Robotik Fabrikalar: Çin'deki Fabrikalar Giderek İnsansızlaşıyor!
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Hassas teknolojiler üzerine çalışan Changying Precision Technology Company isimli bir Çin firması, Dongguan kentinde Dünya'nın ilk "insansız" fabrikasını açtı. Fabrikada birkaç ay öncesine kadar 650 işçi çalışırken, şimdi sadece 60 işçi çalışıyor. Bu nasıl oldu? Robotlar! Fabrika içerisindeki bütün operasyonlar robotlar tarafından yürütülüyor: bilgisayar-kontrollü robotlar, nümerik kontrollü işleme makinaları, insansız taşıma kamyonları ve otomasyonlu depo ekipmanları...
Sözünü ettiğimiz 60 kişi, sadece bir bilgisayarın başında oturup olan biteni takip ediyorlar; kimi zamansa üretim hattına inerek işlerin yolunda olduğundan emin oluyorlar. Firmanın genel menajeri, önümüzdeki dönemde fabrikada çalışan işçi sayısının 20'ye indirileceğini söylüyor. Bu, ona göre, "insanın yerini alan robotlar" programının başlangıcı...
Fabrikada an itibariyle 60 robotik kol ve 10 farklı üretim hattı bulunuyor. Çok kısa bir sürede robot sayısının 1000'e çıkması ve işlerin %80'inden fazlasının robotlarca yapılması öngörülüyor. Genel olarak bakıldığında, her bir robotik kolun 6-8 işçinin yaptığı işi tek başına, yorulmadan, hatasız bir şekilde yapabildiği görülüyor. Bu nedenle robotlar, her geçen gün işçilerin yaptığı işlerin yerini almaya başladı.
Elbette şu anda robotların becerileri, belli bir işe onlarca yılını vermiş ustaların becerileri yanında çok da başarılı kalamıyor. Fakat robotların, en usta işçiden bile kat kat fazla süre boyunca, hiç yorulmadan, aksamadan ve çok daha düşük hata oranlarıyla çalışabiliyor olması, robotların insanlara tercih edilmesindeki ana faktörler arasında yer alıyor. Örneğin sözünü ettiğimiz fabrikada robotların kullanılmaya başlanmasından önce hata payları %25'in üzerindeyken, sonrasında %5'in altına indi. Üretim kapasitesi ise ay başına kişi başına 8.000 parça iken, şu anda 21.000 parçanın üzerine çıktı.
Çin, 60 yaşın üzerinde 200 milyondan fazla kişinin yaşadığı bir ülke olarak, yakın gelecekte nüfus krizine girmesi beklenen bir ülke. Bu nedenle robotlar onlar için çok büyük önem arz ediyor. Dongguan kentinde, "insanların yerini alan robotlar" programlarının hızla yaygınlaşması bekleniyor. Öyle ki, 2016 yılının sonuna ulaşmamızdan önce şehirdeki 1000 ila 1500 farklı fabrikada aynı değişimin yaşanması umuluyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Economic Times | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/12/2024 01:46:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3795
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Economic Times. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.