Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Polonyum

Polonyum Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

2 dakika
6,263
Polonyum Theodore Gray
Polonyum
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 84. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Özellikler

Polonyum, "Po" sembolü ile gösterilen ve atom numarası 84 olan kimyasal bir elementtir. Stabil izotopları olmayan; nadir ve oldukça radyoaktif bir metal olan polonyum, kimyasal olarak selenyum ve tellüre benzer; ancak metalik karakteri periyodik tablodaki yatay komşuları talyum, kurşun ve bizmuta benzemektedir. Polonyum, kalkojen ailesindeki en ağır elementtir. Periyodik tabloda 16. grupta yer almaktadır. Diğer kalkojen elementler oksijen, kükürt, selenyum ve tellürdür.

Fiziksel Özellikler

Polonyum metalinin erime noktası 254 °C (489 °F), kaynama noktası 962 °C (1,764 °F) ve yoğunluğu santimetre küp başına 9.4 gramdır.

Kimyasal Özellikler

Polonyum, periyodik tabloda üst satırında bulunan elementler ile (özellikle selenyum ve tellür) benzer kimyasal özelliklere sahiptir. Polonyumun kimyasal özellikleri, özellikle araştırma kimyagerleri için ilgi çekicidir. Çoğu durumda, bilim insanları radyoaktif malzeme olarak polonyumu tercih etmektedirler.

Bulunma Sıklığı ve Üretimi

Polonyum, çok nadir bulunan bir elementtir. Uranyum cevherlerinde bulunur; ancak çıkarılma maliyeti oldukça yüksektir. Bizmut-209 nötron bombardımanı ile bizmut-210 elde edilir ve daha sonra bizmut-210 bozunarak polonyumu oluşturur. Dünyada ticari olarak gerçekleştirilen polonyum üretiminin tamamı Rusya'da yapılmaktadır.

Uygulama ve Kullanım Alanları

Polonyum bir alfa yayıcıdır ve paslanmaz çelik bir disk üzerinde ince bir film şeklinde bir alfa parçacık kaynağı olarak kullanılır. Bunlar antistatik cihazlarda ve araştırma amaçlı kullanılır. Tek bir gram polonyumun yaydığı alfa radyasyonu sonucunda 500°C sıcaklığa ulaşacaktır. Bu, onu uzay ekipmanı için bir ısı kaynağı olarak yararlı kılar.

Tarihi

Mendeleev, periyodik tabloda yer alan bizmutu takip eden bir elementin olabileceği ve 212 atom ağırlığına sahip olacağı tahmin etmiştir. Ancak polonyuma ulaşmak çok zor olmuştur; çünkü uranyum cevherleri, milyarda bir düzeyinde polonyum içerir. Buna rağmen, 1898'de Marie Curie ve eşi Pierre Curie, aylarca süren özenli çalışmalardan sonra bir miktar ziftblendin (uranyum oksit, U3O8) elde etmeyi başarmıştır.

Etimolojisi

Polonyum adını, elementi ilk izole eden Marie Curie'nin anavatanı Polonya'dan almıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Önlem ve Güven

Polonyumun Sağlığa Etkileri

Polonyum, alfa yayıcı olarak yüksek radyoaktivitesi sebebiyle özel işleme teknikleri ve önlemler gerektirdiği için birkaç nükleer araştırma laboratuvarında inceleme için kullanılmıştır. Polonyum-210, laboratuvar hayvanlarında inhalasyon yoluyla kendi kendine kanser üreten tek sigara dumanı bileşenidir. Polonyum-210 kanserojen olduğu bilinen bir izotoptur. Solunduğunda akciğer kanserine neden olur. Yutulduğunda kırmızı kan hücrelerinde yoğunlaşarak; karaciğere, böbreklere, kemik iliğine, gastrointestinal sisteme, testislere ve yumurtalıklara yayılır. Polonyum vücuda yayıldığı esnada "karşısına çıkan" moleküllerden elektron aldığı için reaktif radikal izi bırakır.

Alfa parçacık radyasyonu sonucu ise DNA hasarı, apoptoza yani "hücre intiharına" neden olabilir. Düşük seviyeli DNA hasarı bile, hücrelerin üreme yeteneğini etkileyen genetik değişikliklere neden olabilir. Farklı organ ve dokular, alfa radyasyon hasarına duyarlılıkları açısından farklılık gösterir. Kemik iliği dokusu özellikle hassastır çünkü kan hücrelerini ve ayrıca bağırsağın astarını oluşturur.

Polonyumun Çevresel Etkileri

Bu toksik maddeleri, canlı hücrelerde yeniden yoğunlaştırma eğiliminde olabilecek çevresel ve biyokimyasal kuvvetler iyi bilinmemektedir. Polonyum doğal olarak oluşmasına rağmen, İkinci Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra başlayan "madencilik patlamasından" bu yana; suya, yiyeceğe, canlı hücrelere ve dokulara girme için ihtimali artmıştır.

İlginç Bilgiler ve Diğer

Marie Curie ve Pierre Curie araştırma yaptıkları sırada not defterlerine şöyle aktarmışlardır:

Zift blendinden çıkardığımız maddenin analitik özelliklerinde bizmut gibi daha önce hiç bilinmeyen bir metal içerdiğine inanıyoruz. Bu yeni metalin varlığı doğrulanırsa, bizden birinin menşe ülkesinin adından sonra buna polonyum olarak anılmasını öneriyoruz.

Curie'lerin istekleri doğrultusunda polonyum, adını Marie Curie'nin doğup büyüdüğü Polonya'dan almıştır. Curie'ler keşiflerini yaptıklarında radyoaktif elementlerle çalışmanın tehlikeleri bilinmiyordu. Bu zamandan kalma laboratuvar defterleri o kadar radyoaktiftir ki, şu anda kurşun kaplı kutuda saklanmaktadır.[1]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 84. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 7
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 15:30:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10058

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Aslan, et al. Polonyum. (26 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10058
Aslan, S., Emektar, D. (2021, January 26). Polonyum. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10058
S. Aslan, et al. “Polonyum.” Edited by Dilan Emektar. Evrim Ağacı, 26 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/10058.
Aslan, Sevcan. Emektar, Dilan. “Polonyum.” Edited by Dilan Emektar. Evrim Ağacı, January 26, 2021. https://evrimagaci.org/s/10058.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close