Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dişler Kalbin Aynasıdır: Diş Çürüğü, Ölüme Sebep Olabilir mi?

2 dakika
12,285
Dişler Kalbin Aynasıdır: Diş Çürüğü, Ölüme Sebep Olabilir mi?
Mide asidik içeriğinin temasına bağlı dişlerin arka yüzlerinde erozyon
Tüm Reklamları Kapat

Ağız ve diş sağlığımızın genel sistemin durumumuz ile sürekli etkileşimde olduğunu biliyoruz. Peki nasıl oluyor da diş çürükleri kalp hastalığını tetikleyebilecek kadar etkin bir role sahip olabiliyor? Yahut diş hekiminiz midenizde bir problem olabileceğini dişlerinize bakarak nasıl anlayabiliyor? Ağzınızda çıkan aftlar o kadar da masum olmayabilir mi yoksa? 

Diş çürüğü, mikrobiyolojik ve enfeksiyöz bir hastalıktır. Bu hastalığın sorumlu mikroorganizması ise Streptococcus mutans’tır. S. mutans, yenidoğanda ve dişsiz kişilerde bulunmaz. Oral kolonizasyonu için dişlere ihtiyacı vardır ve organik asitleri fazlaca üretebilme yetenekleri sayesinde dişlerde “demineralizasyona” yani çürüğe neden olurlar. 

Çürük dişlerde biriken ve yediğimiz karbonhidrat içerikli besinlerle sayısını katlayarak arttıran S. mutans’ın çok ilginç bir özelliği bulunmakta, kalp kaslarındaki yüzey proteininin S. mutans’a benzerliği dolayısıyla, diş yüzeylerinden ayrılıp kan dolaşımına katıldığında vücut, bireyin sahip olduğu bazı sistemik hastalıklar mevcudiyetinde bunu yabancı bir antijen olarak algılayamıyor. S. mutans sinsice dolaşıyor, bakteriyemi ve sepsise neden oluyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Bu her diş çürüğü için ve her birey geçerli olmamakla beraber, eğer immün sistemde sorun oluşturan bir hastalık (AIDS, organ nakli) yada geçirilmiş kalp hastalığı, geçirilmiş büyük ameliyat öyküsü varsa bu bireylerin ağız ve diş sağlıkları ekstra bir önem arz ediyor. Bu bireylerin oldukça sık çürük kontrolünden geçmesi gerekiyor. Amaç, S. mutans birikimini azaltmak ve kan dolaşımına katılmasını engellemek. 

Mide Rahatsızlıklarının Dişlere Etkisi Nasıl Oluyor?

Reflü gibi mide hastalıklarında midenin asidik içeriği sıkça, aslında bulunmaması gereken bir bölge olan özofagus ile temas ediyor. Bu asidite ve midedeki gaz birikimi ağıza ulaştığında dişlerin arka bölgelerinde aşınmalara sebep oluyor. 

Aynı senaryoyu anoreksiya/blumia’da sık istifra etmeye bağlı olarak midenin asidik içeriğinin dişlerin arka bölgelerine teması sonucunda da izleyebiliyoruz. Bunu, en yukarıdaki görselde görebilirsiniz.

Aftlar ise oldukça ağrılı, minik, bazen tek bazen ise çok sayıda görülen, birkaç gün içinde iyileşen ağız lezyonlarıdır. Bazen vitamin eksikliklerine bağlı olarak, bazen strese bağlı olarak bazen ise Behçet hastalığı gibi çok ciddi bir hastalığın ilk belirtisi olarak ortaya çıkarlar. Çoğu zaman bir önemleri yoktur, fakat ayda 3-4 kezden fazla aft oluşumu, gözlerde ve genital bölgede de benzer lezyonların eşlik etmesi Behçet hastalığının en büyük tanı kriteridir. 

Tüm Reklamları Kapat

Tüm ağız ve diş hastalıklarının bazen görünenden daha büyük bir soruna eşlik ettiğini hiç unutmamak ve düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmamak gereklidir.

Unutmayın, sağlık ağızda başlar! 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 29
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • İnanılmaz 7
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İğrenç! 3
  • Korkutucu! 3
  • Muhteşem! 2
  • Üzücü! 2
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • K. Nakano, et al. (2008). Streptococcus Mutans And Cardiovascular Diseases. Japanese Dental Science Review, sf: 29-37. | Arşiv Bağlantısı
  • S. Özbayrak. (1993). Oral Mukoza Ve Hastalıkları. ISBN: 9786058985698. Yayınevi: Quintessence Yayıncılık.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:12:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8360

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Bozkurt, et al. Dişler Kalbin Aynasıdır: Diş Çürüğü, Ölüme Sebep Olabilir mi?. (19 Mart 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8360
Bozkurt, M., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 19). Dişler Kalbin Aynasıdır: Diş Çürüğü, Ölüme Sebep Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8360
M. Bozkurt, et al. “Dişler Kalbin Aynasıdır: Diş Çürüğü, Ölüme Sebep Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 19 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8360.
Bozkurt, Melisa. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dişler Kalbin Aynasıdır: Diş Çürüğü, Ölüme Sebep Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 19, 2020. https://evrimagaci.org/s/8360.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close