Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap

Basur (Hemoroid) Nedir? Acılı Yemek Yemek veya Yaşa/Taşa Oturmak Basur Yapar mı?

2 dakika
35,530
Basur (Hemoroid) Nedir? Acılı Yemek Yemek veya Yaşa/Taşa Oturmak Basur Yapar mı? Cary Gastro

Basur, anüs veya alt rektum bölgesinde meydana gelen kitlelere verilen bir isimdir. Bu kitleler rektum içinde oluşursa iç basur, anüs etrafındaki deride oluşursa dış basur adı verilir.

Bu hastalığı bu kadar sık duymanızın nedeni, yetişkinlerin %75'inin ömürlerinin bir noktasında basura yakalanıyor olmasıdır. Buna rağmen bu ilginç ve rahatsızlık verici yapıların tam olarak neden meydana geldiği bilinmemektedir; fakat bugüne kadar birkaç farklı ihtimal tespit edilebilmiştir. Bu olasılıkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Dışkılama sırasında bağırsak hareketlerinin aşırı zorlanması (fazla ıkınma),
  • Tuvalette uzun süreler oturma,
  • Kronik ishal veya kabızlık,
  • Obezite,
  • Hamilelik,
  • Anal seks,
  • Düşük fiberli bir diyete sahip olmak,
  • Düzenli olarak aşırı yük kaldırmak.

Dolayısıyla bu davranışlardan uzak durmak, basura yakalanma ihtimalinizi de düşürecektir.

Yaşa bağlı olarak basura yakalanma ihtimali de artmaktadır. Bunun nedeni, rektum ve anüs etrafındaki dokuların yaşlılığa bağlı olarak zayıflaması ve sünmesidir. Aynı durum hamilelik sırasında da görülebilir; çünkü bebeğin ağırlığı anüs bölgesine yük bindirmektedir.

Yaş Zemine veya Taşa Oturmak Basur Yapar mı?

Meşhur Yiğit Özgür karikatüründeki gibi insanlar ne yazık ki bolca bulunuyor olsalar da, yeri gelmişken önemli bir bilgiyi verelim: Bugüne kadar yapılan hiçbir araştırmada, yaş veya taş gibi soğuk yüzeylere oturmanın hemoroit (basur) oluşumu ile ilişkisi tespit edilememiştir. Dolayısıyla halk arasında soğuk yüzeylere oturmak sonucunda bazı hastalıklara yakalanılabileceği düşüncesi tamamen hatalıdır.

Benzer şekilde, soğuğun böbrek ya da üreme sorunlarına yol açacağı düşüncesi de tamamiyle asılsızdır; zira hissettiğiniz soğukluğun söz konusu organlara ulaşması imkansızdır. Çoğu zaman soğukluk, derinizin sadece birkaç santimetre altına kadar işleyebilir, hepsi bu! 

Acılı Yemekler Basura Neden Olur mu?

Bir diğer Yiğit Özgür karikatüründe değinilen bir konudan da bahsedelim: Bugüne kadar hiçbir araştırma, acılı yiyecekler ile basur arasında bir ilişki olduğunu güvenilir bir şekilde gösterememiştir. Bu konuda daha detaylı bir yazı yayınlayacağız; ancak özet olarak insanlarımızı rahatlatmamız gerekirse: Dilediğiniz gibi acı yiyebilirsiniz, basura neden olmayacaktır.

Neden Acılı Yemekler Yiyenlerde Basur Bu Kadar Sık Görülüyor?

Olay şu: Acılı yemekler basura neden olmaz. Acılı yemekler, halihazırda basur varsa bunun daha fazla hissedilmesine neden olur. Çünkü acıya neden olan kimyasallar, basurun özündeki şişmiş ve hatta çatlamış bağırsak damarlarının yanmasına neden olur. Bu nedenle acılı yiyecekler yiyenler, basurlarını daha fazla hissederler, daha fazla fark ederler, daha sık tedavi olma kararı verirler. Bu nedenle sanki acı yiyeceklerle basur arasında bir ilişki varmış gibi gözükür. Genel olarak kabızlığa ve ishale neden olan her şey, basurunuzun farkına varmanıza neden olabilir.

Tıpta şakayla karışık şöyle bir söz vardır, belki duymuşsunuzdur: "Her insanda basur vardır; ancak insanların sadece %60'ı bunun farkındadır." Bu durum, basuru fark etmemizi sağlayacak her unsurun neden basurla birebir ilişkiliymiş gibi sanmamıza neden olduğunu anlamamızı sağlayabilir. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 45
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • Güldürdü 13
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 7
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Üzücü! 4
  • İğrenç! 4
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • Umut Verici! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:05:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4423

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Basur (Hemoroid) Nedir? Acılı Yemek Yemek veya Yaşa/Taşa Oturmak Basur Yapar mı?. (18 Haziran 2016). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4423
Bakırcı, Ç. M. (2016, June 18). Basur (Hemoroid) Nedir? Acılı Yemek Yemek veya Yaşa/Taşa Oturmak Basur Yapar mı?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4423
Ç. M. Bakırcı. “Basur (Hemoroid) Nedir? Acılı Yemek Yemek veya Yaşa/Taşa Oturmak Basur Yapar mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Jun. 2016, https://evrimagaci.org/s/4423.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Basur (Hemoroid) Nedir? Acılı Yemek Yemek veya Yaşa/Taşa Oturmak Basur Yapar mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 18, 2016. https://evrimagaci.org/s/4423.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close