Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmalar, Kümülatif Kültürün Kökenlerinin İnsansıların Evrimindeki Rolünü Ortaya Koyuyor!

2 dakika
205
Araştırmalar, Kümülatif Kültürün Kökenlerinin İnsansıların Evrimindeki Rolünü Ortaya Koyuyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Her birimiz, kesintisiz bir hat boyunca bizden önce gelen binlerce neslin birikmiş ürünleriyiz. Bugünkü kültürümüz ve teknolojimiz de binlerce yılın birikiminin ve kültürün sonucudur.

Teknolojik değişikliklerin ve gelişmelerin nesiller boyunca birikimi olarak tanımlanan kümülatif kültür, insanların çeşitli çevre şartlarına ve zorluklara uyum sağlamasına olanak tanıdı. Ancak, kümülatif kültürün insansıların evriminde ne zaman geliştiği net değildi.

Arizona Eyalet Üniversitesi araştırmacısı Charles Perreault ve doktor Jonathan Paige tarafından Ulusal Bilimler Akademisi Bildirilerinde yayımlanan bir çalışma, insanların teknolojik bilgi birikiminin yaklaşık 600.000 yıl önce sosyal öğrenme yoluyla başladığını belirtiyor. Perreault şöyle devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Homo sapiens, tropikal ormanlardan arktik tundraya kadar farklı türde problemleri çözmeyi gerektiren ekolojik koşullara uyum sağlama konusunda başarılı olmuştur. Kümülatif kültür; insan popülasyonlarının çözümleri, önceki nesillerin çözümleri üzerine inşa etmelerini, birleştirmelerini ve yeni karmaşık çözümler geliştirmelerini sağladığı için kilit öneme sahiptir. Sonuç olarak kültürlerimiz; teknolojik problemler ve çözümlerden kurumlarımızı nasıl organize ettiğimize kadar, bireylerin tek başına icat edemeyeceği kadar karmaşıktır.

Paige ve Perreault, kümülatif kültürün kökenini bulmak amacıyla son 3.3 milyon yılın arkeolojik kaydındaki taş alet üretim tekniklerindeki değişiklikleri analiz etti.

Araştırmacılar kümülatif kültür olmadan ulaşılabilecek taş alet teknolojilerinin karmaşıklığı için bir şempanzeler gibi insan olmayan primatlar tarafından kullanılan teknolojileri ve deneyimi olmayan insanlar tarafından yapılmış çakmak taşlarını ve rastgele bir şekilde yontularak yapılmış taş aletlerin üretim deneylerini temel alarak analiz etti.

Araştırmacılar, her bir alet yapma dizisinin içerdiği adımların (PU - prosedürel birim) sayısına göre taş alet teknolojilerinin karmaşıklığını parçalara ayırdılar. Australopitler ve en erken Homo türlerinin var olduğu zamana denk gelen yaklaşık 3.3 ila 1.8 milyon yıl önce, taş alet üretim dizilerinin temel aralıkta (1 ila 6 PU) kalırken yaklaşık 1.8 milyon ila 600.000 yıl önce, üretim dizileri temel karmaşıklık 4 ila 7 PU seviyesindeydi. Ancak, yaklaşık 600.000 yıl sonra, üretim dizilerinin karmaşıklığı hızlı bir artış göstererek 5 ila 18 PU seviyesine geldi. Paige şunları söylüyor:

Yaklaşık 600.000 yıl önce, insansılar, alışılmadık derecede karmaşık teknolojilere güvenmeye başladı ve bu zamandan sonra da karmaşıklıkta hızlı artışlar görüyoruz. Bu bulguların her ikisi de kümülatif kültüre güvenen insansılarda görmeyi beklediğimiz şeylerle uyuşuyor.

Alet destekli yiyecek arama, kümülatif kültürün evriminin en erken başlangıcı için itici güç olmuş olabilir. 3.4 ila 2 milyon yıl önce erken insansılar; et, ilik ve organlara erişim için alet gerektiren yiyecek arama stratejilerine güvenmiş olabilir. Bu da beyin büyüklüğü, yaşam süresi ve biyolojide değişikliklere yol açarak kümülatif kültüre giden yolu hazırlamış olabilir. Diğer sosyal öğrenme biçimleri alet yapımını etkilemiş olsa da yalnızca Orta Pleistosen döneminde teknolojik karmaşıklıkta hızlı artışlar ve diğer türlerde yeni teknolojilerin geliştiği biliniyor.

Orta Pleistosen döneminde kümülatif kültürün gelişimi için de gerekli olan kontrollü ateş kullanımı, ocaklar ve yerleşim alanlarının olduğuna yönelik birçok kanıt bulunuyor. Orta Pleistosen döneminde, ahşap veya kemik saplara tutturulmuş taş bıçaklar olan saplı aletler kullanılarak yontulmuş kütüklerle inşa edilen ahşap yapılar da dahil olmak üzere birçok karmaşık teknolojiler de gelişmiştir. Tüm bunlar kümülatif kültürün, Orta Pleistosen dönemi başlarında, muhtemelen Neandertaller ve modern insanların ayrılmasından önce ortaya çıktığını düşündürmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 13:09:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17922

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağırsak
Diş Hekimi
Küresel Isınma
Bilgi
Aminoasit
Hidrotermal Baca
Primatlar
Sıcaklık
Küresel
Primat
Pandemik
Tohum
Dil
Vaka
Deizm
Mucize
Yayılım
Virüs
Ölümden Sonra Yaşam
Amerika Birleşik Devletleri
Yüzey
Biyokimya
Organ
Mühendislik
Bilgisayar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Araştırmalar, Kümülatif Kültürün Kökenlerinin İnsansıların Evrimindeki Rolünü Ortaya Koyuyor!. (20 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17922
Derin, U. (2024, June 20). Araştırmalar, Kümülatif Kültürün Kökenlerinin İnsansıların Evrimindeki Rolünü Ortaya Koyuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17922
U. Derin. “Araştırmalar, Kümülatif Kültürün Kökenlerinin İnsansıların Evrimindeki Rolünü Ortaya Koyuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 20 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17922.
Derin, Ufuk. “Araştırmalar, Kümülatif Kültürün Kökenlerinin İnsansıların Evrimindeki Rolünü Ortaya Koyuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 20, 2024. https://evrimagaci.org/s/17922.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close