Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Okyanuslar 10.000 Yıl Öncesine Göre 15 Kat Daha Hızlı Isınıyor!

Okyanuslar 10.000 Yıl Öncesine Göre 15 Kat Daha Hızlı Isınıyor!
2 dakika
2,440
Tüm Reklamları Kapat

Endonezya deniz dibi alanlarında ölçülen geçmiş 10.000 yıllık okyanus sıcaklıklarının kayıtları, okyanus diplerinin, küresel ısınma yüzünden, tahmin edilenden daha fazla ısı depoladığını düşündürmektedir. 

Aynı zamanda, Science derigisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Pasifik Okyanusu 1950'den beri diğer okyanus tabanlarına göre 15 kat daha hızlı ısınıyor. Araştırmanın başyazarı, New Jersey’deki Rutgers Üniversitesinden Yair Rosenthal şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Normal, doğal koşullar altında okyanuslar atmosferdeki sıcaklık değişiklikleri için tampon görevi görürler. Fakat şu anda denge tamamen bozulmuş durumda.

Okyanus diplerinin küresel ısınmadan kaynaklanan fazla ısının yüzde 90’ını emdiği düşünüldüğünden geçtiğimiz yıllarda okyanusların ısı emme özelliklerine ilgi arttı. Geçtiğimiz yüzyılda deniz seviyesinde gözlenen yaklaşık 18 santimetrelik artışın, okyanusların ısıyı emmesi sonucu “ısıl olarak genişleme”sinden kaynaklanmaktadır. 

Bu etkinin deniz seviyesi yükselmesine bu yüzyılda, eriyen buzulların etkisinin dışında, ortalama 61 santimetre daha ekleyeceği düşünülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Deniz Tabanının Sırları

Araştırmada Rosenthal ve meslektaşları okyanus tabanında biriken ve geçtiğimiz 10.000 yıldır deniz suyu sıcaklığını kaydeden foraminifera adlı küçük, kabuklu canlıları incelediler.

Bu tek hücreli yaratıkların kabuklarındaki magnezyumun kalsiyuma oranı, oluştukları zamanki deniz suyu sıcaklığı hakkında bilgi verir. Bu sayede ekip bu orandaki değişikliklere bakarak okyanus ısısında zaman içindeki değişiklikler hakkında yorumda bulunabiliyor. 

Bilim insanları, Endonezya sularında 455 ile 920 metre arasında değişen iki denizdibi kaydına baktılar. Bu yerlerin seçilmesinin nedeni buraların Pasifik okyanus sularının binlerce yıldır karıştığı yerleri temsil etmesindendir. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Boulder Colorado’daki Ulusal Okyanus ve Atmosferik Yönetim Ulusal İklim Verileri Merkezi paleoiklim uzmanı David Anderson, bu çalışmanın, birçok noktada birçok derinliğe baktığı için geçmiş okyanus sıcaklıkları ile ilgili çalışmaları ilerlettiğini belirtti. Anderson şöyle diyor:

Okyanusların üst 1000 metresinin dünyanın enerji dengesi değiştikce nasıl ısındığı ve soğuduğunu açıklayabilecek her şey önemlidir.

Okyanus Termometresi 

Genel olarak, bu fosiller okyanusun bugünden yaklaşık 7000 yıl önceden başlayıp Orta Çağ’a kadar süren, 1.5-2.2 derecelik düşüşlü bir uzun dönem soğuma yaşadığını gösteriyor. 

Veriler aynı zamanda, Dünya’nın sıcak bir zamanı olan 1200 yıllarında, sıcaklıkta bir artış olduğunu, 1550 den 1850’ye kadar süren Küçük Buzul Çağı sırasında ise bir azalma olduğunu gösterdi. Rosenthal şöyle diyor:

Okyanusların yüzey ısısındaki değişiklikleri emmesinin on yıllar aldığını, şu anda bir ısınma olduğu kesin olduğundan okyanusun ısınmada daha büyük bir tampon görevi görüyor olabilir. Bu düşüncemizden emin olmak için okyanusu daha iyi tanımalıyız.
Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
9
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Üzücü! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/06/2023 23:59:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1602

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Farmakoloji
Saldırı
Komplo Teorisi
Balık
Yapay
Kuantum Fiziği
Kalori
Hastalık Yayılımı
Samanyolu Galaksisi
Makina
Klinik Mikrobiyoloji
Kalp
Kuş
Mucize
Obstetrik
Mers
Bitkiler
Önyargı
Sinirbilim
Öğrenme Teorileri
Algı
Köpekbalığı
Elektron
Kurt
Meteor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Vergano, et al. Okyanuslar 10.000 Yıl Öncesine Göre 15 Kat Daha Hızlı Isınıyor!. (2 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1602
Vergano, D., Dursunkaya, B., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 02). Okyanuslar 10.000 Yıl Öncesine Göre 15 Kat Daha Hızlı Isınıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved June 10, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1602
D. Vergano, et al. “Okyanuslar 10.000 Yıl Öncesine Göre 15 Kat Daha Hızlı Isınıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya, Evrim Ağacı, 02 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1602.
Vergano, Dan. Dursunkaya, Beril. Bakırcı, Çağrı Mert. “Okyanuslar 10.000 Yıl Öncesine Göre 15 Kat Daha Hızlı Isınıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya. Evrim Ağacı, November 02, 2013. https://evrimagaci.org/s/1602.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close