Puglar ve Bulldoglar Gibi Yassı Yüzlü Köpekler Son Derece Hasta Olmalarına Rağmen, Neden Giderek Popülerleşiyorlar? Ve Bunu Nasıl Önleriz?
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Kraliyet Veteriner Hekimlik Koleji'nden Rowena Packer ve çalışma arkadaşlarının yaptığı ve PLOS ONE dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Bulldog, Fransız Bulldogu ve Pug sahipleri, ileride, muhtemelen yine şu an sahiplendikleri köpek çeşitlerini sahiplenmek isteyecek ve bu köpek çeşitlerini, köpek sahiplenmek isteyen diğer kişilere tavsiye edecekler.[1] Ancak bu büyük bir risk: Çünkü brakisefalik yüz olarak bilinen yassı yüzlü köpeklere olan bağlılık duygusunun büyümesi, diğer köpeklere göre çok daha yüksek sağlık riskleri olan bu köpek çeşitlerinin sayılarının daha da artmasına ve insanlar arasında daha da popülerleşmelerine neden oluyor.
Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde brakisefal köpeklere olan rağbet dünya çapında önemli ölçüde artmıştır. Ancak bu cinsler, insan eliyle yapılan yapay seçilim yoluyla evrimleştirmeden doğan hastalıklar nedeniyle; solunum bozukluğu, göz hastalıkları, omurga hastalıkları, sıcak çarpması ve zatürre de dahil olmak üzere bir dizi ciddi hastalığa son derece yatkındırlar ve ömürleri, daha uzun burunlu köpeklere kıyasla ortalamada 4 yıl daha azdır.
Bazı veteriner hekimler, Bulldog'ların, Fransız Bulldogları'nın ve Pug'ların artık üretilmelerinin engellenmesini gerektirecek düzeyde sağlık problemleri olduğunu ve bu köpek çeşitlerinin ciddi sağlık riski altında bulunduklarını düşünürken, kronik hastalıkları olan evcil hayvanların sahipleri de bu hayvanların daha fazla psikolojik sıkıntı çektiğini ve daha düşük bir yaşam kalitesine sahip olduklarını söylüyorlar. Bu konuda herkes hemfikir olmasına rağmen, bu köpek çeşitlerine olan ilgi her geçen gün daha da artıyor.
Dolayısıyla, eğer ki sağlık açısından ciddi risklere eğilimli köpek çeşitlerinin gelecekte çoğalmalarını önlemek istiyorsak, hayvan sahiplerinin köpek çeşidi seçimini etkileyen faktörleri iyi anlamamız gerekiyor. Bu amaçla, Packer ve çalışma arkadaşları, hayvan sahiplerinin İngiltere'deki en popüler olan brakisefalik köpek çeşitlerini yeniden edinme (bir köpeğiniz öldükten sonra aynısından edinme) veya tavsiye etme (başkalarına kendi köpeğinizin çeşidini önerme) eğilimlerini araştırmak için, bu sahada yapılan ilk geniş ölçekli çalışmayı gerçekleştirdiler.
Ankete katılan 2.168 hayvan sahibinden %93'ü, gelecekte de şu anki cinslerine tekrar sahip olmayı isteyeceğini söylüyor. Katılımcıların 3'te 2'si ise, mevcut cinslerini ilk kez köpek sahiplenmeyi düşünen diğer kişilere önereceğini söylüyor.
Çalışmaya göre; katılımcıların brakisefalik köpekleri yeniden edinme ve başkalarına önerme ihtimali, şunlarla artıyor:
- Eğer bir köpeği ilk kez sahipleniyorsanız,
- Köpek ile sahibi arasındaki ilişkinin sıkılığı sizin için önemliyse,
- Olumlu davranışlara sahip bir köpek arıyorsanız,
- Sınırlı bir yaşam alanınız varsa (eviniz küçükse),
- Çocuklu bir aileniz varsa.
Öte yandan, aşağıdaki gerekçeler katılımcıların yeniden edinme veya tavsiye etme ihtimalini azaltıyor:
- Herkesin hemfikir olduğu, giderek artan sayıda sağlık sorunu,
- Köpeğin davranışının beklenenden daha kötü olabilmesi,
- Bu özel çeşitleri sahiplenme masrafları,
- Brakisefalik köpeklerin yetiştirilmesiyle ilgili etik ve sosyal güvenlik kaygıları
- Köpek sahibinin yaşam tarzı üzerindeki olumsuz etkiler.
Yazarlara göre, bu sonuçları uzun vadede brakisefalik cinslerde nüfus patlamasını kontrol etmek için, brakisefalik köpeklerin istenmeyen özelliklerine ve diğer köpek çeşitlerinin cazip özelliklerine dikkat çeken müdahalelere bilgi sağlamak için kullanmak mümkündür. Yazarlar şunları ekliyor:
Belirli köpek çeşitlerinin popülaritesi genellikle bir ani yükseliş ve düşüş modeli izlese de, elde ettiğimiz sonuçlar bu "dallı budaklı yükselişin" kalıcı olduğunu gösterdiğinden, gerçekten endişe verici. Hayvan sahipleri, bu tatlı köpeklerin sevgi dolu kişiliklerine bağımlı hale geliyorlar; fakat aynı zamanda da bu hayvanların şok edici düzeydeki sağlık sorunlarını kabul ediyor ve normalleştiriyorlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 21
- 14
- 7
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: SciTechDaily | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. M. A. Packer, et al. (2020). Come For The Looks, Stay For The Personality? A Mixed Methods Investigation Of Reacquisition And Owner Recommendation Of Bulldogs, French Bulldogs And Pugs. PLOS ONE, sf: e0237276. doi: 10.1371/journal.pone.0237276. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:32:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9984
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.