Leonardo da Vinci'nin Eserlerinde Bulunan Bakteri, Mantar ve İnsan DNA'ları...
Da Vinci'nin Eserleri Kişiden Kişiye, Müzeden Müzeye Gezdikçe, Üzerindeki Mikrobiyota Değişmeye Devam Ediyor!
Ressam, heykeltıraş, mimar, mucit, mühendis, kısaca tam bir hezarfen olan Leonardo da Vinci, tüm bu unvanlarıyla gerçek bir "Rönesans adamı" idi. Meraklı bir akıl ve parlak bir zekâya sahip olan sanatçının eserleri, yüzyıllar boyunca sayısız sanatçı ve mühendisi etkilemiştir. Yeni araştırmalar sayesinde çizimlerinin başka bir karmaşıklık düzeyi daha ortaya çıktı: Sanat eserlerinde, küçük yaşam formlarından oluşan gizli bir dünya vardı.
Da Vinci’nin ölümünden 500 yıl sonra, bilim insanları, yıllar boyunca yedi çiziminde parçalanmış olan DNA'ları sıralayarak bakteri ve mantarların mikrobiyomlarını ve paha biçilmez eserlerin yaşam öykülerini tam olarak haritalandırmayı başardılar. Çalışmanın amacı, yalnızca bu şaheserlerde bulunan benzersiz mikrobiyomları karakterize etmek değil, aynı zamanda sanat eserleri farklı kurumlar, kişiler arasında dolaştıkça bu mikrobiyomların nasıl değişebileceğini araştırmaktı.
İtalya ve Avusturya'daki araştırmacılar, Torino Kraliyet Kütüphanesi'nden 5 adet ve Roma'da bulunan Corsinian Kütüphanesi’nden 2 adet Da Vinci çizimi aldılar. Eserlere dokunmadan, selüloz nitrattan yapılmış steril membranların üzerlerinden, yumuşak emme tüpleri yardımıyla mikropları bir nevi “süpürdüler”.
Araştırmalar sonucunda, bulguların bir mikrobiyom kataloğu oluşturmaya yardımcı olabilecek kadar çeşit içerdiği ortaya çıktı.
Bakteriler
Geçmişte yapılan araştırmalar, mantarların bu çizimler gibi kağıt nesnelerin mikrobiyomlarına hâkim olma eğiliminde olduğunu göstermiştir; ancak bu araştırmada bakterilerin sayısı şaşırtıcı derecede fazlaydı.
Eserlerde, cilt mikrobiyomuyla bağlantılı birçok bakteri bulundu. Elbette bu her zaman, Da Vinci'nin bu şaheserleri çizerken ellerinde "bulunanları" gösterdiği anlamına gelmiyor. Sanatçının onları çizmesinden bu yana, çizimler beş yüzyıl içinde pek çok başka insan tarafından işlendiği için, kime ait oldukları belirlenemiyor. Bu DNA'nın çoğu, muhtemelen 15. yüzyıldan bu yana çalışmaları restore eden insanlardan geldi.
Araştırmacılar, insan derisi mikropları arasında, Moraxella bakteri cinsinin, özellikle kirli çamaşırların kokusundan sorumlu olan Moraxella osloensis bakterisinin yüksek seviyelerde olduğunu buldular. Ek olarak, her ikisi de insan bağırsağında büyük kargaşaya sebep olan kötü şöhretli Salmonella ve E. coli bakterilerini tespit ettiler.
Bulunan bir diğer bakteri çeşidi de, sineklerin bağırsaklarına özgü bakteri türleriydi. Bu da, böceklerin, paha biçilmez sanat eserlerini biri onları kusursuz bir şekilde temiz çekmecelere veya camların ardına koyana kadar "küstahça" dışkıladıkları anlamına geliyor.
Mantarlar
Bulunanlar arasında, tehlikeli bir küf mantarı olan Aspergillus ve penisilinin elde edildiği mantar olan Penicillium cinsinin türleri de vardı. Hem sanat eserleri hem de onları muhafaza eden konservatörler için en endişe verici olanı, kâğıdı çürütme özelliğinden ötürü "kağıt bozucu" (İng: "paper spoiler") olarak bilinen Alternaria mantarıydı. Bu mantar aynı zamanda solunması tehlikeli olabilen bir alerjendir.
Ekip ayrıca, yıllar içinde kağıtta oluşan sarı-kahverengi lekelerden sorumlu mantarlar da keşfetti.
Sonuç
Eserlere, bir bütün olarak bakmak için uzaklaşan araştırmacılar, üzerlerinde bulunan mikroplar arasında ilginç benzerlikler buldu. Mikrobiyomlar, coğrafi konumlarına göre gruplanmıştı. Torino'da bulunan çizimler arasında ve Roma'da bulunan iki çizim arasında daha fazla benzerlik olduğu, bunun sebebinin ise coğrafi bir etki ve saklama koşullarıyla ilintili olduğu belirlendi.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bilim insanları, bu yaklaşımla, başyapıtlardan örneklenen mikrobiyomların bir tür veri tabanını oluşturmaya başlayabilir, eserler arasındaki bakteri ve mantar topluluklarını karşılaştırabilir. Ayrıca, tuval ve kâğıt gibi farklı materyallerin, farklı mikrobiyal türlerin çoğalmasını nasıl teşvik ettiğini veya engellediğini keşfedebilirler.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 8
- 5
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- G. Piñar, et al. (2020). The Microbiome Of Leonardo Da Vinci’s Drawings: A Bio-Archive Of Their History. Frontiers in Microbiology. doi: 10.3389/fmicb.2020.593401. | Arşiv Bağlantısı
- R. Letzter. Hidden World Of Bacteria And Fungi Discovered On Leonardo Da Vinci's Drawings. (19 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2020. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
- Erika P.. New Research Reveals The World Of Tiny Life Forms In Da Vinci's Drawings. (21 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2020. Alındığı Yer: Science Times | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:51:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9603
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.