Okuma Esnasında Beyindeki İki Farklı Sinir Ağı Birlikte Çalışıyor!
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Siz bu cümleyi okurken beyninizdeki iki ayrı sinir ağı, kelimeleri birleştirip ortaya bir cümle çıkarabilmek için birlikte çalışıyor. UT Health Houston'da yapılan çalışmaya göre iki farklı ağın birlikte çalışması, okuduğumuz cümlelerde kelimelerin yalın hallerinden daha derin anlamları anlayabilmemizi sağlıyor.
Vivian L. Smith nöroşirüji bölümü ile UT Health Houston Tıp Fakültesinde doktora sonrası araştırmalar yapan Dr. Oscar Woolnough ve aynı Tıp Fakültesinde profesör ve geçici bölüm başkanı olan Nitin Tandon'ın yönettiği çalışma The Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayınlandı.
Araştırmanın yazarlarından UT Health Houston'dan Teksas Onarıcı Nöroteknolojiler Enstitüsüne de üye olan Woolnugh, çalışma hakkında şunları söylüyor:
Bu çalışma beynin sinir ağlarındaki dil merkezlerinin, karmaşık cümleleri anlamamızı sağlamak için nasıl etkileşime girdiğini anlamamıza yardımcı oluyor. İnsan beyni, birbiriyle karmaşık şekilde bağlanmış sinir ağlarından oluşur. Dilleri anlayabilmemiz için beynimizin farklı bölgelerinde bir dizi hızlı ve dinamik sürecin gerçekleşmesi gerekir.
Araştırma ekibi, okumada rol alan beyin bölgelerinin rollerini ve bunlar arasındaki etkileşimleri anlamak için, lokal epilepsi hastalarının beynine cerrahi işlemle yerleştirilmiş elektrotlardan alınan kayıtları kullandı. Hastalar, 3 farklı gruptan yazıları okurken nöral aktiviteleri kaydedildi. Bu 3 grup; normal cümleler, dilbilimsel olarak doğru ancak anlamsız kelimelerden oluşan cümleler ve anlamlı veya anlamsız kelimelerden oluşan listeler şeklinde ayrılmıştı.
Elde edilen kayıtlarda okuma sürecinde kilit rol oynayan iki sinir ağı olduğu tespit edildi. Bu ağlardan biri, beynin frontal lobunda yer alıyor ve sinyalleri temporal loba iletiyor. Bu durum, kişi cümleyi okurken anlamın aşamalı bir şekilde oluşturulduğunu gösteriyor.
İkinci sinir ağı ise beynin temporal bölgesinin başka bir kısmında bulunuyor ve frontal loba sinyal gönderiyor. Bu ağ, cümlenin bağlamını anlamamızı sağlıyor ve böylece okunan her yeni kelimenin daha kolay şekilde anlaşılmasını ve işlenmesini mümkün hale getiriyor.
Makalenin yazarlarından Tandon, bu konuda şunları söylüyor:
Beyne yerleştirilen elektrotlar sayesinde insan zihninde yaşananları, özellikle de okuma gibi hızlı gerçekleşen süreçlere dair benzersiz bir kavrayış edindik. Çalışmamız, anlama ve dil öğrenme gibi çoğu sürecin tek aşamada gerçekleşmediğini gösteriyor. Bu süreçlere dair en doğru açıklama, beynin birçok farklı bölgesinin kısa ama kritik etkileşimler kurmasıyla oluşan kısa süreçler olduklarını söylemek olacaktır.
Oldukça hızlı ve karmaşık olan okuma sürecini anlamak, araştırmacıların disleksi hastalarında beynin nasıl çalıştığını öğrenmelerine de katkı sağlayacak. Araştırmacılar, çalışmanın sonuçlarının Amerika'da yaşayan insanların %15'ini etkileyen okuma bozukluğuna yönelik tedaviler geliştirilmesi için veri sağlayacağını umuyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 8
- 4
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- O. Woolnough, et al. (2023). Spatiotemporally Distributed Frontotemporal Networks For Sentence Reading. Proceedings of the National Academy of Sciences. doi: 10.1073/pnas.2300252120. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:45:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14785
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.