Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Türü, Diğer Primatlara Göre Metabolik Açıdan Suyu Neden Daha Verimli Kullanıyor?

Su İhtiyacı Konusunda İnsanlar, Kuzenlerine Göre Neden Daha Başarılı?

4 dakika
2,972
İnsan Türü, Diğer Primatlara Göre Metabolik Açıdan Suyu Neden Daha Verimli Kullanıyor? Spains News
Evrim Ağacı Akademi: Antropoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Antropoloji yazı dizisinin 15 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Antropolojiye Giriş: Antropoloji Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

"Bilge insan" olarak da bilinen türümüzün (Homo sapiens) beyni, vücudumuza oranla çok büyüktür; yaklaşık bir sayı vermemiz gerekirse, hayvanlar aleminin geneline bakıp da gördüğümüz ortalama beyin:vücut oranından yola çıkarak türümüzden beklenenden ortalamada 7.5 kat büyüktür![1] Bu devasa beynimiz, duyu organlarından ve vücudun içinden gelen verileri işleyip, anlamlı sonuçlar üretebilmek için inanılmaz yüksek miktarda enerji tüketir; öyle ki, beynimiz vücudumuzun sadece %2'sini oluştururken, enerji sarfiyatımızın %20'sinden tek başına sorumludur.[2] Yani anlayacağınız beynimiz, yakın akrabamız olan türlerden çok daha fazla kaloriye ihtiyaç duyuyor. Fakat su (H2O) için durum, bunun tam tersi!

Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre vücudumuz, kuzenlerimiz olan diğer primatlara nazaran günlük metabolik faaliyetleri için daha az suya ihtiyaç duyuyor.[3] Araştırmacıların tespit ettiğine göre insanlar, günlük ortalama 3 litre (12 bardak) su tüketiyor (bu tüketime, besinlerden aldığınız sıvılar da dahil). Diğer yandan şempanzeler (Pan troglodytes), bonobolar (Pan paniscus) ve goriller (Gorilla sp.), bunun neredeyse iki katını tüketiyor!

Şempanzelerin vücutları insanlara kıyasla daha zayıf olsa da, insanlardan daha yavaş kalori yaktıkları görülüyor.
Şempanzelerin vücutları insanlara kıyasla daha zayıf olsa da, insanlardan daha yavaş kalori yaktıkları görülüyor.
Science

İlginçtir, insanlar yaklaşık 10 kat daha fazla ter bezine sahip olmasına rağmen, 10 kat daha fazla suya ihtiyaç duymuyorlar! Hatta ortam sıcaklığı, vücut yüzey alanı ve aktivite seviyeleri göz önünde bulundurulduğunda, kendilerinden beklenenden çok daha az suya gereksinim duyuyorlar. Araştırmacılar, diğer primatlar ile karşılaştırıldığında, insanlarda daha az su devir hacmi ve besin başına alınan birimde daha az su bulunduğuna parmak basıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Söz konusu bulguların ışığında, ilkin insansıların bir şekilde vücut sıvılarını daha verimli kullanma becerisi kazandığı, bu sayede kurak iklimlere göç edebildiği düşünülüyor. Fakat bu sürecin reseptör ve hücresel boyutu netleşmiş değil. Duke Üniversitesi'nden çalışmanın baş yazarı ve evrimsel antropolog Herman Pontzer, şöyle diyor:

İlk insanlar, kuru ve savan iklimlerde geçimini sağlamaya başladığından, su olmadan biraz daha uzun süre yaşayabilmek bile büyük bir avantaj olurdu.
Plastik şişeden su içen bir primat.
Plastik şişeden su içen bir primat.
Fine Art America

Bu çalışmada araştırmacılar, 72 primatın günlük su devinimini takip etti; yani vücuda ne kadar su alındığı ve ne kadar suyun vücuttan atıldığını gözlemlediler. Bunu, çift işaretlenmiş döteryum ve oksijen-18 izotoplarıyla gerçekleştirdiler. Bu sayede besinlerden ne kadar su alındığı ve ne kadar suyun ter bezlerinden, idrardan ve gastrointestinal (sindirim) sisteminden atıldığı hesaplandı.

Sonuçlar, aynı oranda su içen ve çok çeşitli işlere sahip (avcı-toplayıcı, çiftçi, memur) 309 insan ile karşılaştırıldı. Kültürel nedenlerle dikkate değer miktarda su içen (erkekler için günde 9 litreden fazla ve kadınlar için günde yaklaşık 5 litreden fazla) Ekvador kırsalındaki küçük bir yetişkin örneği arasında bile, genel su/enerji oranı hala başka yerlerdeki insanlarla eşleşiyordu. Yani tüketilen her kalori için yaklaşık 1,5 mililitre. Hatta, diğer primatların sütünde bile su/enerji oranı yüzde 25 daha düşük!

Bulguların gösterdiğine göre, insan vücudunun susuzluk tepkisinin bir şekilde zaman içinde "yeniden ayarlandığı", diğer primat kuzenlerimize göre kalori başına daha az su isteyebileceğimiz anlamına geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bering Boğazı'ndan Amerika'ya göçün resmedildiği bir illüstrasyon.
Bering Boğazı'ndan Amerika'ya göçün resmedildiği bir illüstrasyon.
NPR

Yağmur ormanlarında primatlar, suyun büyük miktarını bitkilerden karşılıyorlar. Bu sayede doğrudan su içmeden günler, hatta aylar geçirebiliyorlar. Fakat insanlar hiç su tüketmeden yaklaşık 3 günden fazla yaşayamazlar (bireyin metabolizması ve su ihtiyacı ile değişebilir). Çünkü tükettiğimiz besinler, diğer primatların tükettikleri besinlere nazaran su açısından oldukça fakir.

Bu da, kuzenlerimize nazaran daha fazla “sıvı” tüketmemiz gerektiği anlamına geliyor. Dolayısıyla nehir veya göl kenarındaki yaşantımızdan fazla uzaklaşamadığımız anlamına geliyor. Araştırmacılardan Pontzer, bunu bir tür "ekolojik tasma" olarak nitelendiriyor. Sonuçta doğal seçilim, insan türüne su ihtiyacı daha az olan bir metabolizma atfetmiş olmalı ki, bu sayede popülasyon sayısı hızla artan insanların daha uzak bölgelere göç etme olanağı olsun. Daha doğru ifadesiyle, suyu daha verimli kullanan popülasyonlar hayatta kalmış, nesillerini aktarabilmiştir.

Dış burun anatomisi.
Dış burun anatomisi.
Netter Anatomi Atlası

Ayrıca bu adaptasyonun bir de anatomik nedeni var: Diğer primatların aksine insanlar belirgin eksternal burun kıkırdağına sahiptir. Bu da nefes alırken daha az su buharı kaybına neden oluyor. Bu kalıcı burun kıkırdağı, ilk olarak 1.6 milyon yıl öncesine ait Homo erectus fosillerinde görülmüştür. O tarihten itibaren eksternal burun yapısı seçilim göstermiş ve uzun yolculuklarda su geri dönüşümü açısından verim kazanmıştır.

Nazal pasajlar içindeki geniş alanlar, havayı soğutarak daha fazla su buharı geri emilimi sağlamaktadır. Yani soluduğumuz nefesten, su buharını kuzenlerimize oranla daha verimli geri emebiliyoruz. Susuzluk tepkimize ek olarak, bu yeni burunların insanların kurak ortamlarda daha aktif olmasına izin vermede çok önemli rol oynadığı düşünülüyor. Araştırmanın sonuçları muhteşem bilgiler sunsa da, henüz netleşmesi gereken bir sürü ayrıntı mevcut. Cevapların tamamını öğrenemesek de en azından hangi soruyu sormamız gerektiğini anlamış olduk...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Antropoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Antropoloji yazı dizisinin 15 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Antropolojiye Giriş: Antropoloji Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 32
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Bilim Budur! 8
  • İnanılmaz 7
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:58:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10240

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Cassella, et al. İnsan Türü, Diğer Primatlara Göre Metabolik Açıdan Suyu Neden Daha Verimli Kullanıyor?. (7 Mart 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10240
Cassella, C., Türkoğlu, P. (2021, March 07). İnsan Türü, Diğer Primatlara Göre Metabolik Açıdan Suyu Neden Daha Verimli Kullanıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10240
C. Cassella, et al. “İnsan Türü, Diğer Primatlara Göre Metabolik Açıdan Suyu Neden Daha Verimli Kullanıyor?.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 07 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10240.
Cassella, Carly. Türkoğlu, Pedram. “İnsan Türü, Diğer Primatlara Göre Metabolik Açıdan Suyu Neden Daha Verimli Kullanıyor?.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, March 07, 2021. https://evrimagaci.org/s/10240.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close