Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Seyahat Güvenliği Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

8 dakika
2,772
Seyahat Güvenliği Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz? YouTube
Tüm Reklamları Kapat

Yaşadığımız dünya üzerinde gün içerisinde pek çok yolculuk yapılıyor. Ulaşım aracı fark etmeksizin binlerce insan birlikte kapalı ortamlarda bulunmak mecburiyetinde kalıyorlar. Bu ulaşım araçlarının en önemlisi hiç şüphesiz uçaktır. Çünkü çok farklı coğrafyalardan insanların çok kısa süreler içinde buluşmalarına imkan veriyor ve çok yoğun bir işleyişe sahiptir.

Burada gördüğünüz 1 Ağustos 2019'da anlık uçak trafiğini gösteren bir haritadır.
Burada gördüğünüz 1 Ağustos 2019'da anlık uçak trafiğini gösteren bir haritadır.
Flight Radar 24

Tabii ki insanlar sadece birbirleri ile ulaşım aracında karşılaşmıyorlar. Gittikleri her yerde, yedikleri her yemekte birbirleri ile temasta bulunuyorlar. Bunlar dünyamızın değişmez gerçekleri...

Bu yazımızın konusu olan seyahat sağlığı ise gittiğimiz veya gideceğimiz yerlerin sağlığımız açısından ne kadar güvenli olduğunu veya ne gibi önlemler alabileceğimizi, hastalık anında hangi sağlık kurumlarına başvurabileceğimiz ile ilgilidir. Bu bilgiler bizim için önemlidir; çünkü gittiğimiz veya gideceğimiz yerler yaşadığımız yerlerden nem, sıcaklık, mikroplar ve yükseklik açısından farklı olabilir. Veya gittiğimiz yerin gelir düzeyi düşük olduğu için yetersiz besin ve su temizliğine (sanitasyonuna) ya da yetersiz sağlık hizmetlerine sahip olabilir. Şimdi daha detaylı bir şekilde hastalıklar penceresinden bakarak seyahat sağlığını açıklayalım.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya üzerinde son yıllarda 3 büyük salgın gündeme geldi. Bunların üçü de virüs kaynaklı salgınlardı. Bunlar MERS-CoV, Zika ve Ebola salgınları idi. Hepsinden korunma açısından çeşitli sağlık kuruluşları (WHO, PAHO ve T.C. Sağlık Bakanlığı) önlemler yayınladı. Şimdi tek tek bu hastalıklar ve başka diğer hastalıklar çerçevesinde bu önlemlere göz atalım.

MERS-CoV

MERS-CoV, yani Middle East Respiratory Sendrom (Orta Doğu Solunum Sendromu) virüsü, soğuk algınlığı nedeni olan Coronavirus ailesinde yer alan bir virüstür. İlk kez Nisan 2012'de Ürdün'de tespit edildikten sonra, Eylül 2012'de Suudi Arabistan'da da tespit edilmiştir ve Arap yarımadası boyunca yayılmıştır. İnsanlara, tek hörgüçlü develerden solunum ve direkt temas yoluyla geçtiği anlaşılmıştır.

Peki bunların seyahat ile ne alakası var diyebilirsiniz. Fakat CNN International'da 2013'te yayınlanan bir haberde, Royal Liverpool Hastanesi'nde, Suudi Arabistan Havayolları ile ülkeye gelen bir hastada bu virüs tespit edilmiştir. Sağlık Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bilgilere göre şu an halihazırda olan bir aşısı bulunmamaktadır fakat korunma önlemi olarak şunları tavsiye etmektedir:

  • Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın ve küçük çocuklarında aynı şekilde yıkamasını sağlayın, su ve sabun bulunamıyorsa alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, sonra mendili mutlaka çöpe atın.
  • Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.
  • Hastalarla aynı kaptan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya öpüşmek gibi kişisel temastan kaçının.
  • Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) riskli bölgelere seyahat eden herkesi çiftlikler, pazarlar, ahırlar ve hayvanların bulunduğu diğer yerleri ziyaret ederken genel hijyen kurallarına uymaları, hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerini yıkamaları, hasta hayvanlarla temastan kaçınmaları, çiğ yada iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemeleri konusunda uyarmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca DSÖ, şeker hastaları, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastaları ve immün sistemi zayıf kişiler gibi ciddi MERS için yüksek risk gruplarına aşağıdaki ilave önlemleri tavsiye etmektedir:

  • Develerle temastan kaçının,
  • Çiğ deve sütü ve deve idrarı içmekten kaçının,
  • İyi pişmemiş et özellikle de deve eti yemeyin.

Yukarıda okuduğunuz gibi basit önlemler ile hastalığa yakalanmadan, keyifle tatil geçirmek için bu gibi önerilere dikkat etmek gerekiyor.

2012-2017 arasında MERS-CoV yayılım haritası görülmektedir.
2012-2017 arasında MERS-CoV yayılım haritası görülmektedir.

Tabii ki her hastalık MERS-CoV gibi aşısı olmayan korunma önlemleri içermiyor. Örneğin 27 Nisan 2011 tarihinde PAHO (Pan America Health Organization) tarafından yayımlanan önerilerde, Amerika kıtasına gelen ve Amerika kıtasından giden insanlar için kızamık ve kızamıkçık aşısı yapılmasını öneriyor; çünkü hedeflerinin tüm kıtada hastalığı elimine etmek olduğunu ve hastalığın dışarıdan gelmesinin önlenmesinin de bu hedefi gerçekleştirmede etkili olduğu görüşündeler.

Zika Virüsü

Son örneğimiz olan Zika virüs ise 2015 yılında Brezilya'da başlayan, bebeklere annelerinden geçebilen ve mikrosefali (bebeğin kafa yapısının normalden, yani ±2\pm2 Standart sapma arasındaki değerlerden küçük olması) nedeni olan bir virüstür. En yaygın bulaşma yöntemi, Aedes cinsi sivrisineklerdir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Dünya Sağlık Örgütü, Zika virüsünden korunmak için özellikle gebelere ve gebe kalma ihtimali olan kadınlar başta olmak üzere tüm insanlara Zika virüsünden korunmak için cibinlik,repellent (sinek kovucu) renkli kıyafetler gibi basit önlemler önermektedir.

Yani sonuç olarak hastalıktan korunmak için hastalığın olduğu yerlere gitmemek yerine sağlık kuruluşlarından yapılan açıklamaları dikkatle takip ederek hastalıklardan korunabilirsiniz. Zaten bir bölgede hastalık görülmemesi onun hiç görülmeyeceği anlamına gelmiyor; çünkü bazı hastalıkların dağılımı nem, sıcaklık ve mevsim gibi etkenlerden etkilenebiliyor.

Ebola

Ebola virüsü hastalığı (EVH), eskiden Ebola kanamalı virüsü olarak biliniyordu ve insanlar için çok büyük sorun yaratan, sıklıkla ölümcül bir hastalıktır. Virüs insanlara vahşi hayvanlardan bulaşır ve insandan insana aktarılabilir. Ortalamada Ebola vakalarının %50'si ölümle sonuçlanmaktadır. Ancak on yıllardı insanlara aralıklarla bulaşan ve yayılan Ebola salgınları sırasında ölüm oranları %25 ila %90 arasında değişmiştir; dolayısıyla net bir tahminde bulunmak zordur. 

Tarihteki ilk Ebola salgını 1976 yılında Orta Afrika'nın şehirden uzak köylerinde, vahşi doğayla daha sık temasa geçen, yağmur ormanlarının hemen yanında bulunan 2 ayrı köyde (biri Sudan'ın Nzara bölgesinde, diğeri Kongo'nun Yambuku bölgesinde) başlamıştır. Kongo'daki salgın, Ebola Nehri yanındaki bir köyde görülmüştür ve hastalık adını buradan almaktadır. İki salgın da, pek fazla yayılamadan önlenebilmiştir. 

Ebola ile ilgili detaylı bir yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Seyahatte Beslenme Sağlığı

Seyahatlerde gittiğimiz yerlerin tarihi yapılarını, müzelerini, meydanlarını gezdikten sonra karnımızın acıktığını fark edebiliriz. İşte bu noktada seyahat sağlığı konusunda işin içine beslenme sağlığı giriyor. Ani (akut) bağırsak ve mide enfeksiyonları (gastroenterit) virüs, bakteri ve parazit kaynaklı oluşabilen ishal (diyare), ateş, karın ağrısı gibi belirtiler gösteren hastalıktır. Genellikle dışkı-ağız (fekal-oral) yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Yani hayvan veya insan dışkısı ile kirlenmiş (kontamine olmuş) suların içilmesi, bu suların meyve ve sebzelerin sulanmasında kullanılması sonucu besinlerin temizlenmeden tüketilmesi gibi durumlar ile insana bulaşır. Ayrıca dışkı-ağız yolu ile bulaşabilen hastalıklardan bir diğeri de Hepatit A gibi karaciğeri tahrip eden hastalıktır. Bu gibi durumlar hakkında biraz bilgi sahibi olan insanlar seyahatlerini mide gurultusu ile geçirebilirler. Belki de bir daha hiç seyahat etmemeyi bile düşünebilirler. Fakat bu gibi riskli ve sürekli gündemde olabilen bir konu hakkında T. C. Sağlık Bakanlığı çok basit önerilerde bulunuyor:

Tüm Reklamları Kapat

  • Elleri yemeklerden önce ve sonra, tuvaletlerden sonra yıkamak,
  • Mümkünse temiz ve ambalajlı suları tüketmek,
  • İyi piştiğinden emin olunan gıdaları tüketmek gibi.

Tabii ki bu önlemler mide ve bağırsak sağlığımızı korumamız için geçerli çünkü beslenme dediğimiz zaman işin içine ruhsal birtakım sıkıntılar da girebiliyor. Her yediğimiz lokmanın ya da her içtiğimiz suyun temizliğini düşünerek tüm tatilimizi yiyip bitirebiliriz. Ayrıca yaşadığımız yere döndüğümüzde bile bu takıntımız devam edebilir. O nedenle bu gibi basit önlemleri dikkate alarak seyahatlerimizi aç kalmadan tamamlayabiliriz.

Türkiye İçin Seyahat Güvenliği Bilgileri

Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bir Seyahat Sağlığı sitesi bulunmaktadır. Bu sitede, çeşitli ülkelerde bulunan hastalıklar, ülkelerin sağlık sistemleri, herhangi bir durumda aranması gereken telefonlar, ülkedeki sağlıklı su temini gibi birçok bilgi içermektedir.

Hatta örnek olarak Japonya'yı alırsak, Japonya'da herhangi bir acil durumda aranması gereken telefon numarası yazıyor; fakat sadece bununla sınırlı kalmıyor ve dilin bir sorun oluşturduğunu fakat İngilizce hizmet veren sağlık kuruluşlarının yeterli olduğu belirtiliyor. Ayrıca yapılması gereken aşılar hakkında da bilgiler veriliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette daha çok örnek verebiliriz bu ve benzeri durumlara ama aklımızda olması gereken sağlık koşulları, su imkanları, ülkelerin maddi durumları değişebilir; seyahata çıkmadan önce sadece yarım saat ayırarak tatilinizi diken üstünde geçirmemeniz mümkün.

Tabii şunu da belirtmeden geçmemek gerek: Sadece yurt dışı seyahatleriniz için değil ülke içi seyahatlerde de önerileri dikkate almak gerek küçük bir örnek verip bitirelim: Tokat ve Sivas gibi illeri içeren Kelkit Vadisi'nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) taşıyan kenelerin, diğer bölgelere oranla daha fazla olduğu gösterilmiştir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi salgınının başladığı dönemde Sağlık Bakanlığı tarafından halka kene çıkartma kartları dağıtılmıştır. Tabii işin içine bir de böcek korkusu da girince, bu bölgelere bazı insanların seyahat etmesi imkansızlaşıyor. Fakat bu gibi durumlar için yine Sağlık Bakanlığı önerilerini takip edersek bu bölgeleri gönül rahatlığı ile gezebiliriz.

Ya da halk arasında abdest bozan olarak da bilinen Taenia saginata ülkemizin bazı bölgelerinde daha sık rastlanıyor. Özellikle çiğ et yenmesi ile bulaşan hastalık Türkiye'de ülkemizin sevilen lezzeti olan etli çiğ köfte ile bulaşıyor. Hastalık özellikle Güneydoğu Anadolu'da yaygındır. Bu yaygınlıktan haberi olan birisi Güneydoğu Anadolu bölgesinin mükemmel lezzetleri ile karnını doyururken etli çiğ köfte ikram edildiği zaman uzak durması gerektiğini bilir ve hastalığın oluşturduğu en kötü rahatsızlık olan psikolojik rahatsızlıktan korunmuş olur.

Önerimiz çok basit: Gitmeden önce yarım saatlik araştırma bile, birçok hastalıktan korunmanızı sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Sağlıklı seyahatler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Sağlık bakanlığı. Akut Barsak Enfeksiyonları. (1 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2019. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • Sağlık Bakanlığı. Seyahat Sağlığı. (1 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2019. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • PAHO. Recommendations To The Travelers To Preserve The Americas Without Measles Or Rubella. (27 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2019. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • Rory Smith. First Case Of Deadly Mers Virus In Five Years Diagnosed In England. (1 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2019. Alındığı Yer: CNN | Arşiv Bağlantısı
  • WHO. Information For Travellers Visiting Countries With Zika Virus Transmission. (1 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2019. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • Sağlık Bakanlığı. Mers-Cov Hastalığı. (1 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2019. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/12/2024 13:37:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/552

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Veri Bilimi
Gün
Oyun
Orman
Doğal Seçilim
Mikrobiyota
Bilim Felsefesi
Nükleer Enerji
Rna
Çiftleşme
Ergen
Vaka
Öğrenme Teorileri
Koronavirüs
Habercilik
Sosyal Medya
Nörobilim
Nötron
Teleskop
Ara Tür
Bakteriler
Cinsellik Araştırmaları
Kedigiller
Kadın Sağlığı
Beslenme Davranışları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. T. Kiriş, et al. Seyahat Güvenliği Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz?. (1 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/552
Kiriş, H. T., Bakırcı, Ç. M. (2019, August 01). Seyahat Güvenliği Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz?. Evrim Ağacı. Retrieved December 09, 2024. from https://evrimagaci.org/s/552
H. T. Kiriş, et al. “Seyahat Güvenliği Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Aug. 2019, https://evrimagaci.org/s/552.
Kiriş, Hakan Turan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Seyahat Güvenliği Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 01, 2019. https://evrimagaci.org/s/552.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close