Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Koşu Terapisi, Bazı Kişilerde Antidepresanlardan Daha Etkili Olabilir!

2 dakika
809
Koşu Terapisi, Bazı Kişilerde Antidepresanlardan Daha Etkili Olabilir! Pexels
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Türünün ilk örneği olan yeni bir çalışma, antidepresanların ve koşu egzersizlerinin anksiyete ve depresyon tedavisindeki etkilerini karşılaştırıyor. Çalışmaya depresyon, anksiyete veya her ikisinin birlikte teşhis edildiği 141 hasta katıldı. Katılımcıların ortalama yaş 38,2 idi ve %58,2'si kadındı.

Çalışmaya katılan hastalara iki seçenek sunuldu: Hastalar ya SSRI grubu antidepresan kullanacak ya da grup tabanlı koşu terapisine katılacaktı. Her iki grubun denemesi de 16 hafta sürdü. Belki bazılarını şaşırtacak şekilde, 96 katılımcı koşmayı tercih ederken 45 katılımcı ilaç kullanmayı tercih etti.

Antidepresan grubundaki katılımcıların %82'si ilaçlarını düzenli şekilde alırken, koşu grubundakilerin yalnızca %52'si egzersiz planına sadık kalmayı başardı. Bu, tedavinin başlangıcında ilaç yerine egzersize öncelik verilmesi düşünüldüğünden, dikkate değer bir detay.

Tüm Reklamları Kapat

Denemenin sonunda her iki gruptaki katılımcıların yaklaşık %44'ü kaygı ve depresyon seviyelerinde iyileşme yaşadı. Ancak koşmayı tercih edenler kilo kaybı, bel çevresinin incelmesi, kan basıncının iyileşmesi ve kalp işlevselliği gibi daha iyi fiziksel sağlık göstergeleri de gösterdi. Aksine, antidepresan kullananlar bu fiziksel sağlık göstergelerinde hafif bir düşüşe tanık oldular.

Çalışma, Amsterdam Vrije Üniversitesi'nden Profesör Brenda Penninx tarafından Barselona'da düzenlenen Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji (ECNP) konferansında sunuldu.

Penninx, ekibin her iki terapinin sadece zihinsel refahı değil, aynı zamanda genel sağlığı nasıl etkilediğini gözlemlemeyi amaçladığını belirtti. Ayrıca, egzersizin belirgin faydalarına rağmen bazılarının egzersiz planına ayak uydurmasının zor olabileceğini belirtti. Çalışma sırasında da gözlendiği gibi, teşvik ve sıkı gözetim plana bağlı kalmak için gerekli gibi duruyordu.

Penninx, ayrıca antidepresanların güvenli ve sıklıkla etkili olduğunu, ancak herkes için en uygun tedavi seçeneği olmayabileceğini vurguladı. Çalışma, egzersiz terapisini potansiyel bir tedavi yöntemi olarak daha çok ciddiye almamız gerektiğini öne sürüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Antidepresan tedavilerinin olası yan etkilerini tanımak da önemli. Özellikle kalp sorunları olan hastalarda, bu ilaçların fiziksel sağlık üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezleri'nden Dr. Eric Ruhe, bulguların önemini vurguladı ve bir uyarıda bulundu: Çalışmanın sonuçları ilgi çekici olsa da hastaların kendi tercih ettikleri tedaviyi uygulamalarının verileri yorumlarken bazı önyargılara yol açabileceğini söyledi. Antidepresan grubundaki katılımcıların ortalamada daha depresif olmalarına ve bu durumun egzersize devam etme olasılıklarını etkileyebileceğine dikkat etmek gerekiyor.

Ruhe ayrıca, uyum oranlarındaki farklılığa vurgu yaparak bireylerin yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmesinin sadece bir hap almaktan daha zor olduğunu öne sürdü. Bu içgörünü sağlık hizmetleri açısından geniş etkileri olabilecek bir fikir ve sağlıklı davranışları teşvik etmek ve sürdürmek için etkili yollar bulmanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

Özetle hem koşu hem de antidepresanlar ruh sağlığı için faydalar sunarken, daha geniş resmi göz önünde bulundurmak önemli. Fiziksel faydaları, kişisel tercihleri ​​ve olası yan etkileri hesaba katmak ve elbette tıbbi destek almak; her hastanın en uygun ve etkili bakımı almasını sağlayacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. E. Verhoeven, et al. (2023). Antidepressants Or Running Therapy: Comparing Effects On Mental And Physical Health In Patients With Depression And Anxiety Disorders. Elsevier BV, sf: 19-29. doi: 10.1016/j.jad.2023.02.064. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:26:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18715

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Orhan, et al. Koşu Terapisi, Bazı Kişilerde Antidepresanlardan Daha Etkili Olabilir!. (18 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18715
Orhan, H., Alparslan, E. (2024, October 18). Koşu Terapisi, Bazı Kişilerde Antidepresanlardan Daha Etkili Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18715
H. Orhan, et al. “Koşu Terapisi, Bazı Kişilerde Antidepresanlardan Daha Etkili Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 18 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18715.
Orhan, Hakan. Alparslan, Eda. “Koşu Terapisi, Bazı Kişilerde Antidepresanlardan Daha Etkili Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 18, 2024. https://evrimagaci.org/s/18715.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close