Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Laboratuvarda Üretilen Yağlar, Sentetik Etlere Gerçek Et Dokusu ve Lezzeti Katabilir!

Laboratuvarda Üretilen Yağlar, Sentetik Etlere Gerçek Et Dokusu ve Lezzeti Katabilir! The Scientist
3 dakika
991
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir araştırmada, hayvanlardan elde edilen doğal yağlara benzer doku ve yapıya sahip yağ dokusunun laboratuvarda üretilebileceği gösterildi. eLife dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçları, hücrelerden yetiştirilen kültür etinin üretiminde de uygulanarak yapay ete daha gerçekçi bir doku ve lezzet kazandırılabilir.

Son zamanlarca laboratuvar ortamında hücrelerden yetiştirilen tavuk, sığır, domuz ve balık etleri haberlerde büyük yankı buluyor. Ancak bu çalışmalar henüz gelişim aşamasında oldukları için büyük ölçekli üretime hazır değiller ve sadece birkaçı ticari üretim için onay alabilmiş durumda.

Henüz geliştirilmekte olan bu ürünler, tavuk göğsünden ziyade nugget gibi bir yapıya sahip. Yani bu etlerde bağ doku, kas lifleri ve ete lezzetini veren yağ tarafından oluşturulan etsi doku bulunmuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Farklı yağ oranlarına sahip doğal sığır eti ile yapılan tüketici testleri, en çok beğenilen etin %36 oranında yağ içeren sığır eti olduğunu gösteriyor. Ancak sentetik etlerde yağ dokusu üretmek bugüne kadar büyük bir zorluktu, çünkü yağ dokunun büyümesi dokunun iç kısımlarındaki hücrelere oksijen ve besin ulaşmasını zorlaştırıyordu.

Doğal yağ dokularında dokunun iç kısmındaki hücrelere kılcal damarlar yoluyla besin ve oksijen taşınır. Laboratuvarda kılcal damar yapısını taklit etmek henüz mümkün olmadığı için araştırmacılar ancak birkaç milimetre boyunda kas veya yağ dokusu üretebiliyorlardı.

Bu engeli aşmak için araştırmacılar fare ve domuzlardan aldıkları yağ hücrelerini önce düz, iki boyutlu bir tabaka halinde büyüttüler. Daha sonra bu hücreleri topladılar ve her ikisi de bazı gıdalarda kullanılan aljinat ve mTG gibi bağlayıcılar ile iki boyutlu tabakaları birleştirip üç boyutlu bir kütle haline getirdiler. Araştırmanın yazarlarından ABD'deki Tufts Üniversitesi Hücresel Mimari Merkezi'nde (TUCCA) yüksek lisans öğrencisi olan John Yuen Jr., bu konuda şunları söylüyor:

Amacımız kitle halinde yağ üretmek için nispeten basit bir yöntem geliştirmekti. Yağ dokusu ağırlıklı olarak hücrelerden oluştuğundan, hücreleri büyüttükten sonra bir araya getirmenin doğal hayvansal yağın tat, beslenme ve doku profilini yeniden üretmek için yeterli olacağını düşündük. Ancak bu yöntem, yalnızca gıda üretiminde işe yarayabilir; çünkü gıda olarak tüketilecek yağı kitle haline getirdikten sonra hücrelerini canlı tutmaya gerek yoktur.

Kitle haline getirilen yağ tabakaları, hızla yağ dokusuna benzer bir doku oluşturdu. Sonrasında ekip, bu ürünün doğal yağın özelliklerine sahip olup olmadığını test etmek için başka deneyler de gerçekleştirdi.

Tüm Reklamları Kapat

İlk olarak ürünü sıkıştırarak basınca ne kadar dayanıklı olduğu ölçüldü ve bu dayanıklılık doğal yağ kitlelerinin dayanıklılığıyla karşılaştırıldı. Ekip, sodyum aljinat ile bağlanmış yağın çiftlik ve kümes hayvanlarından elde edilen yağa benzer miktarda basınca dayanabildiğini, ancak mTG ile bağlanmış yağın daha çok işlenmiş yağ gibi davrandığını buldu. Bu durum; farklı tür ve miktarlarda bağlayıcılar kullanarak kültürde yetiştirilen yağın dokusunu yüksek oranda ayarlamanın mümkün olabileceğini, yani etin içindeki yağın gerçek hayattaki dokusuna benzer hale getirilebileceğini gösteriyor.

Ayrıca, pişirme sürecinde açığa çıkan ve ete lezzet veren bileşiklerin çoğu, lipit ve yağ asitleri gibi yağ kökenli bileşiklerdir. Bu nedenle ekip, laboratuvarda yetiştirilen yağ kökenli molekülleri inceledi ve kültürde büyütülen fare yağından elde edilen yağ asitlerinin doğal fare yağından üretilenlerden farklı olduğunu buldu. Buna karşın kültürde büyütülen domuz yağı, doğal dokuya çok daha yakın bir yağ asidi profiline sahipti.

Dahası araştırmacıların çalışmaya hazırlık niteliğinde yaptığı deneylerin bulguları, kültürde büyüyen yağ hücrelerine doğal etin yapısına daha yakın olmalarını sağlamak için gerekli lipitlerin eklenmesinin mümkün olabileceğini gösteriyor.

Araştırmanın yazarlarından Tufts Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği profesörü ve TUCCA yöneticisi David Kaplan, araştırma hakkında şunları söylüyor:

Kültürde büyütülen yağ hücrelerini bağlayıcı maddelerle bir araya getiren bu yöntem, sentetik yağ dokusunun biyoreaktörlerde büyük ölçeklerde üretilmesini sağlayabilir. Görüntüsü, tadı ve hissi büyük oranda gerçek ete benzeyen sentetik etin seri üretimini sağlamak amacıyla kültürde et üretiminin her yönünü incelemeye devam ediyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 3
  • Tebrikler! 2
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 16:54:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14988

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. Laboratuvarda Üretilen Yağlar, Sentetik Etlere Gerçek Et Dokusu ve Lezzeti Katabilir!. (30 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14988
Alparslan, E. (2023, June 30). Laboratuvarda Üretilen Yağlar, Sentetik Etlere Gerçek Et Dokusu ve Lezzeti Katabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14988
E. Alparslan. “Laboratuvarda Üretilen Yağlar, Sentetik Etlere Gerçek Et Dokusu ve Lezzeti Katabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 30 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/14988.
Alparslan, Eda. “Laboratuvarda Üretilen Yağlar, Sentetik Etlere Gerçek Et Dokusu ve Lezzeti Katabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 30, 2023. https://evrimagaci.org/s/14988.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close