Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Lanet Olası Kelimelerin Bilimi: Neden Küfür Ediyoruz @&!?

Bir kelimeyi küfür yapan nedir? Neden küfür ederiz? Küfür ettiğinizde beyninizde ne olur?

Lanet Olası Kelimelerin Bilimi: Neden Küfür Ediyoruz @&!? inc.
7 dakika
22,852
Tüm Reklamları Kapat

George Washington, küfürle ilgili, "Küfretmek veya küfürlü sözler kullanmak o kadar kaba ve alçakça bir harekettir ki, duyar ve karakter sahibi her insanın ondan nefret edip hor göreceği açıktır." derken; oyuncu Mel Brooks ise, "Beni kaba olmakla suçluyorlar. Bense bunun zırva olduğunu düşünüyorum." diyerek o kadar da yanlış bulmadığını belirtiyor.

George Washington gibi küfürsüzlüğe sadakatle bağlı olsanız da, Mel Brooks gibi çekinmeden küfredebilseniz de, insan iletişiminde küfrün yerini yok sayamazsınız. Şimdi kalıplara boyun eğmiş reaksiyoner düşüncelerimizi bir kenara bırakıp, laboratuvar önlüklerimizi giyelim ve bilimin tarafsızlığıyla şu "lanetli" kelimeleri biraz inceleyelim.

***

Tüm Reklamları Kapat

Uyarı: Aşağıdaki metin, orijinaline sadık kalarak, İngilizce küfürlerin dilimizdeki en yakın ve gerçekçi karşılıkları seçilerek hazırlanmıştır. Küfürlerin doğası gereği, küfürlerden hoşlanmayan okurlarımızı rahatsız edebilecek, cinsiyetçi ve agresif küfürler yer almaktadır. Lütfen bunun bilincinde olarak okumayı tercih ediniz.

***

Bir Kelimeyi Kötü Yapan Şey Nedir?

"Pis" Kelimeler

Bir kelimeyi küfür olarak sınıflandırabilmemiz için gücendirme etkisi olması gerekir. Küfürler genellikle kültürel sınırları aşarak, tabulaşmış konulara girilmesiyle ortaya çıkar. Bu son derece mantıklıdır; çünkü bahsedilen konuyla ilgili kelimelerin, sınırlandırmalardan ötürü kullanılmaması gerekir. Ayrıca bunlar genellikle ölüm, hastalıklar, dışkı gibi kimsenin hoşuna gitmeyen evrensel tabulardan oluşur. Türkçede "sikmek", İngilizcede "fuck", İtalyancada "fanculo", Rusçada "блядь" gibi örneklerden de görebileceğimiz gibi, bu tabuların başında geleni sekstir.

Fakat bunların yanında, küfürler için tercih edilen temalar kültürler arasındaki farkları da yansıtabilir. Mesela Almanlar seks ve çıplaklık konusunda çok rahatlardır; bu yüzden de genelde küfür ederken bu konuları kullanmazlar. Çünkü söyledikleri kelimenin karşıdakini rahatsız etme ihtimali düşer. Dolayısıyla Almanlar "ficken" sözünden, Türklerin "sikmek" sözünden oldukları kadar rahatsız olmazlar. Almanların küfür tarzı daha gerçekçi ve çoğunlukla "Kacke!", "Mist!" ve dünyaca ünlü "Scheiße!" (Çok sık kullanıldığı için artık "Kahretsin!" gibi zararsız bir hal almıştır.) gibi kaka odaklı şeylerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Bağlam

Küfür için tek kriter, konu değildir. Bağlamın da büyük bir rolü vardır. Seks bir tabu olabilir; fakat jinekolog ofisinde bunun çok da işe yarayacağı söylenemez. Seçtiğiniz kurbanı tıbbi terimlerle aşağılamaya çalıştığınızda kafası karışır ve "Az önce bana üreme organımın başı mı dedin?" gibi bir tepkiyle karşılaşabilirsiniz. Arkadaşlarınızın arasında gelişigüzel ve şakalaşarak küfür ediyor olabilirsiniz; fakat aynı kelimeleri bir iş görüşmesinde sarf ederseniz, son derece aşağılayıcı olacaktır.

Kutsallara Küfür

Asil ve kutsal şeylere edilen küfürler için ayrı bir kategori oluşturulabilir: kutsallara küfür. Mesela "tövbe" veya "cehennemin dibi" gibi kelimeler vaaz sırasında normal şeylerdir; fakat bunları sinirle bağırarak söylediğinizde, öfke ifadesi olabilir. Kızgın bir Quebec'li bir anda, "Criss de calice de tabarnak d’osti de sacrament!" diye sövebilir. "Mesih, kutsal ayin ordusunun tapınak kadehi!" olarak Türkçeye çevrilen bu cümle, bizim için çok bir şey ifade etmese de Kanada Fransızcasında dolu dolu küfür içerir.

#&@%!'ın Gücü

Tıpkı antibiyotikler gibi küfürler de çok kullanıldıkça gücünü yitirebilir. Kablo TV, Amerikan oturma odalarında Tony Soprano ve Al Swearengen'in bir araya getirebileceği kadar çok "lanet olası", "bok", "saksocu" ve "anasını siktiğim" kelimelerine yer verir. Peki bu kelimeler sizi sinirlendiriyor mu, yoksa çok mu fazla televizyon izliyorsunuz?

Televizyonda bu kadar küfür olması Amerikalıların konuşma şeklini mi yansıtıyor, yoksa televizyonda çok küfür olduğu için mi Amerikalılar bu şekilde konuşuyor, bunu söylemek zor. Ne olursa olsun, Amerikalılar bu kelimelere karşı aşılanmış gibiler, hatta belki de tamamen bağışıklık oluşturmuşlar. Tabular değiştiği için bunlarla birlikte küfürlerin de değişmesi gerekiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu durumun tersini Türkçede görmek mümkün: Ülkemizdeki sanat eserlerinde küfürlü konuşmadan özenle kaçınılması, sokakta tanıklık edilenle taban tabana zıtlık içerisindedir. Yurtdışından getirilen filmlerin altyazılarında da, filmde söylenilen küfrün tam karşılığı verilmez; fazlasıyla yumuşatılır. Buna bağlı olarak, film sektörü ile halk arasında dilsel bir kopukluk yaratıldığı söylenebilir.

"Kahretsin" lafının eskisi kadar yakıcı olmadığı gibi, bazı tabular zamanla kaybolurken toplumsal değişimler yenilerini getirir. ABD'deki insan hakları hareketinden önce kişinin ırkını, inancını, cinsel yönelimini tanımlayan aşağılayıcı sıfatlar, ön yargılı olduğu düşünülmeden herkes tarafından kullanılıyordu. Günümüzde bu kelimeler kesinlikle tabu olarak kabul edilir; fakat bazı olumsuz sıfatlar dilden çıkarılamıyor.

Kullanan kişiye göre anlamı 180º değişen kelimelerden biri, siyahi insanlar için kullanılan "N ile başlayan" kelimedir: "nigger". Nigger sözcüğü, İngilizcede 150 yılı aşkın bir süredir ofansif bir sözcük olarak görülmektedir; ancak özellikle de son birkaç on yıl içerisinde kullanımından tamamen uzaklaşılmış, hatta "n ile başlayan kelime" olarak anılacak kadar tabulaştırılmıştır. Sözcük, siyah derili insanları aşağılamak, onların kölelik statüsüne işaret etmek ve faşist ırkçılığı olumlayan bir doğaya sahiptir. Günümüzde bir beyazın bir siyahi için bu sözcüğü kullanılması, dil yoluyla yaşanabilecek en güçlü gerilimleri tetikleyebilecek örneklerden birisidir; buna karşılık, ilginç bir şekilde, siyahiler arasında sözcüğün kullanımı normal karşılanmaktadır. Ancak siyahiler arasında da sözcüğün kullanımı giderek azalmaktadır.

"Top”, hatta "inek" kelimeleri, "daha az saldırgan" algılanan örneklerdendir. Ancak bunlar da ileride, son derece ofansif hale gelecek biçimde, kültürel bir evrime maruz kalabilir.

Neden Küfür Ederiz?

Mark Twain küfür için, "Bazı durumlarda küfür, inkâr etse de son derece inançlı birini bile rahatlatabilir." diyor.

1) Arınma

Küfretmek çoğu zaman duygusal bir tepkidir. Hayal kırıklığına uğradığımızda, şaşırdığımızda veya sinirlendiğimizde küfür bize duygusal olarak rahatlama imkânı sağlar. Deneylerin gösterdiğine göre küfretmek ayrıca vücudun acı toleransını da artırır. Birleşik Krallık’taki Keele Üniversitesi araştırmacıları bunu test etmek için bir deney düzenledi.[1] Bu deneye katılan gönüllülerden ellerini bir miktar buzlu suya sokmalarını ve dayanabildikleri kadar ellerini suyun içinde tutmalarını istediler.

Tüm Reklamları Kapat

Katılımcıların küfür ettikleri ve etmedikleri seferler karşılaştırıldığında, küfür ettikleri denemelerde ellerini suda ortalama 40 saniye daha uzun süre tutabildiklerini gördük. Buna ek olarak katılımcılar, küfür ettiklerinde daha az acı hissettiklerini söylediler.

2) Aşağılama, Taciz ve Dışlama

İnsanların başkalarını aşağılamak için tek yolları küfür değildir. Söz gelişi, "Çirkin bir insansın." da aynı görevi görebilir; fakat küfürler bu çitayı biraz daha yükseltir. Ayrıca öfke yoğunluğunu da artırırlar. Mesela sevmediğiniz komşunuza "sütü bozuk şerefsiz" yerine, daha kısa olarak "sikik" derseniz, sizin için daha rahatlatıcı olacaktır.

Lütfen unutmayın, eğer sizi duyamayacak insanlara (TV'deki atletlere, trafikteki taşıtlara vs.) küfür ediyorsanız, bir önceki kategoriye aitsinizdir.

3) Grup Dayanışması

Arkadaşlar arasında küfretmenin önemli bir sosyal işlevi vardır. Aynı sözcükleri kullanmak ve sosyal tabulara karşı durmak, insanların bağlarını güçlendirir. Arkadaşların birbirlerini aşağılama ritüelleri aslında taciz edici değil, aynı gruba ait olduklarının bir işaretidir. Bu bağlamda "sik kafalı" , "bok suratlı" , "kaltak" , "göt" gibi kelimeler, sevgi göstergesi olabilir. İnsanlar aynı cinsiyette ve akran gruplarında, rahat bir atmosfer olduğunda daha rahat küfretme eğilimindedir. İnsanlar en az küfrü genellikle işler gerçekten gerilmeye başladığında ederler.

Tüm Reklamları Kapat

4) Tarz ve Vurgu

Bir stand-up sanatçısından da duyabileceğiniz gibi, küfürler güçlü araçlardır. İyi yerleştirilmiş küfür, bakır olan komediyi altına dönüştüren bir bileşen olabilir. Küfürle verildiğinden daha iyi verilemeyen vurguyu, küfür yerine eski, basit tabirlerle vermeye çalışan kişiler genellikle ürkek ve çekingen ruhlara sahiptir. Küfür, aksi takdirde sıradan gelebilecek cümlelere önem ve aciliyet katar.

Küfür Neden İlgimizi Çeker?

Beyninize göre küfürler, kelime bile sayılamaz. Çoğu zaman yoğunlaşmış duygu yumaklarıdır. Hatta beynimizde, sıradan kelimelerden farklı bir yerde bulunurlar! Resmî dil, Broca ve Wernicke alanında bulunurken; küfürler, duyguları ve dürtüleri kontrol eden karmaşık sinirsel ağ olan limbik sistemde işlenir. Bu yüzden şiddetli afazi geçiren biri, tüm konuşma yeteneğini kaybetmiş olsa da "hmm" , "evet", "hayır" , "kahretsin" , "sıçtık" gibi kelimeleri kullanmaya devam edebilir.[2] Hatta bu kelimeleri uygun bağlamda kullanmaya da devam edebilir; fakat araştırmacılar bir sayfadan okumasını istediği zaman bunu yapamaz.

Benzer şekilde, Tourette Sendromu da çoğunlukla küfür içerikli tiklerle ilişkilendirilir; halbuki Tourette sendromluların sadece %10-14 civarında kontrolsüz küfür etme davranışı görülür (buna coprolalia denir) ve sendromun tanı kriterleri arasında kontrolsüz küfür etme bulunmaz. Nörologlar, Tourette Sendromu'nda görülen bu küfür etme eğilimi artışının (ama herkeste görülmemesinin), spesifik Tourette Sendromu vakalarında beynin öfke ve siniri kontrol eden amigdala bölgesinin hasar almasından kaynaklandığını düşünmektedir. Sözel bir öfke dışavurumu olan küfür, amigdalanın hasar alması sonucu kontrolsüz bir şekilde çıkıyor olabilir.

Aslında bu nörolojik görüş, tarihte küfrü her ortadan kaldırma girişiminin neden başarısız olduğunu açıklıyor. Duygularla bağlantılı olan kelimeleri engellemek, duyguların kendisini engellemek kadar imkansızdır. İnsan doğasını bilenler, bu lanet şeyin asla yok olmayacağını anlayacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
72
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 46
  • Güldürdü 21
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • İnanılmaz 14
  • Bilim Budur! 10
  • Muhteşem! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Grrr... *@$# 5
  • Korkutucu! 4
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Babbel Magazine | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Stephens, et al. Swearing As A Response To Pain. (9 Ağustos 2009). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2020. Alındığı Yer: pubmed | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. V. L. Sidtis. Expletives: Neurolinguistic And Neurobehavioral Perspectives On Swearing. (1 Aralık 1999). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2020. Alındığı Yer: ResearchGate | Arşiv Bağlantısı
  • N. Wolchover. Why Does Tourette's Make People Curse Uncontrollably?. (12 Temmuz 2011). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2020. Alındığı Yer: NBC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 09:17:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9656

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Jordan, et al. Lanet Olası Kelimelerin Bilimi: Neden Küfür Ediyoruz @&!?. (6 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9656
Jordan, J., Morkan, B., Bakırcı, Ç. M. (2020, December 06). Lanet Olası Kelimelerin Bilimi: Neden Küfür Ediyoruz @&!?. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9656
J. Jordan, et al. “Lanet Olası Kelimelerin Bilimi: Neden Küfür Ediyoruz @&!?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9656.
Jordan, John-Erik. Morkan, Berkay. Bakırcı, Çağrı Mert. “Lanet Olası Kelimelerin Bilimi: Neden Küfür Ediyoruz @&!?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 06, 2020. https://evrimagaci.org/s/9656.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close