Alkol Nedir, Nasıl Elde Edilir? Alkol, İnsanlar İçin Besleyici Olabilir mi?
Alkolden Alınan Kalorilere Neden "Boş Kalori" Denir?
Alkol, karbon atomuna doğrudan bağlanmış bir ''-OH'' grubu olan organik bileşiklere verilen genel addır. Bu yüzden teknik olarak karbon atomu içeren her organik bileşik bir alkole dönüştürülebilir. Örneğin ksilitol ya da eritritol gibi şeker alkolleri çeşitli maddelerin içerdiği şekerin fermente edilmesi ile elde edilir. Günümüzde üretilen alkollü içeceklerin üretilmesinde kullanılan temel yöntem de budur; çeşitli maddelerin ve doğal olarak şeker barındıran besinlerin fermente edilmesi...
Fermantasyon işlemi, besinin içerdiği karbonhidratın oksijensiz ortamda bakteriler tarafından alkole ya da aside dönüştürülmesidir. Bu işlemin gerçekleşmesi için gereken bakteriler bazen maya olarak dışarıdan da eklenebilir ya da ışık altında şeker eklenerek besinin içerdiği bakterilerin aktif olması sağlanabilir. Hatta bu işlemin uzun sürmesi ve tam olarak gerçekleşmesi için bakteriler tarafından tüketilmesi için farklı bir karbonhidrat kaynağı eklenebilir. Üretilen alkollü içeceğin türüne göre farklı fermantasyon yöntemleri tercih edilebilir.
Vücudumuz Alkolü Nasıl Absorbe Eder?
Diğer besinlerden farklı olarak alkol sindirilmez ve doğrudan kana karışır. Alkolün absorbe edilme, yani emilme süreci ağızdan başlar. Ağızda herhangi bir sindirime uğramayan alkol, özefagustan mideye doğru devam eder. Karaciğerde üretilen ''alkol dehidrogenaz'' isimli bir enzim ile midede yıkılmaya başlayan alkolün bazı türleri midede emilir ve kana karışır. Geri kalan alkol ince bağırsağa doğru hareket eder ve buradan tamamı emilir.
Tüketilen alkolün kana karışma süresi midenin dolu ya da boş olmasına bağlı olarak değişmektedir. Boş bir midede alkolün kana karışma süresi yaklaşık 30 dakika sürerken dolu bir midede bu süre 60 dakikadır. Alkolün yıkılmasından ve kana karışmasından karaciğer sorumludur. Kana karışan alkol yüzünden kanda bulunan eritrositlerin (alyuvar hücrelerinin) oksijen taşıma kapasiteleri düşer ve karaciğer hücreleri yeterince beslenemeyip fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu yüzden aşırı alkol tüketimi karaciğere geri dönüşsüz olumsuz etkiler bırakmaktadır.
Alkolün Besleyici Değeri Var Mıdır?
Alkol bileşiklerinin herhangi bir besleyici olmamasına karşın, alkollü içecekler içerdikleri yüksek şeker oranından dolayı yüksek kalori değerlerine sahiptir. Bu tür besleyici değeri olmayan kalorilere "boş kalori" denilmektedir.
Alkol bileşikleri, "boş kalori" olmasına rağmen vücudumuz tarafından yakıldığı zaman, gram başına 29 kj ya da 7 kalorilik enerji vermektedir. Bu değer sadece saf olarak tüketilen alkol bileşiklerine aittir; yani tüketeceğiniz içkinin içeriğine bağlı olarak bu alacağınız kalori miktarı çok daha yüksek olacaktır.
Ayrıca gram başına 7 kalori değeri, saf yağdan elde edilen gram başına kalori değeri ile neredeyse birebir aynıdır. Eğer genel bir fikir edinmek isterseniz:
- 1 şişe şarap içmek, 2.5 tane Big Mac hamburger yemeye eşittir.
- Haftada 2.5 litre bira içmek, yılda 221 donut yemeye eşittir.
- 175 mililitrelik %12 alkollü şarap içinde 133 kalori vardır ve bu, 3 dilim kek veya bisküviye eşittir.
- %5 alkollü 500 mililitrelik birada 239 kalori vardır ve 1 adet Mars çikolatasına eşittir.
- %17 alkollü 50 mililitrelik kremalı likörde 153 kalori vardır.
- %40 alkollü duble cin, 95 kaloridir.
Ayrıca alkolün de büyük bir kısmının emildiği ince bağırsakta A, B1, B12, C, D, E ve folik asit (B9) gibi birçok vitamin ile mineraller de emilmektedir. Alkol, ince bağırsağın duvarlarında toksik etkilere neden olarak bu besin ögelerinin emilimlerini azaltabilmektedir. Bu nedenle alkol insanlarda malnutrisyona, yani yetersiz beslenmeye sebep olabilmektedir.
Ulusal ya da uluslararası bir sağlık otoritesinin tüm ülkelerde geçerli olan bir "alkol alımı" önerisi yoktur. Çünkü her ülkede üretilen alkollü içecekler farklı bir kodekse bağlı olarak üretilir. Ancak alkol tüketimiyle ilgili genel önerilerimizi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 48
- 17
- 9
- 7
- 7
- 6
- 4
- 4
- 3
- 1
- 1
- 1
- Alcohol Think Again. Alcohol And Nutrition. (26 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2020. Alındığı Yer: Alcohol Think Again | Arşiv Bağlantısı
- J. Leech. Sugar Alcohols: Good Or Bad?. (19 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2020. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
- T. Buddy. How Does Alcohol Affect Your Nutrition?. (13 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2020. Alındığı Yer: Very Well Mind | Arşiv Bağlantısı
- B. K. Harbolic. Alcohol And Nutrition. (26 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2020. Alındığı Yer: Medicine | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:43:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8304
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.