Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Helicobacter pylori Bakterisi Mide Kanserine Neden Olabilir!

Helicobacter pylori Bakterisi Mide Kanserine Neden Olabilir! Texas A&M University
Helicobacter pylori
3 dakika
8,503
Tüm Reklamları Kapat

Mide kanseri, 2020 yılı Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en sık rastlanan 6. ve en çok kaybın yaşandığı 4. kanser türüdür.[1]

Mide kanseri çoğunlukla 45 yaş üzerinde ve sporadik (aralıklı, geniş sahalara yayılmamış) olarak gözlemlenir. En sık rastlanan mide kanseri türü adenokarsinom olmakla birlikte, nadir de olsa başka türler gözlemlenebilir. Bu kanser türünün ortaya çıkmasında Helicobacter pylori adlı bakterinin enfeksiyonu çok önemli rol oynamaktadır.

Helicobacter pylori, Gram-negatif, flagellalı ve mikroaerofilik bakterilerdir. Epidemiyolojik araştırmalar, bu bakteriyle enfekte olmuş kişilerin %2-3'ünün mide kanserine yakalandığını göstermektedir. Bu yazıda, H. pylori'nin mide kanserine yol açmasına neden olan hücresel mekanizmaları inceleyeceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

Mide Kanseri Gelişiminde Helicobacter pylori

Bir bireyde mide kanserinin oluşması; beslenme, egzersiz, konak hücre yanıtı gibi bir çok etmeni kapsayan çok aşamalı bir süreçtir. Yüzeyel gastrit ile başlayan bu süreç, H. pylori enfeksiyonu ile tetiklenebilir. Yüzeyel gastrit sürecini atrofik gastrit ve intestinal metaplazi izler. İntestinal metaplazi durumunda midenin iç yüzeyindeki hücreler, bağırsak hücrelerine benzeyecek şekilde başkalaşım geçirir. Sonrasında "displazi", yani normal olmayan hücre gelişimi ve akabinde adenokarsinom gözlenir.

H. pylori bakterisi, antibiyotikle durdurulabilir; ancak intestinal metaplazi evresinden sonra bu mümkün değildir. Bu veri, bizlere atrofik gastrit ve intestinal metaplazi arasındaki geçişin, mide kanseri için kritik bir süreç olduğunu göstermektedir ve H. pylori'nin rolünü vurgulamaktadır.

H. pylori'nin patojenitesi, salgıladığı toksinlerden biri olan VacA'ya, üreaza, peptidoglikan hücre duvarındaki proteinlere ve başka etmenlere bağlıdır. Bu bakterinin hücrede neden olduğu stres; sindirim sistemi bozukluklarına, fenotipik hücre değişimlerine ve doku lezyonlarına yol açar. Araştırmalara bakıldığında, hücrenin H. pylori enfeksiyonunun yarattığı sorunlarla başa çıkmaya çalışması, mide kanserinin temel sebeplerinden biri olarak düşünülmektedir.

H. pylori Kaynaklı Mide Kanserinde Endoplazmik Retikulum Stresi

Endolazmik retikulumun fazla çalışması sonucu bünyesinde biriken katlanmamış ya da yanlış katlanmış proteinler, hücre üzerinde strese neden olur. Buna karşılık olarak endoplazmik retikulum, Katlanmamış Protein Yanıtı (İng: "Unfolded Protein Response" veya kısaca "UPR") adı verilen bir çözüm üretir. Yapılan araştırmalarda, ER stresinin H. pylori kaynaklı mide kanseriyle yüksek oranda bağlantılı olduğu görülmüştür. İntestinal maleplazi ve atrofik gastrit evrelerindeki UPR aktivasyonu karşılaştırıldığında, hastalığın ileri seviyelerinde UPR'nin çok daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu durum bize bakteriyel enfeksiyonun kanser öncesi lezyon oluşumuna katkısını göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Belirli bir miktarın üzerinde ER stresi hücre ölümleriyle sonuçlanmaktadır. Araştırmalara göre ER stresinin azaltılması VacA kaynaklı hücre ölümlerini önemli ölçüde azaltmaktadır.

ER stresi, aynı zamanda otofajiyle yani hücrenin kendini sindirmesiyle sonuçlanabilir. Araştırmalar, H. pylori enfeksiyonunun otofaji ile ilişkili genleri metillendirerek susturduğu yönünde veriler ortaya koymaktadır. Otofaji, hücrelerin iç dengeyi koruma yollarından biridir. Bu mekanizmanın engellenmiş olması, kanser hücrelerinde tespit edilen durumlardandır.

H. pylori'nin otofajiyi engellemesiyle birlikte, hücrede stres yaratan reaktif oksijen türleri artar ve bunlar da kontrolsüz büyüme, çoğalma ve metastaz gibi özelliklerin edinilmesine neden olur. Otofaji ve bakteri enfeksiyonu arasındaki bu bağ, mide kanseri ilerlemesini açıklayabilir.

H. pylori Kaynaklı İnflamasyon ve Mide Kanseri

Kronik inflamasyon (iltihaplanma), birçok kanser türünün yayılma faktörlerindendir ve özellikle H. pylori kaynaklı mide kanserinde önem taşır. H. pylori enfeksiyonu gastrite sebep olur; ancak çok az bireyde bu hastalık kanser derecesine kadar ilerler. Bu durum, konak hücre yanıtının ve bakteriyel faktörlerin kanser oluşumundaki asıl önemli etken olup olmadığını düşündürür.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Mide mukozasının uzun süreli inflamasyonu, yüksek miktarda azot oksit yayılımına neden olur ve bu durum azotlu bazların zarar görmesine ve transkripsiyon regülasyon mekanizmasına zarar verir. Böylelikle tümör baskılayıcı genlerde hipermetilasyon yaratarak epigenetik değişimlere neden olur. Mide kanseri hastalarının mukozalarında metillenmiş tümör baskılayıcı genlerin varlığı saptanmıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, metillenmeyi engelleyen "5-azacytidine" kullanımının mide kanserini azalttığı yönünde veriler elde edilmiştir.

Sonuç

Helicobacter pylori, uzun süre tedavi edilmediğinde kansere sebebiyet verebilecek komplikasyonlara neden olur. Bu bakteri, endoplazmik retikulum stresi, inflamasyon, azot oksit birikimi, DNA metilasyonu ve birçok diğer mekanizmayı kullanarak midedeki hücrelerin başkalaşmasına, kontrolsüz çoğalmasına ve başka dokulara yayılmasına neden olur.

Helicobacter pylori kansere sebebiyet verse de, bu enfeksiyona yakalanan kişilerin çok az bir kısmında mide kanserine kadar uzanan bir ilerleme görülür. Gastrit gibi mide hastalıklarının erken teşhis edilmesiyle ve doktor kontrolünde antibiyotik tedavisiyle bakteri enfeksiyonunun önüne geçilebilmektedir.

Ayrıca yukarıda belirtilen mekanizmaların açığa çıkmasıyla beraber sağlıklı hücrelere zarar vermeyen kanser tedavileri test edilmektedir. Her yıl birçok kişinin kaybıyla sonuçlanan bir hastalık için bu çalışmalar umut vericidir.[2]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 18:57:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11455

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Ağçuka, et al. Helicobacter pylori Bakterisi Mide Kanserine Neden Olabilir!. (17 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11455
Ağçuka, Z., Bakırcı, Ç. M. (2022, February 17). Helicobacter pylori Bakterisi Mide Kanserine Neden Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11455
Z. Ağçuka, et al. “Helicobacter pylori Bakterisi Mide Kanserine Neden Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Feb. 2022, https://evrimagaci.org/s/11455.
Ağçuka, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Helicobacter pylori Bakterisi Mide Kanserine Neden Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 17, 2022. https://evrimagaci.org/s/11455.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close