Ana Diliniz Müziğe Olan Yeteneğinizi Şekillendiriyor Olabilir!
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Current Biology'de yayınlanan bir çalışmaya göre kişinin farklı tonların kullanıldığı bir ana dile sahip olması, melodiye dair algısını iyileştirirken ritim algısında gerilemeye yol açabiliyor. Küresel çaptaki bu araştırma, dil becerilerinin bilişin diğer alanlarını nasıl etkilediğine işaret ediyor.
Tonlu (veya tonal) diller, farklı tonlamalarla farklı anlamlar ifade eden kelimeler içerir. Örneğin Mandarin Çincesinde "mă" kelimesi, "at" anlamına gelirken "mā" kelimesi "anne" anlamında kullanılır. İspanyolca gibi tonsuz dillerde ise kelimenin tonu kişinin ruh halini yansıtmak üzere değişebilir, ancak bu değişim kelimenin anlamında değildir.
Flüt çalan ve Mandarin Çincesi konuşan Jingxuan Liu, müzik ve dil arasındaki bağlantıyı merak ediyordu. Aynı zamanda Liu, Duke Üniversitesi Psikoloji bölümünde okurken 203 ülkeden yaklaşık yarım milyon insanın müzik yeteneklerinin analizine yardımcı olmuştu. Meslektaşları bu çalışmada, aynı melodiyi farklı tonlarda tanıyabilme ve şarkıların ritmine uygun tempo tutabilme gibi farklı müziksel becerileri ölçen bir oyun hazırlamıştı.
Çalışmadaki 19 tonlu dilden birini konuşanlar, melodi tanıma aşamasında 29 tonsuz dilden birini konuşanlara göre daha iyiydi. Üstelik aradaki fark küçük bir fark değildi. Tonlu dillerden birini konuşanlar, müzik dersi alan bir kişinin edineceği melodi algısının yarısı kadar bir algıya sadece konuştukları dil sayesinde sahipti. Buna karşın ritim tutma aşamasında daha kötü performans sergilediler.
Tonlu dillerde ton kalıpları oldukça önemlidir, dolayısıyla tonlu dil konuşan insanlar bu kavrama dikkat etmek zorundadır. Bu da neden ritim görevlerinde daha başarısız olduklarını açıklayabilir. Araştırmacılardan Auckland Üniversitesinde bilişsel bilimci olan Courtney Hilton bu konuda şöyle söylüyor:
İnsanın dikkat kapasitesi sınırlıdır ve dikkatinizin çoğunu melodiye verirseniz ritmi gözden kaçırabilirsiniz.
Dil ve müzik arasındaki bağlantıyı araştıran önceki çalışmalar; çoğunlukla sadece iki dili, genellikle de İngilizce ve Çince'yi (Kanton veya Mandarin) karşılaştırıyordu. Ancak Doğu ve Batı'nın farklı müzik tarzları da sonuçları etkileyebileceğinden daha geniş kapsamlı olan bu yeni çalışma, bu bağlamda daha önce incelenmemiş dilleri incelemiş ve daha genellenebilir sonuçlara varmıştır. Hilton son olarak şöyle söylüyor:
Elde ettiğimiz sonuçlar, kültürün önemli bir parçası olan dilin kişinin bilişini de şekillendirdiğini gösteriyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 8
- 5
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science News | Arşiv Bağlantısı
- J. Liu, et al. (2023). Language Experience Predicts Music Processing In A Half-Million Speakers Of Fifty-Four Languages. Elsevier BV, sf: 1916-1925.e4. doi: 10.1016/j.cub.2023.03.067. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 18:53:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14744
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science News. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.