Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Burun Şeklimiz Bize Neandertal'lerden Miras Kalmış Olabilir!

2 dakika
1,729
Burun Şeklimiz Bize Neandertal'lerden Miras Kalmış Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmaya göre, burun şeklimiz Neandertaller'den kalan bir miras olabilir. Neandertaller, yaklaşık 40.000 yıl önce Avrasya'da yaşamış eski bir insan türüdür. Fakat buz devrinde iklimin fazla soğuması ve besinlerin kıtlaşmasından sonra Neandertal insanının beslenme biçimi hayatta kalmalarını olanaksız hale getirmiştir. Modern insan ise kötü iklim koşullarında bile teknoloji sayesinde çevresindeki besin kaynaklarından daha verimli bir şekilde faydalanarak hayatta kalmış ve böylece modern insanın soyu bugüne kadar gelebilmiştir.

Neandertaller'in, Homo Sapiens'lerle melezleştiklerini gösteren sağlam veriler bulunmaktadır. Bu da DNA'larının bir kısmının günümüz insanlarında da bulunduğu anlamına gelir. Bugün bildiğimiz kadarıyla Doğu Asyalılar ve Avrupalılar %2 oranında Neandertal geni taşımaktadır.

Bu genler, bugün vücudumuzun farklı bölgelerinde kendilerini göstermektedir. University College London'da yürütülen bir çalışmada, daha uzun ve kemerli bir buruna yol açan belirli bir genin, atalarımızın dünyanın dört bir yanına göç ederken karşılaştıkları farklı iklim ve ortamlara tepki olarak doğal seçilim yoluyla evrimleşmiş olabileceği öne sürülmüştür.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmada Latin Amerika, Avrupa, Orta Amerika ve Afrika kökenli 6000'den fazla kişiden alınan veriler kullanıldı. ATF3 olarak adlandırılan bir genom bölgesinde, Yerli Amerikalı ve Doğu Asya kökenli birçok kişinin Neandertaller'den miras kalan bu genetik materyale sahip olduğu bulundu. Fudan Üniversitesi'nden Dr. Qing Li bu konuda şunları söylüyor:

Burunlarımızın şeklinin doğal seçilim tarafından belirlendiği uzun süredir tahmin ediliyor. Burunlarımız soluduğumuz havanın sıcaklığını ve nemini düzenlememize yardımcı olduğundan farklı şekillerdeki burunlar, atalarımızın yaşadığı farklı iklimlere daha uygun olabilir. Bu çalışmada tanımladığımız gen, atalarımız Afrika'dan göç ettiğinde daha soğuk iklimlere adapte olmalarına yardımcı olduğu için Neandertaller'den bize miras kalmış olabilir.
Burun yükseklikleri farklılık gösteren Homo Sapiens (sol) ve arkaik Neandertal (sağ) kafatasları yan yana.
Burun yükseklikleri farklılık gösteren Homo Sapiens (sol) ve arkaik Neandertal (sağ) kafatasları yan yana.
Heritage Daily

Aynı ekip, 2021 tarihli bir çalışmasında da dudak şeklini etkileyen bir genin eski Denisovalılar'dan miras kaldığını keşfetmişti.

Kısacası, Afrika'dan ayrılıp Avrasya'nın soğuk iklimlerine geçiş yapan atalarımızın doğal seleksiyonla kazandığı burun şekli geni; bizlere bırakmış oldukları miraslardan biridir. Artık aynanın karşısına her geçişinizde burnunuzu basit bir duyu organı olarak değil, binlerce hatta milyonlarca yıldır süregelen bir birikimin meydana getirdiği bir organ olarak düşünebilirsiniz!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
75
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • İnanılmaz 8
  • İğrenç! 6
  • Bilim Budur! 4
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 3
  • Güldürdü 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Q. Li, et al. (2023). Automatic Landmarking Identifies New Loci Associated With Face Morphology And Implicates Neanderthal Introgression In Human Nasal Shape. Communications Biology, sf: 1-13. doi: 10.1038/s42003-023-04838-7. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:10:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14644

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
V. Sarıgül, et al. Burun Şeklimiz Bize Neandertal'lerden Miras Kalmış Olabilir!. (27 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14644
Sarıgül, V., Alparslan, E. (2023, May 27). Burun Şeklimiz Bize Neandertal'lerden Miras Kalmış Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14644
V. Sarıgül, et al. “Burun Şeklimiz Bize Neandertal'lerden Miras Kalmış Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 27 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14644.
Sarıgül, Veli. Alparslan, Eda. “Burun Şeklimiz Bize Neandertal'lerden Miras Kalmış Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 27, 2023. https://evrimagaci.org/s/14644.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close