Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hidroelektrik Santraller, Hükümetlerin Sanmanızı İstediği Kadar Yeşil ve Çevreci Değil!

7 dakika
1,146
Hidroelektrik Santraller, Hükümetlerin Sanmanızı İstediği Kadar Yeşil ve Çevreci Değil! Bruno Batista
Tüm Reklamları Kapat

2023'ün Aralık ayında, yılın en büyük uluslararası iklim konferansı olan COP28'de katılımcılar, küresel ısınmayı durdurmaya yardımcı olmak için önümüzdeki birkaç yıl içinde fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmayı kabul ettiler. Eğer tropik, kaynak zengini ülkeler karbon emisyonlarını sınırlandırarak sıcaklık artışlarını 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmayı öngören Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmak istiyorlarsa, hidroelektriğe yatırım yapmak hiç de zor değil gibi görünüyor. Görünüşte kulağa harika geliyor: Hidroelektrik, bir türbini itmek için barajlı nehirlerden akan suya dayanıyor, böylece bir yandan megawattlarca güç toplarken, diğer yandan doğrudan herhangi bir emisyon üretmiyor.

Ancak hidroelektrik, düşündüğünüz kadar çevreci olmayabilir ve çevresel etkileri genellikle göz ardı edilmekte ya da sözde iklim taahhütlerinin anıtları olarak mega projeler başlatmaya ve mega yapılar dikmeye çok hevesli hükümetler tarafından daha da kötüleştirilmektedir.

İlk etapta hidroelektrik enerji elde etmek için ideal görünen bir ülkeyi ele alalım: Brezilya. Amazon havzası dünyanın en büyük drenaj havzasıdır. Her saniye 209.000 metreküp suyu Atlantik Okyanusu'na döken güçlü bir nehri besliyor - ki bu da dünyadaki tüm nehirlerin deşarjının yaklaşık %20'sine denk geliyor.[1] Nehrin varlığı büyük ölçüde Amazon yağmur ormanları sayesindedir. Yağmur ormanlarının bitki örtüsü, transpirasyon adı verilen bir süreçle nemi serbest bırakır ve aksi takdirde çöl olacak Latin Amerika'nın iç kıtasında önemli miktarda yağış oluşturur.[2] Ormanlar, aynı zamanda bir sünger gibi davranarak, yere düşen yağışı emer ve göller ve nehirler için yeraltı su kaynaklarını yeniden doldurur.[3]

Tüm Reklamları Kapat

O halde Brezilya gibi Amazon ülkelerinin hidroelektrik üretimi için nehirlerinden faydalanması şaşırtıcı değildir. Brezilya'nın enerjisinin yarısı ila %80'i hidroelektrikten elde ediliyor. Brezilya ayrıca toplam hidroelektrik kapasitesi açısından dünyada ikinci sırada yer almaktadır. COP28 sırasında Brezilya, kömüre alternatif olarak hidroelektrik kaynaklı yenilenebilir enerji üretimini artırma taahhüdünde bulundu.

Hidroelektriğe olan bağımlılığın artması genel olarak memnuniyet verici bir eğilim olsa da, hidroelektrik enerji, enerji politikaları tarafından genellikle ihmal edilen önemli çevresel batık maliyetlere sahiptir. Bir baraj inşa etmek için geniş arazilerin sular altında bırakılması gerekir. Su altında kalan tüm bu bitki örtüsü çürür ve karbondioksitten 28 kat daha güçlü bir sera gazı olan metan üretir. Örneğin, araştırmacılar 2012 yılında Ohio'nun en büyük hidroelektrik rezervuarından yayılan metanın, dünya çapında sera gazlarının en üretken tarımsal kaynağı olan yaklaşık 6000 ineğin geğirmesine eşdeğer olduğunu tahmin etmektedir. Brezilya ve diğer pek çok ülkenin "temiz" enerji arayışları tipik olarak emisyon hesaplamalarında metan üretimini hesaba katmamaktadır.

Amazon yağmur ormanlarının %60'ına ev sahipliği yapan Brezilya için baraj inşaatlarından kaynaklanan su baskınları, yağmur ormanlarını koruma hareketine ters düştüğü için özellikle endişe vericidir. 2011 ve 2013 yıllarında Brezilya'nın batısındaki Madeira kolu üzerinde Santo Antonio ve Jirau olmak üzere sadece iki barajın inşası, New York'un yarısı büyüklüğünde bir yağmur ormanı alanını sular altında bıraktı. Su altında kalan yağmur ormanları tarafından bir yıl içinde emilebilecek CO2, yollardaki 770.000 otomobilin emisyonundan daha fazlaydı. Brezilya Amazonları şu anda faaliyette olan 32 baraja ev sahipliği yapıyor ve önümüzdeki birkaç yıl içinde en az 31 barajın daha inşası planlanıyor.

Brezilya'nın baraj inşa etme çılgınlığının bir başka çirkin tarafı daha var: yerli toplulukların yerlerinden edilmesi ve haklarının erozyona uğratılması. Yaşam biçimleri yağmur ormanlarıyla iç içe olduğu için baraj yapımının maliyeti orantısız bir şekilde yerli toplulukların sırtına biniyor. Barajlara yol açmak için yağmur ormanlarının sular altında bırakılması, yerli toplulukları evlerinden, çoğu zaman da "medeni" toplumdaki kalitesiz devlet konutlarına sürmektedir. Su baskınlarıyla birlikte nehir yolları önemli ölçüde değişmekte, ekosistemler altüst olmakta, yerel biyolojik çeşitlilik ve başlıca besin kaynakları yok olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Belo Monte'den etkilenen yerli topluluklar arasında yer alan Juruna kabilesi üyeleri Şubat 2011'de Brasilia'da baraj inşaatını protesto etti.
Belo Monte'den etkilenen yerli topluluklar arasında yer alan Juruna kabilesi üyeleri Şubat 2011'de Brasilia'da baraj inşaatını protesto etti.
International Rivers

Dünyanın en kötü şöhretli hidroelektrik projelerinden biri, Brezilya'nın kuzeyindeki Pará eyaletinde Xingu Nehri'ni kesen Belo Monte Barajı'dır. Kasım 2019'da tamamlanan Xingu üzerindeki hidroelektrik kompleksi, kurulu kapasite bakımından dünyanın en büyük beşinci hidroelektrik kompleksidir. Proje, ilk beton levhanın atılmasından çok önce tartışmalara yol açmıştı. Barajı inşa etmekle görevlendirilen Norte Energia şirketi, projenin çevresel etkilerini hafife alan sahte değerlendirmeler yaptı. Brezilya anayasasına aykırı olarak, proje için yerli topluma danışılmadı, ancak en çok etkilenen taraf onlar oldu.

Xingu Nehri'nin %80'inin yönü değiştirilerek yerlilerin geleneksel balıkçılık noktaları yok edildi. Baraj, çoğu bölgeye özgü olan 600 balık ve kaplumbağa türünün yaşam alanlarını tehdit etti. Su altında kalan 670 kilometrekarelik orman ve ovalarda 20.000'den fazla insan yerinden edildi.

Belo Monte barajı hiçbir şekilde "çevreci" değildi - sadece inşaat, barajın 41 yıllık optimum enerji üretimiyle tasarruf edilecek olandan daha fazla sera gazı emisyonu üretti.

Belo Monte, Brezilya hükümetinin nehrin daha yukarısında bir barajlar zinciri inşa etme çabasında düşen ilk domino taşıdır. Tüm barajlar inşa edildiğinde Amazon havzasının yarısı etkilenmiş olacak. Brezilya Amazonyası'nın üçte ikisi yerli halkından arındırılmış olacak.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Belo Monte barajı Xingu Nehri'nin büyük bir kısmını dramatik bir şekilde yeniden şekillendirmiştir.
Belo Monte barajı Xingu Nehri'nin büyük bir kısmını dramatik bir şekilde yeniden şekillendirmiştir.
Joshua Stevens / NASA Earth Observatory / USGS

Belo Monte projesi, hidroelektrik enerjinin çevresel ve etnosidal ayak izinin münferit bir örneği değildir. Dünyanın dört bir yanında hidroelektrik santraller tartışmalara yol açıyor:

  • Nepal'de hükümet, ülkenin güneybatı köşesindeki yoksul ve depreme meyilli bir bölgede milyar dolarlık Sapta Koshi Yüksek Barajı'nı planlıyor. Yerel halk, ekonomik faydaların adaletsiz dağılımı ve sel sularında evlerini kaybetme korkusu nedeniyle barajın yapımına karşı çıkıyor.
  • Türkiye'nin Ilısu Barajı 2019 yılında faaliyete geçtiğinde, Türkiye'nin güneydoğusundaki son bakir nehir ve kanyon ekosistemleri, bölgedeki 12.000 yıl öncesine kadar uzanan antik insan yerleşim alanlarıyla birlikte sular altında kaldı.
  • Dünyanın en büyük enerji santrali olan Çin'in Üç Boğaz Barajı, ülkenin kömür tüketimini azalttı, ancak baraj sık sık toprak kaymalarını ve depremleri tetikliyor, sel kontrolünü kötüleştiriyor, Yang Tze Nehri'nin eşsiz biyolojik çeşitliliğini tehdit ediyor ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasını teşvik ediyor.

Hidroelektrik yalnızca çevreye verdiği büyük zararlar açısından değil, aynı zamanda ortaya çıkması yıllar alabilecek öngörülemeyen maliyetler açısından da yıkıcıdır. Örneğin, Senegal'de Diama barajının işletilmesi, inşaat öncesi tüm tahminlerin aksine, üç yıl sonra milyonlarca su kaynaklı şistozomiyaz enfeksiyonuna yol açmıştır. Ortaya çıkan olaylar zinciri oldukça karmaşık olabilir: Senegal'de göçmen nehir karideslerinin stoklarının tükenmesi, karideslerin avı ve Schistosoma parazitinin suçlu konağı olan tatlı su salyangozlarının balonlaşmasıyla sonuçlandı.[4] Tüm bunlar, önceden ne kadar iyi niyetli değerlendirme yapılırsa yapılsın ve bunlar ne kadar kapsamlı olursa olsun sorunların başlangıçtan itibaren belirgin olmayabileceğini gösteriyor.

Artan küresel nüfus ve daha fazla enerji talebiyle birlikte, ülkelerin iklim sorununa katkıda bulunmadan enerji verimliliklerini arttırmaları gerekmektedir. Sera gazı emisyonlarımızı azaltma konusunda ciddi olmamız gerekiyor, ancak hidroelektrik peşinde koşmak bunu yapmanın iyi bir yolu değil. Daha iyi haber ise, güneş, rüzgar, jeotermal ve gelgit enerjileri gibi daha çevreci alternatiflerin olması. Örneğin Brezilya, hükümetin şimdiye kadarki enerji politikalarında ihmal ettiği güneş ve rüzgar kaynakları ile kutsanmıştır. Tüm dünya sadece enerji santrallerinin sayısını arttırmak yerine mevcut enerji altyapılarının verimliliğini arttırmak için yatırım yapabilir ve yapmalıdır. 2007 yılında yapılan bir çalışma, Brezilya'nın enerji verimliliğine yatırım yaparak enerji tüketimini %40 oranında (14 Belo Monte santralinin üretimine eşdeğer) azaltabileceğini göstermiştir.

Hidroelektrik, ülkelerin Paris İklim Anlaşması hedeflerine sözde bağlılıklarını sergilemeleri için bir slogan haline geldi. Ancak hidroelektrik santrallerinin inşası genellikle iklim için gerçek bir endişeden ziyade ekonomik ve siyasi nedenlere dayanmaktadır. Hidroelektrik, tarihin defalarca gösterdiği gibi, iklim değişikliğinin sel dalgalarını durdurmak için başvurulacak bir çözüm olmamalıdır. Bununla birlikte, hidroelektrik diğer tüm olasılıklar arasında en iyi seçenek olarak görünüyorsa, önceden şeffaf ve dürüst bir değerlendirme yapılmalı ve tüm taraflar su altında kalan bir arazinin üzücü kayıpları için adil bir şekilde tazmin edilmelidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Sequencer Magazine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 08:44:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17495

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. E. Kim, et al. Hidroelektrik Santraller, Hükümetlerin Sanmanızı İstediği Kadar Yeşil ve Çevreci Değil!. (3 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17495
Kim, S. E., Bakırcı, Ç. M. (2024, May 03). Hidroelektrik Santraller, Hükümetlerin Sanmanızı İstediği Kadar Yeşil ve Çevreci Değil!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17495
S. E. Kim, et al. “Hidroelektrik Santraller, Hükümetlerin Sanmanızı İstediği Kadar Yeşil ve Çevreci Değil!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 03 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17495.
Kim, Shi En. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hidroelektrik Santraller, Hükümetlerin Sanmanızı İstediği Kadar Yeşil ve Çevreci Değil!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 03, 2024. https://evrimagaci.org/s/17495.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close