Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Astatin

Astatin Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

2 dakika
5,760
Astatin Wikipedia Commons
Astatin
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 85 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Özellikler

Astatin, "At" ile sembolize edilen, atom numarası 85 olan kimyasal bir elementtir. Yer kabuğunda; yalnızca bazı ağır elementlerin "bozunma ürünü" olarak meydana gelir. Bu yüzden, periyodik tablodaki elementler arasında doğada en nadir bulunan element olarak da bilinir.

Astatinin tüm izotopları kısa ömürlüdür; en kararlı olanı, 8.1 saatlik yarılanma ömrü ile astatin-210'dur. Astatin, periyodik tablonun 17. grubunda yer alan halojen ailesinin bir üyesidir. Bilim insanları, Dünya yüzeyindeki en yüksek astatin miktarının 25 gramı geçmediğini kaydetmiştir.[1]

Astatinin tüm izotopları radyoaktiftir. Bu nedenle, elementin özelliklerini incelemek oldukça zordur. Bu elemente dair bilinen tek şey, diğer halojenlere benzer özelliklere sahip olmasıdır. Çok nadir bulunduğu için, ticari kullanımı neredeyse hiç yoktur.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikler

Astatinin birkaç saatten fazla süren deneylere dahi izin veremeyecek kadar hızlı bozunması sebebiyle bu elementin özellikleri ile ilgili çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Astatin için erime, kaynama noktası veya yoğunluk bilgisi de kısıtlıdır. Astatin üzerinde yapılabilen sınırlı deneyler aracılığıyla, bu elementin kimyasal olarak periyodik tablonun 17. grubunda bulunan diğer halojenlere benzer olduğu bilinmektedir.

Bulunma Sıklığı ve Üretimi

Astatin, radyoaktif elementler olan uranyum ve toryumun bozunması sonucu oluşur ve yer kabuğunda ancak bu şekilde bulunabilir. Yapay olarak -çok zor olsa da- elde edilebilir. Bir tahmine göre, laboratuvarda şimdiye kadar 1 gram astatinin milyonda birinden fazlası üretilememiştir.[2]

Uygulama ve Kullanım Alanları

Günümüzde, astatin üzerinde yapılan araştırma çalışmaları dışında, bu elementin herhangi bir kullanımı bulunmamaktadır. En kararlı izotopun yarı ömrü yalnızca 8 saattir ve şimdiye kadar yalnızca küçük miktarlarda üretilebilmiştir. Astatinin kimyasal olarak diğer halojenler, özellikle iyot gibi davrandığını doğrulamak için bir kütle spektrometresi kullanılmıştır.

Tarihi

1939 yılında Horia Hulubei ve Yvette Cauchois, yüksek çözünürlüklü bir X-ışını cihazı kullanarak mineral örneklerini analiz etti ve bu analizleri sonucuna astatini tespit ettiklerini düşündüler. Bu esnada Walter Minder, radyumun radyoaktivitesini gözlemledi ve yeni bir elementin mevcut olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, bu elementin iyot ile benzerliğine işaret eden kimyasal testler yaptı. Böylece iki farklı grup, aynı anda astatin keşfi yapmış oldular.

Tüm Reklamları Kapat

1940 yılında ise California Üniversitesi'nde bulunan bilim insanları Dale R. Corson, K.R. Mackenzie ve Emilio Segré elementin kesin bir şekilde keşfini yaptılar.

Etimolojisi

Elementin ismi "dengesiz" anlamına gelen Yunanca "Astatos" kelimesinden gelmektedir.

Önlem ve Güven

Astatinin Sağlık Etkileri

Yapılan araştırmalar sonucu, yer kabuğundaki toplam astatin miktarı 30 gramdan az olduğu görülmüştür ve yapay olarak yalnızca birkaç mikrogram üretilmiştir. Bu kadar az olmasının yanı sıra kısa ömrü ile birlikte, astatinin insan sağlığı üzerindeki etkileri yok denecek kadar azdır. Astatin, yüksek radyoaktivitesi sebebiyle özel işleme teknikleri ve önlemler ile birkaç nükleer araştırma laboratuvarında incelenmiştir. Astatin bir halojendir ve diğer halojenler gibi tiroidlerde iyot gibi birikir. Toksisitesinin iyotinkine benzer şekilde davranacağı tahmin edilmektedir.

Astatinin çevresel etkileri

Astatin, biyosferde önemli bir ölçüde oluşmaz ve bu nedenle hiçbir zaman bir risk oluşturmaz.

İlginç Bilgiler ve Diğer

Astatin, halojen elementler arasında en az reaktif olanıdır ve iyoda benzer şekilde davrandığı varsayılır. Bu kadar kısa bir yarılanma ömrüne sahip olduğu için, bileşiklerinin kristal yapıları mevcut değildir ve çok az bileşik yapısı tanımlanabilmiştir. Paladyumlu astatin bileşikleri ve paladyum iyodürler bilinmektedir. Organik sentez için inanılmaz derecede çok yönlü reaktiflerdir. Örneğin, paladyum iyodür bileşiği aromatik bileşiklerin modifiye edilmesine yardımcı olmak için geliştirilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 85 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Muhteşem! 6
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:37:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10060

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Aslan, et al. Astatin. (26 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10060
Aslan, S., Emektar, D. (2021, January 26). Astatin. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10060
S. Aslan, et al. “Astatin.” Edited by Dilan Emektar. Evrim Ağacı, 26 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/10060.
Aslan, Sevcan. Emektar, Dilan. “Astatin.” Edited by Dilan Emektar. Evrim Ağacı, January 26, 2021. https://evrimagaci.org/s/10060.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close