Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Memphis Meats: Laboratuvarda Üretilmiş Etler, 2021'de Et Endüstrisini Değiştirecek!

2 dakika
9,886
Memphis Meats: Laboratuvarda Üretilmiş Etler, 2021'de Et Endüstrisini Değiştirecek!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Memphis Meats isimli Amerikan firması, hayvanları katletmeksizin et üretimini mümkün kılan teknolojiyle et endüstrisini kökünden değiştirmeyi hedefliyor. GlobalData firmasında bir tüketici analisti olan Chris Lo, laboratuvarda üretilmiş etlerin 2021'den önce marketlerde yerini alamayacağını belirtiyor. Daha şimdiden uluslararası yatırımcılar ve risk sermayedarları, bu yeni yükselen endüstriye yatırım yapma planlarına başladı. Silikon Vadisi'nde bulunan Memphis Meats, Bill Gates, Richard Branson, General Electric'in eski CEO'su Jack Welsch tarafından destekleniyor ve DFJ Risk Sermayedarları Grubu tarafından yönetiliyor.

Bu "temiz et" firması, daha şimdiden biftek, tavuk ve ördek etlerini, tek bir hayvanı bile öldürmeden, laboratuvar şartlarında üretebildiklerini belirtiyor. Tek yaptıkları, bu hayvanlardan aldıkları hücreleri çoğaltmak ve ete dönüştürmek. Ama nasıl?

Hayvanlardan alınan hücreler, "biyoreaktör" denen tanklarda oksijen, şeker ve diğer besin maddelerine maruz bırakılıyor. Firmanın CEO'su ve eş-kurucusu Uma Valeti, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Sofralara eti daha sürdürülebilir, ucuz ve leziz bir şekilde getireceğiz. Tüm Dünya et yemeye bayılıyor ve birçok kültür ile geleneğin temelinde et bulunuyor. Ete yönelik talep de, Dünya çapında giderek artıyor. Bizim istediğimiz, Dünya'nın yemekten hoşlandığı şeyi yiyebilmesini sağlamak.

Memphis Meats, bu hayale gözünü dikmiş tek firma değil. Beyond Meat ve Impossible Foods gibi firmalar da, et endüstrisini dönüştürmek için kolları sıvamış vaziyette. Forbes'da yer alan bir habere göre, Kaliforniya merkezli olan Impossible Foods, tek bir ürün aracılığıyla küresel yiyecek sektörünü değiştirmeyi hedefliyor: hamburger ile! Firma, şu anda bitki-temelli hamburgerler üretiyor. Ama bu hamburgerler, tıpkı gerçek hamburger gibi kokuyor, görünüyor ve hatta onun gibi "kanıyor"! Kurucusu ve CEO'su olan Ethan Brown, şöyle söylüyor:

Çok basit bir soruyla başladık: Et üretmek için neden bir hayvana ihtiyaç olsun ki? Neden doğrudan bitkilerden et üretemeyelim?

En nihayetinde "et" dediğimiz biyolojik dokular, bitkileri yiyen otçul hayvanların vücudunda üretilen bir doku. Biz insanlar gibi hepçil (hem et, hem ot yiyen) ve aslanlar gibi etçil hayvanlar da, bu otçulları yiyerek kendi vücutlarını inşa ediyorlar. Eğer teknolojiyi geliştirebilirsek, "aracı" konumunda olan ve çoğu zaman insan tüketiminde kullanılan otçullara ihtiyaç olmaksızın et üretmek mümkün olabilir! 

Bakalım gelecek neler gösterecek?

2022 Güncellemesi

Firma kurulduğunda kültür bifteğinin kilosunun üretimi 40.000$'a, kültür tavuk ürünlerinin üretimi kilosu başına 20.000$'a geliyordu. Haziran 2017'de bu fiyatlar kilo başına 5.280$ düzeyine geriledi.

Tüm Reklamları Kapat

2020 yılında firma, Seri B fonlama sürecinde 161 milyon dolar destek aldı. Destekçiler arasında Softbank Group, Norwest, Temasek, Richard Branson, Bill Gates, Threshold Ventures, Cargill, Tyson Foods, Finistere, Future Ventures, Kimbal Musk, Fifty Years ve CPT Capital bulunuyordu.

Mayıs 2021'de firma adını Upside Foods olarak değiştirdi. Eylül 2021'de eş kurucsu ve baş bilim müdürü (CSO) olan Nicholas Genovese ve süreç gelişim başkan yardımcısı KS Carswell firmadan ayrıldı.

4 Kasım 2021'de firma, Kaliforniya'daki 50 milyon dolara mâl olan ilk büyük ölçekli üretim tesisini hayata geçirdi. 16.154 metrekarelik tesiste her yıl 22.680 kilogram kültür eti üretimi ve bunların ticari satışı yapılması bekleniyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Muhteşem! 8
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 5
  • Umut Verici! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: IOL | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:23:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3225

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. IOL, et al. Memphis Meats: Laboratuvarda Üretilmiş Etler, 2021'de Et Endüstrisini Değiştirecek!. (19 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3225
IOL, -., Bakırcı, Ç. M. (2017, January 19). Memphis Meats: Laboratuvarda Üretilmiş Etler, 2021'de Et Endüstrisini Değiştirecek!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3225
-. IOL, et al. “Memphis Meats: Laboratuvarda Üretilmiş Etler, 2021'de Et Endüstrisini Değiştirecek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 19 Jan. 2017, https://evrimagaci.org/s/3225.
IOL, ---. Bakırcı, Çağrı Mert. “Memphis Meats: Laboratuvarda Üretilmiş Etler, 2021'de Et Endüstrisini Değiştirecek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 19, 2017. https://evrimagaci.org/s/3225.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close