Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Leonardo da Vinci'nin Eserlerinde Bulunan Bakteri, Mantar ve İnsan DNA'ları...

Da Vinci'nin Eserleri Kişiden Kişiye, Müzeden Müzeye Gezdikçe, Üzerindeki Mikrobiyota Değişmeye Devam Ediyor!

3 dakika
4,541
Leonardo da Vinci'nin Eserlerinde Bulunan Bakteri, Mantar ve İnsan DNA'ları... Unsplash
Tüm Reklamları Kapat

Ressam, heykeltıraş, mimar, mucit, mühendis, kısaca tam bir hezarfen olan Leonardo da Vinci, tüm bu unvanlarıyla gerçek bir "Rönesans adamı" idi. Meraklı bir akıl ve parlak bir zekâya sahip olan sanatçının eserleri, yüzyıllar boyunca sayısız sanatçı ve mühendisi etkilemiştir. Yeni araştırmalar sayesinde çizimlerinin başka bir karmaşıklık düzeyi daha ortaya çıktı: Sanat eserlerinde, küçük yaşam formlarından oluşan gizli bir dünya vardı.

Da Vinci’nin ölümünden 500 yıl sonra, bilim insanları, yıllar boyunca yedi çiziminde parçalanmış olan DNA'ları sıralayarak bakteri ve mantarların mikrobiyomlarını ve paha biçilmez eserlerin yaşam öykülerini tam olarak haritalandırmayı başardılar. Çalışmanın amacı, yalnızca bu şaheserlerde bulunan benzersiz mikrobiyomları karakterize etmek değil, aynı zamanda sanat eserleri farklı kurumlar, kişiler arasında dolaştıkça bu mikrobiyomların nasıl değişebileceğini araştırmaktı.

Leonardo da Vinci’nin incelenen çizimleri. Halihazırda Torino Kraliyet Kütüphanesi'nde bulunan çizimler şunlardır: "Autoritratto" (L2), "Nudi per la battaglia di Anghiari" (L3), "Studi delle gambe anteriori di un cavallo ” (L4), “ Studi di insetti ” (L5) ve “ Studi di gambe virili ”recto,“ Figura presso il fuoco ”verso" (L6). Roma'daki Corsinian Kütüphanesi'nde saklanan çizimler ise şunlardır: “Uomo della Bitta” (L7) ve “Studio di panneggio per una figura inginocchiata” (L8).
Leonardo da Vinci’nin incelenen çizimleri. Halihazırda Torino Kraliyet Kütüphanesi'nde bulunan çizimler şunlardır: "Autoritratto" (L2), "Nudi per la battaglia di Anghiari" (L3), "Studi delle gambe anteriori di un cavallo ” (L4), “ Studi di insetti ” (L5) ve “ Studi di gambe virili ”recto,“ Figura presso il fuoco ”verso" (L6). Roma'daki Corsinian Kütüphanesi'nde saklanan çizimler ise şunlardır: “Uomo della Bitta” (L7) ve “Studio di panneggio per una figura inginocchiata” (L8).

İtalya ve Avusturya'daki araştırmacılar, Torino Kraliyet Kütüphanesi'nden 5 adet ve Roma'da bulunan Corsinian Kütüphanesi’nden 2 adet Da Vinci çizimi aldılar. Eserlere dokunmadan, selüloz nitrattan yapılmış steril membranların üzerlerinden, yumuşak emme tüpleri yardımıyla mikropları bir nevi “süpürdüler”.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmalar sonucunda, bulguların bir mikrobiyom kataloğu oluşturmaya yardımcı olabilecek kadar çeşit içerdiği ortaya çıktı.

Bakteriler

Geçmişte yapılan araştırmalar, mantarların bu çizimler gibi kağıt nesnelerin mikrobiyomlarına hâkim olma eğiliminde olduğunu göstermiştir; ancak bu araştırmada bakterilerin sayısı şaşırtıcı derecede fazlaydı.

Eserlerde, cilt mikrobiyomuyla bağlantılı birçok bakteri bulundu. Elbette bu her zaman, Da Vinci'nin bu şaheserleri çizerken ellerinde "bulunanları" gösterdiği anlamına gelmiyor. Sanatçının onları çizmesinden bu yana, çizimler beş yüzyıl içinde pek çok başka insan tarafından işlendiği için, kime ait oldukları belirlenemiyor. Bu DNA'nın çoğu, muhtemelen 15. yüzyıldan bu yana çalışmaları restore eden insanlardan geldi.

Araştırmacılar, insan derisi mikropları arasında, Moraxella bakteri cinsinin, özellikle kirli çamaşırların kokusundan sorumlu olan Moraxella osloensis bakterisinin yüksek seviyelerde olduğunu buldular. Ek olarak, her ikisi de insan bağırsağında büyük kargaşaya sebep olan kötü şöhretli Salmonella ve E. coli bakterilerini tespit ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Bulunan bir diğer bakteri çeşidi de, sineklerin bağırsaklarına özgü bakteri türleriydi. Bu da, böceklerin, paha biçilmez sanat eserlerini biri onları kusursuz bir şekilde temiz çekmecelere veya camların ardına koyana kadar "küstahça" dışkıladıkları anlamına geliyor.

Mantarlar

Bulunanlar arasında, tehlikeli bir küf mantarı olan Aspergillus ve penisilinin elde edildiği mantar olan Penicillium cinsinin türleri de vardı. Hem sanat eserleri hem de onları muhafaza eden konservatörler için en endişe verici olanı, kâğıdı çürütme özelliğinden ötürü "kağıt bozucu" (İng: "paper spoiler") olarak bilinen Alternaria mantarıydı. Bu mantar aynı zamanda solunması tehlikeli olabilen bir alerjendir.

Ekip ayrıca, yıllar içinde kağıtta oluşan sarı-kahverengi lekelerden sorumlu mantarlar da keşfetti.

Araştırılan yedi çizimin mikrobiyomlarında ökaryotların, bakterilerin, arkelerin ve virüslerin oranı
Araştırılan yedi çizimin mikrobiyomlarında ökaryotların, bakterilerin, arkelerin ve virüslerin oranı

Sonuç

Eserlere, bir bütün olarak bakmak için uzaklaşan araştırmacılar, üzerlerinde bulunan mikroplar arasında ilginç benzerlikler buldu. Mikrobiyomlar, coğrafi konumlarına göre gruplanmıştı. Torino'da bulunan çizimler arasında ve Roma'da bulunan iki çizim arasında daha fazla benzerlik olduğu, bunun sebebinin ise coğrafi bir etki ve saklama koşullarıyla ilintili olduğu belirlendi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bilim insanları, bu yaklaşımla, başyapıtlardan örneklenen mikrobiyomların bir tür veri tabanını oluşturmaya başlayabilir, eserler arasındaki bakteri ve mantar topluluklarını karşılaştırabilir. Ayrıca, tuval ve kâğıt gibi farklı materyallerin, farklı mikrobiyal türlerin çoğalmasını nasıl teşvik ettiğini veya engellediğini keşfedebilirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Tebrikler! 5
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • G. Piñar, et al. (2020). The Microbiome Of Leonardo Da Vinci’s Drawings: A Bio-Archive Of Their History. Frontiers in Microbiology. doi: 10.3389/fmicb.2020.593401. | Arşiv Bağlantısı
  • R. Letzter. Hidden World Of Bacteria And Fungi Discovered On Leonardo Da Vinci's Drawings. (19 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2020. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • Erika P.. New Research Reveals The World Of Tiny Life Forms In Da Vinci's Drawings. (21 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2020. Alındığı Yer: Science Times | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 01:28:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9603

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Leonardo da Vinci'nin Eserlerinde Bulunan Bakteri, Mantar ve İnsan DNA'ları.... (28 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9603
Şeniş, Z., Bakırcı, Ç. M. (2020, November 28). Leonardo da Vinci'nin Eserlerinde Bulunan Bakteri, Mantar ve İnsan DNA'ları.... Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9603
Z. Şeniş, et al. “Leonardo da Vinci'nin Eserlerinde Bulunan Bakteri, Mantar ve İnsan DNA'ları....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9603.
Şeniş, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Leonardo da Vinci'nin Eserlerinde Bulunan Bakteri, Mantar ve İnsan DNA'ları....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 28, 2020. https://evrimagaci.org/s/9603.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close