Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Köpekler Stresimizi Hissedebiliyor ve Bu Onları Derinden Etkiliyor!

3 dakika
313
Köpekler Stresimizi Hissedebiliyor ve Bu Onları Derinden Etkiliyor!
Bu görsel Flux Pro tarafından oluşturulmuştur.
Tüm Reklamları Kapat

Köpekler, insanların stresini koklayabiliyor ve yeni bir araştırma, bu kokunun köpeklerde benzer duygusal etkiler yaratabileceğini, hatta onları "kötümser" kararlar almaya yönlendirebileceğini gösteriyor.

Birleşik Krallık'taki araştırmacılar, insan stresinden kaynaklanan vücut kokularının köpeklerin duygularını ve öğrenmelerini etkilediğine dair ilk bilimsel kanıtları sunarak türlerimiz arasındaki kadim bağ hakkında değerli bilgiler sunuyor. Köpeklerin insanların ruh hallerini anlama yetenekleri, sahipleri için pek şaşırtıcı olmasa da bu çalışma bu yeteneğin sanılandan daha güçlü olduğunu öne sürüyor. Bristol Üniversitesi'nde insan-hayvan etkileşimleri üzerine araştırmalar yapan Nicola Rooney bu durumu şu şekilde ifade ediyor:

Evcil hayvan sahipleri, dostlarının duygularına ne kadar duyarlı olduklarını zaten bilirler. Ancak burada gösterdiğimiz şey, stresli bir yabancının kokusunun bile köpeğin duygusal durumunu, ödül algısını ve öğrenme yeteneğini etkilediğidir.

İnsanlar üzerinde yapılan önceki çalışmalar, terdeki kimyasal sinyaller aracılığıyla diğer insanların duygularını fark edebileceğimizi ve bu gizli sinyallerin kendi duygularımızı ve kararlarımızı etkileyebileceğini göstermişti. İşte, köpekler de bu sinyalleri bizden alabiliyor. Rooney ve ekibi, stres kokularımızın köpekleri nasıl etkilediğini de öğrenmek istedi.

Tüm Reklamları Kapat

Köpeklerin insan davranışlarını okuma konusundaki ustalıkları nedeniyle, araştırmacılar onları doğrudan stresli insanlara maruz bırakmak yerine üç yabancı gönüllüden alınan ter ve nefes örneklerini sundular. Gönüllüler, rahatlamış veya stresli bir durumda bu örnekleri verdiler. Rahatlama etkinliği bir doğa videosu izlemeyi içerirken stres testi matematik ve halka açık konuşma ile ilgili "sinir bozucu" görevler içeriyordu.

Araştırmacılar, insan koku örneklerini 18 köpek-insan çifti üzerinde denedi. Eğitim seansları sırasında köpekler belirli bir konumdaki mama kabının her zaman ödül içerdiğini, diğer konumdaki kabın ise her zaman boş olduğunu öğrendiler. Bu öğrenme sonrasında, ödül içeren konuma (P) yerleştirilen kaba, ödül içermeyen konuma (N) göre daha hızlı bir şekilde yaklaştılar. Köpeklerin bu hızlı yaklaşmaları, onların duygusal durumları hakkında ipuçları verdi.

Deneysel düzen.
Deneysel düzen.
Science Alert

Başlangıç eğitiminden sonra araştırmacılar, kapları ilk iki konum arasında yer alan yeni yerlere yerleştirerek köpeklerin ne kadar kolay yaklaştığını görmek istediler. Üç yeni konum tanıtıldı: ödüle yakın (NP), orta (M) ve ödülsüz alana yakın (NN). Bu deneyleri, köpekleri ya stresli ya da rahatlamış insanlardan alınan koku örneklerine veya hiç kokuya maruz bırakarak tekrarladılar.

Sonuç olarak köpekler stresli bir yabancının kokusunu aldıklarında, ödülsüz alana yakın konumdaki kabı almaya daha az istekli oldular. Bu durum, köpekler rahatlamış bir yabancının kokusunu ya da boş bir bezi kokladıklarında gözlenmedi. Stres kokusu, kabın ortada veya ödüle yakın bir yerde olduğu durumlarda daha az etkiliydi; ancak ödülsüz bölgeye yakın olduğunda köpeklerin umutlarını kırmak için yeterli oluyordu. Rooney, çalışma hakkında şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Köpek sahipleri, stresin "tasma yoluyla bulaştığını" sıkça ifade ederler; ancak biz stresin havayla da bulaşabildiğini gösterdik.

İnsan stres kokusuna maruz kalan köpeklerin bu sakin tepkisi, kötümserlik olarak nitelendirilebilir ve olumsuz bir duygusal durumu işaret edebilir. Bu, köpeklerin kaynaklarını korumalarına veya hayal kırıklığından kaçınmalarına yardımcı olabilir. Ancak bu dinamiğin doğası hâlâ tam olarak anlaşılmış değil ve kokularımızın köpeklerin hissettiklerini ve öğrendiklerini nasıl etkilediğini netleştirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekecek.

Köpeklerin dünya genelinde insanlar için ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurarak onlarla bağımızı güçlendirebilecek ipuçlarını takip etmek akıllıca olacaktır. Rooney bu durumu şöyle ifade ediyor:

İnsan stresinin köpeklerin refahını nasıl etkilediğini anlamak hem barınaklardaki köpekler için hem de rehber köpekler veya polis köpekleri gibi "çalışan" köpekler için eğitim sırasında önemli bir değerlendirme sağlayacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Üzücü! 4
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. McLendon. Dogs Can Smell Our Stress, And It Affects Them Deeply. (26 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2024. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/10/2024 00:53:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18198

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kimyasal Element
Gen İfadesi
Çeşitlilik
Karbon
Yok Oluş
Neandertal
Hayvanlar
Obezite
Klinik Mikrobiyoloji
Isı
Neandertaller
Fotoğraf
Bilimkurgu
Sosyal Medya
Akciğer
Genel Görelilik
Psikoloji
Besin Değeri
Galaksi
Biyocoğrafya
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Dünya
Ağız
Sahte
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Köpekler Stresimizi Hissedebiliyor ve Bu Onları Derinden Etkiliyor!. (27 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 23 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18198
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2024, July 27). Köpekler Stresimizi Hissedebiliyor ve Bu Onları Derinden Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18198
A. K. Selçukoğlu, et al. “Köpekler Stresimizi Hissedebiliyor ve Bu Onları Derinden Etkiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 27 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18198.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “Köpekler Stresimizi Hissedebiliyor ve Bu Onları Derinden Etkiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/18198.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close