Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mikroskop Bize Ne Kadar Önemli Olduğumuzu, Teleskop Ne Kadar Önemsiz Olduğumuzu Gösterdi!

3 dakika
33,088
Mikroskop Bize Ne Kadar Önemli Olduğumuzu, Teleskop Ne Kadar Önemsiz Olduğumuzu Gösterdi!
Tüm Reklamları Kapat
Mikroskop insana önemini gösterdi; teleskop da önemsizliğini... - Manly P. Hall

Gerçekten de çok yerinde bir tespit: Mikroskop sayesinde vücutlarımızın ne kadar engin bir evren olduğunu fark ettik. Ancak teleskopla gökyüzüne baktığımızda, tüm evren içerisinde bir toz zerresinden bile ufak ve önemsiz olduğumuzu gördük.

Mikroskoplar

Belki bunun sırası tam olarak böyle olmadı, çünkü mikroskopla teleskobun icatlarının tarihi oldukça karışıktır. Mikroskobun tarihi 1200'lerde Roger Bacon'un ilkel mikroskop denemesine kadar gider; ancak bunun kanıtları çok zayıftır. İlk mikroskop benzerleri, 1625 yılında Galileo tarafından kullanılmış ve Giovanni Faber tarafından "mikroskop" olarak isimlendirilmiştir.

İçerisinde yaşadığımız boyutun altına da baktığımızda "evrenler" görüyoruz... İçerisinde yaşadığımız boyutun üstüne de baktığımızda "evrenler" görüyoruz... Bizler, evrenler içerisindeki evrenlerden biri gibiyiz.
İçerisinde yaşadığımız boyutun altına da baktığımızda "evrenler" görüyoruz... İçerisinde yaşadığımız boyutun üstüne de baktığımızda "evrenler" görüyoruz... Bizler, evrenler içerisindeki evrenlerden biri gibiyiz.

Fakat bunlar bile tam bir "mikroskop" değildir ve herhangi bir keşfe yaramamıştır. Mikroskobun gerçek babası ise, 1660-1670'li yıllarda mikroskobu ilk defa gerçek anlamıyla kullanarak 9 Ekim 1676'da mikroorganizmaları keşfeden Antonie van Leeuwenhoek'tur.

Tüm Reklamları Kapat

Geçirimli Elektron Mikroskobu (GEM), İngilizcede Transmission Electron Microscope (TEM) kalıbının Türkçesidir. Taramalı Elektron Mikroskobu olarak bilinen SEM (Scanning Electron Microscope) ile birlikte en sık kullanılan mikroskop türlerinden birisidir.
Geçirimli Elektron Mikroskobu (GEM), İngilizcede Transmission Electron Microscope (TEM) kalıbının Türkçesidir. Taramalı Elektron Mikroskobu olarak bilinen SEM (Scanning Electron Microscope) ile birlikte en sık kullanılan mikroskop türlerinden birisidir.
Science

Amfipod Üzerinde Duran Diatom Üzerinde Duran Bakteri!

Bu ara başlık biraz acayip gelebilir; ancak aşağıdaki videoda göreceğiniz tam da bu:

Amfipod Üzerinde Duran Diatom Üzerinde Duran Bakteri!

Boyutlar arası geçişi muhteşem bir şekilde gösteriyor, değil mi?

Bu yakınlaşmanın (zoom) birkaç büyüklük değerini geçtikten sonraki son durağı, ufak bir bakteridir. Bu bakteri, bir diatom üzerinde durmaktadır. Diatomlar, silika zırhlarıyla bilinen bir alg sınıfıdır. Bu diatom ise, bir amfipod üzerinde durmaktadır ki bu da, zırhsız kabuklulardan bir türdür.

Süzülen Keseotu

Fotoğrafta gördüğünüz bu ilginç mikroskop görüntüsü, bilimsel adı Utricularia gibba olan süzülen keseotunun avlanmaya hazır, açılmış tuzaklarından birisidir.

Tüm Reklamları Kapat

Keseotları suda yaşayan, etçil bitkilerdir. Su üzerinde süzülen bu bitki, avının kapanı aktive edecek kıllara dokunmasını bekler. Genellikle mikroskobik omurgasızlar tarafından aktive edilen bu kapan, kısa sürede kapanarak avı etkisiz hale getirir. Fotoğrafın en altında, tuzağın yeşil olarak görünen duvarlarına birikmiş olarak gözüken yapılar tek hücreli alglerdir ve bu tuzağın içerisinde yaşarlar.

Fotoğraf, 1000 kat büyütülmüş bir mikroskop görüntüsüdür. 62 ülkeden 2.000'den fazla gönderilen mikroskop fotoğrafı arasından, Olympus BioScapes Dijital Görüntüleme Yarışması'nda birinciliği kazanan fotoğraf bu olmuştur.

Teleskoplar

Teleskobun tarihini ise 1608'de Hollandalı bilim insanları Hans Lippershey ve Zacharias Jansse'e kadar gitmektedir. 1668'de Isaac Newton ilk gerçek anlamıyla işe yarar teleskobu icat etmiş, 1733'te ise akromatik lensler icat edilerek modern teleskopların önü açılmıştır.

Arches Kümesi

Arches Kümesi, Samanyolu Galaksi'mizdeki en yoğun yıldız kümesidir. Elbette Arches Kümesi içerisinde 15.000 civarında yıldız vardır. Ancak ola ki Güneş ile Alpha Centauri arasındaki mesafeyi kaplayacak kadar geniş; ancak tıpatıp aynı yoğunlukta olsaydı, bu aralığa 100.000 yıldız sığardı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Arches Kümesi
Arches Kümesi

Halbuki Güneş ile Alpha Centauri arasında hiçbir yıldız yoktur (eğer onları sayarsanız, o ikilinin arasındaki mesafede sadece 2 yıldız vardır: Güneş ve Alpha Centauri).

Hubble Teleskobu ile çekilmiş çok daha fazla fotoğraf görmek için buradaki yazımıza bakabilirsiniz.

Sonuç

Sırası ne olursa olsun, mikroskop da, teleskop da türümüzün yepyeni evrenleri keşfetmesini sağlamıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Bilim Budur! 11
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 4
  • İnanılmaz 3
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/12/2024 03:09:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3154

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Genom
Uçak
Film
Madde
Buz
Memeli
Dalga
Uzay Görevleri
Evrimsel Psikoloji
Yas
Teknoloji
Boyut
Kas
Coronavirus
Isı
Eğilim
Hayvan Davranışları
Antropoloji
Venüs
Wuhan Koronavirüsü
Nükleer Enerji
Yeşil
Sıcak
Yer
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Mikroskop Bize Ne Kadar Önemli Olduğumuzu, Teleskop Ne Kadar Önemsiz Olduğumuzu Gösterdi!. (19 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 4 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3154
Bakırcı, Ç. M. (2014, December 19). Mikroskop Bize Ne Kadar Önemli Olduğumuzu, Teleskop Ne Kadar Önemsiz Olduğumuzu Gösterdi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 04, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3154
Ç. M. Bakırcı. “Mikroskop Bize Ne Kadar Önemli Olduğumuzu, Teleskop Ne Kadar Önemsiz Olduğumuzu Gösterdi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 19 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3154.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Mikroskop Bize Ne Kadar Önemli Olduğumuzu, Teleskop Ne Kadar Önemsiz Olduğumuzu Gösterdi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 19, 2014. https://evrimagaci.org/s/3154.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close