Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kötü Hava Koşulları İnsanların Sosyal Medyada Daha Aktif Olmasına Neden Oluyor!

4 dakika
19
Kötü Hava Koşulları İnsanların Sosyal Medyada Daha Aktif Olmasına Neden Oluyor! Psychological Science
Tüm Reklamları Kapat

Yılbaşı gecesi gibi günlerde insanların en yeni anılarını paylaşmak için sosyal medyaya akın edecektir. Ancak yeni bir araştırma, dondurucu soğuklar veya yoğun kar yağışı gibi sert hava koşullarının ve aşırı sıcakların da insanları sosyal medyada daha aktif olmaya itebildiğini ortaya koyuyor.

Psychological Science dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar sosyal medya kullanımının meteorolojik koşullara göre nasıl değiştiğini incelediler. Araştırma, çevresel koşulların sosyal medyadaki davranışları nasıl etkileyebileceğini daha iyi anlamamızı sağlıyor.[1] Çalışmanın yazarlarından ve Laureate Beyin Araştırma Enstitüsü'nde hesaplamalı davranış bilimci olan Nick Obradovich, şöyle anlatıyor:

Sosyal medyanın neye sebep olduğu ve neyi etkilediği üzerine çok fazla bilimsel çalışma yapmış olmamıza rağmen sosyal medyanın ne kadar kullanıldığını önceleyen pek fazla çalışma yapmamış olmamız beni gerçekten şaşırtıyor.

Havanın sosyal medya aktivitesini nasıl etkilediğini araştırmaya iten ipucu, Obradovich'in önceki araştırmalarından geliyor. Obradovich'in 2018'de yayımlanan bir çalışması, kötü hava koşullarının sosyal medya gönderilerindeki olumlu duygu ifadelerini azalttığını ortaya koymuştu.[2] Araştırmaya göre, bu tür durumlarda kullanıcılar platformlara daha çok olumsuz deneyimlerini paylaşmak için giriyordu. Benzer şekilde başka bir çalışma da doğal afetler sırasında sosyal medyanın bir bilgi ve dayanışma ağı olarak kullanımının arttığını gösteriyor.[3] Yeni çalışmanın baş yazarı Columbia Üniversitesi'nde davranışsal veri bilimi alanında yardımcı doçent olan Kelton Minor, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Meteorolojik koşulların davranışları nasıl etkilediğine yönelik araştırmalar giderek artıyor. Fakat insanların genel anlamda sosyal medyaya katılımı söz konusu olduğunda yaşadığımız ortamların ve dışardaki hava koşullarının modern yaşamın bu parçasını nasıl etkilediğine dair çok az bulgu vardı.

Yeni çalışmada Minor, Obradovich ve ekip, 2009–2016 yılları arasında Facebook ve Twitter’da yapılan 3,5 milyardan fazla paylaşımı inceledi. Amaçları paylaşım sayısının paylaşımların yapıldığı konum, zaman ve sıcaklık ve yağış gibi hava koşullarına göre nasıl dalgalandığını görmekti. Minor, şöyle anlatıyor:

Bu doğal deneyin en güçlü yanı, belirli bir konum ve zaman için hava koşullarının zamanlamasının neredeyse rastgele olması. Bu da sadece ilişkileri görmekle kalmayıp aynı zamanda nedensel etkileri de anlamamızı sağlıyor. çıkarımı yapma imkânı sunuyor.

Yazarlar ilişkiyi incelediklerinde hem Facebook hem de Twitter'da insanların davranışının benzer bir desen izlediğini gördü. Sıcaklıklar düştüğünde veya hava ortalamadan daha sıcak olduğunda sosyal medya aktivitesi artıyor, U şeklinde bir eğri oluşturuyordu. Minor, Boston'da sıcaklıklar donma noktasının altındayken sosyal medya aktivitesi %4,5 artığını gördüklerini, bu artışın Boston Maratonu gibi önemli bir etkinlik sırasında görülen artıştan daha yüksek bir artış olduğunu belirtiyor.

İlginç bir şekilde dışarıda hava sıcak olduğunda sosyal medya aktivitesi artsa da artış düşük sıcaklık ve yüksek yağışın olduğu soğuk ve karlı havalarda daha da belirgindi. Bu koşullarda paylaşım sayısı New York’taki Yılbaşı Gecesi gibi sosyal etkinliklerin bile üç katı düzeyine kadar çıkıyordu. Minor, şöyle ekliyor:

Bu durumlarda insanların sosyal mecralarda aktif olma oranında devasa bir artış var. Bu da hava koşulları kötüleştiğinde çevresel faktörlerin insanları bu dijital alanlara yönlendirdiğini gösteriyor.

Obradovich'e bu bulgunun şaşırtıcı olmadığını çünkü hava kötüleştiğinde insanların evde kalıp telefonlarına sarılma olasılığının daha yüksek olacağını söylüyor. Ancak bu, bulgunun önemsiz olduğu anlamına da gelmiyor. İnsanların sosyal medyadaki davranışlarını anlamak, sosyal ve psikolojik sağlığı daha iyi kavramayı sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Birçok sosyal medya araştırmacısı, dijital sosyal aktivitelerimizin aile ve arkadaşlarla yüz yüze gerçek yaşam etkileşimlerinin yerini alacağı ve bunun da duygusal iyiliğimize zarar verebileceği fikrini içeren "sosyal yer değiştirme hipotezi" ile yakından ilgileniyor. Yeni çalışma, bu dinamiğin çevresel koşullara inanılmaz derecede duyarlı olabileceğini ve bunun davranışsal araştırmalarda daha önce dikkate alınmadığını gösteriyor.

Minor, gelecekteki araştırmaların hava ve iklimdeki uzun vadeli değişimlere ve bu değişimlerin psikolojik sağlık ile davranışları daha geniş anlamda nasıl etkilediği ile ilhili olabileceğini belirtiyor. Sosyal medya, birçok insanın günlük alışkanlıklarına giderek daha fazla yerleşiyor, bu nedenle birbirimizle nasıl bağlantı kurduğumuz ve psikolojik iyiliğimiz üzerinde etkileri var. Obradovich, bunu anlamanın araştırmacıların hava dalgalanmalarına yanıt veren potansiyel müdahaleler tasarlamasına da yardımcı olabileceğini de ekliyor. Son olarak Minor, sözlerini şöyle bitiriyor:

Burada gördüğümüz şey, bu temel dijital davranışların, bireyler içinde bile, dışarıdaki hava durumuna karşı dikkat çekici derecede hassas olduğudur. Hem bireyler hem de toplum genelinde bunun sonuçlarını dikkatli bir şekilde anlamamız ve dikkat etmemiz gerekiyor.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 13:46:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20442

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Kötü Hava Koşulları İnsanların Sosyal Medyada Daha Aktif Olmasına Neden Oluyor!. (23 Nisan 2025). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20442
Derin, U. (2025, April 23). Kötü Hava Koşulları İnsanların Sosyal Medyada Daha Aktif Olmasına Neden Oluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20442
U. Derin. “Kötü Hava Koşulları İnsanların Sosyal Medyada Daha Aktif Olmasına Neden Oluyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 23 Apr. 2025, https://evrimagaci.org/s/20442.
Derin, Ufuk. “Kötü Hava Koşulları İnsanların Sosyal Medyada Daha Aktif Olmasına Neden Oluyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, April 23, 2025. https://evrimagaci.org/s/20442.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close