Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık Yalan Söyleyebilen Robotları Kabullenebilecek mi? Bilim İnsanlarına Göre Bu, Söylenen Yalana Bağlı!

5 dakika
338
İnsanlık Yalan Söyleyebilen Robotları Kabullenebilecek mi? Bilim İnsanlarına Göre Bu, Söylenen Yalana Bağlı! Kettering University Online
Tüm Reklamları Kapat

İnsanların yalan söyleme davranışının arkasındaki tek motivasyon aldatmak veya çıkar sağlamak değildir. Mesela kimi zaman karşımızdaki kişiyi incitmemek için yalan söyler, yani bir sosyal normu korumak için bir diğerini bozarız.

Başta birer araç olarak ortaya çıkan robotların gitgide insanların yanında çalışan birer ekip arkadaşına dönüşmeye başlaması, etik ve yalan gibi kavramlar hakkında insanlar için geçerli olan normların robotlara uygulanıp uygulanamayacağı sorusunu da beraberinde getirdi. Bu konuyla ilgilenen araştırmacılar tarafından, robotların farklı nedenlerle yalan söylediği üç farklı senaryo sunularak insanlardan bu senaryolarla ilgili fikirlerini belirtmeleri istendi. Elde edilen sonuçlara göre, bir robotun bir insana acı vermekten kaçınmak amacıyla o kişiye dış dünya hakkında yalan söylemesi kabul edilebilirken bir robotun kendisiyle ilgili yalan söylemesi kabul edilebilir değildi. Bununla birlikte araştırmada yer alan katılımcıların büyük çoğunluğunun bu "kabul edilemez" aldatıcı davranışlar için robottan ziyade robotu geliştirenler gibi üçüncü partileri suçladığı ortaya çıktı.

Çoğu insanın da hemfikir olacağı gibi dürüstlük, doğru bir davranıştır. Peki bu, her zaman mı böyledir? Zamanla oluşmuş sosyal normlar, insanlar olarak bir başkasını incitmemek veya zarar görmekten kaçınmak için nerede ve ne zaman yalan söylememiz veya söylemememiz gerektiğini anlamamıza yardımcı olur. Peki bu normlar, insan hayatına her geçen gün daha da dahil olan robotlar için de geçerli mi? Bilim insanlarının insanların robotların yalan söyleme davranışını nasıl karşılayacağını öğrenmek adına yürütmüş olduğu bir araştırma kapsamında, yaklaşık 500 katılımcıdan robotların yalan söylediği farklı türlerde senaryolarda robotların bu davranışlarını değerlendirmeleri istendi.

Tüm Reklamları Kapat

Bir insan ve bir antropomorfik robot el sıkışıyor.
Bir insan ve bir antropomorfik robot el sıkışıyor.
Frontiers Science News

George Mason Üniversitesinde doktora adayı ve aynı zamanda Frontiers in Robotics and AI'da yer alan Exploratory Analysis of Human Perceptions of Social Robot Deception Behaviors başlıklı makalenin baş yazarı olan Andres Rosero, yapmış olduğu bu araştırmanın arkasındaki motivasyonla ilgili şunları söylüyor:[2]

Üretken yapay zekânın (İng: "Generative AI") ortaya çıkması ve hızla yaygınlaşması sebebiyle, antropomorfik tasarımın ve davranış biçimlerinin kullanıcıları manipüle etmekte kullanılabileceği olası senaryoları incelemeye başlamamız gerektiği düşüncesinden yola çıkarak gelişmekte olan teknolojilere ve bu teknolojilerin geliştiricilerine yönelik güvensizlik hususundaki anlayışımızı zenginleştirmek adına robot etiği meselesinin görece daha az ilgi gösterilen bir yüzünü keşfetmek istedim.

Yalanın Üç Türü

Bilim insanları tıp, temizlik ve perakende ticaret gibi alanlarda kullanılan robotların bu alanları yansıtan üç senaryo ve bu senaryolar için de robotun hâkim olunan dünyanın ötesi hakkında yalan söylediği "haricî durumlara yönelik aldatma", robotun kendisiyle ilgili bilgileri sakladığı bir "gizlenen durum aldatması" ve robotun kendisiyle ilgili gerçek olmayan bilgiler söylediği bir "yüzeysel durum aldatması" olmak üzere üç farklı aldatma davranışı belirlediler.

Haricî durum aldatması senaryosunda Alzheimer hastalığına sahip bir kadına hasta bakıcılık yapan bir robot, ilgili kadına kendisinin vefat etmiş kocasının yakında eve döneceği şeklinde bir yalan söylüyor. Gizli durum aldatması senaryosunda temizlikçi görevini üstlenen bir robot, temizlemekte olduğu eve gelen misafirden kendisinin aynı zamanda görüntü de kaydetmekte olduğu gerçeğini gizliyor. Son olarak yüzeysel durum aldatmasındaysa insan-robot ilişkileri üzerine yürütülen bir çalışma kapsamında bir mağazada çalışmakta olan bir robot, mobilyaları taşırken "acı çektiğine" dair sahte şikâyetlerde bulunarak bir insanı kendisinin yerine bir başkasını görevlendirmeye ikna ediyor.

İlgili çalışmada toplamda 498 katılımcıdan bu senaryolardan birini okumaları ve ardından da bir anketi cevaplandırmaları istendi. Bu ankette katılımcılara robotun davranışını onaylayıp onaylamadıkları, bu davranışın ne kadar aldatıcı olduğunu düşündükleri, savunulabilir veya ahlaken temellendirilebilir görüp görmedikleri ve bu aldatma davranışından kimi sorumlu tuttukları soruldu. Ardından da elde edilen cevaplar, araştırmacılar tarafından belirli örüntüleri tespit etmek üzere kodlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Katılımcıların en çok karşı çıktığı, kabul edilemez gördüğü ve en aldatıcı olarak değerlendirdikleri senaryo; temizlik yapan robotun eve gelen misafirden görüntü kaydettiğini sakladığı, "gizlenen durum aldatması" olarak isimlendirilen senaryo oldu. Haricî durum aldatması ve yüzeysel durum aldatması senaryoları da bir nebzeye kadar aldatıcı olarak değerlendirilse de bu ikisi arasından daha çok tepki gösterilen senaryo, robotun acı çekiyormuş gibi davrandığı yüzeysel durum aldatması senaryosuydu. Bunun nedenininse bu davranışın manipülatif olarak değerlendirilmesi olabileceği düşünülüyor.

Katılımcıların en az tepki gösterdiği senaryoysa robotun bir hastaya yalan söylediği haricî durum aldatması senaryosuydu. Katılımcılar, robotun bu davranışının, dürüstlük yerine birini incitmemeye önem vererek hastanın gereksiz yere acı çekmesini önlediğini ve dolayısıyla ahlaken temellendirilebilir olduğunu öne sürdüler, bir başka deyişle robot bir "beyaz yalan" söylemişti.

Makinenin İçindeki Hayalet

Katılımcılar, her üç aldatma senaryosu için de temizlik yapan robotun güvenlik amacıyla görüntü kaydediyor olabileceği gibi bazı dayanak noktaları bulmuş olsalar da büyük çoğunluk, gizlenen durum aldatmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Benzer bir şekilde yüzeysel durum aldatmasını değerlendiren katılımcıların yarısı, bu davranışın savunulabilecek bir yanı olmadığını ifade etti. Ayrıca katılımcıların genel olarak bu kabul edilemez davranışlardan, özellikle de gizlenen durum aldatmalarından robot geliştiricilerini veya sahiplerini sorumlu tutmaya yatkın olduğu görüldü. Rosero, insansı aldatma davranışları sergileyebilen robotlar hakkında şu sözleri dile getiriyor:

Yapabilecekleri ve yapmakta oldukları hakkındaki gerçekleri saklama yetisine sahip her türlü teknolojiye karşı dikkatle yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum çünkü bu durum, mevzubahis teknolojileri kullanan kişilerin beklenmedik, hatta belki geliştiricinin bile hesaba katmadığı şekillerde manipüle edilmesine yol açabilir. Şu anda bile şirketlerin, insanları belirli eylemleri gerçekleştirmek üzere manipüle eden web tasarım prensiplerinden ve yapay zekâ sohbet botlarından faydalandığını görüyoruz. Kendimizi oldukça zararlı olabilecek bu aldatmalardan korumak için regülasyonlara ihtiyacımız var.

Bununla birlikte bilim insanları, söz konusu deneyin videolar veya rol yapma gibi uygulamalar kullanılarak gerçek hayatta verilebilecek tepkileri daha iyi modelleyecek şekilde genişletilmesi gerektiğini bildirdi. Rosero'nun yürütülen deney ve araştırma yöntemleri hakkındaki son sözleriyse şu şekilde:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Klinik senaryolardan (İng: "vignette") faydalanılan enlemesine-kesitsel (İng: "cross-sectional") araştırmalar, çok sayıda katılımcının davranışını ve algısını inceleyebilmemizi ve bu süreçte maliyeti kontrol altında tutabilmemizi sağlıyor.

Bu klinik senaryolar, bizlere daha ileri deneylerle doğrulanabilecek veya üzerine tartışılabilecek temel bulgular sunar. Yüz yüze gerçekleştirilen veya simüle edilen insan-robot etkileşimleriyle, insanların robotların aldatma davranışlarını nasıl algıladığı konusunda daha kapsamlı veriler elde edilebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Frontiers Media S. A. | Arşiv Bağlantısı
  • A. B. Gillham. Will Humans Accept Robots That Can Lie? Scientists Find It Depends On The Lie. (5 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: Frontiers | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Rosero, et al. (2024). Exploratory Analysis Of Human Perceptions Of Social Robot Deception Behaviors. Frontiers in Robotics and AI, sf: 1409712. doi: 10.3389/frobt.2024.1409712. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:59:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18552

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. B. Gillham, et al. İnsanlık Yalan Söyleyebilen Robotları Kabullenebilecek mi? Bilim İnsanlarına Göre Bu, Söylenen Yalana Bağlı!. (9 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18552
Gillham, A. B., Dündar, T., Alparslan, E. (2024, September 09). İnsanlık Yalan Söyleyebilen Robotları Kabullenebilecek mi? Bilim İnsanlarına Göre Bu, Söylenen Yalana Bağlı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18552
A. B. Gillham, et al. “İnsanlık Yalan Söyleyebilen Robotları Kabullenebilecek mi? Bilim İnsanlarına Göre Bu, Söylenen Yalana Bağlı!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Tolunay Dündar, Evrim Ağacı, 09 Sep. 2024, https://evrimagaci.org/s/18552.
Gillham, Angharad Brewer. Dündar, Tolunay. Alparslan, Eda. “İnsanlık Yalan Söyleyebilen Robotları Kabullenebilecek mi? Bilim İnsanlarına Göre Bu, Söylenen Yalana Bağlı!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Tolunay Dündar. Evrim Ağacı, September 09, 2024. https://evrimagaci.org/s/18552.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close