Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Lutesyum

Lutesyum Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Lutesyum Wikipedia
Lutesyum
2 dakika
1,228
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 71. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al

Özellikler

Lutesyum, sembolü "Lu" ve atom numarası 71 olan kimyasal bir elementtir. Kuru havada korozyona dayanıklı gümüşi beyaz bir metaldir. Lutesyum, lantanid serisindeki son elementtir ve nadir toprak elementleri arasında sayılır. Bu noktada bazı tartışmalar olsa da, konuyu inceleyen kişiler tarafından genellikle Lutesyum 6. periyot geçiş metallerinin ilk elementi olarak kabul edilir.[1]

Fiziksel Özellikleri

Lutesyum, oldukça yumuşak ve sünek olan gümüşi beyaz bir metaldir. 1,652°C (3,006 °F) erime noktasına ve 3,327°C (6,021 °F) kaynama noktasına sahiptir. Yoğunluğu kübik santimetre başına 8.49 gramdır.

Kimyasal özellikler

Lutesyum su ile yavaş reaksiyona girer ve asitlerde çözünür. Diğer kimyasal özellikleri, yalnızca araştırmacıların ilgisini çekme eğilimindedir ve pratik bir kullanım alanı pek yoktur.

Bulunma Sıklığı ve Üretimi

Nadir bir toprak metalidir ve tüm nadir elementler arasında en pahalısıdır. Tüm nadir toprak metalleri ile az miktarlarda bulunur ve diğer nadir elementlerden ayrılması çok zordur. Lantanitler, doğada bir dizi mineralde bulunur. En önemlileri ksenotim, monazit ve bastnaezittir. Bu minerallerdeki en yaygın lantanitler sırasıyla seryum, lantan, neodim ve praseodimdir. Monazit; ayrıca toryum ve itriyum içerir, bu da toryumdan dolayı madendeki minerallerin kullanımını zorlaştırır ve bozunma ürünlerini radyoaktif oluşturur.

Ana madencilik ülkeleri Çin, ABD, Brezilya, Hindistan, Sri Lanka ve Avustralya'dır. Toplam dünya rezervlerinin yaklaşık 200.000 ton olduğu tahmin edilmektedir. Dünya lutesyum üretimi, lutesyum oksit olarak yılda yaklaşık 10 tondur.

Uygulama ve Kullanım Alanları

Lutesyumu yeterli miktarlarda elde etmek oldukça pahalıdır ve bu nedenle çok az ticari kullanıma sahiptir. Ticari bir uygulaması, nötron aktivasyonuna maruz bırakılmış ve lutesyum kullanan saf bir beta yayıcı olarak kullanılmasıdır. Manyetik balon bellek cihazlarında kullanılan gadolinyum galyum granatına (GGG) katkı maddesi olarak çok az miktarda lutesyum eklenir.

Tarihi

Lutesyumu keşfeden bilim insanı Paris Sorbonne'daki Georges Urbain'dır. Elementin varlığını ilk kez bildiren oydu. 1843'te erbiyum ile başlayan ve 1907'de lutesyum ile bitecek olan dönem, lantanidlerin keşif süreci olarak adlandırılır. 1953 yılına kadar saf lutesyum metalinin bir örneği elde edilemedi.

Tüm Reklamları Kapat

Etimolojisi

Lutesyum ismi, Romalıların Paris için verdiği isim olan "Lutetia"dan türemiştir.

Önlem ve Güven

Lutesyumun Sağlığa Etkileri

Lutesyum, yutulduğunda hafif toksiktir, ancak çözünmeyen tuzları toksik değildir. Diğer nadir toprak metalleri gibi, lutesyum da düşük toksisite oranına sahip olarak kabul edilir; ancak bu ve bileşikleri dikkatli kullanılmalıdır.

Lutesyumun çevresel etkileri

Lutesyum metal tozu yangın ve patlama tehlikesidir. Lutesyum, bitkiler ve hayvanlar için çevresel bir tehdit oluşturmaz.

İlginç Bilgiler ve Diğer

  • Lutesyum, en sert lantanit elementidir.
  • Aynı zamanda en pahalı lantanidtir.
  • Lutesyum atomları, lantanid elementleri arasında en küçüğüdür.
  • Lutesyum metal gümüşi beyaz, yumuşak, yumuşak ve sünektir.
  • Lutesyum doğada saf halde bulunmaz. Lutesyum kaynakları, benzer element olan itriyum gibi hemen hemen tüm mineralleri içerir. Ticari bir lutesyum kaynağı, yaklaşık %0,003 lutesyumdan oluşan monazittir.
  • Doğal olarak oluşan iki lutesyum izotopu tanımlanmıştır. Lutesyum-175, kararlı bir izotoptur. Diğer doğal izotop olan lutesyum-176, yaklaşık 38 trilyon yıllık bir yarı ömre sahiptir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 71. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 02:12:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10074

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İmmünoloji
Carl Sagan
Tümör
Siyah
Saldırı
Antibiyotik
Astronot
Dağılım
Ornitoloji
Film
Basınç
İnsan Türü
Araç
Mit
Molekül
Müzik
Isı
Damar
Savaş
Obezite
Sinir Hücresi
Viral Enfeksiyon
Hukuk
Entomoloji
Adaptasyon
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Aslan, et al. Lutesyum. (29 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10074
Aslan, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 29). Lutesyum. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10074
S. Aslan, et al. “Lutesyum.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/10074.
Aslan, Sevcan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Lutesyum.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 29, 2021. https://evrimagaci.org/s/10074.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close