Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Pandeminin Yarattığı Yalnızlık, İnsanların Zamanın Daha Yavaş Aktığını Hissetmesine Neden Oldu!

Pandeminin Yarattığı Yalnızlık, İnsanların Zamanın Daha Yavaş Aktığını Hissetmesine Neden Oldu!
4 dakika
772
  • Algı
  • Sosyal Psikoloji
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Science Advances dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre COVID-19 salgını, insanların zamanın geçişine bakışını değiştirdi.[1]

Sosyal mesafenin ilk ayının sonu olan Mayıs 2020'de, araştırmaya katılanların %65'i zamanın daha yavaş geçtiğini hissettiklerini bildirdiler. Araştırmacılar bu algıyı "zaman genişlemesi" olarak kategorize ettiler ve bu duygunun yalnızlık ve olumlu deneyimlerin eksikliği ile ilişkili olduğunu keşfettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Katılımcıların daha da fazlası (%75'i) zaman baskısı hissettiğini bildirdiler. Zaman baskısı, saatin daha hızlı akıp gidiyormuş gibi gözükmesi sonucunda, günlük işlere ve boş zamana daha az vakit kalması hissidir. Görüşme yapılan kişilerin %90'ı ise, bu süre içerisinde izolasyon amacıyla evde kaldıklarını belirttiler. André Cravo şöyle diyor:

Pandeminin başlangıcındaki bu durumların zamanla değişip değişmeyeceğini belirlemek için gönüllüleri beş ay boyunca gözlemledik. Haftalar geçtikçe zaman genişlemesi anlamında bir azalma fark edilmesine rağmen, zaman baskısı anlamında gözle görülür bir fark bulamadık.

Çalışma, sosyal medya aracılığıyla on maddelik bir online ankete yanıt veren ve kısa aralıklı tahmin kapasitelerini test etmek amacıyla basit bir görevi tamamlayan 3.855 gönüllüyle, 6 Mayıs 2020'de başlamıştı. Katılımcılara daha sonra haftalık rutinleri ve şu anda nasıl hissettikleri soruldu. André Cravo şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Katılımcıların hepsi yeni seanslar için her hafta geri gelmeye teşvik edilse de, herkes geri gelmedi. Nihayetinde, hepsi arka arkaya olmasa da en az dört hafta boyunca ankete yanıt veren 900 katılımcının verilerini dikkate aldık.

Bu tür bir anket için standart 0-100 zaman farkındalık ölçeklerini kullanan araştırmacılar, yanıtları analiz edip iki parametrenin değerlerini belirlediler: zaman genişlemesi ve zaman baskısı. Aslında amaç, bu hislerin haftalık olarak artıp artmadıklarını belirlemekti. André Cravo şöyle diyor:

Ölçeklerdeki yükseliş veya düşüşe ek olarak, değişiklikleri etkileyen faktörleri gözledik. Beş aylık dönem boyunca benzer bir örüntü fark ettik: Katılımcılar, kendilerini yalnız hissettiklerini ve daha az olumlu duygulanım yaşadıklarını bildirdikleri haftalarda zaman onlar için daha yavaş ilerlerken, aşırı stresli durumlarda daha hızlı ilerlediğini hissediyorlardı.

Raymundo Machado'ya göre, zamanın geçişi ile ilgili soruya verilen ilk cevap seti ikinci ile karşılaştırıldığında, zaman genişlemesi algıları 20 puan artarken, zaman baskısı 30 puan azaldı. Bu karşılaştırma ise karantinanın ilk ayının sonunda yapıldı. Raymundo Machado şöyle diyor:

Pandemiden önce hiçbir ölçüm yapmadık, bu nedenle bu sonuçlar bellek yanlılığından muhakkak etkilenmiştir.

Salgının ilk aşamalarında, sosyal mesafe kurallarına uyumun en katı olduğu zamanlarda, zaman, en çok genç katılımcılar için yavaşladı. Yaş dışında, hane halkı büyüklüğü, meslek ve cinsiyet gibi demografik değişkenlerin, sonuçlar üzerinde hiçbir etkisi olmadı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yazarlara göre bu, örnek profilin bir sonucu olabilir. Gönüllülerin %80,5'i Güneydoğu Brezilya'da yaşıyordu. %74.32'si kadındı. %71,78'i ortaokulu bitirmişti ve hatta birçoğu üniversite diplomasını almıştı. Gelir açısından, %33,08'i üst orta sınıftı. %19,43'ü eğitimde, %15,36'sı sağlıkta çalışmaktaydı. Raymundo Machado şöyle diyor:

Bu, Güneydoğu'da ikamet eden yüksek düzeyde örgün eğitime sahip kadınların çoğunlukta olduğu online anketlerin tipik bir örneğidir. Örnek, Brezilya nüfusunu daha doğru yansıtmış olsaydı, demografinin etkisi daha belirgin olabilirdi.

Biyolojik Saat!

Pandemi, katılımcıların zamanın geçişine ilişkin algılarını değiştirmiş olsa da, düğmeye basma göreviyle ölçüldüğü üzere süreyi algılama yeteneklerini etkilememiş gibi görünmektedir. Raymundo Machado şöyle diyor:

Herkes kısa zaman dilimlerini tahmin edebilir; fakat bu zaman tahmin testinin sonuçları ile zaman farkındalığı puanları arasında bir ilişki bulunmamaktadır.

Cravo'ya göre, bilimsel literatürden elde edilen kanıtlar, zamanın daha yavaş veya daha hızlı geçtiği algısının temel olarak iki faktörden etkilendiğini göstermektedir: zamanın bağlamsal uygunluğu ve öngörülemezlik. André Cravo şunları söylüyor:

Örneğin, işe geç kalıyorsanız ve otobüs beklemeniz gerekiyorsa, zamanın durduğuna dair abartılı bir algıya sahip olursunuz. Ancak tatilde eğlenirken zaman, önemsiz ve hızlı geçiyormuş gibi görünür. Diğer bir yandan tatilde ne yaptığınızı hatırladığınızda zaman, daha yavaş geçmiş gibi görünür. Aksine, sırada beklerken zaman bitmez tükenmez bir şekilde akıp gidiyor gibi görünür, ancak daha sonra yaşananları tekrar düşündüğünüzde, hızla geçmiş gibi görünür.

COVID-19 salgınında, bireylerin sosyal mesafe döneminde zamanın geçişini nasıl hatırlayacağı ise bilinmemektedir. Son olarak André Cravo şunları dile getiriyor:

Cevap hala tartışmaya açıktır çünkü doğum günleri, festivaller ve karnavallar da dahil olmak üzere birçok önemli gün, son iki yılda iptal edilmek zorunda kalınmıştır.
Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
30
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/06/2023 05:49:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12036

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Yayılımı
Maske Takmak
Türleşme
Yapay
Kafatası
Tohum
Vücut
Evrimleşme
Yeni Koronavirüs
Uzay Görevleri
Charles Darwin
Isı
Hormon
Tehdit
Argüman
Dişler
Hastalık Kontrolü
Özel Görelilik
Göz
Oyun
Gazetecilik
Psikiyatri
Çağ
Yatay Gen Transferi
Evrimsel
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Hastalanmak İstemiyorsanız Sıcaklığa Değil, Buna Dikkat Edin!
Hastalanmak İstemiyorsanız Sıcaklığa Değil, Buna Dikkat Edin!
Su Altında Ateş Yanar mı?
Su Altında Ateş Yanar mı?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Penis Hakkında 30 Gerçek! | Cinsiyetler, Üreme ve Cinsellik #2
Penis Hakkında 30 Gerçek! | Cinsiyetler, Üreme ve Cinsellik #2
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Pandeminin Yarattığı Yalnızlık, İnsanların Zamanın Daha Yavaş Aktığını Hissetmesine Neden Oldu!. (8 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12036
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, July 08). Pandeminin Yarattığı Yalnızlık, İnsanların Zamanın Daha Yavaş Aktığını Hissetmesine Neden Oldu!. Evrim Ağacı. Retrieved June 05, 2023. from https://evrimagaci.org/s/12036
S. Küçükkıvanç, et al. “Pandeminin Yarattığı Yalnızlık, İnsanların Zamanın Daha Yavaş Aktığını Hissetmesine Neden Oldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/12036.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Pandeminin Yarattığı Yalnızlık, İnsanların Zamanın Daha Yavaş Aktığını Hissetmesine Neden Oldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 08, 2022. https://evrimagaci.org/s/12036.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close