James Webb Uzay Teleskobu, Bir Ötegezegende Sadece Canlılar Tarafından Üretildiği Bilinen Bir Molekül Tespit Etti!
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
James Webb Uzay Teleskobu'ndan (JWST) elde edilen veriler, Aslan takımyıldızındaki bir yıldızın etrafındaki bir ötegezegenin, Dünya'da canlı organizmalarla ilişkilendirilen bazı kimyasal işaretlere sahip olduğunu gösterdi. Ancak bunlar belirsiz göstergeler. Peki bu ötegezegenin uzaylı yaşamı barındırması ne kadar olası?
Ötegezegenler, Güneş dışındaki yıldızların yörüngesinde dönen gezegenlerdir. Söz konusu gezegenin adı K2-18b. Kırmızı cüce yıldız K2-18'in yörüngesinde bulunan ilk gezegen olduğu için bu şekilde adlandırılmıştır. Keşfedilen ikinci gezegen olan bir K2-18c de var. Bu yıldız, Güneş'ten daha sönük ve daha soğuktur, yani Dünya'da aldığımız ışıkla aynı seviyede ışık alabilmek için gezegenin yıldızına bizden çok daha yakın olması gerekir.
Sistem kabaca 124 ışık yılı uzaklıkta, bu da astronomik açıdan yakın bir mesafe. Peki bu dış gezegendeki koşullar nasıl? Bu cevaplaması zor bir soru. Bize yıldızın nasıl olduğunu ve ötegezegenin ne kadar uzakta olduğunu söyleyebilecek kadar güçlü teleskoplarımız ve tekniklerimiz var, ancak gezegenin doğrudan görüntülerini yakalayamıyoruz. Yine de birkaç temel noktayı çözebiliriz.
K2-18b'ye ne kadar ışık düştüğünü bulmak, gezegenin yaşam potansiyelini değerlendirmek için önemlidir. K2-18b yıldızına Dünya'dan daha yakın bir yörüngede dönüyor: Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık %16'sında. İhtiyacımız olan bir başka ölçüm de yıldızın güç çıkışıdır; yani saniyede yaydığı toplam enerji miktarı. K2-18'in güç çıkışı Güneş'in %2,3'ü kadardır.
Geometri kullanarak, K2-18b'nin metrekare başına yaklaşık 1,22 kilowatt (kW) güneş enerjisi aldığını hesaplayabiliriz. Bu, Dünya'da aldığımız 1,36 kW'lık gelen ışığa benzerdir.[1] K2-18'den daha az enerji gelmesine rağmen, gezegen daha yakın olduğu için bu durum dengeleniyor. Buraya kadar iyi. Ancak gelen ışık hesaplamasında bulutlar ya da gezegenin yüzeyinin ne kadar yansıtıcı olduğu hesaba katılmıyor.
Diğer gezegenlerde yaşamı düşündüğümüzde, kullanılan popüler bir terim "yaşanabilir bölge"dir; bu, ortalama bir yüzey sıcaklığında suyun sıvı halde olacağı anlamına gelir; çünkü bu koşul yaşam için gerekli kabul edilir. Hubble Uzay Teleskobu 2019'da K2-18b'nin su buharı belirtileri gösterdiğini tespit ederek yüzeyinde sıvı halde su bulunabileceğini ortaya koydu. Şu anda gezegende büyük okyanuslar olduğu düşünülüyor.
Bu durum, o dönemde de bir heyecan dalgasına neden olmuştu, ancak daha fazla kanıt olmadan bu, sadece ilginç bir sonuçtan ibaretti. Şimdi, JWST'nin atmosferde karbondioksit, metan ve -muhtemelen- dimetil sülfür (DMS) bileşiği tespit ettiğine dair raporlarımız var. DMS'nin geçici olarak tespit edilmesi önemlidir; çünkü DMS, Dünya'da sadece algler tarafından üretilmektedir.[2], [3] Şu anda bir yaşam formu olmaksızın doğal olarak üretilmesinin hiçbir yolunu bilmiyoruz.
K2-18b'de Yaşam Var mı?
Tüm bu göstergeler, K2-18b'nin uzaylı yaşamı bulmak için gidilecek yer olabileceğini düşündürüyor. Ancak sonuçların ne kadar doğru olduğu konusunda hiçbir fikrimiz olmadığı için durum bu kadar basit değil. Bir ötegezegenin atmosferinde ne olduğunu belirlemek için kullanılan yöntem, farklı bir kaynaktan (genellikle bir yıldız veya galaksi) gelen ışığın atmosferin içinden geçmesini ve daha sonra bizim tarafımızdan gözlemlenmesini içerir. Herhangi bir kimyasal bileşik ışığı belirli dalga boylarında emer ve bu da daha sonra tanımlanabilir.
Bunu bir cam bardağın içinden bir ampule bakmak gibi düşünün. Boşken içini mükemmel bir şekilde görebilirsiniz. İçini suyla doldurursanız, yine de oldukça iyi bir şekilde görebilirsiniz, ancak uzaydaki hidrojen ve toz bulutlarına eşdeğer bazı optik etkiler ve renklenmeler vardır. Şimdi kırmızı gıda boyası döktüğünüzü hayal edin; bu, bir gezegenin atmosferindeki ana kimyasal bileşene eşdeğer olabilir.
Ancak çoğu atmosfer, birçok farklı kimyasaldan oluşur. Bunlardan herhangi birini aramanın eşdeğeri, farklı miktarlarda 50 (ama muhtemelen çok daha fazla) renkli gıda boyasını bardağınıza dökmek ve belirli bir rengin ne kadarının mevcut olduğunu belirlemeye çalışmak gibi olacaktır. Bu, öznel değerlendirme ve hatalar için bolca yer olan inanılmaz derecede zor bir görevdir. Buna ek olarak, atmosferden geçen ışık yıldızın kimyasal bileşenlerinin bir sinyalini içerir ve bu da analizi daha da karmaşık hale getirir.
Sadece birkaç yıl önce, gözlemler mikroplar tarafından üretilebilen fosfin gazının varlığına işaret ettiğinden, Venüs'te yaşam olup olmadığına dair ilgi artmıştı. Ancak bu bulgu, daha sonra çeşitli çalışmalarla başarılı bir şekilde çürütülmüştür. Astronomik açıdan hemen yanı başımızdaki bir gezegenin atmosferinde ne olduğu konusunda kafa karışıklığı yaşanabiliyorsa, kat kat uzaktaki bir gezegeni analiz etmenin neden zor bir iş olduğunu anlamak kolaydır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Tüm Bunlar Ne Anlama Geliyor?
K2-18b dış gezegeninde yaşam olasılığı düşüktür ancak imkânsız değildir. Bu sonuçlar muhtemelen kimsenin dünya dışı yaşam hakkındaki fikirlerini veya inançlarını değiştirmeyecektir. Bunun yerine, kendimize ait olmayan dünyalara bakma ve daha fazla bilgi bulma yeteneğimizin ilerlediğini göstermektedir.
JWST'nin gücü sadece inanılmaz resimler üretmesinde değil, gök cisimlerinin kendileri hakkında daha ayrıntılı ve doğru veriler sağlamasındadır. Hangi dış gezegenlerin su barındırıp barındırmadığını bilmek, Dünya'nın nasıl oluştuğu hakkında bilgi sağlayabilir.
Gaz devi ötegezegenlerin atmosferlerinin incelenmesi, güneş sistemindeki Jüpiter ve Satürn gibi benzer gezegenlerin incelenmesi için bilgi sağlayabilir. Ve CO2 seviyelerinin belirlenmesi, aşırı bir sera etkisinin bir gezegeni nasıl etkileyebileceğini gösterir. Bu, gezegen atmosferlerinin bileşimini incelemenin gerçek gücüdür.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 23
- 19
- 12
- 10
- 6
- 5
- 5
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- ^ The Bureau of Meteorology. The Solar Constant. Alındığı Tarih: 17 Eylül 2023. Alındığı Yer: Australian Space Weather Forecasting Centre | Arşiv Bağlantısı
- ^ I. Yan. Webb Discovers Methane, Carbon Dioxide In Atmosphere Of K2-18 B. (8 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2023. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. Mopper, et al. Photochemistry And The Cycling Of Carbon, Sulfur, Nitrogen And Phosphorus. (16 Mayıs 2007). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2023. Alındığı Yer: Elsevier BV doi: 10.1016/B978-012323841-2/50011-7. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 03:50:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15689
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.