Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Lösemi Nedir? Neden Halen Çocukluk Çağı Lösemisinin Önüne Geçemedik?

8 dakika
4,226
Lösemi Nedir? Neden Halen Çocukluk Çağı Lösemisinin Önüne Geçemedik? Docwire News
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

2018 yılına ait verilere göre lösemi, yani kan kanseri, yılda yaklaşık 450.000 insanın yakalandığı, 300.000 civarı insanın ise hayatını kaybettiği bir hastalıktır.[1] Peki lösemi tam olarak neyin nesidir ve neden bu kadar yaygın?

Genel olarak kanser, vücut hücrelerinin kontrolsüz çoğalması şeklinde ifade edilebilir. Vücudumuzdaki bütün hücreler, hücre döngüsünde bulunur ve bu döngü, hücre bölünmesi ile sonuçlanır. Hücre döngüsü çok sıkı kontroller altındadır; hücreler yalnızca belirli durumlar veya "sinyaller" varlığında bölünüp çoğalabilir; ancak belirttiğimiz gibi bu döngü birçok sinyal yolağının, içsel kontrol mekanizmalarının ve hücre-hücre etkileşimlerinin kontrolü altındadır.

Kanser, vücut hücrelerinin kontrolsüz çoğalıp vücut fonksiyonlarını tehdit ettiği bir hastalıktır.
Kanser, vücut hücrelerinin kontrolsüz çoğalıp vücut fonksiyonlarını tehdit ettiği bir hastalıktır.
Harvard Medical School

Peki bir hücrenin bu döngü kontrollerini atlatmasına ve kontrolsüz bölünmesi nasıl durumlar yol açabilir? Birkaç sebebi inceleyelim:

Tüm Reklamları Kapat

  • Tümör-baskılayıcı ("İng: "tumor-suppressor") genlerin/proteinlerin etkinliğini azaltan mutasyonlar: Hücrelerimizde esasen hücre bölünme düzeyini ve sıklığını kontrol eden proteinler, kontrolsüz bölünmeyi de engellemiş olduğundan dolayı tümör-baskılayıcılar olarak da adlandırılıyor. En belirgin örnek RB (Retinoblastoma) proteinidir. Bu protein siklin-bağımlı kinazların sentez miktarını bastırarak hücre döngüsünü düzenler. Eğer bu proteinin ifadesi azalırsa, siklin-bağımlı kinazların sayısı artar ve hücre döngüsü sürekli uyarılarak kontrolsüz bölünme gerçekleşir.
  • Proto-onkogenik genler/proteinler: Bu sınıftaki proteinlerin ifadesi arttığında kontrolsüz bölünme gerçekleşir. İsimlerine bakınıp aldanmayın, hücrelerimiz saatli bomba misali kanser yapan genler taşımıyorlar tabi ki. Bu sınıftaki proteinler, hücre bölünmesini teşvik edici etkilere sahiptir, eğer normal düzeylerinin üzerinde ifade edilirlerse hücreleriniz normalden fazla ve kontrolsüzce bölünecektir. Myc proteini örnek verilebilir.
  • Koruyucu proteinler: Bu proteinler genomik materyaldeki (DNA) hasarı algılayıp hücreye apoptoz (programlanmış hücre ölümü) sinyali veren proteinlerdir. En belirgin ve bilindik örneği, "Koruyucu Melek" olarak da adlandırılan p53 proteinidir.
Proto-onkogenler mutasyona uğrayıp daha fazla etkinlik kazandığında kontrolsüz hücre bölünmesine ve dolayısıyla kansere yol açabilir.
Proto-onkogenler mutasyona uğrayıp daha fazla etkinlik kazandığında kontrolsüz hücre bölünmesine ve dolayısıyla kansere yol açabilir.
Wikipedia

Görüldüğü üzere kontrolsüz hücre bölünmesine yani kansere sebep olabilecek birçok faktör var ve bahsedilmiş olanlar henüz çok çok ufak bir kısmı! Bizim verdiğimiz örnekler, genetik temele dayanan sebeplerdi; ancak bu verilen protein sınıflarından birinde mutasyon veya ifade bozukluğu olması, sizi kanser değil kansere yatkın yapar! Kansere genetik bir yatkınlığınızın olması, gündelik alışkanlıklarınıza ve kanserojen etmenlere daha çok dikkat etmeniz gerektiğini gösterir.

Çocuklar Neden Kanser Oluyor?

Peki henüz yeni dünyaya gelmiş veya çok küçük yaştaki çocuklar neden kanser olur?

Normal şartlarda, yani normal sosyo-ekonomik bir düzeye sahip ortamda, çocukların henüz dış etmenlerle çok fazla etkileşmediğini, özellikle kansere direkt sebep olabilecek radyasyon, kimyasal atık gibi etmenlerle karşılaşmadıklarını söylemek abes olmayacaktır. Ancak gözden kaçırdığımız çok mühim bir nokta var: Çocuklar çok hızlı büyüyor!

Tahmin edebileceğiniz gibi fiziksel büyüme süreci, büyük ölçüde hücre sayısının artmasına yani hücre bölünmelerine bağlıdır. Çocuklarda bu nedenle hücre bölünmesinin daha fazla sayıda ve daha hızlı gerçekleştiğini söylemek yanlış olmaz. Aslında çocuklarda hücre bölünmesi çok sıkı kontroller altında değildir, hücreler bölünme açısından oldukça aktiftir. Bu durumda eğer çocuğun genetik bir temeli varsa kanser olasılığı oldukça fazladır. Peki neden özellikle lösemi?

Tüm Reklamları Kapat

Löseminin kan kanseri olduğunu söylemiştik. Kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalması yani lösemi demektir. Kan hücreleri kemik iliğinden üretilir ve kan hücreleri sürekli olarak yenilenir, özellikle çocukluk döneminde bu üretim miktarı çok fazladır. Dolayısıyla kemik iliği, hücre bölünmesi açısından çok aktiftir ve genetik temelin olması kemik iliğinde kontrolsüz bölünmeye yani lösemiye yol açabilir.

Yazının asıl konusuna gelelim, çocuklarda neden lösemiyi erken tespit edemiyoruz? Özellikle ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlar neler?

Esasen organ büyümesi ve kanama bozuklukları en net belirtiler arasındadır ancak ne yazık ki ikisi de oldukça geç evre belirtiler arasında yer alıyor bu nedenle bu iki sınıf belirtiye binaen hastaneye yatan çocuklarda prognoz genellikle kötüye gidiyor.
Esasen organ büyümesi ve kanama bozuklukları en net belirtiler arasındadır ancak ne yazık ki ikisi de oldukça geç evre belirtiler arasında yer alıyor bu nedenle bu iki sınıf belirtiye binaen hastaneye yatan çocuklarda prognoz genellikle kötüye gidiyor.
The BMJ

Kanama bozuklukları ve lenfoid organ büyümesi sırasıyla alyuvar ve akyuvar sayısındaki aşırı artışa bağlı belirtilerdir. Bu belirtiler arasında erken evrede olabilecek en belirgin semptom morluklardır. Bacak, kol gibi uzuvlarda meydana gelen morluklar, ebeveynleri tarafından çocuğun oyun esnasında yaşadığı düşme, çarpma gibi fiziksel etmenlere atfedilir; ancak kendiliğinden ortaya çıkan morarmalar mutlaka takip edilmeli ve sayılarında değişiklik olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Burun kanaması da en önemli erken evre belirtilerden biridir, burun kanaması her ne kadar arada olabilecek bir durum olsa da sık tekrar eden burun kanamalarını ebeveynler, kuru hava veya güneş çarpması gibi nedenlere bağlayıp sıklıkla göz ardı etmektedirler. Burun kanamasının yanında, diş eti kanaması da önemli bir belirtidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Lösemide Neden Kanamalar Olur?

Kanama, özellikle akut lösemili hastalarda morbidite ve mortalitenin başlıca nedenidir. Hayatı tehdit eden kanama, hiperlökositoz, monositik farklılaşmış akut miyeloid lösemi (AML) ve akut promiyelositik lösemi (APL) gibi çeşitli durumlarda ilişkilendirilmiştir. APL'deki kanama diyatezi yoğun bir şekilde araştırılmıştır.

A vitamini türevi olan alltrans retinoik asit (ATRA), APL'li hastaların çoğunda tam remisyonla sonuçlanan lösemi promiyelositlerinin terminal farklılaşmasını (akyuvar öncü hücrelerinin özelleşmiş tiplere dönüşümü) indükler. Ayrıca, ATRA ile remisyon indüksiyonuna koagülopatinin hızlı bir şekilde çözülmesi eşlik eder - ki pıhtılaşma faktörlerinin ve platalet hücrelerinin kaybı kanamanın temel sebebidir. Bu kanamalar burun, deri altı gibi kılcal damar ağının yoğun olduğu yerlerde meydana gelir. ATRA'nın klinik kanamadaki biyokimyasal belirteçlerin tersine çevrilmesine yol açtığı mekanizma (yani pıhtılaşmayı geciktirmesine sebep olan mekanizma) tam olarak aydınlatılamamıştır.

Enfeksiyöz belirtiler, löseminin erken evre belirtilerinden biridir ancak genellikle aileler tarafından grip veya soğuk algınlığı olarak düşünülüp göz ardı ediliyorlar.
Enfeksiyöz belirtiler, löseminin erken evre belirtilerinden biridir ancak genellikle aileler tarafından grip veya soğuk algınlığı olarak düşünülüp göz ardı ediliyorlar.
Clinical presentation of childhood leukaemia: a systematic review and meta-analysis

Enfektif belirtiler; tekrarlayan ateş, tekrarlayan üst solunum yolları enfeksiyonları, gece terlemeleri en net belirtilerdendir. Akyuvar sayısının lösemi nedeniyle artmış olması kesinlikle bireyi enfeksiyonlardan korumaz; kanda özellikle nötrofil fraksiyonunun artması sürekli olarak inflamatuar yanıtlar (ateş, ağrı gibi) geliştirilmesine sebep olur.

Ayrıca şu etmen göz önünde bulundurulmalıdır: Kontrolsüz bölünme ile çoğalmış akyuvarların çoğu farklılaşma ve özelleşme fırsatı bulamadığından enfeksiyonlar açısından koruyucu bir etki gösteremez, aksine artan nötrofil ve lökosit fraksiyonları inflamatuar yanıtlara sebep olur. Bir çocuk lösemiye yakalandığında, kemik iliği bilinmeyen bir nedenle doğru şekilde olgunlaşmayan ancak kendilerini çoğaltmaya devam eden beyaz kan hücreleri yapmaya başlar. Normal, sağlıklı hücreler ancak sığmaları için yeterli alan olduğunda çoğalırlar (hücre-hücre etkileşimlerinin bölünmeyi baskılaması mekanizması geçerlidir). Vücut, ne zaman durması gerektiğine dair sinyaller göndererek, hücre üretimini düzenleyebilir. Lösemide bu hücreler, mevcut alan ne olursa olsun durma ve çoğalma sinyallerine yanıt vermez.

Bu anormal hücreler çok hızlı çoğalırlar ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmak için sağlıklı beyaz kan hücreleri olarak işlev görmezler. Blast adı verilen olgunlaşmamış beyaz kan hücreleri, kemik iliğindeki diğer sağlıklı hücreleri elimine etmeye başladığında, çocuk lösemi semptomlarını (yani enfeksiyonlar, anemi, kanama) yaşar.

Ebeveynler genellikle soğuk algınlığı ve gribi ciddiye almaz ancak sürekli tekrarlayan enfeksiyonlarda mutlaka çocuktan kan alınıp kan yayması ve smear testleri yapılmalıdır. Ebeveynlerin dikkat etmesi gerek hususlardan bir diğeri ise sebepsiz ateştir. Eğer çocukta ateş sıklıkla ve belirli periyotlar ile ortaya çıkıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Gece terlemesi de en önemli erken evre belirtilerden biridir.

Tüm Reklamları Kapat

Fiziksel belirtiler arasında özellikle yorgunluk ve halsizlik büyük önem taşıyor. Kontrolsüz çoğaldığı için tam fonksiyonel olmayan alyuvarlar vücuda yeteri kadar oksijen taşıyamaz ve vücudun ihtiyacı karşılanamaz. İleri evrelerde kemik iliği çökmesi / yetersizliği anemiye yol açacağı için solgunluk da gözlemlenebilir.
Fiziksel belirtiler arasında özellikle yorgunluk ve halsizlik büyük önem taşıyor. Kontrolsüz çoğaldığı için tam fonksiyonel olmayan alyuvarlar vücuda yeteri kadar oksijen taşıyamaz ve vücudun ihtiyacı karşılanamaz. İleri evrelerde kemik iliği çökmesi / yetersizliği anemiye yol açacağı için solgunluk da gözlemlenebilir.
Clinical presentation of childhood leukaemia: a systematic review and meta-analysis

Kas-iskelet sistemindeki ağrılar daha çok inflamatuar yanıtlara bağlıdır (özellikle prostoglandin). Sistemik rahatsızlıklar ve sindirim sistemi belirtileri genellikle kan taşınım yolundaki aksaklıklardan kaynaklanır. Kütanöz yani deri rahatsızlıkları genellikle fazla akyuvar özellikle mast hücrelerinin sayısının artması nedeniyle meydana gelen, kendiliğinden meydana gelen alerjik tepkilerdir. Büyüme çağında ağrı oldukça olağan bir durumdur ancak sürekli tekrarlayan, yer değiştiren ve genellikle eklemlerde olan ağrıların mutlaka ciddiye alınması gerekir. Çocukta ani oluşan iştahsızlık, halsizlik ve sindirim zorlukları da mutlaka dikkate alınmalıdır.

Kan, Sindirim Sistemini Nasıl Bozar?

Peki "kan" kanseri sindirim sistemindeki rahatsızlıklara nasıl sebep oluyor?

Lösemik lezyonlar; en çok midede, ileumda, ve proksimal kolonda nodüllerin, plakların, yaygın infiltratların ve poliplerin oluşmasına sebep olur. Lösemi, gastrointestinal kanalının farklı ve çoklu anatomik bölgelerini etkileyebilir. Vakaların neredeyse %3'ünde, gastrointestinal yolunun geniş bölümleri yer almaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Lösemik plaklar, submukozayı veya kas katmanlarını içerdiğinden, ülserler ve bağırsak delinmesi ile ilişkili olabilirler. Bunun aksine nodüler lezyonlar mukozayı ve submukozayı etkileme eğilimindedir ve intususepsiyon ile intestinal obstrüksiyon ile ilişkilidir. Lösemik sızıntıları olan hastalar genellikle asemptomatiktir veya belirsiz, spesifik olmayan şikayetleri vardır: Karın ağrısı, ishal, iştahsızlık veya gastrointestinal kanaması gibi.

Görüldüğü üzere lösemi belirtisi olarak söylediğimiz bir çok semptom, günlük hayattaki çok basit şeylerle (mesela ağrı ve morarmayı bir yere çarpmakla, ateş ve enfeksiyon belirtilerini "soğuk almayla") açıklayabiliyoruz. Ancak ailelerin bu belirtileri sürekli tekrarlamaları, semptomatik olarak tedavi edildiği halde hafiflememeleri veya hemen tekrar ortaya çıkmaları (örneğin ateş düşürücünün çok kısa süre etki etmesi gibi) ve en önemlisi bu belirtilerin birkaçını birlikte görmeleri durumunda en yakın sağlık kuruluşuna zaman kaybetmeden başvurması gerekir.

Ebeveynlerin bu semptomlar açısından çocuklarını sürekli takip etmeleri çok büyük önem arz ediyor.

Her zaman dendiği gibi: Erken teşhis hayat kurtarır!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 6
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: BMJ Journals | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:33:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9620

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Clarke, et al. Lösemi Nedir? Neden Halen Çocukluk Çağı Lösemisinin Önüne Geçemedik?. (30 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9620
Clarke, R., Polat, G. K., Bakırcı, Ç. M. (2020, November 30). Lösemi Nedir? Neden Halen Çocukluk Çağı Lösemisinin Önüne Geçemedik?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9620
R. Clarke, et al. “Lösemi Nedir? Neden Halen Çocukluk Çağı Lösemisinin Önüne Geçemedik?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9620.
Clarke, Rachel. Polat, Gencay Kaan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Lösemi Nedir? Neden Halen Çocukluk Çağı Lösemisinin Önüne Geçemedik?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 30, 2020. https://evrimagaci.org/s/9620.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close