Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pisagor Teoremine Yeni Kanıtlar Bulan Gençler İlk Akademik Makalelerini Yayınladı!

3 dakika
700
Pisagor Teoremine Yeni Kanıtlar Bulan Gençler İlk Akademik Makalelerini Yayınladı! Pixabay
Tüm Reklamları Kapat

2022 yılında ABD'li lise öğrencileri Calcea Johnson ve Ne'Kiya Jackson, liselerindeki bir yarışmaya katıldıktan sonra Pisagor teoremini trigonometri kullanarak kanıtlayan yeni bir yol keşfettiklerinde öğretmenlerini hayrete düşürdüler. Bu başarıları sayesinde her iki öğrenciye de New Orleans şehrinin anahtarları takdim edildi ve hatta Michelle Obama'dan kişisel tebrik aldılar.

Bugün ise bunu bir adım daha ileri götürerek keşiflerini American Mathematical Monthly dergisinde yayınladıkları bir makalede detaylıca açıkladılar.[1]

Pisagor Teoremi Nedir ve Neden Önemlidir?

Pisagor'un ünlü 2000 yıllık teoremi a2+b2=c2a^2+b^2=c^2 şeklinde özetlenebilir ve dik açılı bir üçgende iki kenarın uzunluğunu bildiğimiz sürece üçüncü kenarın uzunluğunu hesaplayabileceğimizi ifade eder. Özetle, en uzun kenarın yani hipotenüsün karesi, diğer iki kısa kenarın kareleri toplamına eşittir.

Tüm Reklamları Kapat

Yıllar boyunca birçok matematikçi teoremi cebir ve geometri kullanarak kanıtlamıştır. Ancak teoremi trigonometri kullanarak kanıtlamak uzun süre boyunca imkânsız olarak görülmüştür. Bunun nedeni trigonometrideki temel formüllerin Pisagor teoreminin doğru olduğu varsayımına dayanmasıdır. Bu, döngüsel bir akıl yürütme anlamına geldiği için bunun için uğraşmak pek de makul değildir.

Johnson ve Jackson'ın Keşifleri Neden Önemli?

Johnson ve Jackson, buna rağmen birbirlerinden bağımsız olarak bu matematik problemini çözmeyi ve döngüsel akıl yürütmeye başvurmadan Pisagor teoremini kanıtlamayı başardılar. Bu, daha önce profesyonel matematikçiler tarafından yalnızca iki kez gerçekleştirilebilmiş bir başarıdır.

Daha sonra çalışmalarını paylaşmak için 2023 yılının Mart ayında Atlanta'da düzenlenen Amerikan Matematik Derneği'nin bölgesel toplantısına katıldılar. Aldıkları olumlu tepkilerle cesaretlenerek keşiflerini nihai hakem denetimine sunmaya karar veren Jackson ve Johnson'ın çalışması, trigonometri kullanarak teoremi kanıtlamak için toplamda 10 kanıt ortaya koyuyor. Makale, teoremi kanıtlamanın 5 farklı yeni yolunu sunmanın yanı sıra, gösterdikleri 5 farklı yolun, diğer 5 kanıtı da ortaya çıkardığını ayrıntılarıyla açıklıyor. Bu kanıtlardan sadece biri daha önce konferansta sunulmuştu, diğer 9 kanıt ise tamamen yeni duyuruluyor. Ne'Kiya Jackson şöyle anlatıyor:

Açıkçası oldukça şaşkınım. Bu kadar ileri gideceğini düşünmemiştim.

Calcea Johnson ise ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu kadar genç yaşta bir makale yayınlamak gerçekten akıl almaz.

Johnson, STEM (İng: "Science, Technology, Engineering, Mathematics"; Tr: "bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik") alanlarının kendisi büyürken pek popüler olmadığını belirtiyor:

Ben büyürken STEM öyle havalı bir şey değildi. Bu yüzden tüm bu insanların aslında STEM ve özellikle de matematiğe ilgi duyması beni çok mutlu ediyor ve STEM'in bu kadar ilerlemesi beni gerçekten heyecanlandırıyor.

Trigonometri Öğrenciler İçin Neden Zorlayıcı?

Yazarlar, makalede trigonometrinin lise öğrencileri için bu kadar kafa karıştırıcı ve endişe verici olmasının sebeplerinden birinin birbirinden tamamen farklı iki trigonometri versiyonunun aynı terimlerle tanımlanması olduğunu savunuyorlar. Bu da trigonometriyi anlamaya çalışmanın üst üste basılmış iki farklı resmin anlamını çözmeye çalışmak gibi olabileceği anlamına geliyor.

Jackson ve Johnson, iki versiyonu ayırıp sadece birine odaklanarak Pisagor teoreminin birçok yeni kanıtının bulunabileceğini öne sürüyor.

Gelecek Planları ve İlham Kaynakları

Jackson şu anda Louisiana'daki Xavier Üniversitesi'nde eczacılık alanında doktora yapıyor, Johnson ise Louisiana Devlet Üniversitesi'nin Roger Hadfield Ogden Onur Koleji'nde çevre mühendisliği okuyor. Johnson, bu başarılarıyla diğer genç kadınlara ilham vermekten gurur duyduğunu belirtiyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Genç ve siyahi kadınların bu tür şeyleri yapabileceğini göstermede bu kadar olumlu bir etkiye sahip olabildiğimiz için gerçekten çok gururluyum. Diğer genç kadınların istedikleri her şeyi yapabileceklerini bilmelerini sağlamak beni çok mutlu ediyor.

American Mathematical Monthly dergisinin baş editörü Della Dumbaugh, Johnson ve Jackson'ın başarıları hakkında son olarak şunları söylüyor:

Dergimiz, bu iki öğrencinin çalışmalarını sayfalarında yayınlamaktan onur ve mutluluk duyuyor. Sonuçlar, öğrencilerin alana getirdiği taze bakış açısının potansiyeline dikkat çekerken öğretmenlerin ve okulların gelecek nesil matematikçilerin ilerlemesindeki önemli rolünü vurguluyor. Dahası bu çalışma, Benjamin Finkel'in 1894'te dergimizi kurarken matematiği öğretmenlerin ve öğrencilerin erişebileceği bir hâle getirme amacını taşıyan ruhunu yansıtıyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
30
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Calcea Johnson ve Ne'Kiya Jackson, 2022 yılında ABD'de lisede okurken Pisagor teoremini trigonometri kullanarak dairesel akıl yürütme olmadan kanıtlayan iki genç öğrencidir. Bu başarılarıyla öğretmenlerini şaşırtmış ve matematik camiasında dikkat çekmişlerdir.

Çünkü trigonometri temel tanımlarında Pisagor teoremine dayanır; bu da teoremi trigonometriyle kanıtlamaya çalışırken dairesel akıl yürütmeye yol açar. Johnson ve Jackson, bu döngüyü kırarak teoremi bağımsız bir şekilde kanıtlamayı başardılar.

Ne'Kiya Jackson, Louisiana'daki Xavier Üniversitesi'nde eczacılık alanında doktora yapıyor. Calcea Johnson ise Louisiana Devlet Üniversitesi'nde çevre mühendisliği okuyor. Başarılarıyla diğer genç kadınlara ve öğrencilere ilham kaynağı olmaya devam ediyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:35:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18885

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Pisagor Teoremine Yeni Kanıtlar Bulan Gençler İlk Akademik Makalelerini Yayınladı!. (11 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18885
Küçükkıvanç, S., Derin, U. (2024, November 11). Pisagor Teoremine Yeni Kanıtlar Bulan Gençler İlk Akademik Makalelerini Yayınladı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18885
S. Küçükkıvanç, et al. “Pisagor Teoremine Yeni Kanıtlar Bulan Gençler İlk Akademik Makalelerini Yayınladı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 11 Nov. 2024, https://evrimagaci.org/s/18885.
Küçükkıvanç, Sena. Derin, Ufuk. “Pisagor Teoremine Yeni Kanıtlar Bulan Gençler İlk Akademik Makalelerini Yayınladı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, November 11, 2024. https://evrimagaci.org/s/18885.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close