Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aktif Spor Yapmaya Başlamak İçin Çok Geç Kaldığınızı mı Düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz!

Spor Yapmaya Başlamak İçin Hiçbir Zaman "Geç" Değil!

2 dakika
2,167
Aktif Spor Yapmaya Başlamak İçin Çok Geç Kaldığınızı mı Düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz! Pexels
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

30.000'den fazla kalp hastasında yapılan bir araştırma, yaşamın ilerleyen dönemlerinde aktif olmaya başlamanın, uzun süredir yapılan aktiviteye kıyasla hayatta kalma açısından neredeyse aynı düzeyde faydalı olabileceğini gösteriyor. Araştırma, ESC Kongresi 2021'de sunuldu.[1] İsviçre Bern Üniversitesi'nden çalışma yazarı Dr. Nathalia Gonzalez şöyle diyor:

Bu cesaret verici bulgular, koroner kalp hastalığı olan hastaların fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzını koruyarak veya benimseyerek nasıl fayda sağlayabileceğini vurgulamaktadır.

Kalp hastalığı olan hastalar için düzenli fiziksel aktivite tavsiye edilir; ancak bu öneriler büyük ölçüde ya tek bir değerlendirmeyi ya da zaman içindeki ortalama aktivite seviyelerini kullanan çalışmalara dayanmaktadır. Ancak hastalar, yaptıkları egzersiz miktarını değiştirebilir ve bu değişikliklerin sağkalım ile ilişkili olup olmadığı belirsizliğini korumaktadır. Yapılan yeni çalışma, kalp hastalığı olan hastalarda zaman içindeki aktivite düzeylerini ve bunların ölüm riski ile ilişkisini araştırdı.

Meta-analiz, dokuz uzunlamasına kohorttan koroner kalp hastalığı olan 33.576 hastayı içeriyordu. Yaş ortalaması 62,5 idi ve katılımcıların %34'ü kadındı. Medyan takip süresi 7.2 yıldı. Aktivite, başlangıçta ve sonraki bir zamanda anketler yoluyla ölçüldü ve katılımcılar, iki zaman noktasında aktif veya inaktif olarak sınıflandırıldı. Aktif ve inaktif tanımları, çalışmalar arasında farklılık gösteriyordu; ancak sağlıklı insanlar için tavsiyelerle uyumluydu:[2] Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta veya haftada 75 dakika şiddetli aktivite veya bunların bir kombinasyonu.

Tüm Reklamları Kapat

Hastalar, başlangıçtaki ve takipteki aktivite durumlarına göre dört gruba ayrıldı: zamanla aktif olmayan, zamanla aktif olan, zamanla artan aktivite ve zamanla azalan aktivite. Tüm çalışmalar "zaman içinde artan aktiviteyi", aktif olmayan kategoriden aktif kategoriye geçiş olarak ve "zaman içinde azalan aktiviteyi", aktiften aktif olmayan kategoriye geçiş olarak tanımladı.

Araştırmacılar, dört gruba göre tüm nedenlere bağlı ölüm ve kardiyovasküler hastalıktan ölüm risklerini incelediler. Zamanla aktif olmayan hastalarla karşılaştırıldığında, tüm nedenlere bağlı ölüm riski, zamanla aktif olanlarda %50, inaktif olup aktif hale gelenlerde %45 ve aktif olup da inaktif hale gelenlerde %20 daha düşüktü.

Kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm için de benzer sonuçlar gözlendi. Hareketsiz kalanlarla karşılaştırıldığında, kardiyovasküler mortalite riski aktif kalanlarda %51 ve aktivitesi artanlarda %27 daha düşüktü. Kardiyovasküler mortalite, inaktif kalanlara kıyasla aktivitesi zamanla azalanlar için istatistiksel olarak farklı değildi. Dr. Gonzalez şunları söylüyor:

Sonuçlar, yıllar boyunca aktif bir yaşam tarzını sürdürmenin en uzun ömür ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, kalp hastalığı olan hastalar, daha sonraki yaşamlarında egzersiz yaparak önceki yıllardaki hareketsizliğin üstesinden gelebilir ve hayatta kalma faydaları elde edebilir. Öte yandan, aktivite sürdürülmezse, aktivitenin faydaları zayıflayabilir hatta kaybolabilir. Bulgular, kalp hastalarının önceki alışkanlıklarından bağımsız olarak fiziksel olarak aktif olmalarının faydalarını gösteriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 11
  • Muhteşem! 7
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ N. Gonzales. (Konferans Sunumu, 2021). Physical Activity Trajectories Are Associated With The Risk Of All-Cause And Cardiovascular Disease Mortality In Patients With Coronary Heart Disease. A Systematic Review And Meta-Analysis. Not: Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti'nde sunuldu..
  • ^ M. F. Piepoli, et al. (2016). 2016 European Guidelines On Cardiovascular Disease Prevention In Clinical Practice. Oxford University Press (OUP), sf: 2315-2381. doi: 10.1093/eurheartj/ehw106. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:55:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10888

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Aktif Spor Yapmaya Başlamak İçin Çok Geç Kaldığınızı mı Düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz!. (26 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10888
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 26). Aktif Spor Yapmaya Başlamak İçin Çok Geç Kaldığınızı mı Düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10888
S. Akman, et al. “Aktif Spor Yapmaya Başlamak İçin Çok Geç Kaldığınızı mı Düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10888.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Aktif Spor Yapmaya Başlamak İçin Çok Geç Kaldığınızı mı Düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 26, 2021. https://evrimagaci.org/s/10888.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close