Ay ve Çarpışma İzleri: Ay Kraterlerinin Fotoğrafını Nasıl Çekersiniz?
Aşağıdaki fotoğrafta sağda, yarım bir şekilde 93 km çapındaki Copernicus krateri gözüküyor. Çarpmanın ardından 800 km kadar uzağa ulaşan ejecta (dağılan hüzmeler) harika bir şekilde belli oluyor. İkinci görüntü de, kraterin ve patlamanın izlerini daha güzel gösteren "false-color" düzenlenmiş hali.
Kraterin güneyinde, hüzmelerin yakınına inen Apollo 12 buradan örnekler alıp incelemek için getirdiğinde, kraterin yaklaşık 800 milyon yaşında olduğu hesaplandı. Ay'ın 4.5 milyarlık yaşına göre oldukça genç sayılır.
Çekim Detayı:
- Teleskop: Bresser 76/700 Reflector
- Kamera: Nikon D5300
- ISO: 500 / f: 4mm
- Shutter: 1/2''
- Tarih: 12 Temmuz 2017 / 03.35
- Program: Lightroom, Affinity Photo (Mac)
Çekim Önerileri:
- Fotoğraf formatının RAW (ham) yapılmasını tavsiye ederiz. Böylece işlenecek daha çok veri elde edersiniz. Zira astrofotoğrafçılığın önemli bir bölümü de bilgisayar programlarında fotoğrafları işlemek ve düzenlemektir.
- Kamera modunun manuel (M) seçeneğine alınmasını öneririz. Böylece otomatik ayarlardan çıkılarak, istediğimiz hassasiyete ulaşabiliriz.
- ISO (International Organization of Standardization) adı verilen ışık hassasiyeti ayarını olabildiğince düşük sayıya çekmektir. Bu genelde 100-200 arasındadır. Çünkü Ay, oldukça iyi ışık yansıtan bir gök cismidir. Eğer ISO yüksek tutulursa, gözlemimiz parlayacaktır; çok düşük tutulursa da gözlemimiz karanlık olacaktır. Deneme yanılma yöntemi ile en ideal fotoğrafı elde etmeye çalışılabilirsiniz. Genelde yıldız ve derin uzay gözlemleri için ISO yüksek seviyeye çekilir.
- Shutter hızını yaklaşık 1/100-1/125 civarında tutmak mantıklıdır. Etraftaki ışık yoğunluğuna göre yükseltilip, azaltılabilir. Eğer tripod ile fotoğraflanmıyorsa ISO'yu yükseltip, shutter hızını düşürebilirsiniz. Bu sayede el titremesi olabildiğince telafi edilir.
- Tripod kullanılıyorsa uzaktan kumanda kullanılması tavsiye edilir. Çünkü deklanşöre basarken yaşanan titreşim nedeniyle görüntü titreyebilir. Fakat elinizde kumanda bulunmuyorsa, ayarlardan 10 saniye zamanlama açılabilir. Bu sayede deklanşöre basınca, 10 saniyelik bir titreşim azaltma süreniz bulunacaktır. Böylece parmak kuvvetinizden dolayı titreyen kamera o süre zarfında sabitliğini koruyacaktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:34:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5382
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.