Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kırmızı Et Neden Kırmızı, Beyaz Et Neden Beyazdır?

6 dakika
19,836
Kırmızı Et Neden Kırmızı, Beyaz Et Neden Beyazdır?
Tüm Reklamları Kapat

Hiç düşündünüz mü, tükettiğimiz etlerin "kırmızı" veya "beyaz" olarak kategorize edilmesinin ardında yatan sebepler neler? Mesela tavuk eti neden "beyaz" da, dana eti "kırmızı"? Hele ki bu farklı renkteki etlerin insan sağlığı üzerinde farklı etkileri olduğu düşünülecek olursa, bu renkler bir anda daha da büyük bir öneme kavuşmaktadır. Bu yazımızda, hayvan etlerinin renklerini belirleyen unsurları inceleyecek ve bunların bizim için önemine bir bakış atacağız.

Yediğimiz Et Nedir?

Öncelikle şunu anlamamız gerekiyor: Et dediğimiz şey, kesim işleminden geçirilmiş hayvan kasıdır. Yani tükettiğimiz etler, hayvanların kas dokusudur. Bu, tıpkı sizin kol veya bacak kaslarınız gibidir. Et dokusu (yani kaslar), neredeyse tamamen protein kolajen içeren bir bağ dokusu tabakası ile çevrilidir ve üç ana bileşenden oluşur: su, protein (bağ dokusu) ve yağ. Etin pişirildiğinde kahverengine dönüşmesini sağlayan ise etteki karbonhidrattır (şeker). Bu karbonhidrat olmasaydı, ette istenen lezzet ve renk elde edilemezdi.

Kırmızı Et Neden Kırmızıdır?

Et, temel olarak kırmızı ve beyaz et olarak ikiye ayrılır. Kırmızı et, esasen kastır ve yavaş kasılan liflerden oluşur. Bu kaslar, ayakta durma veya yürüme gibi uzun süreli faaliyetler için kullanılır ve sürekli bir enerji kaynağına ihtiyaç duyar. Miyoglobin proteini, sürekli aktivite halinde ihtiyaç duyulan oksijeni kas hücrelerinde depolar. Bu protein, zengin pigmentli bir proteindir ve dolayısıyla hücrelerde ne kadar miyoglobin varsa, et de o kadar kırmızıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Kırmızı et kırmızıdır, çünkü etin büyük kısmını oluşturan kas lifleri yüksek miktarda kırmızı renkte miyoglobin içerir. Bunu, melanin pigmentinin deri rengini belirleyici ana unsur olmasına benzetebilirsiniz; ancak kas liflerinde oksijen depolama görevi üstlenen miyoglobin, deriye rengini veren melaninden ziyade, kana kırmızı rengini veren hemoglobin ile benzeşen bir proteindir.

Beyaz Et Neden Beyazdır?

Beyaz et ise, hızlı kasılan liflerden oluşur. Beyaz et, balıkta olduğu gibi çiğ olduğundan, yarı-saydam, camsı bir yapıya sahiptir.

Az kullanılan ve zorlanmayan kaslarda miyoglobin içeriği de düşüktür. Hızlı kasılan liflerden oluşan kaslar, tehlikeden kaçmak gibi ani hareket gerektiren aktivitelerde kullanılır. Bu kaslar, aynı zamanda kaslarda depolanan glikojenden enerji alır.

Tavuğun göğüs eti, domuz eti ve dana eti pişirilmeden önce veya sonra hafif pembe veya beyazdır. Balıklar, suda yaşadıklarından kendi ağırlıklarını taşımak zorunda değildir. Miyoglobine ihtiyaç duymayan balıkların eti bu yüzden beyazdır.

Tüm Reklamları Kapat

Domuz ve buzağı gibi hayvanlar da beyaz et olarak sınıflandırılır. Buzağı eti beyaz ettir, çünkü bu hayvanlar sütle beslendikten sonra, daha bir yaşına gelmeden kesilir; dolayısıyla kırmızı et üretecek kadar büyümezler. Domuzlar ise tembel hayvanlardır ve inekler kadar aktif değillerdir; bu yüzden vücutları bütün hayvanlardan daha fazla yağ içermektedir.

Farklı Hayvanlardan Gelen Etler Nasıl Farklılık Gösterir?

Kırmızı ete sahip hayvanlarda kas doku ile kemik arasında sağlam bir bağ doku bulunurken, beyaz ete sahip balıklarda bu sağlam bağ doku bulunmaz.

Sığır Eti

Sığırlar vakitlerinin çoğunu ayakta ve yürüyerek geçirirler ve kaslarını sürekli kullanırlar. Bu yüzden sığır eti oldukça yüksek miktarda miyoglobin içerip, koyu kırmızı renktedir.

Tavuk Eti

Tavuklar, kırmızı-beyaz karışımı bir ete sahiptir. Tavuklar zamanının çoğunu ayakta ve etrafta dolanarak geçirir. Uyluk ve bacak kaslarını sıkça kullanırlar, bu yüzden bu bölgelerdeki etler göğüs etine oranla daha kırmızıdır. Çok nadiren uçtukları ve uçtuklarında da kısa mesafe katettikleri için, göğüslerinden ve kanatlarından çıkan etler beyazdır. Buna karşın ördek gibi vahşi kuşlar daha çok uçtukları için, göğüslerinden ve kanatlarından çıkan etler daha kırmızıdır. Aynı şekilde ördeklerin yüzmek için kullandıkları bacakları daha kırmızı tondadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Domuz Eti

Domuz eti bir çeşit beyaz et olarak adlandırılsa bile, sığır ve domuz aslında kırmızı et kaynağıdır. Domuzların kaslarında miyoglobin bulunur, fakat miyoglobin yoğunluğu bir sığırınki kadar fazla değildir.

Domuzlar da zamanlarının bir kısmını ayakta ve etrafta dolanarak geçirmektedir. Kasları daha az gelişmiş domuz gibi küçük hayvanlar ile, genç ve küçük boyutlu danaların etleri yetişkin sığıra göre daha az miktarda miyoglobin içerdiği için pembe renklidir. Domuzlar ile sığırların ortak noktası, karada yaşayan memeli hayvanlar olmalarıdır.

Balık Eti

Balık eti ise ağırlıklı olarak beyazdır. Suda yüzen balıklar, iskeletlerini destekleyecek kas enerjisine sürekli ihtiyaç duymazlar. Balıkların eti, yüzmek için kullandıkları yüzgeçleri ile kuyruk etrafı kırmızı olmak üzere çoğunlukla beyazdır. Somon ve alabalık gibi pembe renkli bazı balıklar, renklerini yedikleri kabuklularda doğal olarak oluşan astaksantine pigmentine borçludur. Hızlı yüzücü ve göçmen olan köpekbalığı ile orkinosların eti koyu veya kırmızıdır ve daha fazla miyoglobine sahiptirler.

Hayvan Etinde Kolajenin Rolü

Kolajen, memelilerde en yaygın bulunan sert ve uzun bir proteindir. Üç ayrı aminoasit zincirinden oluşan kolajen, bir halatı oluşturan üç ayrı iplikçik gibi birbirlerine örülü halde bulunur. Kolajeni bu kadar güçlü ve parçalanması zor yapan şey, işte bu yapıdır.

Bir et parçasında ne kadar kolajen varsa, kesmesi ve çiğnemesi de o kadar zordur. Deri, kasları kemiklere bağlayan tendonlar gibi çoğunlukla kolajendir. Köz ateşi veya pilav pişirirken uygulanan düşük buhar sıcaklığı, kolajeni yüksek olan etler için en iyi pişirme yöntemidir. Kolajen suda çözünür ve düşük buhar sıcaklığında pişirildiğinde jelatine dönüşür.

Küçük parçalar halinde kesilen etin lifleri de küçüldüğü için kolajenin sertliği azalır ve parçalanması daha kolay hale gelir. Ağırlık taşıyan ve sürekli kullanılan kaslar, daha az kullanılan kaslara göre daha yüksek miktarda kolajen içerir.

Tüm Reklamları Kapat

Sığır ve Domuzlarda Kolajen

Sığırların ve domuzların ayaklarında, gövdelerinde ve butlarında daha yüksek miktarda kolajen vardır. Domuz eti sığır etinden daha yumuşaktır, bunun nedeni domuzların daha genç yaşta kesilmesi, kaslarının daha az gelişmiş olması ve daha az kolajen içermesidir.

Balıklarda Kolajen

Balıkların kasları memelilerden oldukça farklıdır. Balıklar suda batmadan yüzebildikleri için ağırlıklarını kaldıracak kas gücüne ihtiyaç duymazlar. Onların kas lifleri miyotom adını alan kısa liflerdir ve kolajenden çok daha narin olan ve pişirildiğinde daha kolay parçalanan miyokammata adı verilen bağ dokusu ile bir arada tutulur. Balıkların suda sürekli seyir halinde kalmalarını sağlayan yüzgeçler ile kuyruk, yaygın olarak kullanılan tek kas bölgesidir ki bu bölgeler insanlar tarafından da tüketilmezler. Yakalanan balıklar 1-3°C sıcaklık aralığındaki buz odalarında muhafaza edilir.

Kaliteli Eti Belirleyen Nedir?

Kaliteli bir et için iki önemli faktör, etin ne kadar sulu ve ne kadar yumuşak olduğudur. İki önemli faktör de etin kesimi ve pişirilme süresi ile alakalıdır. Kesilmiş et ne kadar kas içeriyorsa, o kadar sert olur. Buna karşılık, et ne kadar uzun süre pişirilirse, o kadar sıvı kaybeder ve daha sert olur. Etin yumuşaklığını ve sululuğunu etkileyen diğer önemli faktörler ise şunlardır: Hayvanın kesim sırasındaki yaşı, kesilen etteki yağ ve kolajen (bağ doku) miktarı ile salamuralık etteki tuz oranı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
69
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 36
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Street Directory | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:50:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9036

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Othman, et al. Kırmızı Et Neden Kırmızı, Beyaz Et Neden Beyazdır?. (26 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9036
Othman, F., Tuğa, Y., Bakırcı, Ç. M. (2020, July 26). Kırmızı Et Neden Kırmızı, Beyaz Et Neden Beyazdır?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9036
F. Othman, et al. “Kırmızı Et Neden Kırmızı, Beyaz Et Neden Beyazdır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9036.
Othman, Farouk. Tuğa, Yiğitcan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kırmızı Et Neden Kırmızı, Beyaz Et Neden Beyazdır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 26, 2020. https://evrimagaci.org/s/9036.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close