Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hycean Gezegenleri: Dünya'dan Daha Büyük ve Sıcak Ötegezegenlerde de Yaşam Olabilir!

Yeni Bir Yaşanabilir Ötegezegen Sınıfı, Dünya-dışı Yaşam Arayışına Bakışımızı Değiştirebilir!

Hycean Gezegenleri: Dünya'dan Daha Büyük ve Sıcak Ötegezegenlerde de Yaşam Olabilir! Science Daily
Ötegezegen illüstrasyon
4 dakika
2,897
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Başka yerlerde yaşam arayışında, gökbilimciler Dünya'ya benzer boyut, kütle, sıcaklık ve atmosferik bileşime sahip gezegenler aradılar. Ancak, Cambridge Üniversitesi'nden gökbilimciler, oralarda bir yerlerde daha da umut verici olasılıklar olduğuna inanıyor.

Araştırmacılar, Dünya benzeri gezegenlerden daha fazla sayıda ve gözlemlenebilir olan, hidrojen açısından zengin atmosferlere sahip sıcak, okyanus kaplı gezegenler olan Hycean Gezegenleri olarak adlandırılan yeni bir yaşanabilir gezegen sınıfı belirlediler.

Araştırmacılar, The Astrophysical Journal'da bildirilen sonuçlara göre, önümüzdeki iki veya üç yıl içinde Güneş Sistemimiz dışındaki yaşamın biyo-imzasının bulunmasının yüksek bir olasılık olduğunu söylüyorlar.[1] Araştırmayı yöneten Cambridge Astronomi Enstitüsü'nden Dr. Nikku Madhusudhan şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Hycean gezegenleri, başka yerlerde yaşam arayışımızda yepyeni bir kapı aralıyor.

Araştırmacılar tarafından belirlenen başlıca Hycean gezegenlerinin çoğu, Dünya'dan daha büyük ve daha sıcaktır; ancak yine de, Dünya'daki su kütlelerinin bazılarında bulunanlara benzer mikrobiyolojik yaşamı destekleyebilecek olan büyük okyanusları barındırabilecek özelliklere sahiptir.

Bu gezegenler ayrıca Dünya benzeri gezegenlere kıyasla çok daha geniş bir "yaşanabilir bölge" veya "Goldilocks bölgesi" sağlar. Bu, Dünya'ya benzer bir gezegenin, yaşanabilir olması için gereken mesafe aralığının dışında olsalar bile yaşamı destekleyebilecekleri anlamına gelir.

Yaklaşık 30 yıl önce ilk ötegezegenin tanımlanmasından bu yana Güneş Sistemi'mizin dışında binlerce gezegen keşfedildi. Büyük çoğunluğu, Dünya ve Neptün boyutları arasındaki gezegenlerdir ve genellikle "Süper Dünyalar" veya "Mini Neptünler" olarak adlandırılırlar. Genellikle kayalık veya hidrojen açısından zengin atmosferlere sahip buz devleri veya ikisinin arasında bir şey olurlar.

Çoğu mini-Neptün, Dünya'nın 1,6 katı büyüklüğündedir: Neptün'den daha küçüktür, ancak Dünya gibi kayalık olamayacak kadar büyüktür. Bu tür gezegenlerle ilgili daha önceki araştırmalar, hidrojen açısından zengin atmosferlerinin altındaki basınç ve sıcaklığın yaşamı destekleyemeyecek kadar yüksek olduğunu bulmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, Madhusudhan'ın ekibi tarafından mini-Neptün K2-18b üzerinde yakın zamanda yapılan bir araştırma, belirli koşullarda bu gezegenlerin yaşamı destekleyebileceğini buldu.[2] Sonuç olarak, bu koşulların mümkün olup olmadığı, bilinen ötegezegenlerin bu koşulları karşılayıp karşılayamayacağını ve biyolojik imzalarının gözlemlenebilir olup olmadığı konusunda tüm gezegen ve yıldız özelliklerinin detaylı bir şekilde araştırılmasına karar verildi.

Araştırma, araştırmacıları hidrojen açısından zengin atmosferlerin altında gezegen çapında devasa okyanuslara sahip yeni bir gezegen sınıfı olan Hycean gezegenlerini belirlemeye yöneltti. Hycean gezegenleri, Dünya'dan 2,6 kata kadar daha büyük olabilir ve yaklaşık olarak 200 santigrat dereceye kadar atmosferik sıcaklıklara sahip olabilir. Okyanus koşulları, Dünya okyanuslarındaki mikrobiyolojik yaşam için elverişli olabilir. Bu tür gezegenler, yalnıza karanlık taraflarında yaşanabilir koşullara sahip olabilen kütleçekim kilitli "karanlık" Hycean dünyalarını ve yıldızlarından çok az radyasyon alan "soğuk" Hycean dünyalarını içerir.

Bu büyüklükteki gezegenler, süper-Dünyalar kadar ayrıntılı olarak incelenmemiş olmalarına rağmen, bilinen ötegezegen popülasyonunun önemli bir bölümünü oluşturur. Hycean dünyaları oldukça yaygındır, yani Galaksi'nin başka yerlerinde yaşam aramak için en umut verici yerler gözlerden uzak bir yerde saklı olabilir.

Bir gezegenin Hycean olup olmadığını doğrulamak için sadece boyutuna bakmak yeterli değildir: doğrulama için kütle, sıcaklık ve atmosferik özellikler gibi diğer özellikler gereklidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Gökbilimciler, ışık yılı uzaklıktaki bir gezegendeki koşulların nasıl olduğunu belirlemeye çalışırken, önce gezegenin, yıldızının yaşanabilir bölgesinde olup olmadığını belirlemeli ve daha sonra gezegendeki yüzey koşullarını, okyanusların varlığını ve yaşam potansiyelini belirleyen atmosferik ve iç yapıyı belirlemek için moleküler işaretler aranmalıdır.

Ayrıca, Gökbilimciler yaşam olasılığını belirtebilecek biyolojik imzaları da ararlar. Çoğu zaman bunlar, Dünya'da bulunan oksijen, ozon, metan ve azot oksittir. Klorometan ve dimetil sülfür gibi Dünya'da daha az bulunan, oksijenin veya ozonun o kadar bol olmadığı ve hidrojen açısından zengin bir atmosfere sahip gezegenlerde umut verici yaşam belirtileri bulunmuştur. Madhusudhan şöyle diyor:

Bu çeşitli moleküler imzaları ararken Dünya'ya benzer gezegenlere odaklandık. Ama Hycean gezegenlerinde biyolojik imza bulunmasının şansının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Cambridge Üniversitesinden ortak yazar Anjali Piette şöyle yorumluyor:

Dünya'dan çok farklı gezegenlerde yaşanabilir koşulların var olması heyecan verici.

Madhusudhan ve ekibi, Hycean atmosferlerinde bulunması beklenen bir dizi karasal biyobelirteçlerin yakın gelecekte spektroskopik gözlemlerle kolayca tespit edilebileceğini buldu. Hycean gezegenlerinin daha büyük boyutları, daha yüksek sıcaklıkları ve hidrojen açısından zengin atmosferleri, atmosferik imzalarını Dünya benzeri gezegenlerden çok daha kolay tespit edilebilir kılıyor.

Cambridge ekibi, James Webb Uzay Teleskobu gibi yeni nesil teleskoplarla ayrıntılı çalışma için en uygun seçeneklerden biri olan Hycean dünyalarının oldukça büyük bir modelini oluşturdu. Bu gezegenlerin tümü, 35-150 ışık yılı uzaklıktaki kırmızı cüce yıldızların yörüngesinde dönüyor. En umut verici aday olan K2-18b'nin planlı James Webb Uzay Teleskobu gözlemleri, bir veya daha fazla biyo-imza molekülünün saptanmasına yol açabilir. Madhusudhan, son olarak şunları söylüyor:

Bir biyo-imza tespiti bile, evrendeki yaşam anlayışımızı değiştirebilir. Doğa bizi hayal bile edilemeyecek şekillerde şaşırtmaya devam ederken, yaşamı nerede bulmayı umduğumuz ve bu yaşamın nasıl bir biçim alabileceği konusunda açık fikirli olmamız gerekiyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 8
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Bilim Budur! 7
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 3
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 06:57:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10985

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. E. Büyükkasap, et al. Hycean Gezegenleri: Dünya'dan Daha Büyük ve Sıcak Ötegezegenlerde de Yaşam Olabilir!. (16 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10985
Büyükkasap, T. E., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 16). Hycean Gezegenleri: Dünya'dan Daha Büyük ve Sıcak Ötegezegenlerde de Yaşam Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10985
T. E. Büyükkasap, et al. “Hycean Gezegenleri: Dünya'dan Daha Büyük ve Sıcak Ötegezegenlerde de Yaşam Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10985.
Büyükkasap, Tansel Efe. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hycean Gezegenleri: Dünya'dan Daha Büyük ve Sıcak Ötegezegenlerde de Yaşam Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 16, 2021. https://evrimagaci.org/s/10985.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close