Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bonobolarda İnsan Dilinin İlkel Bir Versiyonunu Keşfedildi!

3 dakika
1,120
Bonobolarda İnsan Dilinin İlkel Bir Versiyonunu Keşfedildi! Science
Tüm Reklamları Kapat

İnsan dili, kelimeleri birleştirerek sonsuz sayıda anlam yaratabilen bir yeteneğe sahiptir. Bu yetenek, dile ifade gücünü kazandırır ve onu diğer hayvanların iletişiminden ayırır. Araştırmacılar şimdi, bu yeteneğin daha basit bir versiyonunu en yakın yaşayan akrabamız olan bonobolarda keşfetti. Science dergisinde bu hafta yayımlanan çalışma, bu maymunların farklı sesleri birleştirerek yeni anlamlar üretebildiğini gösteriyor.[1] Çalışmaya dahil olmayan Rennes Üniversitesi'nden evrimsel biyolog Maël Leroux şunları söylüyor:

Bu araştırma bir dönüm noktası niteliği taşıyor ve alanın seyrini değiştirecek. Bulgular, insana özgü olduğu varsayılan yeteneklere dair ikna edici kanıtlar sunuyor.

Önceki çalışmalar, diğer hayvan türlerinin de sesleri birleştirebildiğini göstermiş olsa da bu kombinasyonlar sadece anlamları yan yana ekleyen "basit" birleşimlerdi. İnsan dili ise bunlardan çok daha fazlasıdır. İnsanlar, kelimeleri parçaların toplamından fazlasını ifade edecek şekilde birleştirebilir. Örneğin, "uzun aşçı", uzun boylu ve aşçı olan birini ifade eden basit bir kombinasyondur. Ancak "iyi aşçı" sadece iyi biri ve aşçı olan birini değil, aynı zamanda bir sürücü olarak kötü olan birini de ifade edebilir. Bu kelime kombinasyonları, esas kelime öbeğinde olmayan yeni bir anlam üretme potansiyeline sahiptir.

Bonoboların bu tür kombinasyonlar yapıp yapamadığını anlamak için Zürih Üniversitesi'nden hayvan iletişimi araştırmacısı Mélissa Berthet, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Kokolopori Bonobo Koruma Alanı'nda vahşi bonobo gruplarını 8 ay boyunca takip etti. Hayvanların faaliyetlerini net bir şekilde gözlemlediğinde, her seslendirmeyi; kimin yaptığı, o esnada ne yaptığı, diğer hayvanların nasıl tepki verdiği ve hatta hava durumunun ne olduğu gibi tüm bağlamıyla kaydetti. Her sesle ilişkilendirilebilecek 300’den fazla bağlamsal özellik bulunuyordu. Berthet zamanla, hayvanların iletişimini anlamaya başladığını şu sözlerle ifade ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bir ses duyuyorsunuz ve sonra herkes hareket ediyor. "Sanırım anlamaya başladım" demek çok tatmin edici.

Berthet, 700 farklı ses kaydı yaptı. Bunların çoğu ıslık ve cıvıltı ya da yüksek hırlama ve düşük hırlama gibi iki farklı sesin kombinasyonuydu. Kombinasyonların yeni anlamlar yaratıp yaratmadığını test etmek için ekip, insan dil çalışmalarından bir yöntem ödünç aldı: Seslerin bağlamsal benzerliklerini istatistiksel olarak analiz etti. İnsan dilinde benzer bağlamlarda yer alan kelimeler, genellikle anlam olarak da daha birbirine yakındır.

Dikkat çeken üç kombinasyon arasında yüksek ve alçak ötüş birleşimi yer alıyordu. Alçak ötüş, heyecanın yüksek olduğu mesajını iletirken, yüksek ötüş ise grup üyelerinin dikkatini çekmek amacıyla kullanılıyordu. Ancak bu iki sesin birleşimi, bireylerin agresif tavır sergilediği anlarda ortaya çıkıyor ve tek başlarına taşıdıkları anlamların ötesinde bir iletişim sağlıyordu. Yazarlar, bu çağrı kombinasyonunu kullanan bonobonun, diğer bireyi durdurmaya ya da gruptaki diğerlerinin çağrıyı yapan kişiye dikkat etmesini sağlamaya çalışıyor olabileceğini öne sürüyor. Zürih Üniversitesi'nden kıdemli yazar Simon Townsend şunları söylüyor:

Bu bulgular, bonoboların yeni anlamlar yaratmak için dil birimlerini birleştirme konusunda insan dilinin ilkel bir versiyonu olduğunu gösteriyor. Bu yeteneğin bonobolarda da insanlarda da yaklaşık 7 milyon yıl önceki ortak atalardan miras alınmış olabileceğini düşünüyoruz.

Evrimsel biyolog Maël Leroux şöyle diyor:

Sonuçlardan daha heyecan verici olan, Berthet ve meslektaşlarının farklı seslerin potansiyel anlamlarını tanımlamak ve karşılaştırmak için kullandığı yöntem. Geçmiş hayvan iletişim çalışmaları belirli sesleri genel bağlamlarla ilişkilendirdi, ancak bu kadar sistematik ve durumsal detaylarla belgelenmedi.

St. Andrews Üniversitesi'nde hayvan iletişimi araştırmacısı olan Gal Badihi şu değerlendirmede bulunuyor:

Tüm Reklamları Kapat

Ekibin yaklaşımı devrim niteliğinde ve diğer türlerde iletişim çalışmaları için muazzam potansiyele sahip.

Katalan İleri Araştırmalar Enstitüsü'nden evrimsel dilbilimci Cedric Boeckx şu yorumu yapıyor:

Bu çalışma, primat iletişimi araştırmaları için yeni bir yönelim öneriyor. Büyük maymunlarda iletişim çalışmaları genellikle jestlere odaklanırdı, ancak bu araştırma bonoboların sesli çağrılarının da zengin anlamlar taşıdığını gösterdi. Şempanzelerin yanı sıra gibon ve marmoset gibi diğer primat türleriyle yapılacak deneyler, iletişim sistemlerinin karmaşıklığına yeni ışık tutabilir.

Evrimsel biyolog Maël Leroux, son olarak diğer kişilere katıldığını belirterek şunları ifade ediyor:

Onlar sayesinde artık keşfedilecek çok şeyimiz var.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
45
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 6
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 11:08:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20298

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
Görsel Kaynağı Ekle
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Bonobolarda İnsan Dilinin İlkel Bir Versiyonunu Keşfedildi!
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
Kaynaklar ve İleri Okuma
Kategoriler ve Etiketler
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Bonobolarda İnsan Dilinin İlkel Bir Versiyonunu Keşfedildi!. (12 Nisan 2025). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20298
Derin, U., Derin, U. (2025, April 12). Bonobolarda İnsan Dilinin İlkel Bir Versiyonunu Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20298
U. Derin, et al. “Bonobolarda İnsan Dilinin İlkel Bir Versiyonunu Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 12 Apr. 2025, https://evrimagaci.org/s/20298.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Bonobolarda İnsan Dilinin İlkel Bir Versiyonunu Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, April 12, 2025. https://evrimagaci.org/s/20298.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close