın bir parçasıdır (Ör. isim/fiil).
- Bazı dillerde, kelimelerin yanı sıra diğer dilsel parçacıkları da renklendirebilirsiniz. Örneğin, Mandarin Çincesi örneğinde olduğu gibi, heceleri tonlarına göre renklendirebilirsiniz.
- Ayrıca hangi renklendirme şemasını kullanacağınıza da karar vermelisiniz. Seçtiğiniz kategorize etme şemasıyla sezgisel olarak ilişkilendirdiğiniz renkleri içeren bir şema kullanmayı deneyin. Örneğin, sözcükleri dilbilgisel cinsiyetlerine göre renkle kodlamayı seçtiyseniz; eril sözcükleri mavi, dişil sözcükleri pembe renkle renklendirmek isteyebilirsiniz.
- Renk kodlama tekniklerinin en büyük avantajı, çok yönlü olmaları ve genel olarak hangi kelime öğrenme stratejisini kullanmaya karar verdiğinizden bağımsız olarak kolayca uygulanabilmeleridir. Bu teknikleri, renkli kelime bilgi kartları kullanmaktan, yabancı dildeki bir metni okurken karşılaştığınız yeni kelimeleri belirli renklerle vurgulamaya kadar çeşitli şekillerde öğreniminize entegre edebilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 30
- 16
- 10
- 6
- 5
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ T. Keller, et al. (2006). Information Visualizations For Knowledge Acquisition: The Impact Of Dimensionality And Color Coding. Computers in Human Behavior, sf: 43-65. doi: 10.1016/j.chb.2005.01.006. | Arşiv Bağlantısı
- ^ E. Ozcelik, et al. (2009). An Eye-Tracking Study Of How Color Coding Affects Multimedia Learning. Computers & Education, sf: 445-453. doi: 10.1016/j.compedu.2009.03.002. | Arşiv Bağlantısı
- ^ T. Kohler. (2009). Using Neurocognitive Theory To Develop A New Approach For Teaching German Grammar The Effect Of Color-Coding German Grammar On Language Acquisition. University of Kansas. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. A. Dzulkifli, et al. (2013). The Influence Of Colour On Memory Performance: A Review. The Malaysian Journal of Medical Sciences : MJMS, sf: 3. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 16:16:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13080
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.