Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mewing Nedir? Ameliyat Olmadan Estetik Bir Yüz Şekli Kazanmak Mümkün mü?

7 dakika
110,296
Mewing Nedir? Ameliyat Olmadan Estetik Bir Yüz Şekli Kazanmak Mümkün mü?
Mewing etkisini temsili gösteren bir resim
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 73 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Mewing, zayıf çene yapısına sahip ve ağızdan nefes almaya meyilli kişilerin, dillerini üst damağa yapışık bir pozisyona getirmeleri ve üst damağın dilleriyle istikrarlı bir biçimde itmeleri yoluyla uzun vadede doğru bir dil postürüne ve ameliyatsız bir şekilde daha estetik bir çene ve burun şekline sahip olacaklarını iddia eden bir sahtebilim türüdür.

"Mewing" ismi, ortodonti uzmanı Dr. Michael Mew ve babası Dr. John Mew'in soyadlarından gelmektedir. İnternette ara ara popülerleşen bir teknik olsa da Mewing tekniğini anektodal veriler haricinde destekleyecek hiçbir bilimsel veya tıbbi kanıt yoktur. Hatta mesleğinin son dönemlerinde yaptığı bilim dışı açıklamaları, halkı yanıltıcı bilgilendirme çabaları ve daha önemlisi, tıp etiğini ihlal eden tedavi uygulamaları dolayısıyla Britanya Genel Diş Konseyi, Dr. John Mew'in diş hekimliği lisansını iptal etmiştir.[1]

John Mew'un etik-dışı uygulamaları kendi çocuklarına yaptıklarıyla başlamıştır:[2] Üç çocuğundan ilki olan ve ağır alerjileri nedeniyle ağzını kapatmakta zorlanan Bill Mew üzerinde hipnoz uygulamış ve özel bir kafa bandı takarak ağzını açtığında çenesine sivri bir cismin batmasını sağlamıştır. En büyükleri olan Rosie Mew üzerindeyse bunun tam tersi yönde deneyler uygulamıştır: Yumuşak besinlerden oluşan bir diyetin yüz gelişimi üzerindeki etkilerini merak ettiği için, karısının Rosie'ye 4 yaşına kadar sadece püre yedirmesini emretmiştir ve bu nedenle Rosie'nin dişleri düzgün gelişememiştir. Üç çocuğun ortancası olan ve John Mew'un sahtebilim mirasını günümüzde sırtlayan Mike Mew ise onun "başarılı yavrusu" konumundadır.

Tüm Reklamları Kapat

Babasıyla birlikte ortotropik adını verdikleri sahtebilim dalını savunan Mike Mew, çarpık dişlerin sebeplerini ve tedavisini maksilla kemiğine dil ile baskı uygulama ile izah etmektedirler.[3] Bu, modern ortodontide kabul edilen kanıta dayalı pratiklerin büyük bir kısmının çöpe atılması demektir. Böylesine olağanüstü bir iddia için Mew ikilisi olağanüstü miktarda kanıt sunmak zorundayken, hiçbir bilimsel kanıt sunamamaktadır. İddialarını bilimsel olarak ispatlayamadıkları için, ikili, YouTube kanalı ve Facebook gibi diğer sosyal medya hesapları üzerinden iddialarını yaymaya çalışmaktadırlar.

Mewing Nedir?

Mewing tekniği, yetiştirilme ve gelişim sürecinde burun yerine ağzından nefes alıp, dil postürünü tam olarak oturtamayan ve bunun sonucunda "yanlış" kafatası şekline sahip olan kişinin, dilinin arka tarafını kullanarak kafatasındaki maxilla adı verilen üst çene kemiğini yukarı ve ileri ittirmesi ile ayları, hatta yılları bulan bu süreçte kafatasını "doğru" ve sağlıklı hâle getirmesini amaçlamaktadır.

Mewing'in temel ilkeleri şunlardır:

  • Dilin tamamı damağa yapıştırın (ama solunum yolunu kapatmayın).
  • Dişleri ve dudakları nazik bir şekilde kapatın.
  • Sadece burnunuzdan nefes alın.
  • Yemeği yutmadan önce iyi çiğneyin.
  • Çiğnenmiş yiyecekleri, dudaklarınızı ve bukkinatör (yanak duvarı) kaslarını kullanmadan yutun.

Dr. Michael Mew'in anlattıklarına göre, Mewing'i güya "doğru" bir şekilde yapabilmek için dilinizi, üst damağınıza yapıştırmalı ve yaymalısınız. Bu tekniğin ana amacı, dilinizi üst damağınızda tutmayı alışkanlık haline getirmek ve sözde "doğru" dil postürüne sahip olmanızı sağlamaktır. Mewing'in bazı diğer kuralları, yönergeleri ve önerileri şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

  • Dilinizin damağınıza değip değmediğini anlayamıyorsanız sakız kullanabilirsiniz.
  • Damağınıza yapıştırdığınız diliniz, dişlerinize tam olarak değmemelidir.
  • Dilinizin arka kısmıyla damağınızı yukarıya ve ileriye ittirmelisiniz.
  • Damağınızı ittirirken dilinizin ön tarafını ittirmek için kullanmamalı ve baş ağrılarına yol açabilecek kadar kuvvetli ittirmemelisiniz.
  • Uyurken Mewing yapmaya çalışmamalı ve yemek yerken ağzınızı kapalı tutmalısınız.
  • Yediğiniz yemekleri yutarken kafanızı öne ya da yukarı hareket ettirmemelisiniz.
  • Bu tekniği "günde 8 dakika" gibi kısa sürelerle yapmamalı, aklınızda bulunan her an dilinizi damağınıza yapışmış durumda tutmalısınız.
  • Dili damakta tutmak bir yana, dilinizle üst çene kemiğinizi ittirirken uzun süreler boyunca ve kuvvetli bir şekilde ittirmemeli, aralıklı ve damağınızı dinlendirecek şekilde ittirmelisiniz.

Eğer isterseniz bu tekniği Dr. Michael Mew'in anlatımıyla aşağıdan dinleyebilirsiniz:

Mewing Tekniğinin Sözde Faydaları

Ortada hiçbir bilimsel kanıt olmasa da anektodal anlatımlar birtakım iddialar ileri sürmektedir:

  1. Mewing'in, yüzün estetik yapısının yanında solunum ve uyku kalitesini arttırdığını iddia edilmektedir, çünkü kişiyi daha sağlıklı bir nefes alma şekli olan "burundan nefes almaya" teşvik etmektedir. Bu durumun uyku apnesi, nefes sorunları, horlama, konuşma bozuklukları ve sinüzit gibi birçok ciddi sağlık sorununa fayda sunduğu iddia edilmektedir.
  2. Ayrıca dilin, tabiri yerindeyse "boş vitesteymiş gibi" duran postürden damağa yapıştırma postürüne getirilmesi, kişi yağlı bir yapıya sahip olmasa dahi gıdı gibi gözüken parçayı da zamanla yukarı çekip daha keskin ve görece estetik bir çene yapısı sunmaktadır.
  3. Mewing tekniğinin estetik kısmındaki ana odağı çene yapısı olsa da yüzdeki burun ve yorgun gözüken göz kapakları gibi kısımları da düzeltip daha "güzel" hâle getirdiği iddia edilmektedir.
'Mouth breather' ve 'nose breather' olan iki kişinin kafatası yapısının temsili farkları
'Mouth breather' ve 'nose breather' olan iki kişinin kafatası yapısının temsili farkları
Mewing.App

Mewing Tekniğinin Potansiyel Riskleri

Mewing tekniği, yanlış uygulanırsa tehlikeli bir uygulama hâline gelebilmektedir. Dilin damağa yanlış yapıştırılmasıyla birlikte solunum yolu kapanabilir, dilin damağı arkadan değil önden ittirmesiyle ön dişler çarpık bir hâle gelebilir ve damağa fazla güç uygulanırsa yüz yapısı asimetrik bir hâle gelebilir. Ayrıca diş kamaşması, baş ağrısı gibi olası sorunlara sebep olabilir. Ayrıca pratik bir faydası olmadığı bilinen Mewing, bir takıntı hâline gelerek kişide psikolojik problemlere de yol açabilir.[4]

Mewing İşe Yarıyor mu?

Hayır, Mewing tekniğinin anlamlı bir değişim yarattığını gösteren herhangi bir akademik kanıt bulunmamaktadır. İnternette paylaşılan öncesi/sonrası fotoğraflarının birçoğunda kişilerin fiziksel görünüşünde Mewing ile alakasız değişimler de olduğu görülmektedir (ergenlerde yaş ilerlemesi, yetişkinlerde cilt bakımı, saç stili, sakal stili, kullanılan kamera, vb.). Bunlar, Mewing'in sözde etkileriyle kişilerin doğal gelişimleri arasındaki ilişkileri ayırt etmeyi imkansızlaştırmaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu durum, Mewing'in "gerçek etkilerini gösterdiği" iddia edilen 4 yıllık süreyle de örtüşmektedir. 4 yıl içerisinde kişilerin görünümü zaten doğal bir şekilde de değişebilir. Bunun üzerine, Mewing yapanların kendi fiziksel görünümlerine önem vermeleri ve işe yaradığı bilinen "stil değişimi" gibi uygulamalar da eklendiğinde, Mewing'in anlamlı bir etkisi olduğunu söylemek mümkün olamamaktadır.

Sahtebilimin Özel Sosu: Gerçekle Yalanı Karıştırmak

Mewing tekniğiyle ilgili bir diğer problem, faydalı olduğu bilinen önerilerle fanteziyi birbirine karıştırıyor olmasıdır. Örneğin Mewing'in ana tavsiyelerinden biri olan "lokmayı yutmadan önce iyice çiğnemek", hem beslenme bilimciler hem de ortodontistler tarafından yaygın bir şekilde önerilen bir tavsiyedir. Öte yandan dili sürekli damağa bastırarak kafatası ve çene yapısı kontrollü bir şekilde değiştirebileceğiniz fikri tamamen farazidir. Eğer gerçekten bir takıntıya dönüştürüp de, dil baskısıyla ağız yapısını değiştirebilecek olsaydınız bile, bunu istediğiniz şekil, biçim ve miktarda yapabileceğiniz fikri kendine "diş hekimi" diyen biri için çılgınca olmalıdır. Bu, diş teli kullanmak yerine dişlerinizi tek tek dilinizle ittirmeyi önermeye benzemektedir!

Benzer şekilde, düzgün bir postür sağlama ve kafayı omurga üzerinde hizalı tutma gibi tavsiyeler, ergonomi uzmanları ve fizyoterapistler tarafından genel geçer olarak önerilmektedir. Bunlar, kişilerin daha düzgün bir vücut görünümüne kavuşmasına kesinlikle yardımcı olacaktır. Öte yandan yiyecekleri yutarken dudaktan veya yanak duvarı kaslarının kullanılmaması gerektiği tavsiyesi tamamen kült bir tavsiyedir ve bilimsel herhangi bir temeli bulunmamaktadır.

Bu şekilde, bilimsel olarak geçerli önerilerle bilimsel olarak geçersiz öneriler birbirine karıştırıldığında, halkın doğru bir şekilde yönlendirilmesi de çok zor olmaktadır. Buna karşılık, bu yalanlardan prim yapanlar için halkı manipüle etmek bir o kadar kolaylaşmaktadır. Dolayısıyla birçok sahtebilimci, en etkili yalanları uydurmak için iddialarının içine bir miktar doğru da katmayı tercih etmektedir. Bu, tehlikeli bir pratiktir.

Sonuç

Sonuç olarak, Mewing, modern ortopedide veya diş hekimliğinde kabul gören bir uygulama değildir ve iddialarının büyük bir kısmı yanlıştır. Çoğu durumda geçici bir heves olduğu ve ciddi bir soruna da yol açmadığı için hakkında dikkate değer bir karşıtlık veya bilgilendirme çabası bulunmamaktadır. Buna karşılık, yazı içinde bahsettiğimiz risklerinden ötürü, kişiler mümkün olduğunca bu yöntemden uzak durmalı ve postürleriyle veya dişleriyle/çeneleriyle ilgili bir sorun yaşadıklarını düşünüyorlarsa, güvendikleri bir sağlık profesyonelinden yardım almayı seçmelidirler. Ayrıca internette görülen "öncesi/sonrası" fotoğraflarına da kolay kolay aldanmamanızı tavsiye ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 73 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
51
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 27
  • Bilim Budur! 18
  • Grrr... *@$# 18
  • Üzücü! 9
  • Korkutucu! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 4
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Mewing, zayıf çene yapısına sahip ve ağızdan nefes almaya meyilli kişilerin, dillerini üst damağa yapışık bir pozisyona getirmeleri ve üst damağın dilleriyle istikrarlı bir biçimde itmeleri yoluyla uzun vadede doğru bir dil postürüne ve ameliyatsız bir şekilde daha estetik bir çene ve burun şekline sahip olacaklarını iddia eden bir sahtebilim türüdür.

"Mewing" ismi, ortodonti uzmanı Dr. Michael Mew ve babası Dr. John Mew'in soyadlarından gelmektedir. İnternette ara ara popülerleşen bir teknik olsa da Mewing tekniğini anektodal veriler haricinde destekleyecek hiçbir bilimsel veya tıbbi kanıt yoktur.

Dilin tamamı damağa yapıştırın (ama solunum yolunu kapatmayın). Dişleri ve dudakları nazik bir şekilde kapatın. Sadece burnunuzdan nefes alın. Yemeği yutmadan önce iyi çiğneyin. Çiğnenmiş yiyecekleri, dudaklarınızı ve bukkinatör (yanak duvarı) kaslarını kullanmadan yutun.

Dilin damağa yanlış yapıştırılmasıyla birlikte solunum yolu kapanabilir, dilin damağı arkadan değil önden ittirmesiyle ön dişler çarpık bir hâle gelebilir ve damağa fazla güç uygulanırsa yüz yapısı asimetrik bir hâle gelebilir. Ayrıca diş kamaşması, baş ağrısı gibi olası sorunlara sebep olabilir.

Hayır, Mewing tekniğinin anlamlı bir değişim yarattığını gösteren herhangi bir akademik kanıt bulunmamaktadır. İnternette paylaşılan öncesi/sonrası fotoğraflarının birçoğunda kişilerin fiziksel görünüşünde Mewing ile alakasız değişimler de olduğu görülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:44:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13091

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. M. Özkaya, et al. Mewing Nedir? Ameliyat Olmadan Estetik Bir Yüz Şekli Kazanmak Mümkün mü?. (11 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13091
Özkaya, B. M., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 11). Mewing Nedir? Ameliyat Olmadan Estetik Bir Yüz Şekli Kazanmak Mümkün mü?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13091
B. M. Özkaya, et al. “Mewing Nedir? Ameliyat Olmadan Estetik Bir Yüz Şekli Kazanmak Mümkün mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13091.
Özkaya, Bayram Mert. Bakırcı, Çağrı Mert. “Mewing Nedir? Ameliyat Olmadan Estetik Bir Yüz Şekli Kazanmak Mümkün mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 11, 2022. https://evrimagaci.org/s/13091.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close