Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kafiye Etkisi: Neden Kafiyeli Sözler Daha İkna Edicidir?

8 dakika
870
Kafiye Etkisi: Neden Kafiyeli Sözler Daha İkna Edicidir? Pixabay
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 39 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Kafiye etkisi, insanların ritim içeren ifadelere ritim içermeyen ifadelere kıyasla inanmaya daha meyilli olduğunu öne süren bir bilişsel önyargıdır. Örneğin insanlar, "Acele eden ecele gider." gibi bir ifadeyi, "Acele eden insanların başına kötü bir iş gelir." veya "Hızlı gitmek ecele götürür." ifadelerine kıyasla, hepsi hemen hemen aynı anlamlara gelmesine rağmen daha doğru olarak algılarlar.[1] Zira yalnızca ilk ifadede bulunan "acele" ile "ecele" sözcükleri, aynı seslerle biten kafiyeli sözcüklerdir.

Kafiye etkisi, insanların bazı ifadeleri daha doğru olarak değerlendirmelerinin yanı sıra bu kafiyeli ifadelerin daha iyi hatırlanmasına ve insanlar tarafından daha fazla tekrar edilmesine sebep olarak insanları başkaca şekillerde de etkilemektedir. Bu etkiden aforizmalar, eğitimde kullanılan hatırlatıcı ipuçları ve reklamlarda kullanılan sloganlar başta olmak üzere çeşitli alanlarda faydalanılmaktadır.[2], [3], [4]

Bu etkinin anlaşılması, hem sizin daha ikna edici mesajlar yazmanızı, hem de karşınıza çıkan kafiyeli ifadeleri daha rasyonel bir şekilde değerlendirmenizi sağlaması açısından önemlidir. Bu çerçevede bu makalede bu etkiye yönelik ileri bilgi edinecek; nasıl kullanabileceğinizi ve bu etki ile karşılaştığınızda neler yapabileceğinizi göreceksiniz

Tüm Reklamları Kapat

Kafiye Etkisi Örnekleri

Aşağıda Kafiye Etkisinin rol oynadığı, insanların bir kafiye içerdiğinde daha doğru olarak değerlendirdikleri ifadeler ile kafiye içermeyen ifadeler yer almaktadır:

  • Acıkan ne yemez, acıyan ne demez.
  • Acıkan her şeyi yer, acıyan her şeyi söyler.
  • Ağız büzülür, göz süzülür, ille burun ille burun.
  • Ağız kapanır, göz düşer, ille burun ille burun.
  • Birden çıkan bine yayılır.
  • Bir ağızdan çıkan söz birçok kişiye yayılır.

Kafiye etkisi, bunlara ek olarak birçok geleneksel atasözünün de kafiye içermesiyle de kendini göstermektedir. Örneğin;

  • Sakla samanı, gelir zamanı.
  • Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur.
  • Bir elin nesi var iki elin sesi var.

Kafiye Etkisi, diğer birçok bağlamda da gözlemlenebilmektedir. Örneğin meşhur O. J. Simpson davasında avukat Johnnie Cochran, bir retorik yasal teknik olarak Kafiye Etkisine başvurmuş, jüri üyelerine Simpson'ın bir cinayet sırasında kullandığı iddia edilen eldivenlere atıfta bulunarak "Girmiyorsa çıkaracaksın." (İng: "if it doesn't fit, you must acquit") sözlerine yer vermiştir. Kafiye Etkisi, benzer şekilde reklamcılıkta da kullanılır.[5] Zira kafiyeli sloganlar, kafiye içermeyen sloganlara kıyasla genellikle daha güvenilir, ikna edici, hoş duyulan, orijinal ve akılda kalıcı olarak görülmektedir.[4]

Pixabay

Kafiye Etkisinin Psikolojisi ve Nedenleri

Kafiye Etkisi, bu etki ile ilgili birkaç bilişsel mekanizma ile açıklanabilir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Kafiye, ifadelerin estetik açıdan güzelleşmelerini sağlar. Yani kafiye ile ifade edilen bir mesaj, insanların kulağına daha güzel gelerek bu insanların bu ifadeye inanma olasılıklarını artırabilir. Bu durum, insanların bir ifadenin doğruluğu veya isabetliliğine yönelik yargılarını ifadenin estetik özelliklerine dayanarak yaptıklarını öne süren Keats Sezgiselliği ile ilişkilendirilmektedir.[1] Bu "sezgiselliğin" adı, şair John Keats tarafından yazılan "Grek Kupasına Övgü" (İng: "Ode on a Grecian Urn") isimli şiirden gelmektedir; "Güzellik gerçektir, gerçek güzellik."[1][6]
  • Kafiye, ifadeleri daha akıcı kılar. Bir ifadenin kafiye içermesi, insanların verilmek istenen mesajı daha kolay işlemelerini sağlayarak bu mesaja inanma olasılıklarını artırır ve bu mesaja daha yüksek değer biçmelerine neden olur.[2], [7] Bu konsept, aynı zamanda insanların kolay işledikleri ve daha rahat hatırlayabildikleri bilgilere daha çok güvendiğini öne süren akıcılık sezgiselliği ve ulaşılabilirlik sezgiselliği ile de ilişkilidir.
  • Kafiye, ifadeleri daha aşina kılar. Bir başka deyişle kafiye, ifadeleri daha akılda kalıcı ve çekici kılarak insanların ifadeleri tekrar etme olasılığını artırır ve bu yolla ifadeleri daha aşina kılar. Böylelikle insanlar ilgili ifadelere daha fazla tekrarlar, daha fazla maruz kalır. Bu da ifadelerin doğru olduğuna inanma olasılıklarını artırır.[8], [2], [9]

Kafiye konusunda herhangi bir durumda birden fazla mekanizma aynı anda rol oynayabilir. Örneğin daha kolay işlemlenen ve ilgili kişilerin aşina olduğu ifadeler estetik açıdan daha hoş bulunur ve daha kolay hatırlanır.[10]

Buna ek olarak bu mekanizmalar, ifadelerin neden daha ikna edici olduğunu açıklamanın yanında neden daha akılda kalıcı olduğunu da açıklamakta kullanılabilir.[11], [12], [4], [13] Bu konuda da mekanizmalar aynı anda rol oynamaktadır. Örneğin bir ifadenin daha akılda kalıcı olması bu ifadeye duyduğumuz aşinalığı artıracak; bu da verilmek istenen mesajın ikna ediciliğini artıracaktır.

İnsanların içinde bulunduğu çeşitli bireysel ve durumsal faktörler, bu etkinin nasıl deneyimleneceğini etkileyebilmektedir. Örneğin insanlar, bir ifadenin doğruluğunu düzgün bir şekilde değerlendirecek motivasyona, kanıtlara veya uzmanlığa sahip değilse veya yoğun bir zaman baskısı altındaysa genelde bu sezgisel yaklaşımlardan faydalanmaya yönelebilmektedir.

Özetle, Kafiye Etkisi, üst düzey estetik, üst düzey akıcılık ve aşinalık da dahil olmak üzere birbirleriyle iç içe geçmiş ve aynı anda rol oynayan bilişsel mekanizmalar ile açıklanabilmektedir. Bu mekanizmalarla beraber durumsal baskı ve motivasyon gibi ilgili diğer faktörler, insanların ifadelere ne zaman ve ne şekilde inanacağını, bu ifadeleri nasıl hatırlayacağını veya inanıp inanmayacaklarını belirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Not: Kafiye Etkisinin psikolojisi karmaşık bir konudur. Örneğin bazı çalışmalarda kafiyenin prozodik işlemlemeye (ifadelerin yapısına yönelik işlem) tabi olduğu; ancak semantik işlemlemeye (ifadelerin içeriklerine ve anlamlarına yönelik işlem) tabi olmadığı öne sürülmektedir.[14] Bununla beraber, Kafiye Etkisinin psikolojisine yönelik bu kavramlar, bu etkinin pratik düzlemde kullanımlarını etkilememektedir.

Kafiye Etkisi Nasıl Kullanılır?

Kafiye Etkisini daha ikna edici olmasını veya akılda kalmasını istediğiniz ifadelere kafiye ekleyerek kullanabilirsiniz. Örneğin bir arkadaşınızın tavsiyenizi dinlemesini istiyorsanız veya bir öğrencinizin materyalini daha iyi hatırlamasını istiyorsanız bu etkiden faydalanabilirsiniz.[11]

Bu etkiyi kullanacağınız zaman diğer söz sanatlarından da faydalanmanız ifadelerinizin etkililiğini artırabilir.[14] Bu tekniklere iki örnek şu şekildedir; brevitas, bir ifadenin çıkarılması halinde anlamı bozmayacak sıfat veya ek gibi belirli parçalarının çıkarılarak ifadenin daha kısa ve çarpıcı olmasını sağlar, vezin (İng: "meter") ise ifadede düzenli bir prozodik ritim oluşturmayı içerir. Bu ifadelere örnekler;

  • Dağ dağ üstünde, ev ev üstünde. (Vezin)
  • Halka verir talkını, kendi yutar salkımı. (Brevitas - "üzüm" sözcüğü çıkarılmıştır.)

Bu tekniklere benzer bir başka söz sanatı da birbirine anlamca yakın sözcüklerde aynı seslerin tercih edilmesi, yani aliterasyondur.[15] Kafiyeye benzer şekilde bu teknik de ifadelerin estetik açıdan güzelleştirilmesi ve akılda kalıcılığının sağlanması yönünde çeşitli bilişsel faydalar sunar.[16] Dolayısıyla kafiye ile beraber aliterasyonun da kullanılması ifadenizin retorik etkisini artırabilir.[17], [18], [19] Aliterasyon örnekleri ise şu şekildedir:

  • Her taş baş yarmaz.
  • Danışan dağı aşmış, danışmayan yolu şaşmış.
  • Deme dostuna, der dostuna. Bir gün olur tuz basarlar postuna.

Kafiye Etkisi ile Karşılaştığımızda Neler Yapabiliriz?

Pazarlamacı ve siyasetçiler gibi kimseler, Kafiye Etkisini bir manipülasyon tekniği olarak kullanabilir ve sizi, örneğin normalde almayacağınız bir ürünü almaya ikna ederek çıkarlarınıza karşı mantıksızca davranmaya itebilirler. Bununla başa çıkmak için de öncelikle bu bilişsel önyargının ne olduğunu anlamalı, sizi de etkileyebileceğini bilmeli ve kafiye içeren retorik ifadelere dikkatle yaklaşmalısınız.[20] Buna ek olarak size kafiye ile sunulan ifadeden kafiyeyi çıkararak ifade üzerinde tekrar düşünmek veya bir bilgiyi değerlendirirken düşünce akışınızı yavaşlatmak gibi genel mantık safsatalarıyla başa çıkma tekniklerinden faydalanabilirsiniz.

Buna ek olarak Kafiye Etkisi altındaki kimselere de benzer yaklaşımlarla yaklaşarak bu insanların da bu mantık safsatasının tuzağına düşmesini engelleyebilirsiniz. Böylesi bir durumda örneğin bu kimseye bu mantık safsatasının ne olduğunu açıklayabilir, nasıl manipüle edildiğini gösterebilir ve ilgili bilgiyi yavaş bir şekilde tekrar gözden geçirmesi, kafiyeden arındırarak tekrar düşünmesi yönünde tavsiyelerde bulunabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, bazı durumlarda bu yöntemleri kullanmak iyi bir tercih olmayabilir. Örneğin siyasi bir tartışma sırasında söz hakkınızı kendi argümanlarınızı savunmak yerine rakibinizin mesajını açıklamak için kullanmak mantıklı olmayacaktır. Bu tür durumlarda kendi cevaplarınızı kafiye içerecek şekilde tasarlayarak Kafiye Etkisinin rakibinize kazandırdığı avantajdan siz de faydalanabilirsiniz.

Eaton-Rosen Fenomeni

Kafiye Etkisi, bazen ve özellikle bilim dışı literatürde Eaton-Rosen fenomeni olarak da adlandırılabilmektedir. Bununla beraber terimin kökeni tartışmalıdır; zira konuya dair ilk akademik makaleler Matthew S. McGlone ve Jessica Tofighbakhsh tarafından yayınlanmış olup alanda Eaton, Rosen veya Eaton-Rosen isimli hiçbir araştırmacının makalesi bulunmamaktadır.[2], [1]

Eaton-Rosen fenomeni isminin ortaya çıkışına ilişkin en akla yatkın açıklama, 11 Temmuz 2013 tarihinde anonim bir Vikipedi kullanıcısının "Eaton-Rosen Fenomeni" terimini "bir alternatif isimlendirme olduğu" gerekçesiyle Kafiye Etkisi sayfasına eklediği yönündedir. Bununla beraber bu terim, daha önce hiçbir yazılı kaynakta geçmemiş; terimi sayfaya ekleyen kullanıcı ise herhangi bir kaynağa atıfta bulunmamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Zaman içinde Kafiye Etkisi üzerine makaleler yazan araştırmacılar, bu terimi Vikipedi'yi kaynak göstererek kullanmış; bu da bazı kaynakların bu terimin kullanımı yönünde atıf almasına sebep olmuştur. Bu kaynakların tümü, terimin Vikipedi sayfasına eklendiği tarihten daha sonra bir tarihte yazılmıştır.

Dolayısıyla "Eaten-Rosen Fenomeni" teriminin, terimin uydurulması ve Vikipedi'ye eklenmesi üzerine farklı araştırmalarda atıf alması; farklı araştırmalarda terimin geçmesi ile beraber Vikipedi'de de kaynakçalandırılması ile bir atıf döngüsüne girdiği düşünülmektedir.

Özet ve Sonuçlar

  • Kafiye Etkisi, insanların bir ritim barındıran ifadeye ritim barındırmayan ifadelere kıyasla inanmaya daha meyilli olduğunu öne süren bir bilişsel önyargıdır.
  • Örneğin insanlar, "Acele eden ecele gider." gibi bir ifadeyi, "Acele eden insanların başına kötü bir iş gelir." veya "Hızlı gitmek ecele götürür." ifadelerine kıyasla, hepsi hemen hemen aynı anlamlara gelmesine rağmen daha doğru olarak algılarlar.
  • Bu etki, daha yüksek düzeyde estetik, akıcılık ve aşinalık gibi birkaç birbiriyle yakından ilişkili bilişsel mekanizmaya dayandırılmaktadır.
  • Kafiye Etkisini gözeterek ifadelerinize kafiye eklemenin yanında brevitas (gereksiz sözcüklerin çıkarılması) ve aliterasyon (ses tekrarı) gibi diğer faydalı tekniklerden faydalanarak ifadelerinizi daha ikna edici ve akılda kalıcı bir hale getirebilirsiniz.
  • Bu etkinin diğer insanlar tarafından manipülasyon amacıyla kullanılmasını engellemek için bu etkiye yönelik farkındalığınızı artırabilir, ifadelerin içerdiği kafiyeleri ifadelerden çıkararak vermek istediği mesajı tekrar gözden geçirebilir, düşünme sürecini yavaşlatmak gibi genel mantık safsatalarından arındırma tekniklerine başvurabilir veya bir tartışma sırasında kafiye içeren bir mesaja yine kafiye içeren bir cevap sunarak bu etkiden siz de faydalanabilirsiniz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 39 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 16:36:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17744

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. Kafiye Etkisi: Neden Kafiyeli Sözler Daha İkna Edicidir?. (28 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17744
Shatz, I., Karagözoğlu, M. (2024, May 28). Kafiye Etkisi: Neden Kafiyeli Sözler Daha İkna Edicidir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17744
I. Shatz, et al. “Kafiye Etkisi: Neden Kafiyeli Sözler Daha İkna Edicidir?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, 28 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17744.
Shatz, Itamar. Karagözoğlu, Mert. “Kafiye Etkisi: Neden Kafiyeli Sözler Daha İkna Edicidir?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, May 28, 2024. https://evrimagaci.org/s/17744.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close