Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Köstebek Faresinde Bulunan Bir Gen İnsan Ömrünün Uzamasına Yardımcı Olabilir!

3 dakika
1,572
Köstebek Faresinde Bulunan Bir Gen İnsan Ömrünün Uzamasına Yardımcı Olabilir! Smithsonian's National Zooa
Çıplak Köstebek Faresi.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Podcast
6:07
Gülfem Akdemir
Seslendiren
49
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Uzun ömürleri ve yaşa bağlı hastalıklara karşı olağanüstü dirençleri ile bilinen çıplak köstebek fareleri, uzun süredir bilim camiasının dikkatini çekmekteydi. Rochester Üniversitesi'nden araştırmacılar, köstebek faresinde bulunan bir geni normal bir fareye aktararak farenin ömrünü ve direncini arttırmayı başarabildiler!

Köstebek farelerinin vücutları çoğunlukla kılsızdır. Bunun nedeni ise yaşamlarının büyük bir bölümünün yer altında geçmesidir. Güneşe çok fazla maruz kalmadıkları için vücutlarını zararlı ışınlarından korumak adına kıllara ihtiyaç duymazlar.

Araştırmacılar, gelişmiş hücresel onarım ve korumadan sorumlu bir geni farelere aktararak, yaşlanmanın sırlarını açığa çıkarabilecek ve insan ömrünü uzatabilecek heyecan verici olasılıkların kapısını araladılar. Rochester'dan Doris Johns Cherry Biyoloji ve Tıp Profesörü Vera Gorbunova, konu hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmamız, uzun ömürlü memeli türlerinde gelişen benzersiz uzun ömürlülük mekanizmalarının diğer memelilerin ömrünü uzatmaya yarayabileceğine dair bir kanıt sağlıyor!

Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada Gorbunova, biyoloji profesörü Andrei Seluanov ve meslektaşlarıyla birlikte yüksek molekül ağırlıklı hyalüronik asit (HMW-HA) yapımından sorumlu bir geni çıplak köstebek faresinden farelere başarıyla aktardıklarını bildirdi. Bu, farelerin sağlığının ilerlemesine ve ortalama yaşam süresinin yaklaşık %4,4 oranında artmasına yol açtı.

Çıplak köstebek fareleri, kendi boyutlarındaki kemirgenler için olağanüstü uzun ömürlülüğe sahip fare büyüklüğündeki kemirgenlerdir. 41 yıla kadar, yani benzer büyüklükteki kemirgenlerden neredeyse on kat daha uzun yaşayabilirler. Diğer birçok türün aksine, çıplak köstebek fareleri yaşlandıkça nörodejeneratif hastalıklar yani Alzheimer, Parkinson, prion ve motor nöron ve kardiyovasküler hastalıklar, artrit ve kanser gibi hastalıklara genellikle yakalanmazlar. Gorbunova ve Seluanov, çıplak köstebek farelerinin yaşlanmaya ve hastalıklara karşı korunmak için kullandıkları benzersiz mekanizmaları anlamak için on yıllarca süren araştırmalar yaptılar.

Araştırmacılar daha önce HMW-HA'nın çıplak köstebek farelerinin kansere karşı direncinden sorumlu mekanizmalardan biri olduğunu keşfetmişti. Fareler ve insanlarla karşılaştırıldığında çıplak köstebek farelerinin vücutlarında yaklaşık on kat daha fazla HMW-HA bulunuyordu. Tüm memeliler hyaluronan sentaz 2 genine sahipken, çıplak köstebek faresi daha güçlü gen ekspresyonu sağlayacak şekilde evrilmiş gibi görünüyordu. Araştırmacılar bu geni çıplak köstebek faresi hücrelerinden çıkardığında hücrelerin tümör oluşturma olasılığı oldukça yükseldi.

Gorbunova, Seluanov ve meslektaşları bu belirli genin olumlu etkilerinin diğer hayvanlarda da üretilip üretilemeyeceğini merak edip HMW-HA üreten bir proteinin yapımından sorumlu gen olan hyaluronan sentaz 2 genini bir fareye aktardı. Sonrasında bu gene sahip farelerin hem spontane tümörlere hem de kimyasal kaynaklı cilt kanserine karşı daha iyi korumaya sahip olduğunu buldu. Farelerin genel sağlığı da iyileşti ve normal farelere kıyasla daha uzun yaşayabildiler. Yaşlandıkça, vücutlarının farklı yerlerinde daha az iltihaplanma görüldü (iltihap, yaşlanmanın ayırt edici özelliğiydi) ve daha sağlıklı bir bağırsağa sahip oldular.

Tüm Reklamları Kapat

HMW-HA'nın tam olarak neden bu kadar yararlı etkilere sahip olduğu konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da araştırmacılar durumun genin bağışıklık sistemini doğrudan düzenleme yeteneğinden kaynaklandığına inanıyor.

Yöntem İnsanlar için de Kullanılabilir mi?

Bulgular, HMW-HA'nın insanlarda yaşam süresini uzatmak ve inflamasyonla ilişkili hastalıkları azaltmak için nasıl kullanılabileceğini keşfetmek için yeni olanaklar sunuyor. Gorbunova, bu konuda şunları söylüyor:

HMW-HA'nın çıplak köstebek faresinde keşfedilmesinden bu genin farelerde sağlığı artırdığını gösterilmesine kadar 10 yıl geçti. Bir sonraki hedefimiz bu özelliği insanlara aktarmak.

Araştırmacılar bunu iki yolla, ya HMW-HA'nın bozulmasını yavaşlatarak ya da HMW-HA sentezini artırarak başarabileceklerine inanıyorlar. Seluanov, durumu şöyle açıklıyor:

Hyalüronanın bozulmasını yavaşlatan molekülleri zaten belirledik ve bunları klinik öncesi deneylerde test ediyoruz. Bulgularımızın, uzun ömürlü bir türün adaptasyonlarının insanın ömrüne ve sağlığına fayda sağlayacak şekilde nasıl uyarlanabileceğinin ilk ancak son örneği olmayacağını umuyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
78
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 12
  • Muhteşem! 6
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Tebrikler! 3
  • Umut Verici! 3
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Z. Zhang, et al. (2023). Increased Hyaluronan By Naked Mole-Rat Has2 Improves Healthspan In Mice. Nature, sf: 196-205. doi: 10.1038/s41586-023-06463-0. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:58:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15659

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
V. Sarıgül, et al. Köstebek Faresinde Bulunan Bir Gen İnsan Ömrünün Uzamasına Yardımcı Olabilir!. (17 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15659
Sarıgül, V., Alparslan, E. (2023, September 17). Köstebek Faresinde Bulunan Bir Gen İnsan Ömrünün Uzamasına Yardımcı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15659
V. Sarıgül, et al. “Köstebek Faresinde Bulunan Bir Gen İnsan Ömrünün Uzamasına Yardımcı Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 17 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15659.
Sarıgül, Veli. Alparslan, Eda. “Köstebek Faresinde Bulunan Bir Gen İnsan Ömrünün Uzamasına Yardımcı Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, September 17, 2023. https://evrimagaci.org/s/15659.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close