Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Quokka (Setonix brachyurus)

Quokka (Setonix brachyurus) Best Life
5 dakika
9,680
Tüm Reklamları Kapat
Quokka
  • Bilimsel Adı Setonix brachyurus
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Quokka
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Quokka
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Bu tür Evrim Ağacı tarafından gözlemlenmemiştir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Boyları 40-54 cm civarında olup, ağırlıkları 2.5-5 kg arasındadır. Saatte 32 km hıza ulaşabilirler. Yaşam süreleri 5-10 yıl civarındadır. Yuvarlak ve tüylü kulakları olan geniş yüzünde tüysüz bir burun bulunur. Kuyrukları 25-31 cm civarında olup çoğunlukla tüysüzdür.

Genel olarak, bir keseli için tipik bir görünüme sahiptirler; kısa, aşırı derecede kaba ve kalın kürkleri vardır. Genel olarak gri-kahverengi renklerinde olup, ayaklarında pençelerine kadar uzanan kıllara sahiptirler. Genellikle arka ayakları üzerinde zıplarlar. Kanguruların ve büyük wallabylerin aksine yavaş hareket ederler ve kuyruklarını destek olarak kullanmazlar. Quokkalar, yiyecek ararken 1,5 m'ye kadar tırmanabilirler.

Anakara ve hayvanat bahçesi quokkaları yıl boyunca üreyebilirler. Yaban hayatında ise dişi quokkaların daha kısa bir süre olan Ağustos-Ocak ayları arası kızışma dönemidir. Dişiler eşlerini dikkatli bir şekilde seçerler; dişilerin 1 ila 3 eşi ve erkeklerin 1 ila 5 eşi olur. Çiftleşme tercihleri karmaşıktır ve farklı popülasyonlarda değişiklik gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Quokka yavruları doğduktan sonra 6 ay kadar kesenin içinde yaşarlar.
Quokka yavruları doğduktan sonra 6 ay kadar kesenin içinde yaşarlar.
Best Life

Dişiler, yaklaşık bir ay sonra tek bir yavru doğururlar. Gebelik yaklaşık 26 ila 28 gün sürer, yeni doğan yavru yaklaşık 6 ay kese içinde kalır. Yavru keseden çıktıktan sonra 6 ay kadar daha emmeye devam eder. Bir dişi doğum yaptıktan hemen sonra tekrar çiftleşir ve yeni embriyonun beş ay kadar uykuda kaldığı embriyonik diyapoz olayı meydana gelir. Doğan yavru yaşıyorsa, embriyo parçalanır. Bu konu hakkında ayrıntılı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Quokkalar, Macropodidae (kangurugiller) familyasına ait Setonix cinsinin tek üyesi olan Setonix brachyurus türüdür. Evcil bir kedi büyüklüğünde, küçük bir keseli memelidir. Kangurugiller familyasındaki diğer keseli hayvanlar arasında kangurular ve wallabyler yer alır.

Bir kedi büyüklüğündeki quokkaların kaba ve kalın kürkleri, tüysüz kuyrukları bulunur.
Bir kedi büyüklüğündeki quokkaların kaba ve kalın kürkleri, tüysüz kuyrukları bulunur.
San Diego Zoo

Bilim insanları, keseli hayvanların Kuzey Amerika'da evrimleştiğine, Güney Amerika'ya ve oradan da eskiden Yeni Dünya kıtalarına bağlı olan Avustralya'ya yayıldığını düşünüyorlar. Kuzey ve Güney Amerika'da çoğu keseli hayvan yok oldu; ancak Avustralya'da sayıları arttı ve bu kıtayı tamamen işgal ettiler.

Bugün dünyada hayatta kalan 334 keseli tür vardır, bunların 200'den fazlası Avustralya'ya ve kıtanın kuzeyindeki adalara özgü keselilerdir. Kuzey Amerika'nın tek keselisi olan Virginia opossumu (keseli sıçan) dışında, geri kalan tüm keseliler Güney Amerika'da yaşar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Quokkaların yaşamak için tercih ettiği ortam yoğun bitki örtüsüne sahip nemli alanlardır. Bununla birlikte, Rottnest Adası'nın mevsimsel olarak kurak ve sert ortamı da dahil olmak üzere farklı habitatlarda yaşayabilirler.

Quokkaların Avustralya'daki yaşadığı bölgeler turunca bölgelerle sınırlıdır.
Quokkaların Avustralya'daki yaşadığı bölgeler turunca bölgelerle sınırlıdır.
Oakvale Wildlife

Quokkalar son derece sosyal hayvanlardır ve küçük aile grupları kurarlar. Bir quokka grubunun lideri baskın bir erkektir. Ara sıra kavga etseler de 150'ye kadar birey birlikte yaşayabilirler. Genellikle ağaçların gölgesinde barınak bulurlar ve dinlenirler. Geceleri yiyecek ararlar ve beslenirler.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Quokkaların doğal avcıları dingolar ve yırtıcı kuşlardır. Saldırıya uğradıkları andaki ilk stratejileri çatışmadan kaçmaktır. Ya da yoğun çimenler ve çalılıkların arasına dalarlar. Bu yüzden de yoğun bitki örtüsüne sahip alanlarda barınırlar. Gece yolculuğu, beslenme ve kaçış için patikalar belirlerler.

Quokkalar yerli avcılara karşı başarılı olmuş olsa da, tilkinin mükemmel koku alma duyusu stratejilerini işe yaramaz hale gelmesini sağlamıştır. Zamanında quokkaların Avustralya anakarasındaki sayıları yaklaşık 2.000'e kadar düşmüştür. Çoğunluğu o kadar küçük ve izole edilmiş popülasyonlarda yaşıyor ki çabucak zarar görebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

1830'ların sonlarında, Avustralya hükümetinin ceza uygulamalarını getirmesi ve tilkileri Rottnest Adası'ndan uzaklaştırması ile quokka sayısında iyileşmeler olmuştur. Günümüzde adada yaklaşık 10.000 quokka barınmaktadır.

Davranış ve Etoloji

Quokkalar son derece sosyal hayvanlardır ve küçük aile grupları kurarlar. Bir quokka grubunun lideri baskın bir erkektir. Ara sıra kavga etseler de 150'ye kadar birey birlikte yaşayabilirler. Genellikle ağaçların gölgesinde barınak bulurlar ve dinlenirler. Geceleri yiyecek ararlar ve beslenirler.

Quokkalar gece gezginidirler, gündüzleri gölgeli ve yoğun bitki örtüsüne sahip bölgelerde geçirirler. Akşamları ise lezzetli yapraklar aramak için yola çıkarlar. İlginç bir şekilde, uzun süre yiyecek veya su olmadan hayatta kalabilirler. Geceleri, erkekler üreme amacıyla dişilerle bağlantı kurmaya çalışabilirler.

Quokkalar biz onları gülüyor sansak da, bu yüz ifadeleri onların yüzlerinin yapısıdır.
Quokkalar biz onları gülüyor sansak da, bu yüz ifadeleri onların yüzlerinin yapısıdır.
Bright Side

Quokkalar, insanlara yakın davranmasından kaynaklı ve yüz şekilleri itibariyle onlara gülümsüyor gibi görünürler; fakat bu onların yüz kasları ve çıkıntılı ön dişlerinden kaynaklıdır. Yani evrimsel süreçte edindikleri adaptasyonlar nedeniyle yüzleri böyle bir şekil almıştır. Benzer şekilde, quokkalar serinlemek için dillerini dışarı çıkarırlar ve bu da onlara ekstra bir sevimlilik katar. Yunuslar va aksolotların da gülümsediği düşünülür; ama daha önce de anlattığımız gibi, aslında sadece yüz yapıları öyledir.

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Quokkalar otçuldur, çimenlerde ve yaprakların arasında gezinirler. Rottnest Adası'ndaki quokkalar, sulu meyvelerden ve Avustralya'da wattles olarak adlandırılan akasya ağaçlarının yapraklarından yerler genellikle. Aşağıdaki videoda keyifle yaprak yiyen bir quokkayı izleyebilirsiniz.

Yaprak yiyen bir quokka.
Yaprak yiyen bir quokka.
San Diego Zoo

Geviş getiren quokkaların sindirim sistemi koyunlarınkine benzer. Quokkaların geniş mide bölgesinde bulunan 15 kadar morfolojik bakteri türünün çoğu, koyun işkembesindekilere benzer.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Quokkalar popüler hayvanlardır ve dünyanın dört bir yanından insanlar bu hayvanları görmek ve selfie çekebilmek için Avustralya'ya gidiyor. Quokkaları popüler yapan şey ise mutlu görünen suratları ve cana yakın davranışları.

Quokkalar popüler insanların ilgisini de çekmektedir. Onlardan biri de İsviçreli tenisçi Roger Federer'dir.
Quokkalar popüler insanların ilgisini de çekmektedir. Onlardan biri de İsviçreli tenisçi Roger Federer'dir.
News

Unutmamak gerekir ki onlar evcil hayvan değildir. Rottnest Adası'nda alınan kurallar var tabii ki; Rottnest Adası'ndaki tüm bitki ve hayvanlar yasalarla korunmaktadır. Quokkaları ellemek ve beslemek yasaktır. Yaban hayatı rahatsız edilmemeli, bunun yerine makul bir mesafeden gözlemlenmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Etimoloji

Avustralya'nın keşfi 17. yüzyılın başına denk gelir. Avrupalı kaşiflerden biri olan Danimarkalı Willem De Vlamingh, Avustralya kıyılarına ulaştığında, daha sonra quokka olarak adlandırılacak sıra dışı bir hayvanla karşılaşmıştı. De Vlamingh, tarafından "sıradan bir kedi kadar büyük bir sıçan" olarak tanımlandı. De Vlamingh, quokkalardan o kadar etkilendi ki bu hayvanların yaşadığı adaya Danimarkaca "fare yuvası" anlamında Rottenest adını verdi, daha sonra Rottnest olarak kısaltıldı.

Quokka adının kökeni, Avustralya'nın yerli kabilelerinden gelir. Zamanında bu hayvanlara ''gwaga'' veya ''kwaka'' diyen yerlilerin bu söylemi daha sonra "quokka" olarak yeni lehçelere uyarlanmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Muhteşem! 5
  • Güldürdü 4
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 09:00:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10217

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever. Quokka (Setonix brachyurus). (5 Mart 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10217
Sever, M. Ç. (2021, March 05). Quokka (Setonix brachyurus). Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10217
M. Ç. Sever. “Quokka (Setonix brachyurus).” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, 05 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10217.
Sever, Meltem Çetin. “Quokka (Setonix brachyurus).” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, March 05, 2021. https://evrimagaci.org/s/10217.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close