Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Protoavis'in Kuşların Evrimi'ndeki Konumu İle İlgili Açıklamalar

5 dakika
4,373
Protoavis'in Kuşların Evrimi'ndeki Konumu İle İlgili Açıklamalar Dinosaurpictures
Dinosaur
Evrim Ağacı Akademi: Canlıların Evrimi Yazı Dizisi

Bu yazı, Canlıların Evrimi yazı dizisinin 45. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Oksijenli Solunum Nasıl Evrimleşti? İlkel Hücreler Nasıl Oldu da Oksijeni Kullanabilecek Biçimde Evrimleştiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Araştırma yaparken protoavis adlı bir canlı ile ilgili birkaç yazı gördüm. Bu yazılarda protavisin tam anlamıyla bir kuş olduğu, archeopteryx'ten bile 75 milyon yıl daha yaşlı olduğu, hatta dinozorlardan bile daha yaşlı olduğu, bu yüzden bu fosilin hem archeopteryx'in bir ara form olmadığını kanıtladığını hem de bu fosilin en eski dinozorlardan bile yaşlı olduğu için kuşların sürüngenlerden evrimleştiği görüşünü de çürüttüğünü duydum. Makale arşivinize de baktım fakat protoavis ile ilgili bir yazınızı bulamadım. Bu konu hakkında bana bilgi verebilir misiniz acaba? Şimdiden teşekkürler.

İlk olarak şunu anlamak gerekiyor: Şu anda kuşların evriminde Archaeopteryx'in önemli bir ara geçiş türü olması ve yakın geçmişe kadar bildiğimiz en eski tür olması, onun atası konumunda olabilecek bir türün var olmadığı anlamına gelmiyor. Veya Archaeopteryx'in ilk kuş türü olduğu anlamına da gelmiyor ki zaten ortada böyle bir iddia yok. Bilim düşmanları kuşların evriminde bir tek Archaeopteryx türünü bildikleri için bunun üzerinden oyunlar oynamaya çalışıyorlar. Ki unutmamak gerekir ki kuşların evrimiyle ilgili bilgilerimiz tamamen değişecek olsa bile, yine kuşların ortaya çıkışını açıklayacak doğa yasası evrim olacaktır, kuşların özel bir canlı grubu olmadığını biliyoruz. Zaten Protoavis veya bir diğer türün keşfi de Evrim gerçeğini değiştirmemekte, sadece bilgilerimizi güncellemekte ve sağlamlaştırmaktadır. Bilim, kendi içinde devinen ve gelişen bir bilgi türüdür, bu şekilde yeni keşiflerle güncellenir.

Aşağıda Protoavis'e ait keşfedilen kemikleri görmekteyiz:

İkinci olarak konunun nasıl abartıldığını, Protoavis'in "dinozorlardan bile eski yaşaması" gibi bir iddianın yaratılmasından görebiliriz, bu, insanların gülünçleştiği noktaları bizlere göstermektedir. Dinozorların tarihi 250-300 milyon yıl kadar eskilere gitmektedir; hatta işin içine sürüngenlerden dinozorlara giden kolda dinozorların atası konumundaki aileleri eklediğimizde bu süre çok daha eskilere ulaşmaktadır. Protoavis'in yaşadığı dönem ise 200-210 milyon yıl öncesidir. Kısaca dinozorların evrimleşmesinden, eğer ki Protoavis'i en ilkin kuş türlerinden biri olarak göreceksek bu canlıya kadar olan süre 40-90 milyon yıl arası gibi bir süredir. Bu, yüzlerce türün evrimleşmesi için yeterli bir süredir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca Protoavis ile ilgili sorunlar zamansal sorunlar ya da Evrim'i "sarsması" ile ilgili zırvalar değildir. Protoavis'i ilginç kılan, Archaeopteryx türünden daha "kuşsu" özelliklere sahip olduğu iddiasıdır, çünkü keşfi yapan bilim insanlarının incelemeleri bu yönde veriler içermektedir. En azından eldeki şimdiye kadar değerlendirilmiş veriler buna işaret etmektedir, tabii bu bilgiler değişime açıktır.

Archaeopteryx ile ilgili geçtiğimiz sene yayınlanan bir araştırma, bu türün kuşlardan çok dinozorlara yakın olabileceği ile ilgili birçok veriyi ortaya çıkarmıştır. Henüz bu sonuçlar halen tartışılmaktadır ve netleştirilmemiştir, genelgeçer olarak kabul görmemiştir; ancak bu bize bir Evrimsel Süreç olasılığını ve Evrim'in işleyişine dair bazı ipuçlarını göstermektedir ve bu noktada bazı hatırlatmalar yapmakta fayda vardır:

Evrim, zincirsel bir süreç değildir. Dallanarak gelişir ve bir popülasyon, birçok türün evrimine sebep olabilir. Bir türün içerisindeki dallanma, birçok dallanmaya yol açabilir; bu da bir sürü yeni tür demektir. İşte Archaeopteryx türü ile Protoavis arasındaki muhtemel ilişki de bunu göstermektedir. İlk keşfedildiğinden bu yana birçok inceleme altına alınan Archaeopteryx türü ile ilgili bilgilerimiz sürekli güncellenmektedir. Bu, pekçok tür için geçerlidir. Ancak Archaeopteryx, sürüngenlerden kuşların evrimindeki tek tür değildir, bu bilim düşmanlarının ve felaket tellallarının sandığının aksine. Çünkü dediğimiz gibi Evrim dallı bir süreçtir ve sadece tek bir türün soyuna yeterince zaman verildiğinde birçok yeni türün evrimleştiği görülebilir. Bu açıdan bakıldığında evrimsel süreç şöyle gelişmiş olabilir:

Sürüngenlerin evrimleşmeye başladığı 340-300 milyon yıl öncesindeki dalanmalardan (türleşmelerden) biri ilkin dinozorlara gidecek kola ayrılmış olabilir. Bu dinozor kolunun ilkin evrimsel sürecinde meydana gelen erken bir dallanma, kuşların dinozorlardan evriminin başlangıcına sebep olmuş olabilir. Ancak bu iki canlı grubunun birbirlerine yakın bir evrim süreci takip etmiş olmaları ve evrimsel süreçte edinilen benzer özellikler, bulunan fosillerin sınıflandırılmasını zorlaştırıyor olabilir. Ayrıca unutmamak gerekir ki teruzorlar ve ataları "uçan sürüngenler"dir ve kuş değillerdir. Kuşlar ise ayrı bir sınıftır, dinozorlar süperfamilyası altında. 

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan son araştırmalar Protoavis türünün bir kiyameran (chiameran) fosil, yani birden fazla akraba türe ait fosiller kullanılarak özellikleri belirlenmiş bir tür olduğunu düşündürmektedir. Yani bulunan 2 Protoavis fosilinin de kemiklerinde, döneme ait bazı diğer türlerin kemikleri ile karışım olduğu düşünülmektedir. Örneğin kafatasının bazı kemikleri coelurosaur grubu dinozorlara aitmiş gibi gözükmekteyken uzuvlara ait kemikler ceratosaurlara benzemektedir. Bu sebeple yapılan incelemelerin pek güvenilir olmadığı düşünülmektedir, bu nedenle de net bir sonuca henüz varılmamıştır.

Uzun lafın kısası, kuşların dinozorlardan evrimini incelemek ve nihai yargılara varmak taksonomların, anatomistlerin, genetikçilerin, kısaca Evrimsel Biyologların işidir. Bu işin eğitimini almayan biinin bu konuda nihai bir yargıya varması cehalet olacaktır. Şu anda bulunduğumuz noktada kuşların evrimi halen tam olarak aydınlatılmamış bir konudur. Bu, "Evrim'i zora sokan" bir durum değildir, zira kuşları bir kenara bırakacak olursak geriye kalan milyonlarca türün evrimi bilinmektedir. Ayrıca bilim halen gelişmekte olan bir alandır, her şeyi %100 açıklamasını beklemek hata olacaktır. Bilim, diğer bilgi türlerine göre binlerce kat gerçekçi sonuçlar verir ve bu yüzden en güvenilir bilgi türüdür. Kaldı ki kuşların evrimi bu bahsettiğimiz kadar da sıkıntılı bir durum değildir, kuşların evrimine dair onlarca tür bilmekteyiz, bu bir iki tür sadece belli başlı sıkıntılara sahip olanlardır. Günümüzde tüm biyologlar, Protoavis'in bir kuş türü olmasıyla ilgili söylenenler doğru olsa bile bunun Evrim Kuramı ile ilgili herhangi bir şeyi değiştirmeyeceğini, sadece kuşların evrimini tarihsel olarak biraz daha geriye iteceği konusunda hemfikirlerdir.

Protoavis ve Archaeopteryx gibi araştırma altındaki türlerle ilgili yeni bilgiler geldikçe bilim dünyasından, biz de sizlerle paylaşacağız.

Teşekkür: Mehmet Topuz

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Canlıların Evrimi Yazı Dizisi

Bu yazı, Canlıların Evrimi yazı dizisinin 45. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Oksijenli Solunum Nasıl Evrimleşti? İlkel Hücreler Nasıl Oldu da Oksijeni Kullanabilecek Biçimde Evrimleştiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:20:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/297

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Protoavis'in Kuşların Evrimi'ndeki Konumu İle İlgili Açıklamalar. (13 Şubat 2012). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/297
Bakırcı, Ç. M. (2012, February 13). Protoavis'in Kuşların Evrimi'ndeki Konumu İle İlgili Açıklamalar. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/297
Ç. M. Bakırcı. “Protoavis'in Kuşların Evrimi'ndeki Konumu İle İlgili Açıklamalar.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Feb. 2012, https://evrimagaci.org/s/297.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Protoavis'in Kuşların Evrimi'ndeki Konumu İle İlgili Açıklamalar.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 13, 2012. https://evrimagaci.org/s/297.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close