Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Keşfedilen Yaban Arısı Türü, Yetişkin Meyve Sineklerini Enfekte Ediyor!

2 dakika
262
Yeni Keşfedilen Yaban Arısı Türü, Yetişkin Meyve Sineklerini Enfekte Ediyor! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada, biyologlardan oluşan bir ekip, yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni bir parazitik yaban arısı türü keşfetti. Syntretus perlmani isimli bu tür, konaklarını enfekte etmek için daha önce görülmemiş bir yol izliyor.

Syntretus perlmani yumurtalarını larva ya da pupa yerine yaşayan yetişkin meyve sineklerinin vücutlarına yumurtalarını bırakıyor. Arı larvaları daha sonra sineğin karnından dışarı patlayarak onu öldürüyor. Ballinger, şunları söylüyor.

Bildiğimiz tüm sinek parazitoid (konak olarak sinekleri kullanan) yaban arılarının hepsi, sineklerin olgunlaşmamış yaşam evrelerine saldırarak onların içlerinde gelişir. Drosophila ve diğer sineklerin parazitoid yaban arıları ile ilgili 200 yıldan fazla süren araştırmalara rağmen, şimdiye kadar yetişkin evreye saldıran bir türle hiç karşılaşmamıştık.

Ayrıca doktora öğrencisi Logan Moore, çalışmanın diğer yazarı olarak Starkville'deki bahçesinde sineklerdeki solucan enfeksiyonlarını incelemek için enfekte meyve sineklerini toplarken, bu yeni türü "göz önünde saklanırken" keşfettiğini belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak bir parazitik yaban arısı yumurtalarını meyve sineği larvalarına veya pupalarına bıraktığında yumurtalar çatlar ve genç yaban arıları konaklarının içinde büyür ve gelişir. Sonunda konaklarının içini yiyerek onları öldürürler ve konak yetişkinliğe ulaşamadan ölür.

Syntretus perlmani ise farklı bir yol izliyor. Meyve sineğinin karnına bir yumurta bırakmak için iğnesini kullanıyor. Bu yumurta çatlayarak yaklaşık 18 gün boyunca meyve sineğinin içinde kalan bir yaban arısı larvasına dönüşüyor. Ekip, Syntretus perlmani larvalarının yaklaşık 23 gün sonra meyve sineğinin karnını patlatarak konaktan çıktığını gözlemledi.

Ekip, hem saha çalışmaları hem de mevcut verileri kullanarak bu yeni yaban arısı türünün aslında ABD'nin doğu yarısında geniş bir alana yayıldığını tespit etti. Ekip, hem saha çalışmaları hem de mevcut verileri kullanarak bu yeni yaban arısı türünün aslında ABD'nin doğu yarısında geniş bir alana yayıldığını tespit etti. Syntretus perlmani, biyolojide en çok incelenen canlılardan biri olan meyve sineği Drosophila melanogaster'i enfekte ediyor. Ballinger, bu keşfin bilimsel önemi hakkında şunları söylüyor:

Parazitlerin ve patojenlerin Drosophila üzerinde nasıl etkiler yarattığını incelemek, bağışıklık ve üreme gibi temel biyolojik süreçlerin gizemlerini çözmemizde yardımcı oldu.

Bu yeni türü resmen tanımlamak için ekip, Wyoming Üniversitesi'nde parazitik yaban arısı uzmanı ve entomolog olan ile iş birliği yaptı. Shaw’un yardımıyla yaban arısının yaşam döngüsünü ayrıntılı şekilde incelediler ve laboratuvarda bu arıları nasıl yetiştirebileceklerine dair bir yol haritası oluşturdular. Ballinger sözlerini şöyle noktalıyor:

Bu yeni tür hakkında daha fazla şey öğreneceğimiz için heyecanlıyız. Ayrıca önümüzdeki yıllarda bu türün enfeksiyon biyolojisini, ekolojisini ve evrimini daha iyi anlamak adına kendi projelerini hayata geçireceklerini umuyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 11:23:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18716

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Yeni Keşfedilen Yaban Arısı Türü, Yetişkin Meyve Sineklerini Enfekte Ediyor!. (8 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18716
Derin, U., Derin, U. (2024, October 08). Yeni Keşfedilen Yaban Arısı Türü, Yetişkin Meyve Sineklerini Enfekte Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18716
U. Derin, et al. “Yeni Keşfedilen Yaban Arısı Türü, Yetişkin Meyve Sineklerini Enfekte Ediyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 08 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18716.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Yeni Keşfedilen Yaban Arısı Türü, Yetişkin Meyve Sineklerini Enfekte Ediyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, October 08, 2024. https://evrimagaci.org/s/18716.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close