Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neandertal Genleri, Acı Eşiğinizin Daha Yüksek Olmasını Sağlıyor!

Neandertal Genleri, Acı Eşiğinizin Daha Yüksek Olmasını Sağlıyor! The Guardian
Michael Smeltzer.
3 dakika
1,800
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

UCL araştırmacıları tarafından ortaklaşa yürütülen yeni bir çalışmaya göre, üç farklı gen varyantını miras alan kişiler, bazı ağrı türlerine daha duyarlı! Communications Biology dergisinde yayımlanan bulgular, geçmişte Neandertaller ile gerçekleşen çiftleşmenin, modern insanların genetiğini nasıl etkilediğini ortaya koyan en son bulgular olma özelliğini taşıyor.

Araştırmacılar; duyu nöronları ile ilişkilendirilen SCN9A geninde, üç adet sözde Neandertal varyantını taşıyan kişilerin hardal yağına önceden maruz kalınması sonucunda sonradan gelişen cilt delinmesinden kaynaklanan ağrılara daha duyarlı olduğunu tespit etti.

Daha önce yürütülen araştırmalar, sıralanmış Neandertal genomlarında M932L, V991L ve D1908G olarak bilinen üç farklı varyasyonun SCN9A geninde tespit edildiğini ve bu üç varyantı taşıyan insanların daha yüksek ağrı duyarlılığına sahip olduğuna dair raporları ortaya koymuştu. Fakat bu çalışmadan önce, bahsi geçen varyantlar tarafından etkilenen belirli duyusal tepkiler kesinlik taşımıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

SCN9A geni, hasar görmüş dokudan gelen sinyalleri algılayan duyu nöronlarında yüksek düzeyde belirtilen bir sodyum kanalını kodlar. Araştırmacılar, genin D1908G varyantının bu popülasyon dahilindeki kromozomların yaklaşık %20'sinde bulunduğunu ve bu varyantı taşıyan kromozomların yaklaşık %30'unun, aynı zamanda M932L ve V991L varyantlarını da taşıdığını tespit etti.

UCL, Aix-Marseille Üniversitesi, Toulouse Üniversitesi, Open Üniversitesi, Fudan Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi araştırmacılarının liderliğindeki uluslararası bir ekip, 1,963 Kolombiyalı katılımcının çeşitli uyaranlara tepki olarak geliştirdikleri ağrı düzeylerini ölçtü. Araştırmacılar üç varyantın, hardal yağına daha önce maruz kalma sonrası gelişen cilt delinmesine karşı daha düşük bir ağrı eşiğine sahip olduğunu; ancak, sıcaklık veya basınca karşı bir tepki vermediğini buldular. Dahası, sadece bir tanesini taşımaktan ziyade üç varyantı taşımak, daha yüksek ağrı duyarlılığı ile ilişkilendirildi. SCN9A'yı içeren genetik verileri kullanarak; Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika ve Peru'dan 5,971 kişinin genomik alanını analiz ettiklerinde üç Neandertal varyantının Amerika Yerlisi soyunun daha yüksek oranda olduğu popülasyonlarda daha yaygın olduğunu buldular. Örneğin, Peru nüfusunda ortalama Amerika Yerlisi soyu oranının %66 olduğu saptanmıştır.

Araştırmacılar, Neandertal varyantlarının sinir tepkisi oluşturan eşikleri değiştirerek duyu nöronlarını duyarlı hale getirebileceğini öne sürmektedir. Ayrıca Amerika'nın ilk yerleşimi sırasında meydana gelen şans ve popülasyon darboğazları sonucunda, varyantların Yerli Amerikan soyu oranının daha yüksek olduğu popülasyonlarda daha yaygın olabileceğini öngörmektedirler.

Akut ağrı, davranışı ılımlı hale getirebilse ve daha fazla yaralanmayı önleyebilse de bilim insanları bu varyantları taşımanın ve daha yüksek ağrı duyarlılığına sahip olmanın, insan evrimi sürecinde avantajlı olup olmadığını belirtmek için ek araştırmaların gerekliliğini vurgulamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Ortak sorumlu araştırmacılardan biri olan Dr. Kaustubb Adhikari tarafından yürütülen önceki araştırmalar, insanların burun şeklini etkileyen bazı genetik materyalleri de Neandertallerden miras aldığını göstermiştir. Dr. Adhikari şöyle yorumluyor:

Neandertal genomunun ilk kez dizilenmesinden beri geçen 15 yılda, on binlerce yıl önceki çiftleşmeler sonucunda onlardan neleri miras aldığımız konusunda giderek daha fazla bilgi edindik.

Ağrı duyarlılığı, ciddi zarara yol açabilecek acı veren şeylerden kaçmamıza olanak sağlayan önemli bir hayatta kalma özelliğidir. Bulgularımız, Neandertallerin belirli ağrı türlerine daha duyarlı olabileceğini gösteriyor, ancak bu durumun nedenleri ve bu özel genetik varyantların evrimsel olarak avantajlı olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Araştırmanın birinci yazarı Aix-Marseille Üniversitesi ve Toulouse Üniversitelerinden Dr. Pierre Faux ise şöyle yorumluyor:

Genetik kodumuzdaki varyasyonların, ağrıyı nasıl algıladığımızı değiştirebileceğini, bu varyasyonlar arasında modern insanların Neandertallerden elde ettiği genleri de kapsayacak bir şekilde gösterdik. Ancak genler; ağrıyı etkileyen çevre, geçmiş deneyimler ve psikolojik faktörler gibi unsurları içeren birçok etmenden sadece bir tanesidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 10
  • Tebrikler! 3
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. S. GoodSmith, et al. (2023). People With Increased Genetic Risk Of Alzheimer's May Lose Sense Of Smell First. Neurology. doi: 10.1212/WNL.0000000000207659. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Corcoran, et al. (2023). Major Genetic Study Reveals Unexpectedly High Variation In T-Cell Receptor Genes Between Persons. Immunity, sf: 25. doi: 10.1016/j.immuni.2023.01.026. | Arşiv Bağlantısı
  • P. Biswas, et al. (2021). Genomic Study Revealing Among Diverse Populations With Inherited Retinal Disease. PLOS Genetics, sf: 35. doi: 10.1371/journal.pgen.1009848. | Arşiv Bağlantısı
  • H. Zeberg, et al. (2020). The Ancient Neanderthal Hand In Severe Covid-19. Nature, sf: 13. doi: 10.1038/s41586-020-2818-3. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 11:44:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16080

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. C. Ünverdi, et al. Neandertal Genleri, Acı Eşiğinizin Daha Yüksek Olmasını Sağlıyor!. (20 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16080
Ünverdi, N. C., Alparslan, E. (2023, November 20). Neandertal Genleri, Acı Eşiğinizin Daha Yüksek Olmasını Sağlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16080
N. C. Ünverdi, et al. “Neandertal Genleri, Acı Eşiğinizin Daha Yüksek Olmasını Sağlıyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 20 Nov. 2023, https://evrimagaci.org/s/16080.
Ünverdi, Nadire Ceren. Alparslan, Eda. “Neandertal Genleri, Acı Eşiğinizin Daha Yüksek Olmasını Sağlıyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, November 20, 2023. https://evrimagaci.org/s/16080.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close