Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Alkol Nedir, Nasıl Elde Edilir? Alkol, İnsanlar İçin Besleyici Olabilir mi?

Alkolden Alınan Kalorilere Neden "Boş Kalori" Denir?

3 dakika
54,152
Alkol Nedir, Nasıl Elde Edilir? Alkol, İnsanlar İçin Besleyici Olabilir mi?
Tüm Reklamları Kapat

Alkol, karbon atomuna doğrudan bağlanmış bir ''-OH'' grubu olan organik bileşiklere verilen genel addır. Bu yüzden teknik olarak karbon atomu içeren her organik bileşik bir alkole dönüştürülebilir. Örneğin ksilitol ya da eritritol gibi şeker alkolleri çeşitli maddelerin içerdiği şekerin fermente edilmesi ile elde edilir. Günümüzde üretilen alkollü içeceklerin üretilmesinde kullanılan temel yöntem de budur; çeşitli maddelerin ve doğal olarak şeker barındıran besinlerin fermente edilmesi...

Şarap, en çok tüketilen alkollü içeceklerdendir
Şarap, en çok tüketilen alkollü içeceklerdendir
Pixabay

Fermantasyon işlemi, besinin içerdiği karbonhidratın oksijensiz ortamda bakteriler tarafından alkole ya da aside dönüştürülmesidir. Bu işlemin gerçekleşmesi için gereken bakteriler bazen maya olarak dışarıdan da eklenebilir ya da ışık altında şeker eklenerek besinin içerdiği bakterilerin aktif olması sağlanabilir. Hatta bu işlemin uzun sürmesi ve tam olarak gerçekleşmesi için bakteriler tarafından tüketilmesi için farklı bir karbonhidrat kaynağı eklenebilir. Üretilen alkollü içeceğin türüne göre farklı fermantasyon yöntemleri tercih edilebilir.

Vücudumuz Alkolü Nasıl Absorbe Eder?

Diğer besinlerden farklı olarak alkol sindirilmez ve doğrudan kana karışır. Alkolün absorbe edilme, yani emilme süreci ağızdan başlar. Ağızda herhangi bir sindirime uğramayan alkol, özefagustan mideye doğru devam eder. Karaciğerde üretilen ''alkol dehidrogenaz'' isimli bir enzim ile midede yıkılmaya başlayan alkolün bazı türleri midede emilir ve kana karışır. Geri kalan alkol ince bağırsağa doğru hareket eder ve buradan tamamı emilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tüketilen alkolün kana karışma süresi midenin dolu ya da boş olmasına bağlı olarak değişmektedir. Boş bir midede alkolün kana karışma süresi yaklaşık 30 dakika sürerken dolu bir midede bu süre 60 dakikadır. Alkolün yıkılmasından ve kana karışmasından karaciğer sorumludur. Kana karışan alkol yüzünden kanda bulunan eritrositlerin (alyuvar hücrelerinin) oksijen taşıma kapasiteleri düşer ve karaciğer hücreleri yeterince beslenemeyip fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu yüzden aşırı alkol tüketimi karaciğere geri dönüşsüz olumsuz etkiler bırakmaktadır.

Alkolün Besleyici Değeri Var Mıdır?

Alkol bileşiklerinin herhangi bir besleyici olmamasına karşın, alkollü içecekler içerdikleri yüksek şeker oranından dolayı yüksek kalori değerlerine sahiptir. Bu tür besleyici değeri olmayan kalorilere "boş kalori" denilmektedir.

Alkol bileşikleri, "boş kalori" olmasına rağmen vücudumuz tarafından yakıldığı zaman, gram başına 29 kj ya da 7 kalorilik enerji vermektedir. Bu değer sadece saf olarak tüketilen alkol bileşiklerine aittir; yani tüketeceğiniz içkinin içeriğine bağlı olarak bu alacağınız kalori miktarı çok daha yüksek olacaktır.

Ayrıca gram başına 7 kalori değeri, saf yağdan elde edilen gram başına kalori değeri ile neredeyse birebir aynıdır. Eğer genel bir fikir edinmek isterseniz:

Tüm Reklamları Kapat

  • 1 şişe şarap içmek, 2.5 tane Big Mac hamburger yemeye eşittir.
  • Haftada 2.5 litre bira içmek, yılda 221 donut yemeye eşittir.
  • 175 mililitrelik %12 alkollü şarap içinde 133 kalori vardır ve bu, 3 dilim kek veya bisküviye eşittir.
  • %5 alkollü 500 mililitrelik birada 239 kalori vardır ve 1 adet Mars çikolatasına eşittir.
  • %17 alkollü 50 mililitrelik kremalı likörde 153 kalori vardır.
  • %40 alkollü duble cin, 95 kaloridir.
Bazı bölgelerin kendilerine özgü içkileri vardır
Bazı bölgelerin kendilerine özgü içkileri vardır
Pixabay

Ayrıca alkolün de büyük bir kısmının emildiği ince bağırsakta A, B1, B12, C, D, E ve folik asit (B9) gibi birçok vitamin ile mineraller de emilmektedir. Alkol, ince bağırsağın duvarlarında toksik etkilere neden olarak bu besin ögelerinin emilimlerini azaltabilmektedir. Bu nedenle alkol insanlarda malnutrisyona, yani yetersiz beslenmeye sebep olabilmektedir.

Ulusal ya da uluslararası bir sağlık otoritesinin tüm ülkelerde geçerli olan bir "alkol alımı" önerisi yoktur. Çünkü her ülkede üretilen alkollü içecekler farklı bir kodekse bağlı olarak üretilir. Ancak alkol tüketimiyle ilgili genel önerilerimizi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
78
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 48
  • Üzücü! 17
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • Bilim Budur! 7
  • Korkutucu! 7
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 4
  • Grrr... *@$# 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Alkolün besleyici bir değeri yoktur, ancak yüksek kalori içeriği nedeniyle "boş kalori" olarak kabul edilir.

Alkol, sindirilmeden doğrudan kana karışır. Ağızdan alınan alkol, midede bazı türleri tarafından emilir ve ince bağırsakta tamamen emilir.

Alkolün kana karışma süresi boş bir midede yaklaşık 30 dakika, dolu bir midede ise yaklaşık 60 dakikadır.

Aşırı alkol tüketimi, karaciğere geri dönüşü olmayan olumsuz etkiler bırakabilir. Alkol kana karıştığında, karaciğerin işlevini yerine getirmesini engelleyebilir.

Alkol, ince bağırsağın duvarlarında toksik etkiler yaparak A, B1, B12, C, D, E ve folik asit gibi birçok vitaminin ve minerallerin emilimini azaltabilir, bu da malnütrisyona (yetersiz beslenme) yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:43:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8304

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Alkol Nedir, Nasıl Elde Edilir? Alkol, İnsanlar İçin Besleyici Olabilir mi?. (26 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8304
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2020, February 26). Alkol Nedir, Nasıl Elde Edilir? Alkol, İnsanlar İçin Besleyici Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8304
C. Çolak, et al. “Alkol Nedir, Nasıl Elde Edilir? Alkol, İnsanlar İçin Besleyici Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8304.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Alkol Nedir, Nasıl Elde Edilir? Alkol, İnsanlar İçin Besleyici Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 26, 2020. https://evrimagaci.org/s/8304.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close