Mewing Nedir? Ameliyat Olmadan Estetik Bir Yüz Şekli Kazanmak Mümkün mü?
Mewing, zayıf çene yapısına sahip ve ağızdan nefes almaya meyilli kişilerin, dillerini üst damağa yapışık bir pozisyona getirmeleri ve üst damağın dilleriyle istikrarlı bir biçimde itmeleri yoluyla uzun vadede doğru bir dil postürüne ve ameliyatsız bir şekilde daha estetik bir çene ve burun şekline sahip olacaklarını iddia eden bir sahtebilim türüdür.
"Mewing" ismi, ortodonti uzmanı Dr. Michael Mew ve babası Dr. John Mew'in soyadlarından gelmektedir. İnternette ara ara popülerleşen bir teknik olsa da Mewing tekniğini anektodal veriler haricinde destekleyecek hiçbir bilimsel veya tıbbi kanıt yoktur. Hatta mesleğinin son dönemlerinde yaptığı bilim dışı açıklamaları, halkı yanıltıcı bilgilendirme çabaları ve daha önemlisi, tıp etiğini ihlal eden tedavi uygulamaları dolayısıyla Britanya Genel Diş Konseyi, Dr. John Mew'in diş hekimliği lisansını iptal etmiştir.[1]
John Mew'un etik-dışı uygulamaları kendi çocuklarına yaptıklarıyla başlamıştır:[2] Üç çocuğundan ilki olan ve ağır alerjileri nedeniyle ağzını kapatmakta zorlanan Bill Mew üzerinde hipnoz uygulamış ve özel bir kafa bandı takarak ağzını açtığında çenesine sivri bir cismin batmasını sağlamıştır. En büyükleri olan Rosie Mew üzerindeyse bunun tam tersi yönde deneyler uygulamıştır: Yumuşak besinlerden oluşan bir diyetin yüz gelişimi üzerindeki etkilerini merak ettiği için, karısının Rosie'ye 4 yaşına kadar sadece püre yedirmesini emretmiştir ve bu nedenle Rosie'nin dişleri düzgün gelişememiştir. Üç çocuğun ortancası olan ve John Mew'un sahtebilim mirasını günümüzde sırtlayan Mike Mew ise onun "başarılı yavrusu" konumundadır.
Babasıyla birlikte ortotropik adını verdikleri sahtebilim dalını savunan Mike Mew, çarpık dişlerin sebeplerini ve tedavisini maksilla kemiğine dil ile baskı uygulama ile izah etmektedirler.[3] Bu, modern ortodontide kabul edilen kanıta dayalı pratiklerin büyük bir kısmının çöpe atılması demektir. Böylesine olağanüstü bir iddia için Mew ikilisi olağanüstü miktarda kanıt sunmak zorundayken, hiçbir bilimsel kanıt sunamamaktadır. İddialarını bilimsel olarak ispatlayamadıkları için, ikili, YouTube kanalı ve Facebook gibi diğer sosyal medya hesapları üzerinden iddialarını yaymaya çalışmaktadırlar.
Mewing Nedir?
Mewing tekniği, yetiştirilme ve gelişim sürecinde burun yerine ağzından nefes alıp, dil postürünü tam olarak oturtamayan ve bunun sonucunda "yanlış" kafatası şekline sahip olan kişinin, dilinin arka tarafını kullanarak kafatasındaki maxilla adı verilen üst çene kemiğini yukarı ve ileri ittirmesi ile ayları, hatta yılları bulan bu süreçte kafatasını "doğru" ve sağlıklı hâle getirmesini amaçlamaktadır.
Mewing'in temel ilkeleri şunlardır:
- Dilin tamamı damağa yapıştırın (ama solunum yolunu kapatmayın).
- Dişleri ve dudakları nazik bir şekilde kapatın.
- Sadece burnunuzdan nefes alın.
- Yemeği yutmadan önce iyi çiğneyin.
- Çiğnenmiş yiyecekleri, dudaklarınızı ve bukkinatör (yanak duvarı) kaslarını kullanmadan yutun.
Dr. Michael Mew'in anlattıklarına göre, Mewing'i güya "doğru" bir şekilde yapabilmek için dilinizi, üst damağınıza yapıştırmalı ve yaymalısınız. Bu tekniğin ana amacı, dilinizi üst damağınızda tutmayı alışkanlık haline getirmek ve sözde "doğru" dil postürüne sahip olmanızı sağlamaktır. Mewing'in bazı diğer kuralları, yönergeleri ve önerileri şunlardır:
- Dilinizin damağınıza değip değmediğini anlayamıyorsanız sakız kullanabilirsiniz.
- Damağınıza yapıştırdığınız diliniz, dişlerinize tam olarak değmemelidir.
- Dilinizin arka kısmıyla damağınızı yukarıya ve ileriye ittirmelisiniz.
- Damağınızı ittirirken dilinizin ön tarafını ittirmek için kullanmamalı ve baş ağrılarına yol açabilecek kadar kuvvetli ittirmemelisiniz.
- Uyurken Mewing yapmaya çalışmamalı ve yemek yerken ağzınızı kapalı tutmalısınız.
- Yediğiniz yemekleri yutarken kafanızı öne ya da yukarı hareket ettirmemelisiniz.
- Bu tekniği "günde 8 dakika" gibi kısa sürelerle yapmamalı, aklınızda bulunan her an dilinizi damağınıza yapışmış durumda tutmalısınız.
- Dili damakta tutmak bir yana, dilinizle üst çene kemiğinizi ittirirken uzun süreler boyunca ve kuvvetli bir şekilde ittirmemeli, aralıklı ve damağınızı dinlendirecek şekilde ittirmelisiniz.
Eğer isterseniz bu tekniği Dr. Michael Mew'in anlatımıyla aşağıdan dinleyebilirsiniz:
- Neden Süt Dişlerimiz Var? Sadece İnsanlarda mı Süt Dişleri Var?
- Genler, Yüzümüze Ait Özellikleri Nasıl Kontrol Ediyor? Sadece DNA'ya Bakarak Bir İnsanın Yüzünün Neye Benzeyeceğini Tahmin Edebilir miyiz?
- Dişlerin Milyonlarca Yıllık Evrimsel Geçmişi, Laboratuvar Koşullarında Birkaç Günde Yeniden Yaratıldı!
Mewing Tekniğinin Sözde Faydaları
Ortada hiçbir bilimsel kanıt olmasa da anektodal anlatımlar birtakım iddialar ileri sürmektedir:
- Mewing'in, yüzün estetik yapısının yanında solunum ve uyku kalitesini arttırdığını iddia edilmektedir, çünkü kişiyi daha sağlıklı bir nefes alma şekli olan "burundan nefes almaya" teşvik etmektedir. Bu durumun uyku apnesi, nefes sorunları, horlama, konuşma bozuklukları ve sinüzit gibi birçok ciddi sağlık sorununa fayda sunduğu iddia edilmektedir.
- Ayrıca dilin, tabiri yerindeyse "boş vitesteymiş gibi" duran postürden damağa yapıştırma postürüne getirilmesi, kişi yağlı bir yapıya sahip olmasa dahi gıdı gibi gözüken parçayı da zamanla yukarı çekip daha keskin ve görece estetik bir çene yapısı sunmaktadır.
- Mewing tekniğinin estetik kısmındaki ana odağı çene yapısı olsa da yüzdeki burun ve yorgun gözüken göz kapakları gibi kısımları da düzeltip daha "güzel" hâle getirdiği iddia edilmektedir.
Mewing Tekniğinin Potansiyel Riskleri
Mewing tekniği, yanlış uygulanırsa tehlikeli bir uygulama hâline gelebilmektedir. Dilin damağa yanlış yapıştırılmasıyla birlikte solunum yolu kapanabilir, dilin damağı arkadan değil önden ittirmesiyle ön dişler çarpık bir hâle gelebilir ve damağa fazla güç uygulanırsa yüz yapısı asimetrik bir hâle gelebilir. Ayrıca diş kamaşması, baş ağrısı gibi olası sorunlara sebep olabilir. Ayrıca pratik bir faydası olmadığı bilinen Mewing, bir takıntı hâline gelerek kişide psikolojik problemlere de yol açabilir.[4]
Mewing İşe Yarıyor mu?
Hayır, Mewing tekniğinin anlamlı bir değişim yarattığını gösteren herhangi bir akademik kanıt bulunmamaktadır. İnternette paylaşılan öncesi/sonrası fotoğraflarının birçoğunda kişilerin fiziksel görünüşünde Mewing ile alakasız değişimler de olduğu görülmektedir (ergenlerde yaş ilerlemesi, yetişkinlerde cilt bakımı, saç stili, sakal stili, kullanılan kamera, vb.). Bunlar, Mewing'in sözde etkileriyle kişilerin doğal gelişimleri arasındaki ilişkileri ayırt etmeyi imkansızlaştırmaktadır.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Bu durum, Mewing'in "gerçek etkilerini gösterdiği" iddia edilen 4 yıllık süreyle de örtüşmektedir. 4 yıl içerisinde kişilerin görünümü zaten doğal bir şekilde de değişebilir. Bunun üzerine, Mewing yapanların kendi fiziksel görünümlerine önem vermeleri ve işe yaradığı bilinen "stil değişimi" gibi uygulamalar da eklendiğinde, Mewing'in anlamlı bir etkisi olduğunu söylemek mümkün olamamaktadır.
Sahtebilimin Özel Sosu: Gerçekle Yalanı Karıştırmak
Mewing tekniğiyle ilgili bir diğer problem, faydalı olduğu bilinen önerilerle fanteziyi birbirine karıştırıyor olmasıdır. Örneğin Mewing'in ana tavsiyelerinden biri olan "lokmayı yutmadan önce iyice çiğnemek", hem beslenme bilimciler hem de ortodontistler tarafından yaygın bir şekilde önerilen bir tavsiyedir. Öte yandan dili sürekli damağa bastırarak kafatası ve çene yapısı kontrollü bir şekilde değiştirebileceğiniz fikri tamamen farazidir. Eğer gerçekten bir takıntıya dönüştürüp de, dil baskısıyla ağız yapısını değiştirebilecek olsaydınız bile, bunu istediğiniz şekil, biçim ve miktarda yapabileceğiniz fikri kendine "diş hekimi" diyen biri için çılgınca olmalıdır. Bu, diş teli kullanmak yerine dişlerinizi tek tek dilinizle ittirmeyi önermeye benzemektedir!
Benzer şekilde, düzgün bir postür sağlama ve kafayı omurga üzerinde hizalı tutma gibi tavsiyeler, ergonomi uzmanları ve fizyoterapistler tarafından genel geçer olarak önerilmektedir. Bunlar, kişilerin daha düzgün bir vücut görünümüne kavuşmasına kesinlikle yardımcı olacaktır. Öte yandan yiyecekleri yutarken dudaktan veya yanak duvarı kaslarının kullanılmaması gerektiği tavsiyesi tamamen kült bir tavsiyedir ve bilimsel herhangi bir temeli bulunmamaktadır.
Bu şekilde, bilimsel olarak geçerli önerilerle bilimsel olarak geçersiz öneriler birbirine karıştırıldığında, halkın doğru bir şekilde yönlendirilmesi de çok zor olmaktadır. Buna karşılık, bu yalanlardan prim yapanlar için halkı manipüle etmek bir o kadar kolaylaşmaktadır. Dolayısıyla birçok sahtebilimci, en etkili yalanları uydurmak için iddialarının içine bir miktar doğru da katmayı tercih etmektedir. Bu, tehlikeli bir pratiktir.
Sonuç
Sonuç olarak, Mewing, modern ortopedide veya diş hekimliğinde kabul gören bir uygulama değildir ve iddialarının büyük bir kısmı yanlıştır. Çoğu durumda geçici bir heves olduğu ve ciddi bir soruna da yol açmadığı için hakkında dikkate değer bir karşıtlık veya bilgilendirme çabası bulunmamaktadır. Buna karşılık, yazı içinde bahsettiğimiz risklerinden ötürü, kişiler mümkün olduğunca bu yöntemden uzak durmalı ve postürleriyle veya dişleriyle/çeneleriyle ilgili bir sorun yaşadıklarını düşünüyorlarsa, güvendikleri bir sağlık profesyonelinden yardım almayı seçmelidirler. Ayrıca internette görülen "öncesi/sonrası" fotoğraflarına da kolay kolay aldanmamanızı tavsiye ederiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 28
- 19
- 19
- 9
- 6
- 4
- 4
- 3
- 3
- 3
- 1
- 0
- ^ S. Evans. Gdc Reprimands 81-Year-Old Dentist Over ‘Whistleblowing’ Advert. (31 Mart 2010). Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Dentistry | Arşiv Bağlantısı
- ^ W. Brennan. How Two British Orthodontists Became Celebrities To Incels. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. N. Huntley. (2014). Orthotropics: Will We Never Be Free?. British Dental Journal, sf: 160-160. doi: 10.1038/sj.bdj.2014.707. | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. McClinton. Mewing: What Is The Youtube Craze That Claims To Reshape Your Face?. (21 Mart 2019). Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: the Guardian | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 15:58:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13091
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.