Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

J1839-10: Gizemli Bir Işık, 30 Küsür Yıldır Uzaydan Bize "Göz Kırpıyor"!

3 dakika
1,760
J1839-10: Gizemli Bir Işık, 30 Küsür Yıldır Uzaydan Bize "Göz Kırpıyor"! Space
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrendeki bazı nesneler, canlı ve sürekli bir ışıkla parlar. Bazılarıysa başka nesnelerin ışıklarını yansıtır. Kimileri ömürlerinin sonunda büyük bir patlamayla yok olurken kimileri de nabız atışları gibi düzenli ışıklar saçar. Bazı enerji kaynaklarıysa bir saatin tik takları gibi düzenli şekilde foton demetleri yayar.

Bu son ışık yayma biçiminin gözlemlendiği birkaç farklı nesne türü mevcuttur. Ancak son günlerde bilim insanları kafa karıştırıcı bir şekilde yanıp sönen yeni bir ışık kaynağı keşfettiler. Arşivlenmiş verilere göre bu ışık 1988'den beri her 21 dakikada bir parlıyor. Üstelik, GPM J1839–10 adı verilen ve bizden 15.000 ışık yılı (yani 140 katrilyon kilometre) uzaktaki Kalkan (veya Scutum) takımyıldızı içinde bulunan bu nesnenin ne olduğunu bilmiyoruz!

Olağan Şüpheliler

Genelde, nabız atışları gibi parlayan bir nesnenin bir pulsar olduğu akla gelen ilk ihtimaldir. Pulsarlar manyetik kutuplarda radyo jetleri üreten güçlü manyetik alanlara sahip, hızla dönen nötron yıldızlarıdır. Pulsarların kutupları direkt olarak Dünya'ya dönük olmadığı sürece bize ulaşan radyo jetleri inanılmaz seviyede düzenli nabız atışlarına benzer darbeler olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir pulsarı tanımanın diğer bir yolu da nabzın zamanlamasıdır. Pulsarlar muazzam hızlarla dönerler ve bize çarptırdıkları radyo ışınlarının sıklığı bir milisaniyeden bir dakikaya kadar değişebilir. Bir dakikadan daha uzun bir aralıksa mümkün değil gibidir. Pulsarların "göz kırpmasına" neden olan hızlı dönüş, aynı zamanda radyo ışınlarına enerji de verir. Yani dönüş yavaşlarsa ışınlar da kesilecektir, bilim insanları buna pulsarın "ölüm çizgisi" adını verir.

Bu nedenle 21 dakikada bir ışık yayan bir pulsar bulma olasılığımız inanılmaz derecede düşüktür. Her ne kadar bu nesnenin ne olduğuna dair başka fikirler olsa da bu fikirler de verilerle tam bir uyum içinde değildir. Bu fikirlerden biri, nesnenin patlamalara meyilli başka bir tür nötron yıldızı olduğudur, ancak bu yıldızlar genelde radyo patlamalarıyla birlikte X ışınları da üretir.

Başka bir ihtimal ise bu nesnenin mıknatıslanmış bir beyaz cüce olmasıdır. Ancak bu da uzak bir ihtimaldir; çünkü bugüne kadar bırakın enerji patlamaları yapmayı, süper-parlak radyo emisyonları yayan bir beyaz cüce bile keşfedilmemiştir. Ancak beyaz cüceler nötron yıldızlarından kütlece çok daha ağır olduğundan dönmeleri çok daha uzun sürebilir ve GPM J1839–10'da gözlemlediğimiz gibi yavaş bir dönüş yapabilirler.

Geriye kalan tek opsiyon, magnetar dediğimiz, tıpkı pulsarlar gibi nötron yıldızı olan; ama kutuplarından radyasyon saçmak yerine çok güçlü, Dünya'da üretebileceğimiz herhangi bir mıknatıstan 100 milyon kata kadar daha güçlü bir manyetik alana sahip olan bir cismin kendi etrafındaki dönüşünden kaynaklanıyor olmasıdır. Bunlara, "ultra-uzun periyotlu magnetarlar" denmektedir ve her ne kadar onlara böyle havalı bir isim vermiş olsak da, aslında bunlardan bugüne kadar bu yeni sinyal haricinde sadece 1 tane keşfedilebildi. Ondan gelen sinyaller de sadece 3 sene içinde susmuştur. Dolayısıyla 33 yıldır, belki de çok daha uzun süredir devam eden bu ikinci sinyal grubu, bildiğimiz teorilerin öngörmediği bir gök cismi formuna işaret ediyor olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii ki bilimde olmasa da popüler kültürde üzerinde durulan bir diğer seçenek, bunların uzaylı medeniyetlerin gönderdiği sinyaller olması olabilir. Ama bu, olağanüstü bir iddia olduğu için, olağanüstü miktarda kanıtla desteklenmesi gerekiyor. Henüz bilmediğimiz türden bir gök cisminin var olması gibi çok daha olası açıklamaları elemeksizin veya bu sinyallerin içinde olağanüstü bir mesajın gizlendiğini çözmeksizin, sırf sinyal bildiğimiz gök cisimlerine uymuyor diye bunun zek bir medeniyetten gelen anlamlı mesajlar olduğunu varsayamayız.

Sonuç

Bilim insanları her ne kadar uzak ihtimaller olsalar da henüz bu ihtimallerden hiçbirini elemeye hazır değiller, çünkü ellerinde daha iyi bir tahmin yok. Bu nesnenin ne olduğunu anlamak için muhtemelen daha fazla araştırma gerekecek. Ancak böyle nesneleri incelemek için ihtiyaç duyulan gözlemleri yapmak pek kolay bir iş değil.

GPM J1839–10'un gizemini çözmek biraz vaktimizi alabilir. O zamana kadarsa bu ilginç nesne bilim insanlarını büyük soruları cevaplama ümidiyle meraklandıran nabız atışlarına devam edecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Popular Mechanics | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 14:11:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15181

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Appel, et al. J1839-10: Gizemli Bir Işık, 30 Küsür Yıldır Uzaydan Bize "Göz Kırpıyor"!. (28 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15181
Appel, J., Alparslan, E. (2023, July 28). J1839-10: Gizemli Bir Işık, 30 Küsür Yıldır Uzaydan Bize "Göz Kırpıyor"!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/15181
J. Appel, et al. “J1839-10: Gizemli Bir Işık, 30 Küsür Yıldır Uzaydan Bize "Göz Kırpıyor"!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 28 Jul. 2023, https://evrimagaci.org/s/15181.
Appel, Jackie. Alparslan, Eda. “J1839-10: Gizemli Bir Işık, 30 Küsür Yıldır Uzaydan Bize "Göz Kırpıyor"!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 28, 2023. https://evrimagaci.org/s/15181.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close