Aktif Spor Yapmaya Başlamak İçin Çok Geç Kaldığınızı mı Düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz!
Spor Yapmaya Başlamak İçin Hiçbir Zaman "Geç" Değil!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
30.000'den fazla kalp hastasında yapılan bir araştırma, yaşamın ilerleyen dönemlerinde aktif olmaya başlamanın, uzun süredir yapılan aktiviteye kıyasla hayatta kalma açısından neredeyse aynı düzeyde faydalı olabileceğini gösteriyor. Araştırma, ESC Kongresi 2021'de sunuldu.[1] İsviçre Bern Üniversitesi'nden çalışma yazarı Dr. Nathalia Gonzalez şöyle diyor:
Bu cesaret verici bulgular, koroner kalp hastalığı olan hastaların fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzını koruyarak veya benimseyerek nasıl fayda sağlayabileceğini vurgulamaktadır.
Kalp hastalığı olan hastalar için düzenli fiziksel aktivite tavsiye edilir; ancak bu öneriler büyük ölçüde ya tek bir değerlendirmeyi ya da zaman içindeki ortalama aktivite seviyelerini kullanan çalışmalara dayanmaktadır. Ancak hastalar, yaptıkları egzersiz miktarını değiştirebilir ve bu değişikliklerin sağkalım ile ilişkili olup olmadığı belirsizliğini korumaktadır. Yapılan yeni çalışma, kalp hastalığı olan hastalarda zaman içindeki aktivite düzeylerini ve bunların ölüm riski ile ilişkisini araştırdı.
Meta-analiz, dokuz uzunlamasına kohorttan koroner kalp hastalığı olan 33.576 hastayı içeriyordu. Yaş ortalaması 62,5 idi ve katılımcıların %34'ü kadındı. Medyan takip süresi 7.2 yıldı. Aktivite, başlangıçta ve sonraki bir zamanda anketler yoluyla ölçüldü ve katılımcılar, iki zaman noktasında aktif veya inaktif olarak sınıflandırıldı. Aktif ve inaktif tanımları, çalışmalar arasında farklılık gösteriyordu; ancak sağlıklı insanlar için tavsiyelerle uyumluydu:[2] Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta veya haftada 75 dakika şiddetli aktivite veya bunların bir kombinasyonu.
Hastalar, başlangıçtaki ve takipteki aktivite durumlarına göre dört gruba ayrıldı: zamanla aktif olmayan, zamanla aktif olan, zamanla artan aktivite ve zamanla azalan aktivite. Tüm çalışmalar "zaman içinde artan aktiviteyi", aktif olmayan kategoriden aktif kategoriye geçiş olarak ve "zaman içinde azalan aktiviteyi", aktiften aktif olmayan kategoriye geçiş olarak tanımladı.
Araştırmacılar, dört gruba göre tüm nedenlere bağlı ölüm ve kardiyovasküler hastalıktan ölüm risklerini incelediler. Zamanla aktif olmayan hastalarla karşılaştırıldığında, tüm nedenlere bağlı ölüm riski, zamanla aktif olanlarda %50, inaktif olup aktif hale gelenlerde %45 ve aktif olup da inaktif hale gelenlerde %20 daha düşüktü.
Kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm için de benzer sonuçlar gözlendi. Hareketsiz kalanlarla karşılaştırıldığında, kardiyovasküler mortalite riski aktif kalanlarda %51 ve aktivitesi artanlarda %27 daha düşüktü. Kardiyovasküler mortalite, inaktif kalanlara kıyasla aktivitesi zamanla azalanlar için istatistiksel olarak farklı değildi. Dr. Gonzalez şunları söylüyor:
Sonuçlar, yıllar boyunca aktif bir yaşam tarzını sürdürmenin en uzun ömür ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, kalp hastalığı olan hastalar, daha sonraki yaşamlarında egzersiz yaparak önceki yıllardaki hareketsizliğin üstesinden gelebilir ve hayatta kalma faydaları elde edebilir. Öte yandan, aktivite sürdürülmezse, aktivitenin faydaları zayıflayabilir hatta kaybolabilir. Bulgular, kalp hastalarının önceki alışkanlıklarından bağımsız olarak fiziksel olarak aktif olmalarının faydalarını gösteriyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 11
- 7
- 6
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ N. Gonzales. (Konferans Sunumu, 2021). Physical Activity Trajectories Are Associated With The Risk Of All-Cause And Cardiovascular Disease Mortality In Patients With Coronary Heart Disease. A Systematic Review And Meta-Analysis. Not: Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti'nde sunuldu..
- ^ M. F. Piepoli, et al. (2016). 2016 European Guidelines On Cardiovascular Disease Prevention In Clinical Practice. Oxford University Press (OUP), sf: 2315-2381. doi: 10.1093/eurheartj/ehw106. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 05:25:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10888
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.