Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
Ayşenaz Subaşı
İnceleyen10 5 gün önce
Beni en çok etkileyen korku filmlerinden biridir. Belki de çok rahatsız edici bir korku filmi olmasına rağmen renkli, canlı ve hayat dolu bir dış görünüşe sahip olduğu için böyle hissettirmiştir.
Bu film, insan beyninin ne kadar etkilenebileceğini, ruhun nasıl paramparça edilebileceğini mükemmel bir şekilde anlatıyor. Filmdeki ince manipülasyonları ve ana karakterlerin farkında bile olmadan düştükleri durumu izlemek inanılmazdı. Kesinlikle izlenmesi gereken bir film.
Film
7.3/10
(10 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Midsommar
Yönetmen: Ari Aster
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Seda Baştürk
Seda Baştürk
194K UP
Çeviren 17 Şubat 2021
Bu sıradan bir Güneş sütunu değil. Bundan iki hafta önce ABD’de Rhode Island eyaleti, Providenc'ta, gün doğumundan hemen sonra penceresinden dışarıya bakan bir fotoğrafçı, şaşırtıcı bir manzara ile karşılaştı. Bu şaşkınlığın sebebi, üstteki Güneş sütunu idi. Ender olarak rastlanan Güneş sütunları, Güneş’ten yükselen ışınların tekli sütunlar oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Altıgen şekilli buz disklerinin, Dünya’nın atmosferine giren ışığı yansıtması ile oluştuğu bilinmektedir. Üstteki teğet yaylara ise, altıgen şekilli düşmekte olan buz tüplerinden kırılan Güneş ışığının sebep olduğu biliniyor. Bir Güneş sütununun, yukarıda teğet yaylarla birlikte görülmesi ise olağanüstü bir durumdur. Başlangıçta neler olup bittiğini anlamak için bazı analizler yapıldı. Önde gelen bir teori, bu Güneş sütununun da karmaşık ve alışılmadık bir biçimde düşmekte olan buz tüpleri nedeniyle oluştuğunu söylüyor. Fotoğrafçı hızlı düşünmeseydi ve hemen yakınında bulunan akıllı telefonundaki kamera olmasaydı, çok az kişi bu kadar nadir görülen bir doğa olayının tekrar görülebileceğine inanırdı.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ayşenaz Subaşı
İnceleyen7 5 gün önce
Sıkı bir korku filmi hayranı olarak Son Durak serisi gerilimi seven herkes tarafından kesinlikle izlenmesi gereken, çoğu korku/gerilim filmine kıyasla somut değil soyut bir antagoniste sahip olan harika bir seridir.
Serinin son filmi "Kan Bağı", çoğu soruya cevap sunmuş bence. Özellikle John Bludworth (RIP Tony Todd ♡) karakterinin hikayesini sonunda öğrenebilmek beni çok mutlu etti. Filmin geçmişe dokunması, ölümün ne kadar kararlı olduğunu göstermesi, ve ana karakterlerden biri olan Iris'in hikayesi gerçekten etkileyiciydi.
Geçmiş filmlere bakıldığında oyuncu performansı çoğu zaman zayıf olan bu serinin son filminde oyuncular gayet güzel oynamış. Efektler, müzikler, sahne ve karakter tasarımları da gayet tatmin ediciydi.
7.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Final Destination: Bloodlines
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
6
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Melih Ataç
Melih Ataç
28K UP
Aktaran 6 gün önce 3 dk.

Journal of Vertebrate Paleontology dergisinde yeni yayımlanan bir makale, ankilozorların Kuzey Amerika'da Orta Kretase'de varlığını doğruluyor.

Ankylosauria kladı, otçul, kuş kalçalı (ornithischian), kaplumbağalara benzer kemikli osteodermler şeklinde zırha sahip dinozorları içeren bir gruptur. İlk olarak Orta Jura'da, Kuzey Afrika'da ortaya çıkmışlardır. İsimleri Latince "kavisli kertenkele" anlamına gelir. Bir topuza benzeyen kuyrukları, ankilozorları karakterize ettiği düşünülen oldukça özel yapılardır.

14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Aktaran 20 Haziran 2 dk.

Her birimiz, kesintisiz bir hat boyunca bizden önce gelen binlerce neslin birikmiş ürünleriyiz. Bugünkü kültürümüz ve teknolojimiz de binlerce yılın birikiminin ve kültürün sonucudur.

Teknolojik değişikliklerin ve gelişmelerin nesiller boyunca birikimi olarak tanımlanan kümülatif kültür, insanların çeşitli çevre şartlarına ve zorluklara uyum sağlamasına olanak tanıdı. Ancak, kümülatif kültürün insansıların evriminde ne zaman geliştiği net değildi.

10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Sena Küçükkıvanç
Alıntıyı Ekleyen 3 gün önce
Bir ferdin devrilişi, varlığımızın ufkunda bir anlık sarsıntı yaratsa da, asıl o vakit kök salar ruhumuz daha derine; biz, o sarsılmaz devamlılıkla yeşermeyi sürdürürüz.
Kaynak: Expedition 33
13
2 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 2 gün önce Sen de Cevap Ver

Ürettiğimizin niteliği belirler!

Nicelik, bir şeyin sayısı, oranı, büyüklüğü vb. özellikleri ile ilgili iken; üretilenin niteliği üretim amacına işaret eder.

Atomun parçalanabileceği fikri devrim niteliğinde iken onun ürünü olan ve 2. Emperyalist paylaşım savaşında Hiroşima ile Nagazaki’ye atılan atom bombaları tam bir yıkım olarak tarihin kara sayfalarına geçti.

Bugün için korkarım ki genel yapay zeka buna namzet bir üretim.

Oysa üretimin temel mantığı ihtiyaçtır. Ne yazık ki egemen kapitalist sistemde, nice can pahasına kar amaçlı üretim yetmiyormuş gibi, bugün hegemonya için üretim, türümüzün sonunu dahi getirebilecek bir aşamaya evirilmiş durumda.

Dolayısı ile bizi asıl korkutması gereken şey üretilenin kendisi değil ne amaçla üretildiğidir. Ve bu korkunun dayandığı sistemin ne denli kabul gördüğüdür.

Oysa türümüz ortaklaşmacı ve üretimi fayda temelli ele alan bir tür. Doğamız da buna yatkın. Hal böyle iken, belki de asıl korkmamız gereken şey inanmadığımız halde basit, ilkel, geçici ve doğamıza denk düşmeyen menfaatler uğruna, böylesi yıkıcı ve geri bir sisteme ve bu sistemin idamesi için gönüllü veya değil , özüne yabancılaşmış birer nefer olarak sunduğumuz katkının ta kendisidir.

Böylesi bir dünya düzenine, değil yaratımız olan nesneler, kendi aklımız bile bize düşman kesilir ve adeta bindiğimiz dalı kesercesine yaratımımız olan her şey, ruhumuz bile duymadan gün gelir celladımıza dönüşüverir.

Bundan kaçınabilir miyiz? Elbette… Bedelini de ödemeyi göze alarak bulunduğumuz konum ne olursa olsun “rızam yoktur” diyebilmek. Gerisi kendiliğinden gelir ve her şey ileriye akar…Sevgiyle

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Nacakcı
Üye 5 gün önce 1 Cevap
Evrimin ilk adımı ilk hücre oluştu denilmekte, peki ilk oluşan hangi tip hücreydi. Evrim yoluyla değilde hayvan, bitki ve mantar hücreleri farklı zamanlarda mı oluştu.
134 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 22 Haziran 2011 12 dk.

Evrimsel biyolojinin gelişmesi ve interdisipliner olarak hemen her bilim dalında kullanılmaya başlanmasıyla birlikte artık kesin olarak biliyoruz ki insan da sıradan bir hayvan türüdür. Her canlı gibi, insan da diğer tüm canlılarla evrimsel bir geçmişi paylaşmaktadır.

Benzer şekilde kesin olarak bildiğimiz bir diğer nokta, insanın bu akıl almaz sayıdaki canlıların her biriyle akraba olduğu, ancak en yakın akrabasının Pan cinsi, yani şempanzeler ve bonobolar olduğudur. Ondan sonra sırasıyla goriller ve orangutanlar gelir.

140
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
3,400 UP
Gözlemi Yapan 8 saat önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı İlçesi'nde gözlemlenmiştir.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Evrim Ağacı
Yazar 23 Ocak 2021 5 dk.

Evrim Ağacı olarak, sizler için ürettiğimiz içeriğimizle etkileşimlerinizi zenginleştirecek araçlar geliştirmeye devam ediyoruz! Amacımız, Evrim Ağacı'nı sadece spesifik içerikleri okuduğunuz bir araç olmanın ötesine geçirip, kendi gelişim sürecinizi takip edebileceğiniz, bu süreçte kendinize notlar alabileceğiniz ve aldığınız notları dostlarınızla paylaşabileceğiniz, böylece daha verimli bir eğitim ortamını hep birlikte pekiştirdiğimiz bir ekosistem haline getirmek. Bunun için de, tam bu amaca uygun araçlar gerekiyor. Bizler, gece gündüz demeden çalışarak, bunları üretmeyi sürdürüyoruz.

Yeni ürettiğimiz ve bütün içeriklerimiz içerisinden, alt menüden erişebileceğiniz Geçmiş tuşu, size üç önemli özelliği sunuyor: o anda içerisinde bulunduğunuz yazıdaki geçmişiniz (Yazı Geçmişi), Evrim Ağacı'ndaki bütün içeriklerdeki geçmişiniz (Okuma Geçmişi) ve belki de hepsinden önemlisi, Notlarım menüsü! Bunları tek tek tanıyalım:

784
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Jns Jns
30 Kasım 2022
Asperger sendromu ya da otizmlilerin belirli ilgi alanlari vardir. Ancak bu ilgi alanlari medyada yansitildigi gibi dinazor, tren vs. olmak zorunda degildir. Ornegin edebiyat, muzik, dogu dinleri gibi seyler de ilgi alani olabilir. Eger ilgi alani olan konular hakkinda konusma sansi olursa aspergerlilerin bir anda canlandigini gorebilirsiniz. :)
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tayfun Türkmen
Etkinliği Ekleyen 55 dakika önce ÇevrimiçiÜcretsiz29 Mayıs
Tamamlayıcı Tıpta Yeni Ufuklar: İnovatif Yaklaşımlar Konferansı
29 Mayıs 2025 21:00 tarihinden 29 Mayıs 2025 22:00 tarihine kadar.

Modern tıp uygulamalarına entegre edilen tamamlayıcı yaklaşımlar, sağlıkta inovasyonun en dinamik alanlarından biri hâline geldi.

🔹 MİNTEK Derneği olarak; tıpta dönüşümün kapılarını aralayan bir canlı yayına imza atıyoruz.
🎙️ Moderatör: Prof. Dr. Ali AYYILDIZ
🎙️ Konuşmacı: Dr. Murat YILDIZ

🗓️ Tarih: 29 Mayıs 2025, Perşembe
🕘 Saat: 21:00 (TSİ)
📍 Canlı Yayın Adresi: www.mintekder.com/tv
Soru-Cevap Etkileşimi Canlı

➡️ Bilimsel zeminde, yenilikçi tedavi perspektiflerine ışık tutacak bu konferansı kaçırmayın!
📧 Sorularınız için: [email protected]

Devamını Göster
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Begüm Sönmez, Emre Akman Ve Hüseyin Atala
Begüm Sönmez, Emre Akman Ve Hüseyin Atala Seslendiren 2 gün önce 22:43
Ortak Atalarımız, Karbin ve Yarı İletken Teknolojisi, Dünya Dışı Yaşam Formları... Hepsi ve daha fazlası bu bölümde kulaklarınızda!
2
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close