Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kızıl Gezegen Mars, Neden "Kızıl" Renge Sahiptir?

3 dakika
7,886
Kızıl Gezegen Mars, Neden "Kızıl" Renge Sahiptir? Empatica
Kızıl Gezegen Mars
Tüm Reklamları Kapat

Mars gezegeni, sahip olduğu kızıl renkten dolayı, geçmişte yaşamış insanların zihni ve hayal gücü içerisinde sıklıkla kan ve kötülük ile simgelenmiştir. Öyle ki, Yunan mitolojisindeki savaş tanrısı olan Ares’in diğer bir ismi de, Mars’tır. Aynı zamanda, Mars’ın yörüngesinde bulunan Phobos ve Deimos uydularının ismi de, yine Ares’in çocuklarının isminden gelmektedir. Mars gezegeni, kendine has bu rengi ile gökyüzündeki diğer yıldızlardan ve gezegenlerden çok bariz bir şekilde ayrılmaktadır ve bu yönüyle insanlar tarafından her zaman çok merak edilen ve kutsallaştırılan bir gezegen olmuştur.

Mars Neden Kırmızı?

Aslına bakılırsa Mars’ın neden kızıl bir renge sahip olduğu sorusu ile, kan veya pas renginin neden kırmızımsı renklere sahip olduğu sorusu aynı gerçeğe işaret etmektedir. Çünkü hepsinde ortak olarak demir elementi bulunur. Demir, oksijenle reaksiyona girdiğinde demir oksit bileşiği oluşur ve bu da gözümüze kırmızımsı renklerde görünür. Bu kimyasal olaya, oksidasyon tepkimesi adı verilir.

Demir oksidin neden kırmızımsı renklere sahip olduğuna gelirsek... Demir oksit, görünür ışıktaki daha çok mavi ve yeşil olan dalga boylarını emer ve sonuçta çoğunlukla kırmızımsı renge sahip olan dalga boylarını etrafa saçar ve en nihayetinde insan gözünün de kırmızı rengi algılayabilmesi sayesinde, Mars bize kızıl gözükebilmiş olur.

Tüm Reklamları Kapat

NASA’nın Mars’a göndermiş olduğu Perseverance keşif aracı tarafından 22 Nisan 2021’de çekilmiş olan ve Mars’ın yüzeyini çok net bir şekilde gösteren fotoğraf.
NASA’nın Mars’a göndermiş olduğu Perseverance keşif aracı tarafından 22 Nisan 2021’de çekilmiş olan ve Mars’ın yüzeyini çok net bir şekilde gösteren fotoğraf.
Wikimedia

Mars'ta Neden Bu Kadar Çok Demir Oksit Var?

Burada merak edilebilecek diğer bir konu ise, Mars gezegeninin yüzeyinde (görece) neden bu kadar fazla demir elementinin bulunuyor oluşudur.

Mars gezegeni oluşmadan önce, Dünya ve diğer gezegenlerin oluşumunda olduğu gibi, sadece gaz ve toz bulutundan ibaretti. Daha sonrasında, bu bulutun sahip olduğu kütle nedeniyle uzay-zamanın bükülmesine bağlı olarak, Mars bulutunun bir noktaya doğru çökmeye başlamasıyla birlikte, Dünya’da olduğu gibi, çekirdeği ve diğer gezegensel bölümleri oluşmuştur.

Ancak yüzeyinde, Dünya’dan farklı olarak daha fazla demir elementi kalmıştır. Dünya’daki demir elementi ise, daha çok, çekirdeğine çökmüştür. Bilim insanlarına göre, Mars’ın daha az kütleye sahip olması ve bu kütlenin çökmesine bağlı olarak etrafına yarattığı çekim kuvvetinin de doğal olarak daha az olması nedeniyle, demir elementinin çoğunluğu, Dünya’da olduğu gibi çekirdeğe kadar çökmemiş ve belli bir kısmının yüzeyde ve manto gibi diğer gezegensel bölgelerde birikmesine yol açmıştır.

Mars'taki Demiri Oksitleyen Oksijen Nereden Geliyor?

Ancak sorular burada bitmez. Diğer önemli bir soru da, Mars yüzeyindeki demirin nasıl bu kadar fazla oranda oksitlendiğidir. Bunun nasıl gerçekleştiği günümüzde henüz kesin bir şekilde bilinmiyor, fakat elbette tutarlı birkaç hipotez ortaya atılmış durumdadır. Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak:

Tüm Reklamları Kapat

  • Mars’ta geçmişte var olan su molekülleri ile demirin reaksiyona girmesiyle oluşan oksidasyon tepkimesi ve bu tepkime sonucu ortaya demir oksit bileşiğinin çıkması,
  • Oluşan kuvvetli toz fırtınaları sırasında kayaların üzerindeki regolitlerin içerisinde yer alan kuvars kristallerinin parçalanmasıyla birlikte, oksijence zengin olan yüzeyin açığa çıkması ve sonuç olarak yüzeyde, demir ile oksijen elementlerinin etkileşmesiyle oksidasyon tepkimesinin meydana gelmesi,
  • Güneş ışığının atmosferdeki karbondioksit gibi bazı bileşikleri parçalayarak hidrojen peroksit ve ozon gibi çeşitli oksidanlar ürettiği ve bunun da demiri oksitlendirmesi.

Sonuç

Yapılan bilimsel çalışmalar büyük zaman ölçeklerini kapsadığında, hele ki bu araştırmalar Dünya-dışı bir gezegeni konu aldığında, "kesin" bir sonuca varmak da bir o kadar zorlaşmaktadır. Bundan dolayı, Mars’ın yüzeyindeki demir elementinin oksidasyon tepkimesine nasıl uğradığını öğrenmek, konunun kapsadığı büyük zaman ölçeğine paralel olarak, biz insanlar için (görece) yine büyük zaman ölçekleri gerektirebilmektedir.

Bunun yanında, Mars yüzeyi ile, sahip olduğumuz kanın aynı renge sahip oluşunun ve hatta ateşin oluşmasının bile aynı olgu ile, yani oksidasyon tepkimesi ile açıklanabiliyor oluşu, oldukça ilginç ve şaşırtıcı bir gerçektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 18
  • Muhteşem! 8
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • İnanılmaz 6
  • Bilim Budur! 4
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 17:24:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10920

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Kalaycık, et al. Kızıl Gezegen Mars, Neden "Kızıl" Renge Sahiptir?. (2 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10920
Kalaycık, B., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 02). Kızıl Gezegen Mars, Neden "Kızıl" Renge Sahiptir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10920
B. Kalaycık, et al. “Kızıl Gezegen Mars, Neden "Kızıl" Renge Sahiptir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10920.
Kalaycık, Berkay. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kızıl Gezegen Mars, Neden "Kızıl" Renge Sahiptir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 02, 2021. https://evrimagaci.org/s/10920.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close