Kuyruğu Yemek ve Rejenerasyon

İlginizi Çekebilecek Sorular
- Neden zıt yüklü parçacıklar birbirini çekerken aynı yüke sahip parçacıklar birbirini iter birbirini itme ve çekme eğilimimdeki parçacıklar arasında başka bir ilişki olamaz mı?
- Pekin adamı kimdir ve ne zaman ortaya çıkmıştır?
- Algi nedir? Nasil algilariz? Algilarimiz gelişir mi? Zeka gelişimi algiya mi bağli?
- Fizyonomi bilim midir?
- Hazirlik surecinde nasil bir yol izlemeliyim? İng zayif ,dil mi oğrenmeliyim? Bu sure zarfinda mumkun mu? İş olanaklari hakkinda bilgi verir misiniz?
- Neden hayatta kalmak istedik? Hayatımızı kolaylaştırmak için neden aletler yaptık?
Paylaş
Bu yazının içerik özgünlüğü henüz kategorize edilmemiştir. Eğer merak ediyorsanız ve/veya belirtilmesini istiyorsanız, gözden geçirmemiz ve içerik özgünlüğünü belirlememiz için [email protected] üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Hayvanlarda organ yenilenmesine eğlenceli bir bakış...
Bakterilerden insanlara kadar her canlı türünde yenilenme (rejenerasyon) yeteneği bulunmaktadır. Bu nedenle bu özelliğin, evrimsel süreçteki en erken atalarımızın özelliklerinden biri olduğu düşünülmektedir. Bu sayede, tüm torun türlere bu özellik aktarılabilmiştir. Ancak her türün yenilenme kapasitesi birbiriyle aynı değildir. Hatta aynı tür içerisindeki farklı doku ve organların bile yenilenme hızı farklı farklı olabilir.
Örneğin insanda deri, parmaklar, kalp, böbrekler, karaciğer ve kaburga kemiklerinde yenilenme tespit edilmiştir. Yenilenme kapasitesi en yüksek olan organlarımızdan biri karaciğerdir. Karaciğerin %75'i alınacak olsa bile, kalan %25'lik kısmın yenilenmesiyle yeni bir karaciğer oluşabilir. Ancak tabii bu kadar kapsamlı hasarlarda, yenilenme tamamlanana kadar karaciğerin eksikliği birçok bireyin ölümüne neden olmaktadır. Bu nedenle %50-60 arası hasarlar daha "güvenli" olarak kabul edilmektedir ve bu miktarda hasar, vücut tarafından yaklaşık 30 günde tamir edilebilmektedir. Yine, bu süreçte birçok komplikasyon (tıbbi sorun) meydana gelebilmektedir.
Bir organın yenilenip yenilenemeyeceğini, ne kadar zarar gördüğü belirlemektedir. Örneğin 3 boğumdan oluşan parmaklarımızın 1 boğumunun tamamının yitirilmesi bile çoğu zaman yenilenmeyi mümkün kılmamaktadır. Yani hasar, bundan daha az olmalıdır. Fakat rejeneratif tıp çalışmaları sayesinde, yenilenme becerisi daha düşük olan organlara da yardımcı olunabilmektedir. Örneğin parmaklarda, birinci boğuma kadar hasar olmasına rağmen büyük oranda yenilenme sağlanabilmiştir. Bunun için özel olarak hazırlanan ve yenilenmeyi tetikleyici kimyasallardan oluşan bir tedavi ve terapi uygulanmaktadır.
Günümüzde, yenilenme becerisi yüksek hayvanlardan alınan genlerin diğer hayvanlara aktarılmasıyla yenilenme becerilerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu, genlerin dengeli olarak aktarılabilmesi çok kolay bir iş olmadığından, henüz çok yüksek başarıyla yapılamamaktadır. Ancak ilerleyen dönemlerde, uzuvlarını yitiren insanlara büyük katkılar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Kaynak: Scientific Illustrations
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/12/2019 02:05:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2988
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.