Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pelvik Dimorfizm: Kadınların Leğen Kemiği Erkeklere Göre Daha mı Geniş? Bu Durum Doğuma Olanak Sağlamak İçin mi Evrimleşti?

Pelvik Dimorfizm: Kadınların Leğen Kemiği Erkeklere Göre Daha mı Geniş? Bu Durum Doğuma Olanak Sağlamak İçin mi Evrimleşti?
6 dakika
824
Evrim Ağacı Akademi: İnsan Evriminde Özel Konular Yazı Dizisi

Bu yazı, İnsan Evriminde Özel Konular yazı dizisinin 23. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Gen Benzerliği (Genetik Benzerlik) Nedir? İnsan Genomu, Diğer Canlılara Ne Kadar Benzer?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Biyolojik cinsiyet ile ilgili anatomik farklılıklar pelviste, halk arasındaki adıyla leğen kemiğinde kolayca ayırt edilebilmektedir. Erkek ve dişi Homo sapiens pelvisleri arasındaki yapısal farklılıklar, dişi pelvisi ile karşılaştırıldığında daha belirgin ve iyi işaretlenmiş kas ekleri ile birlikte daha büyük eklem yüzeyleri olan erkek pelvisinin daha kalın iskeleti ile ilgilidir.

Erkek (solda) ve dişi (sağda) pelvisin karşılaştırması. Dişi pelvisinin daha geniş olduğu gösterilmiş.
Erkek (solda) ve dişi (sağda) pelvisin karşılaştırması. Dişi pelvisinin daha geniş olduğu gösterilmiş.
MedicTests

Daha belirgin farklılıklar ise, elbette dişi pelvisinin doğuma uygun şekilde evrimleşmesinden kaynaklanmaktadır. Peki gerçekten öyle mi?

Pelvisin Biyolojik Sekse Bağlı Farklılıkları

Pelvis, morfolojik olarak jinekoid, android, antropoid ve platipelloid olmak üzere dört genel grupta sınıflandırılabilir. Kadınların yaklaşık olarak %41'inde bulunan jinekoid pelvis doğum için en elverişli pelvis tipidir ve tipik kadın pelvisi olarak tanınır.[1] Android pelvis tipi ise tipik erkek pelvisi olarak tanınır. İşte pelvis tipleri için yapılan cinsiyete dayalı bu tanımlamalar, yani cinsiyete dayalı farklılıklardan söz eden pelvik dimorfizm kavramı ilk defa antropolog Wilton Krogman tarafından ele alınmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Pelvis tipleri.
Pelvis tipleri.
Physiopedia

Krogman homininlerin, özellikle de Homo sapiens'in bipedal yürüyüşe adapte olmak için pelvisin "dar" (göreceli olarak enine genişliğin daha kısa olması) hale gelecek şekilde doğal seçilime uğradığını, çünkü asetabulum arasındaki dar bir mesafenin iki ayak üzerinde yürümek için biyomekanik olarak en verimli şekil olduğunu ileri sürmüştür. Aynı zamanda kadınların erkeklere göre nispeten daha geniş bir pelvis şekline sahip olmalarının doğumu kolaylaştırmak üzere evrimleştiğini, ancak bunun bir sonucu olarak kadınlarda erkeklere göre bipedal mekaniğin olumsuz etkilendiğini ya da lokomotor faaliyetler için harcanan enerjinin arttığını öne sürmüştür. Yani insan dişilerindeki pelvis şekli, doğum ve hareketin çelişkili kısıtlamaları arasındaki bir dengenin sonucu olarak görülmektedir.[2]

Yakın zamana dek Krogman'ın bu fikri pek çok araştırmacı tarafından kabul görmekteydi ve kadınların erkeklerden ortalama olarak daha geniş pelvise ve daha kısa bacaklara sahip oldukları uzun zamandır kabul edilmekteydi. Yine uzun zamandır bu farklılıkların kadınlarda erkeklere göre hareket kabiliyeti için bir dezavantaj yarattığı düşünülüyordu. Öyle ki Krogman'ın bu teorisini destekler nitelikte pek çok çalışma yapılmıştı.

Bu çalışmalar arasında en güncel olanlardan biri 2017 yılında Fischer ve Mitteroecker tarafından yapılan ve Hamann-Todd Koleksiyonu'nda yer alan 99 Beyaz Amerikalı iskeleti ile gerçekleştirilen bir çalışmadır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre araştırmacılar; neredeyse aynı genel pelvik ölçülere sahip erkekler ve kadınlar arasında şekil alanında neredeyse hiç örtüşme bulamamışlardır ve klasik dimorfizm görüşü ile uyumlu sonuçlara ulaştıklarını öne sürmüşlerdir.[3]

Pelvik Dimorfizm Karşıtı Bulgular

Antropolog Hillary DelPrete tarafından 2017 yılında, dişi pelvis şeklinin genellikle jinekoid tip ve erkek pelvis şeklinin ise android tip sınıflandırmasına girip girmediğini test etmek amacıyla yapılan bir çalışmada Fischer ve Mitteroecker'ın ulaştıkları sonuçların tam aksi sonuçlara ulaşılmıştır. DelPrete, çalışmasında Hamann-Todd Skeletal Collection'dan 119, Terry Skeletal Collection'dan 104 ve the Coimbra Skeletal Collection'dan 155 olmak üzere üç farklı iskelet koleksiyonuna ait toplamda 378 yetişkin insanın pelvik kemiğini incelemiştir. DelPrete'nin analizleri 182 dişi pelvisin 108'inin (%59,3) android, 23'ünün (%12,6) antropoid, 26'sının (%14,3) jinekoid ve 25'inin (%13,7) platipelloid tipte olduğunu göstermiştir. DelPrete, 196 erkek pelvisinden ise 119'unun (%60.7) android, 6'sının (%3.1) antropoid, 37'sinin (%18.9) jinekoid ve 34'ünün (%17.3) platipelloid tipte olduğunu belirtmiştir.[4]

Tüm Reklamları Kapat

DelPrete'nin çalışmasının sonuçlarına göre, günümüzde tipik olarak kabul edilenin aksine pelvis şekli her zaman kadınlarda jinekoid tip, erkeklerde ise android tip değildir ve kabul gören derecede dimorfik değildir. Bu durum, Hamann-Todd Koleksiyonu tarafından kanıtlanabilse de bu pelvis şeklinin hiçbir grupta dimorfik olmadığı anlamına gelmez. Ancak günümüzde kabul edilen şekilde belirgin dimorfizm yoktur veya dimorfizm her popülasyonda mevcut değildir. Çünkü pelvik morfoloji, sabit olmaması ve birçok faktörden etkilenme potansiyeline sahip olması nedeniyle son derece değişkendir. Ayrıca, pelvis şeklindeki cinsiyet farklılıklarını belirlemek için tipolojik sınıflandırma kullanmak yeterli değildir.

Yeni Bakış Açıları ve Bulgular

Dimorfizmin her popülasyonda ortaya çıkmadığının ve insanlar için pelvis şekline ait genel bir dimorfizmin olduğu görüşünün doğru olmadığının çeşitli araştırmalarla gösterilmesi ile birlikte Krogman'ın pelvis şeklinin kadınlarda daha geniş olmasını doğum ile ilişkilendirdiği teorisi de tartışmaya açık hale gelmiştir.

Warrener ve arkadaşları, insan dişilerinin daha geniş pelvise sahip olmalarının yürüyüş sırasında enerji harcamasını hiç artırmadığını bulmuştur.[5] Daha sonra Wall-Scheffler ve Myers, boylarına göre kadınların erkeklerden daha hızlı yürüdüklerini, daha düşük bir kütle merkezine sahip olduklarını (artan stabilite) ve pelvislerini daha büyük bir açıyla döndürerek nispeten daha uzun adım uzunluklarına sahip olduklarını bulmuştur.[6] Yani mediolateral olarak geniş kadın pelvisinin lokomotor dezavantajlar ortaya çıkaran obstetrik bir yan ürün değil, hareket için bir uyarlama olabileceğini öne sürmüşlerdir.

Katherine Whitcome'un çalışması da diğer iki araştırma ile aynı fikirdedir. Katherine ve arkadaşları,30 kişi ile gerçekleştirilen ve yürüyüş kinematiğinin incelendiği araştırmada kadınların özellikle yürüme hızlarının erkeklere göre daha hızlı olduğunu ve adım uzunluğuna erkeklere göre daha fazla katkıda bulunan daha büyük bir pelvik rotasyon bileşenine sahip olduklarını ortaya koymuştur.[7]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Wall-Scheffler ve Myers tarafından yapılan başka bir araştırmanın sonuçlarına göre, kadınlarda ortaya çıkan üremeye bağlı ve özellikle hareketle ilgili olan dezavantajların modern toplayıcı popülasyonların yanı sıra erken Homo türlerinde de hareketlilik davranışlarını anlamlı şekilde etkilediği görülmüştür. Yüksek enlemlerde yapılan arkeolojik kazılar sonucu elde edilen bilgilere göre gebelik sırasında kadınların sahip oldukları yükler ya da çocuk taşırken harcadıkları efor sonucu azalan yürüyüş hızları, popülasyonların hareketliliklerini de tartışılmaz biçimde etkilemiştir. Bu noktada daha geniş pelvis şekli hem adım uzunluğunu hem de hız esnekliğini artırarak bazı hominin popülasyonlarında gebelik ve doğum ile ilgili dezavantajlar için morfolojik bir denge sağlamıştır.[8]

Son olarak Wall-Scheffler ve Myers'ın araştırmasında, yük taşımasalar bile erkeklerin ve kadınların farklı kas aktivasyon paternlerine sahip oldukları görülmüştür. Bunun dışında, kadınların yürürken ne metabolik maliyetler ne de hız açısından hiçbir şekilde dezavantajlı olmadıkları oldukça açık bir şekilde gösterilmiştir.[6]

Cinsel dimorfizmin hareketle ilgili tüm yönleri düşünüldüğünde bu konuyu yalnızca pelvise indirgemek imkansızdır, asıl önemli olan dişi homininlerin sahip olduğu daha küçük boyutlardır. Hareket dezavantajının, hıza olduğu kadar kütleye de ayrılmaz bir şekilde bağlı olduğu göz önüne alındığında boyut olarak küçük olma bağlamında nispeten geniş bir pelvise sahip olmanın evrimsel önemini göz önünde bulundurmak yararlıdır. Kadınlar, küçük boyutlarına rağmen erkeklere göre hız dezavantajına sahip değillerdir ve mükemmel (hem ekonomik hem de verimli) yük taşıyıcılarıdır. Kadınların bu mükemmel gelişimlerinde kilit rol oynayan faktörlerden biri olarak geniş pelvis yapılarını korumuş olmaları düşünülebilir. Açıkça, pelvisin geniş olması ve yük taşıma için faydaları, kadınların üremesiyle ilgilidir ancak doğrudan doğumla ilgili değildir.

Yine açıkça görülmektedir ki geniş bir pelvise sahip olmak, kadınlarda lokomotor kabiliyetler açısından özel bir uyarlamanın sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu veriler ışığında pelvisin şekli ile alakalı bugüne kadar bildiğimiz her şeyin temelden değişmesi gerekebileceğini ve halen kullanmakta olduğumuz geleneksel dimorfizm teorisinin de yeniden tanımlanmaya muhtaç olduğunu görebiliriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: İnsan Evriminde Özel Konular Yazı Dizisi

Bu yazı, İnsan Evriminde Özel Konular yazı dizisinin 23. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Gen Benzerliği (Genetik Benzerlik) Nedir? İnsan Genomu, Diğer Canlılara Ne Kadar Benzer?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • İğrenç! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ R.S. Sneel, et al. (2019). Snell's Clinical Anatomy By Regions, 10Th Edition. ISBN: 9781496345646. Yayınevi: Wolters Kluwer.. sf: 320.
  • ^ W.M. Krogman. (1954). The Scars Of Human Evolution. Scientific American, sf: 54-57. doi: 10.1038/scientificamerican1251-54. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ B. Fischer, et al. (2017). Allometry And Sexual Dimorphismin The Human Pelvis. The Anatomical Record, sf: 698-705. doi: 10.1002/ar.23549. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ H. DelPrete. (2017). Pelvic Inlet Shape Is Not As Dimorphicas Previously Suggested. The Anatomical Record, sf: 706-715. doi: 10.1002/ar.23544. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A.G. Warrener, et al. (2015). A Widerpelvis Does Not Increase Locomotor Cost In Humans, With Implica-Tions For The Evolution Of Childbirth. PLOS One, sf: e0118903. doi: 10.1371/journal.pone.0118903. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b C.M. Wall-Scheffler, et al. (2017). The Biomechanical And Ener-Getic Advantages Of A Mediolaterally Wide Pelvis In Women.. The Anatomical Record, sf: 764-775. doi: 10.1002/ar.23553. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K.K. Whitcome. (2017). Pelvic Rotation Effect On Human Stride Length: Releasing The Constraint Of Obstetric Selection. The Anatomical Record, sf: 752-763. doi: 10.1002/ar.23551. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C.M. Wall-Scheffler. (2013). Reproductive Costs For Everyone: How Female Loads Impact Human Mobility Strategies. Journal of Human Evolution, sf: 448-456. doi: 10.1016/j.jhevol.2013.01.014. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2024 21:30:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17341

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sıcak
Göç
Etoloji
Koku
Doğa Yasaları
Modern
Ahlak
Aşırı
Sars-Cov-2
Aslan
Tespit
Dalga
Patojen
Köpekler
Geometri
Hastalık Kontrolü
Kanat
Göz
Hasta
Sars Virüsü
Araç
Stephen Hawking
Parçacık
Irk
Biliş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Kurnaz, et al. Pelvik Dimorfizm: Kadınların Leğen Kemiği Erkeklere Göre Daha mı Geniş? Bu Durum Doğuma Olanak Sağlamak İçin mi Evrimleşti?. (20 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17341
Kurnaz, K., Alparslan, E. (2024, April 20). Pelvik Dimorfizm: Kadınların Leğen Kemiği Erkeklere Göre Daha mı Geniş? Bu Durum Doğuma Olanak Sağlamak İçin mi Evrimleşti?. Evrim Ağacı. Retrieved May 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17341
K. Kurnaz, et al. “Pelvik Dimorfizm: Kadınların Leğen Kemiği Erkeklere Göre Daha mı Geniş? Bu Durum Doğuma Olanak Sağlamak İçin mi Evrimleşti?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 20 Apr. 2024, https://evrimagaci.org/s/17341.
Kurnaz, Kaan. Alparslan, Eda. “Pelvik Dimorfizm: Kadınların Leğen Kemiği Erkeklere Göre Daha mı Geniş? Bu Durum Doğuma Olanak Sağlamak İçin mi Evrimleşti?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, April 20, 2024. https://evrimagaci.org/s/17341.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close