Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bilim İnsanları, Yoktan Işık Yaratmış Olabilirler!

2 dakika
8,140
Bilim İnsanları, Yoktan Işık Yaratmış Olabilirler!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları yoktan ışık yaratmış olabilirler mi? Eğer bu doğruysa, yakın tarihte kuantum mekaniği ile ilgili en güçlü ve en sıradışı kanıtlardan biri elde edilmiş olacak.

İsveç, Gothenburg'daki Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaptıkları uç bir deneyden bahsettikleri bir makaleyi geçtiğimiz günlerde yayınladılar. Elbette, söz konusu kuantum mekaniği olduğu için, gerçek algısının garip bir yorumunu beklemek çok doğal. Bu deney, uzay boşluğunun aslında bir "boşluk" olmadığı gerçeğine odaklanıyor. Bu arada, burada "boşluk"tan kasıt elbette uzayın içerisindeki cisimlerin (gezegenler ve yıldızlar gibi) yer kaplamadığı bir alan değildir. Boşluk derken, gerçekten mutlak bir "boşluk"tan bahsetmekteyiz, içerisinde hiçbir atomik parçacığın dahi bulunmadığı, vakumlanmış bir boşluktan... 

Burada, kuantum köpüğü ya da uzay-zaman köpüğü kavramından bahsetmekte fayda var. Uzun lafın kısasından bahsetmek gerekirse, kuantum teorisi dahilinde, uzay boşluğu dediğimiz alan varlığın içine girip çıkan, anlık olarak var olup yok olan bir parçacık aktivitesiyle kaynamaktadır. Bunu, tam anlamıyla bir sabun köpüğüne ve bu köpük içerisinde bir oluşup bir patlayarak yok olan baloncuklara benzetmek mümkündür. Bilim insanları, bu var olup yok olan parçacıklara sanal parçacıklar adını vermektedirler çünkü bunlar çok çok kısa bir zaman aralığında var olup, sonrasında yok olurlar. Ancak ismin sizi kandırmasına izin vermeyin, bu parçacıkların evrenimizde makro boyutta etkileri bulunuyor ve biz bunları laboratuvarda ölçebiyoruz. İşte bu etkilere Casimir etkisi adını veriyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bilim insanları iki plakayı (veya aynayı) birbirlerine inanılmaz derecede yakın yerleştirirlerse; ancak ikisinin birbirine dokunmasına izin vermezlerse, plakalar arasında bir vakum etkisi yaratabiliyorlar çünkü bu kadar dar aralığa girebilecek madde son derece sınırlı ve küçük olması gerekiyor. Burada, bilim insanları aynanın "sanal fotonlar"daki enerjiyi emeceğini ve sonrasında "gerçek fotonlar" olarak yeniden yayacağını düşünüyorlar. Ancak elbette, fizikte hep olduğu gibi, burada da kritik bir nokta var: sanal parçacıktan gerçek parçacığa dönüşümün mümkün olabilmesi için, bu aynaların ışık hızına yakın hızlarda hareket etmesi gerekiyor. Doğal olarak bu, başarılması çok zor olan bir iş.

İşte burada devreye SQUID kısaltmasıyla bilinen Süperiletken Kuantum Arayüz Aracı giriyor. Bu araç manyetik alanlara aşırı derecede hassas ve bir elektrik devresine bağlandığında, bir ayna gibi davranıyor. Chalmers ekibi SQUID'i bir manyetik alandan geçirdi ve bu manyetik alanın yönünü, saniyede birkaç milyar defa olacak kadar hızlı biçimde değiştirdiler. Bu, SQUID'in aşırı hızlı bir dalgalanma etkisi altında kalmasına neden oldu: ışık hızının %5'i kadar hızlı olacak kadar...

Bundan sonra olanlar ise tek kelimeyle baş döndürücü! Bu yöntemi kullanarak araştırmacılar titreşen telin frekansının yarı frekansında olan mikrodalga fotonları yaymaya başladıklarını ileri sürüyorlar. Yani tam da köpükten bir evrende görmeyi beklediğimiz şey gerçekleşiyor. 

Araştırma halen diğer bilim insanlarınca değerlendirilme aşamasında, dolayısıyla sonuçların doğrulandığını söyleyemeyiz. Araştırmacılar da, henüz deneyin doğrulanmamış olmasından ötürü çeşitli haber kanallarına konuşmaya çekiniyorlar. Bu yüzden, evrenin en temel gerçeklerinden birini öğrenmek için biraz daha beklememiz gerekiyor. Ancak eğer sonuçlar doğrulanırsa, evren içerisinde atomaltı parçacık ölçeğinde varlık ile yokluk arasında gidip gelen, en azından "sanal" olarak var olan parçacıkların bulunduğu ispatlanmış olacak. Bu da, evrenin yapıtaşlarına ve var oluşuna dair bize daha somut fikirler sunabilecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 25
  • Bilim Budur! 11
  • İnanılmaz 11
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. M. Wilson, et al. (2011). Observation Of The Dynamical Casimir Effect In A Superconducting Circuit. Nature. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:31:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1071

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bilim İnsanları, Yoktan Işık Yaratmış Olabilirler!. (15 Mart 2013). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1071
Bakırcı, Ç. M. (2013, March 15). Bilim İnsanları, Yoktan Işık Yaratmış Olabilirler!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1071
Ç. M. Bakırcı. “Bilim İnsanları, Yoktan Işık Yaratmış Olabilirler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Mar. 2013, https://evrimagaci.org/s/1071.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilim İnsanları, Yoktan Işık Yaratmış Olabilirler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 15, 2013. https://evrimagaci.org/s/1071.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close